Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  herryporter (48)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (9)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

A Gyűrűk Ura nyomdokain

Mozgókép | Beküldte: RV | 2009.02.28. 17:05

Nem ritka eset, amikor néhány rajongó a fejébe veszi, tisztelgésül az eredeti mű és a szerző előtt, hogy készítenek egy filmet. Ezek a meglehetősen rövid alkotások azonban jobbára – néhány kivételtől eltekintve – a nézhetőség szintjét sem ütik meg, de ez valahol érthető is, hiszen mindenféle filmes háttér, és nem utolsó sorban anyagi támogatás nélkül aligha lehet életképes és mások számára is élvezhető produkciót készíteni. Most azonban két olyan, egy hosszabb és egy rövidebb, rajongói film is készül – természetesen nem a szó szoros értelmében, hiszen mindkét filmben a brit színház és filmvilág művészei vesznek részt –, amelyek az előzetes képekből, illetve ajánlókból ítélve történetileg és látvány tekintetében is színvonalas alkotásoknak ígérkeznek.

KépA The Hunt for Gollum című, fél óra hosszúságúra tervezett film május 3-án kerül fel az alkotás hivatalos honlapjára, ahonnan bárki számára szabadon letölthető lesz, hiszen nem egy kereskedelmi produkcióról van szó, hanem egy olyan filmről, amelyet rajongók készítettek rajongók számára. Ennek ellenére a filmből, illetve annak készítéséről közölt képeket és videókat nézve azt hihetnénk, hogy egy hatalmas költségvetésű alkotás készül, holott erről szó sincs. Néhány lelkes művész, akik régóta nagy kedvencükként tekintenek a Gyűrűk Ura minden változatára, valamikor 2007 derekán döntötte el, hogy készítenek egy filmet.
A történet író-rendezője, Chris Bouchard – aki a zenei betétek jelentős részének szerzője is egyben – 2007 szeptemberében kezdte el írni a forgatókönyvet, a Gyűrűk Ura függelékében megtalálható számtalan utalás és történetrészlet felhasználásával. Középfölde fordulatokban gazdag történelmének egy olyan részletét szerette volna bemutatni, amely szorosan kötődik a Gyűrűk Ura eseményeihez, azonban sosem került bővebb kifejtésre semelyik könyv oldalain, csak lábjegyzetekben.
A The Hunt for Gollum a Gyűrűk Ura eseményeit megelőző időkben játszódik, amikor még béke honol Középföldén, de már lassan gyülekeznek a sötét fellegek Mordor felett. Észak vándorai figyelik a határokat és a leselkedő veszedelmeket, míg egyikük, Aragorn útra kel, hogy megkeresse a Gollum néven elhíresült teremtményt, aki egy rettenetes kincset őriz. Így önmagában ez persze nem sok, és kérdéses, hogy fél óra alatt mennyire lehet kibontani egy ilyen – minden bizonnyal több időt igénylő – történeti szálat, azonban legyünk bizakodóak. Ha a történet csak fele olyan jó lesz, mint az előzetesek látványvilága és hangulata, akkor ez egy remek rövidfilm lesz.
Ami a szereplőket illeti, a nemzetközi porondon teljesen ismeretlen brit színészek öltik magukra a fontosabb karakterek jelmezeit. A történet középpontjában álló Aragornt Adrian KépWebster formálja meg, aki ugyan nem hasonlítható Viggo Mortensenhez, de rendelkezik azzal a néhány jellegzetes arcvonással, ami hihető Aragornná változtatja. Az ő szereplése egyébként már a produkció legelején biztos volt, hiszen jó barátja a rendező Chris Bouchardnak, és már több kisfilmben is dolgoztak együtt. Gandalf szerepét Patrick O’Connor kapta, aki alapvetően színpadi színész, de mivel nagyon kedveli Tolkien műveit, nem mondhatott nemet a felkérésre. A további kisebb szerepekben Arin Allridge, Rita Ramnani, valamint Gareth Brough tűnik majd fel a vásznon.
Az alacsony költségvetés ellenére meglepően igényesnek ígérkező produkció igyekszik minél több tekintetben megfelelni a Gyűrűk Ura filmben támasztott alapkövetelményeknek, és ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektettek például a jelmezek kidolgozására, az orkokat megjelenítő statiszták kidolgozott maszkjaira, valamint az elengedhetetlen kiegészítőkre és fegyverekre. Mivel a történet folyamán a főhős rengeteg helyet bebarangol, és a szűkös anyagiak miatt nem adódott lehetőség túl sok színhely bejárására, egy kicsi, ámde annál lelkesebb és ügyesebb csapat dolgozott azon, hogy számítógépes trükkök segítségével jelenítsenek meg egy-egy helyszínt.
Jelenleg az utolsó simítások folynak, hogy a bejelentett időpontban valóban a rajongók elé kerülhessen a film. Nem titok, én már nagyon várom.

Ezzel párhuzamosan készül egy másik film is, a Born of Hope, amelynek internetes bemutatóját valamikor ez év őszére tervezik, bár pontos dátum még nem ismert. Az egy órásra tervezett film Képa dúnadánok népének bemutatására összpontosít, külön kiemelve Arathorn és Gilraen történetét, akik – mint tudjuk – Aragorn szülei. Sajnos a film hivatalos oldalán túl sokat nem árulnak el a történetről, így csak remélhetjük, hogy nem valami szerelmi történet lesz, hanem valóban jobban megismerhetjük majd a dúnadánokat, az örökséget, amit őseik révén cipelnek, illetve egy keveset Aragorn ifjúságáról. Bár gyanítom, nagyon jó filmet kapunk majd, hiszen a munkálatok már 2006 óta tartanak, és a hivatalos honlapon megtekinthető videók arról árulkodnak, az alkotók profi munkát végeznek.
Érdekesség, hogy a film készítői bátran belenyúlnak Tolkien világába, hiszen a fontosabb karakterek mellé kitaláltak egy-két új szereplőt is, hogy színesítsék a történetet. Ilyen például Elgarain, Dirhaborn, vagy Halbaron, akikről majd a film révén fogjuk megtudni, hogyan is épülnek be Középfölde történelmébe.
A film rendezője Kate Madison, a főbb szerepekben pedig itt is az angol színjátszás és filmművészet kevésbé ismert tagjait láthatjuk majd. Arathornt Christopher Dane, hitvesét, Gilraent pedig Beth Aynsley játssza, aki már a fiatalabb generációt képviseli. Az eredetileg nem tolkieni szereplők közül Elgaraint a rendező Kate Madison formálja meg, míg Dirhaborn szerepében a tehetséges színpadi színészként számon tartott Danny George bizonyíthat.

Mivel non-profit alkotásokról van szó, egyik filmtől se várjuk azt, hogy bármilyen tekintetben a Gyűrűk Ura nyomdokaiba léphet, de nem is az a céljuk. Csupán az, hogy örömet szerezzenek a világ számtalan Tolkien-rajongójának, és visszaadják azt a hangulatot, amely Középfölde történeteit jellemzi. Ezzel együtt én úgy gondolom, elsősorban a külsőségekből ítélve, hogy mindkét alkotás a körülményekhez képest meglehetősen színvonalas lesz, és elszórakoztat minket addig, amíg végre el nem készül a várva várt Hobbit.

RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Képek a filmekből

 

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

RV 2009.05.10. 0:25 | # 5
Avatar
Én már láttam, szerintem frankó lett. ssupercool2

 

moody 2009.05.08. 21:35 | # 4
Avatar
Gladon írta:
Néhány napja elérhetővé vált a Vadászat Gollamra című film (persze angolul). Akit érdekel, a cikkben megtalálja a linket, ahonnan letöltheti.


Magyar felirat is elérhető. The Hunt for Gollum (Additional Language Subtitles) Ilyen című videó alatt a menüben ki kell választani azt, hogy &"enable subtitles ru&".

 

Gladon 2009.05.08. 21:22 | # 3
Avatar
Néhány napja elérhetővé vált a Vadászat Gollamra című film (persze angolul). Akit érdekel, a cikkben megtalálja a linket, ahonnan letöltheti.

 

RV 2009.03.01. 14:36 | # 2
Avatar
Bezony jónak tűnnek. Egyszer azért szívesen szerepelnék egy ilyen félig-meddig amatőr produkcióban. smiley cool

Hát azért ebben a trailerben elég sok bevágás van az eredeti Gyűrűk Ura filmből. undecided Ráadásul hol van még 2011 decembere!
Na sebaj, várjuk türelemmel. clapping
[ Módosítva: 2009.03.01. 14:36 ]

 

Sütiszörny 2009.03.01. 10:33 | # 1
Avatar
Ígéretesnek tűnik mindkét film. smiley
Egyébként a Hobbitról is van már fent trailer: