Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Szeptember – Október
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (6)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Art rovat – Infernum: The Art of Jason Engle

Művészet | Beküldte: RV | 2011.07.22. 18:48

Noha manapság rengeteg művész, s köztükKép megannyi kifejezetten tehetséges fiatal, próbálja meglovagolni a népszerű misztikus és fantasztikus témákat, hogy egy-egy jól sikerült képpel minél hamarabb bekerülhessenek a grafikusok elit körébe, ezeket a törekvéseket nem feltétlenül koronázza siker. Ebben az egészben nincs is semmi meglepő, hiszen ahogy az irodalomban, úgy a művészetben is mindig jön egy következő generáció, amelyik azonban türelmetlenebb, és látva elődeik sikereit, hamarabb szeretnének megmártózni a dicsfényben. A feltörekvő grafikusok szeme előtt mindig ott lebeg a már számtalanszor emlegetett Luis Royo és Boris Vallejo példája, de megemlíthetnénk neves képregény illusztrátorokat, vagy festőket is. Nehéz feladat úgy felülkerekedni az elődök elvitathatatlan érdemein, hogy mindig újat és újat mutassunk – nehéz, mert ez kitartást, eltökéltséget és áldozatot igényel. A maiak közül sokan inkább csak a kiugrás lehetőségét keresik, igyekeznek közel férkőzni a tűzhöz, hátha az egyik lepattogzó szikrából maguk is tüzet tudnak gyújtani. Jason Engle azonban tudatosan kezdte építeni a karrierjét, nem a gyors siker és a népszerűség vezérelte.
Az elismert, ám mégis viszonylag ismeretlen művész egy dél-kaliforniai poros kisvárosban született 1979-ben, gyerekkorát azonban egy arizonai farmon töltötte. A rajzoláshoz való tehetsége már nagyon fiatal korában kiderült, és ennek megfelelően hamar el is döntötte, hogy ezzel szeretne foglalkozni, amint befejezi a tanulmányait. Szerencsésnek mondhatta magát minden tekintetben, hiszen szülei a kezdetektől fogva bátorították, noszogatták, és feltétel nélkül támogatták, hogy tehetsége minél nagyobb mértékben kibontakozhasson. Ugyan sosem járt olyan iskolákba, ahol kifejezetten a művészetekkel, vagy a grafikus technikákkal ismerkedhetett volna, több alkalommal is bekerült olyan művészek keze alá, akiktől rengeteget tanulhatott és fejlődhetett. Nem sokkal a tizennyolcadik születésnapja után átköltözött Floridába, hogy tehetségét és tudását kamatoztatva megpróbáljon elhelyezkedni a grafikai stúdiók világában. Eleinte csak alkalmi illusztrációs munkákat kapott, amelyekből éppen arra futotta, hogy megéljen, de néhány év alatt ezekből a grafikákból összegyűjtött egy elégséges portfóliót ahhoz, hogy lassan megalapozza a hírnevét. Az elmúlt tíz év alatt sikerült elismerést kivívnia a munkáival, ennek köszönhetően olyan cégeknek is dolgozott, mint a Games Workshop, a White Wolf, vagy a Wizards of the Coast, és részt vett több számítógépes játék látványtervének megalkotásában is. Képeit több alkalommal is beválogatták a sci-fi és fantasy grafikákat bemutató sorozatok – Spectrum és Expose – egyes albumaiba, és néhány évvel ezelőtt megjelentette az első önálló albumát.
Az Infernum nevet viselő kötet még 2004-ben jelent meg, és a legjobb alkotásait gyűjti egy csokorba, lefedve azokat az irányokat, amelyekkel grafikusként kapcsolatba került. A 128 oldalas album rendkívül élénk, a benne található képek tele vannak képzelőerővel, és magukkal ragadják az ember tekintetét. Nem kisebb név, mint Brom jegyezte meg, hogy „Jason légies, éteri víziói olyan egyedi élményt varázsolnak, amellyel egyszerűen nem tud betelni a szem.” Ezzel az állítással aligha lehet vitatkozni. Engle művei egészséges elegyei a modern digitális technikának és a hagyományos grafikai irányvonalaknak, képei színesek, jól bánik az arányokkal és a kontrasztokkal, ezekből teremti meg képeihez a Brom által is emlegetett légies, ugyanakkor mégis rendkívül erős és karakteres atmoszférát. Képeiből érződik, hogy szereti, érti és élvezi a rajzolást, otthonosan mozog a fantasy gyökereiben is ott rejlő mitológiai vonatkozásokban, és karakterei – még ha olykor kissé sablonosak is – hitelesek.

Kép

Az album ugyan nem tematikus, de részekre bontható, sorra veszi azokat a képeket, amelyeket könyvekhez, kártyajátékokhoz, magazinok számára, vagy számítógépes játékok látvány és karakter terveihez készített. A képek mellé számtalan érdekes történet is tartozik, amelyekben arról mesél, mi ihlette az egyes festményeket, mit próbált kifejezni velük. Egy hosszabb bevezetőben mesél arról is, milyen roppant nehéz volt a kezdeti időszak, amikor vadászni kellett a munkalehetőségekre, és megoszt egy-két viccesebb történetet is, amelyek mind-mind valamelyik megbízásához kötődnek. Bár kifejezetten oktató célra szánt grafikák nem kaptak helyet az albumban, sok helyen kifejti, milyen inspirációk, ihletek révén születik meg benne egy-egy kép koncepciója, illetve elárul néhány érdekességet a stílusával kapcsolatban is.
Érdekes, annak ellenére, hogy ez az album már közel tíz éves, azóta hasonló jellegű albuma nem jelent meg. Más szerzőkkel közösen közreműködött közel tucatnyi tematikus kötetben, azonban saját műveiből nem készült újabb válogatás, a fantasy témájú képek rajongóinak őszinte bánatára. Ám egy pár hónappal ezelőtt egy fantasy találkozón elárulta, hogy gőzerővel dolgozik egy új albumon, azaz reménykedhetünk, hogy előbb-utóbb mégis megjelenik majd a második kötet. Talán ennyi év távlatából már meglehetősen nehéz beszerezni az Infernumot, érdemes megpróbálni, mert páratlan élményt nyújthat a fantasy szerelmeseinek.

Nézz bele!
Kép

A cikk az alábbi ajánló alapján készült: Parka Blogs – Book Review: Infernum: The Art of Jason EngleRV

Elválasztó

Kapcsolódó írások

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Galéria

 

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.