Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Szeptember – Október
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (6)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Raoul Renier: A hitehagyott

Könyvek | Beküldte: Batou | 2011.11.02. 22:12

KépA regény az 1300-as évekbeli Európába kalauzol el minket, ahol egy francia, hitehagyott gróf, Mersant de Foix életét ismerhetjük meg. Míg nagyapja, az Oroszlán néven elhíresült lovag a korabeli eszménykép volt, az egyház szilaj támasza, akitől rettegtek ellenségei, addig unokája inkább a könyvek közt érzi jól magát, és az Egyházon belül igyekszik tudós fővé válni. A spanyolországi tanulmányai alatt azonban öccse – aki nagyapjuk tulajdonságait örökölte – kitagadtatja Mersant-t, mondván, hogy a pogány mórokkal cimborál. Ezután Mersant is rettegett kardforgatóvá és orgyilkossá válik, és tudását a bosszúhoz használja fel. Mindeközben pedig Hermész Rendjének, a rejtetten élő mágusoknak a tanítványává válik, akik idővel rá testálják a már hanyatlófélben lévő domínium örökségét. Mersant-nak azonban komoly megpróbáltatásokat kell kiállnia, hogy örökségét – melynek tudomása szerint ő az utolsó hirdetője – megszerezze. Azonban a vérzékeny és később félkarúvá váló gróf nem rest ravaszságával és kardjának erejével tovább vinni Hermész örökségét egy olyan világban, ahol tudása miatt kegyetlenül üldözi az Egyház.
A regény több nagyobb egységre oszlik, melyek tulajdonképpen lazán összekapcsolódó elbeszélések. Ez nem is csoda, hiszen a történet először a ’90-es években jelent meg a Rúna hasábjain, folytatásokban. Ez az írói és szerkesztési mód elsősorban azoknak előnyös, akik nem tudnak, vagy nem akarnak egy hosszabb művet egyszerre végigbogarászni, hiszen külön-külön is élvezhetők. Persze azért Renier odafigyelt, hogy együtt mégis egységet alkossanak az elbeszélések.
Kornya művei mindig egy színvonalat képviselnek, legyen szó szerepjátékos cikkről, történelmi kitekintésről, elbeszélésről vagy épp regényről. Ha végignézzük a honlapját vagy a Carcosa blogot, láthatjuk, hogy milyen tájékozott és alapos egy-egy témát illetően. Ez a tulajdonsága ebben a műben is megtalálható, hiszen a történelmi utalások alapos kutatómunka és hatalmas háttérismeret eredményei. Ez alapján elég pontosan be tudjuk tájolni a regény időpontját, a különböző országok, vidékek és szervezetek jellemzői pedig mind pontosak. Ami azonban még magasabbra emeli az írói munka színvonalát, az az, hogy Renier nem veszik el a részletekben, hanem épp annyit tár fel az olvasónak ezek közül az ismeretek közül, amennyi szükséges a regény mozzanatainak szempontjából.
Tagadhatatlan tény, hogy A hitehagyott nagymértékben épül az Ars Magica szerepjátékra, aminek Renier nagy hirdetője volt a ’90-es években, és a Beneficium Ars Magica logó alatt megjelent antológiáiban is szerepelnek művei. Azonban a játék által meghatározott szabályok nem korlátozzák, hanem egy rendkívül erős vázat adnak a regénynek, amelyekre építkezhet, de ezeken túllépve nem kockagurulós, hanem igazi irodalmi művet alkot az író, mely nagyon olvasmányos. Ez nem meglepő a debreceni írótól, hiszen már a MAGUS regényeiben is megmutatta ezt a fokú írói hozzáértését.
Természetesen nem csak ebben áll Renier stílusának titka, hanem abban is, hogy amikor egy karakter jellemvonásait, vagy korábbi életét vázolja fel az olvasóknak, akkor ezt szépen simítja bele a történetbe, egy pillanatra sem érzünk törést az átmeneteknél. Ezt nagyon kevesen tudják ilyen finoman megoldani, Kornya pedig újra és újra remekül végzi el a váltásokat. Ezen kívül a regényt végigkíséri a Renier-től megszokott borongós, sötét hangulat, melyet nem csak remekül teremt meg, de végig különös tehetséggel tart fenn. Itt fordul elő az a jellemző, amit gyakran emlegetnek Kornya hibájaként: helyenként már túlzottan sötét és elborult a hangulat, mintha minden emberi jóság hiányozna belőle. De akik egyszer megkedvelték ezt a stílust, azokat többé már nem zavarja, hiszen ez is nagymértékben hozzájárul a különleges hangulathoz.
A regényben a főbb szereplők rendkívül alaposan, élet- és korhűen kerültek kidolgozásra, akik közül természetesen Mersant a „legélőbb”. Egy fordulatokban gazdag előtörténetet ismerhetünk meg, mely a regény során ugyanilyen fordulatokban bővelkedik. Nem csak pozitív tulajdonságai, hanem épp elég negatív jellemzője is akad a francia grófnak, ezek pedig nem csak odaskiccelt kötelező elemek, hiszen Mersant egész stílusa illeszkedik hozzájuk. Például a vérzékenysége miatt nem kockáztat a harcok során, hanem gyorsan igyekszik ellenfelével végezni.
A regény egy nagy hibája, hogy helyenként Mersant már túlzottan szerencsés vagy éppen minden hátránya ellenére is túlzottan erős. Ez elsősorban abból adódik, hogy egy rendkívül intelligens és ravasz karakterről van szó, helyenként mégis – és itt főleg a beavatásra gondolok – túl sok „véletlen” tényező játszik közre tervének kivitelezésében. Ezen túl, mivel Kornya rendkívüli tudásanyaggal rendelkezik a korról és latinból is jeleskedik, a regényben számtalan latin kifejezés hangzik el, melyek jelentését csak a szövegkörnyezetből próbálhatjuk kikövetkeztetni, hisz sem lábjegyzet, sem függelék nem magyarázza őket. Ez persze néhányunkat kutatómunkára ösztökélhet, de a buszon ülve, valószínűleg nem tudjuk tudásszomjunkat kielégíteni.
Bárhogy is nézem, A hitehagyott egy különösen jól megírt dark-fantasy, amely hangulatával elvarázsol minket, és bevezet a korabeli Európa hatalmi harcokkal teli, helyenként kegyetlennek tűnő világába.Batou

Elválasztó

Kapcsolódó írások

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.