Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  herryporter (48)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (6)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Tündéri vérfürdő

Mozgókép | Beküldte: RV | 2008.11.09. 18:05

Amikor az ember unalmas perceiben az Interneten barangol, sok érdekes vagy szórakoztató dologra bukkanhat rá. Valahogy így történt ez velem is jó néhány hónappal ezelőtt. Már nem emlékszem, hogy csak úgy leültem a gép elé netezni egy keveset, vagy épp a Warcraft szerverek leállása késztetett a szörfölésre, Képmindenesetre hosszasan kalandoztam, egyik honlapról a másikra, mígnem eljutottam egy oldalra – a neve ennyi idő után már nem ugrik be –, ahonnan valami rajzfilmeket lehetett letölteni. Először belenéztem az egyikbe, hogy miről is van szó, és bátran kijelenthetem, hogy azóta töretlen rajongója vagyok a Happy Tree Friends sorozatnak.
Hogy mi is a Happy Tree Friends? Tündéri állatkákról szóló rövid történetek, amik rendre szörnyűséges véget érnek. A sorozat néhány pihent amerikai fiataltól származik, akik gondoltak egyet, és úgy döntöttek, hogy animációs filmek készítésébe fognak. Így jött létre a Mondo Media stúdió, amelynek műhelyében végül is megszülettek azok az imádnivaló állatkák, akik a Happy Tree Friends (HTF) epizódjaiban rendre feltűnnek, majd rövid időn belül el is haláloznak.
Kár volna szépíteni, ezért mindjárt a legelején ki kell jelenteni, hogy bármilyen aranyos köntösben is tálalják elénk ezeket az epizódokat, nem kisgyerekeknek valók, mert a HTF történetek brutálisak, kegyetlenek és szinte kivétel nélkül valamilyen vérfürdőben végződnek, amelynek a főszereplő kisállatok a szenvedő alanyai. Az egyes epizódok mindössze néhány perc hosszúak, ám e rövid idő is elegendő ahhoz, hogy csúfos véget érjen az életük, többnyire a saját vagy valamelyik társuk hibájából. Minden kis történet idillikusan indul – aki addig még nem találkozott egy HTF résszel sem, nem is gondolná, milyen váratlan fordulatot vesznek majd az események –, majd hirtelen bekövetkezik valami tragédia és a szereplők hihetetlen brutális módon, pillanatok alatt jobb létre szenderülnek. Persze önmagában ez a koncepció nem lenne túl életképes, hiszen nyolc-tíz rész után igen unalmassá válik a sok-sok elhalálozás (bár kétségtelen, hogy az alkotók – Rhode Montillo és Ken Navarro – fantáziája határtalannak látszik e tekintetben), azonban a készítők ügyeltek arra, hogy mindez azért valahogy mégis humorosan jelenjen meg, ellensúlyozandó a brutalitást. Mert noha tényleg szörnyű, ahogy a szereplők elhaláloznak, mégis viccesek azok a szituációk, amelyek előidézik a baleseteket (ki gondolná, hogy egy egyszerű nyalóka is végzetes lehet, vagy hogy épp a vízi csúszdán leljük halálunkat).
Az epizódokban összesen húsz szereplő tűnik fel, egytől egyig aranyos kis állatkák (nyuszi, sün, borz, stb.), akiknek megvan a saját jellemük, s ennek megfelelően keverednek bajba. Csak néhányan a szereplők közül: Lumpy, a bamba jávorszarvas, aki ügyetlenségéből kifolyólag ön-, és közveszélyes. Nutty, a torkos mackó, aki képtelen ellenállni az édességeknek, s Képez gyakran a vesztét okozza. Rendszeresen feltűnik Flippy, az idegileg labilis háborús veterán maci, aki teljesen váratlanul „bekattan”, és akkor senki sem menekülhet előle. Cuddles, a tündéri nyuszi, akit mindig a rózsaszín nyuszis mamuszaiban ér a szörnyű végzet. És még sokan mások, akik szintén egyéniséggel rendelkeznek és lehet értük izgulni, hogy vajon túlélik-e a történetet, vagy sem.
Az Interneten villámgyorsan hihetetlen népszerűséget elérő HTF epizódok azóta már megjelentek DVD-n is, így, aki nemcsak az egyes részekre kíváncsi, hanem szeretne többet megtudni az alkotókról, a történetek készítéséről, valamint kíváncsi a különleges részekre is, az bátran keresse fel a legközelebbi áruházat, és szerezze be a Happy Tree Friends – a magyar fordításban a Tündi Bündi Barátok címet kapta, amely szerintem teljesen helyénvaló, legalább olyan aranyos, mint a főszereplő állatkák – három sorozatát, ami több, mint harminc véres történetet tartalmaz. Bár azt azért le kell szögezni, hogy e kiadványok igazából csak azok számára hordoznak igazi értéket, akik tényleg kedvelik a HTF sorozatot, akik csak egyszer kíváncsiak egy-egy részre, azok inkább kérjék kölcsön.
Zárszóként annyit tennék hozzá, hogy legalább egyszer mindenkinek érdemes megnéznie egy-két epizódot, hátha megkedveli a sorozatot. Nem maga a vér és a brutalitás a lényeg, hanem a körítés, ettől olyan jó(pofa) a Happy Tree Friends. Helyes kis állatkák révén átélhetünk néhány szörnyű kalandot, s közben mosolyoghatunk, azon, mekkora szerencse, hogy ilyen balszerencsés dolgok velünk nem eshetnek meg.
Mindenesetre óvatosan szaladgáljunk nyalókával a kezünkben. Sosem lehet tudni…


RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.