Kezdőlap Alkotók Karakterek Tartalomjegyzék Linkek
Kép

EPILÓGUS

Barbara a július 4-i hétvégén hívott be az irodájába. Nem én voltam az egyetlen, aki ezen a hétvégén az irodában tartózkodott, viszont egyedül nekem volt erre az az indokom, hogy nem hagyhattam el a várost.
Végül csak azzal vádoltak meg, hogy elloptam Masha telefonját. A vád megegyezett az ügyvédemmel, hogy ejtenek minden vádpontot az elektronikus terrorizmus és a tömeges uszítás vonatkozásában, cserébe a lopás kisebb vétségéért. Három hónapos elzárást kaptam egy fiatalkorúak számára fenntartott javítóintézetben, napközbeni eltávozással. Az intézetben aludtam, egy hálóteremben valódi bűnözőkkel, bandatagokkal, drogosokkal, és néhány igazán kemény alakkal. Napközben viszont „szabadon” kijárhattam, hogy elvégezzem a „munkámat”.
– Elengedik őt, Marcus – mondta Barbara.
– Kit?
– Johnstone-t. Carrie Johnstone-t – felelte. – A zárt katonai bíróság felmentette minden vádpont alól, az ügyet lezárták. Visszahelyezték a szolgálatba, és elküldik Irakba.
Carrie Johnstone volt Rövidhajú Nő valódi neve. Ez még a Kalifornia Legfelsőbb Bíróság egyik előzetes meghallgatásán derült ki, de több sosem. Egy szót sem szólt arról, hogy kitől kapta az utasításokat, miket tett, kiket fogatott el, és miért. Minden nap némán ült a bíróság termében, és nem szólt egy szót sem.
Eközben a szövetségiek azon zúgolódtak és háborogtak, hogy a kormányzó egyoldalú döntéssel, törvénytelenül járt el a Treasure Island-i börtön bezárásakor, illetve amikor a polgármester helyben hagyta a szövetségi nyomozók kitiltását San Franciscóból. E nyomozók többsége az állam börtöneibe került, akárcsak az Öbölmenti Ház őrei.
Azonban a Fehér Házból nem érkezett semmilyen hivatalos állásfoglalás. Aztán az egyik nap a kormányzó és a Belbiztonsági Hivatal vezetője egy közös, rideg és feszült sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentették, hogy megállapodtak egymással. A BH egy zárt, katonai bírósági vizsgálat keretein belül fog nyomozni a Bay Bridge-et ért bombatámadást követő intézkedésekben történt „lehetséges félreértések” ügyében. A bíróság minden eszközzel azon lesz, hogy a ténylegesen elkövetett bűncselekményeket kellőképpen büntesse. Cserébe Kalifornia Állam szenátusának kezébe kerül a kaliforniai BH intézkedések irányításának a joga, vagyis minden, az államot érintő nemzetbiztonsági kérdés jóváhagyása, kivizsgálása, végrehajtása.
A tájékoztatóra összesereglett riporterek kiabálása fülsüketítő volt, de Barbara kapta az első kérdés lehetőségét.
– Kormányzó úr, minden tiszteletem az Öné, de meg kell kérdeznem. Kétségbevonhatatlan bizonyítékok állnak a rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy államunk egyik polgárát, nevezetesen Marcus Yallow-t a BH tisztjei szimulált kivégzésnek vetették alá, feltételezhetően a Fehér Ház utasítására. Az állam tényleg nem próbál igazságot szolgáltatni az állampolgárainak, akik ilyen törvénytelen és barbár kínzások szenvedő alanyai voltak?
A hangja remegett egy kicsit, de nem csuklott el. A kormányzó széttárta a karját.
– A katonai bíróság majd igazságot szolgáltat. Ha Mr. Yallow, vagy bármelyik másik személy, akinek oka van hibáztatni a Belbiztonsági Hivatalt, további igazságszolgáltatást szeretne, akkor természetesen keresetet nyújthat be a szövetségi kormány ellen.
Én ezt is tettem. A kormányzó tájékoztatóját követő héten húszezernél is több polgári pert indítottak a BH ellen. Az enyémet az ACLU kezelte, és számtalan javaslatot nyújtottak be a zárt katonai bíróság felé, amely meglehetősen együttműködőnek bizonyult sok esetben.
Ám erre nem számítottam.
– Teljesen felmentették?
– A sajtóközlemény nem mond túl sokat. A San Franciscóban, illetve a Treasure Islanden található különleges antiterrorista büntetésvégrehajtó intézetben történt események alapos átvizsgálása után jelen bíróság úgy véli, hogy Ms. Johnstone cselekedetei nem követelnek további fegyelmezést. Itt ez a szó, hogy „további”, mintha már korábban is kapott volna valami büntetést.
Felhorkantam. Mióta elengedtek az Öbölmenti Házból, szinte minden este Carrie Johnstone-nal álmodtam. Ahogy fölém hajol, és önelégült mosollyal az arcán odaszól az embereinek, hogy itassanak meg.
– Marcus… – kezdte Barbara, de leintettem.
– Nem érdekes – feleltem. – Csinálok erről egy videót. A hétvégén meglesz. A hétfők tökéletesek az ilyen videókhoz. Mindenki visszajön a hétvégéről, és arra vár, hogy kapjon valami vicceset, amit tovább küldhet az iskolatársainak, vagy a munkatársainak.
Egy héten kétszer eljártam pszichiáterhez, mivel ez is része volt a bíróságon kötött alkunak. Miután túltettem magam azon, hogy ez valami büntetés, rájöttem, hogy nem is rossz dolog. Segített abban, hogy építő jellegű dolgokba fogjak bele, amikor éppen rossz hangulatom volt, és ne emésszem magam. A videók is segítettek.
– Mennem kell – mondtam, erősen ügyelve arra, hogy semmiféle érzelmet ne tükrözzön a hangom.
– Vigyázz magadra, Marcus – felelte Barbara.
Ange megölelt hátulról, ahogy letettem a kagylót.
– Épp most olvastam a neten – mondta.
Egy főcímfigyelő program segítségével azonnal el tudta olvasni azokat a híreket, amelyek felkerültek a netre. Ange volt a hivatalos blogolónk, és nagyon jól csinálta. Mindig kiválogatta az érdekes híreket, történeteket, és felrakta őket a hálóra, olyan gyorsan, ahogy egy gyorsétterem szakácsa is dolgozik.
Megfordultam a karjaiban, és én is megöleltem; most már szemből. Az igazat megvallva, aznap nem sokat dolgoztunk. Vacsoraidő után nem hagyhattam el a javítóintézetet, ő viszont ott nem látogathatott meg. Főleg az irodában találkoztunk, de ott mindig sok volt az ember, ami meglehetősen nehézkessé tette a turbékolásunkat. Azonban egy teljes napig egyedül lenni az irodában igen nagy kísértés volt. Rekkenő hőség is volt ráadásul, amiből kifolyólag mindketten elég lengén öltöztünk, így elkerülhetetlen volt, hogy egymáshoz ne érjen a bőrünk munka közben.
– Készíteni fogok egy videót – mondtam. – Még ma fel kéne rakni.
– Oké – felelte. – Vágjunk bele.
Ange felolvasta a sajtóközleményt, én pedig előadtam egy monológot, ami alá bevágtam azt a felvételt, amely engem mutat, miközben ki vagyok kötözve a vizespadhoz, szemem tágra nyitva a kamera éles fényében, könnyek csorognak az arcomon, és a hajam tele van hányásdarabokkal.
– Ez én vagyok, kifeszítve a vizespadra. Szimulált kivégzéssel kínoznak, és az egészet egy Carrie Johnstone nevű nő vezeti. A kormánynak dolgozik, és talán emlékeztek rá ebből a videóból. – Bevágtam azt a részletet egy másik felvételből, amelyen Johnstone és Kurt Rooney látható. – Ez itt Johnstone és Kurt Rooney államtitkár, az elnök legfőbb tanácsadója. A nemzet nem kedveli ezt a várost. Az általános meggyőződés szerint ez a város Szodoma és Gomorra, teli buzikkal és ateistákkal, akik megérdemlik, hogy a pokolban rohadjanak meg. San Franciscóban azt gondolják, hogy az ország csak azért törődik velük, mert éppen őket robbantotta fel valami iszlám terrorista csoport. Arról a városról beszél, amelyikben élek. A legutóbbi számadatok szerint az általa említett napon 4215 San Franciscói polgár halt meg. De némelyikük talán mégsem halt meg. Akadt, akit ugyanabban a börtönben rejtegettek, ahol engem is megkínoztak. Anyák, apák, gyerekek, szeretők, testvérek sosem fogják újra látni a szeretteiket, mert titokban bezárták őket egy illegális börtönbe, itt a San Franciscói öbölben. Elszállították őket valahová a tengeren túlra. A feljegyzések titkosítottak, de Carrie Johnstone tudja hozzá a kódokat.
Újra bevágtam azt a videót, ahol Carrie Jonhstone a nagy kerek asztalnál ül Rooney társaságában, és nevet. Aztán utána azt a részletet, ahol éppen letartóztatják.
– Amikor letartóztatták, azt gondoltam, végre igazságot szolgáltatnak. Azoknak, akik eltűntek, vagy akiket ő kínoztatott meg. Azonban az elnök – itt bevágtam róla egy képet, ahol nevetve golfozik a szabadsága alatt –, és a legfőbb tanácsadója – Rooney-ról következett egy kép, amelyen éppen kezet ráz az egyik hírhedt terrorista vezérrel, aki valamikor a „mi oldalunkon” állt – közbeléptek. Elküldték Carrie Johnstone-t egy katonai bíróságra, ahol aztán felmentették a vádpontok alól. Valahogy nem találtak semmi kivetnivalót a cselekedeteiben.
Ide készítettem egy fotómontázst azokról a rabokról készült felvételekből, amelyeket Barbara a Bay Guardian honlapjára tett fel nem sokkal azután, hogy kiengedtek minket a börtönből.
– Mi választottuk meg ezeket az embereket. Mi fizetjük a bérüket. A mi oldalunkon kellene állniuk, hogy megvédjék a szabadságunkat. De ezek az emberek – néhány kép Johnstone–ról, és a társairól, akiket mind bíróság elé állítottak – eljátszották a bizalmunkat. A választások négy hónap múlva lesznek. Ez még elég hosszú idő. Elég ahhoz, hogy felkeresd öt olyan polgártársad, aki valamiért úgy döntött, hogy nem szavaz, mert nincs kire. Beszélj ezekkel az emberekkel, és ígértesd meg velük, hogy elmennek szavazni. Hogy visszavehessük az országunkat a kínzóktól és a gazemberektől. Azoktól az emberektől, akik kinevették az öböl mélyén heverő halottakat. És ígértessétek meg velük, hogy ők is beszélnek másokkal.
– Sokunk nem ezt az utat választja, de azzal nem ér el semmit. Választani kell. A szabadságot!
– A nevem Marcus Yallow. A saját országom kínzott meg, de mégis szeretek itt élni. Tizenhét éves vagyok, és egy szabad országban szeretnék felnőni. Szabad országban akarok élni.
Ahogy a videó elsötétedett, megjelent a honlapunk logója. Ange tervezte meg Jolu segítségével, aki elintézte, hogy szabad tárhelyet kapjunk a Pigspleen szerverén.
Az iroda egy érdekes hely volt. Hivatalosan úgy neveztek minket, hogy a Szabad Amerikára Szavazók Koalíciója, de a gyakorlatban mindenki számára csak az Xnetezők voltunk. A szervezetet – nonprofit alapítvány – Barbara és néhány ügyvéd barátja hozta létre, nem sokkal a Treasure Island „felszabadítása” után. Az alapítást segítette néhány technológiában utazó milliomos támogatása is, akik egyszerűen nem akarták elhinni, hogy egy csapat hacker kölyök képes volt ilyen méreteset rúgni a BH seggébe. Néha megkértek minket, hogy ugorjunk le a Sand Hill Roadra, ahol a befektetőink székeltek, és tartsunk egy rövid előadást az Xnet technológiájáról. Rengeteg vállalkozás indult el, hogy megpróbáljon pénz csinálni az Xnetből.
De mindegy, nekem úgysincs semmi közöm ehhez. Megvan az asztalom egy irodával, itt a Valencia Streeten, ahol ParanoidXbox CD-ket osztogatunk, és konzultációkat tartunk arról, hogyan lehet minél jobb WiFi antennákat építeni. Meglepően sok átlagos ember ugrott be hozzánk, hogy személyesen adják át az adományaikat – hardware cuccokat (a ParanoidLinux bármilyen gépen fut, nemcsak Xbox Universalokon), és készpénzt. Szerettek minket.
A nagy tervünk az volt, hogy szeptemberben elindítsuk a saját AVJ-nket, természetesen a választások idejére ütemezve, hogy ezáltal is összegyűjtsük a szavazókat, és rábírjuk őket a szavazataik leadására. A legutóbbi választásokon is csupán a szavazásra jogosult amerikaiak 42%-a jelent meg – többen voltak, akik nem szavaztak. Próbáltam az egyik megbeszélésünkre elhívni Darrylt és Vanessát, de visszautasították. Sok időt töltöttek együtt, de Van kategorikusan kijelentette, hogy semmi érzelem nincs közöttük. Darryl szinte egyáltalán nem beszélt velem, viszont küldött egy csomó, hosszú e-mailt szinte minden olyan témával kapcsolatban, ami nem a terrorizmus, a börtön, vagy Vanessa volt.
Ange megszorította a kezem.
– Istenem, de gyűlölöm, ezt a nőt – mondta.
Bólintottam.
– Csak egy újabb rohadt dolog, amit ez az ország elkövetett Irak ellen – feleltem. – Ha az én városomba küldenék, biztos terrorista válna belőlem.
– Hiszen az lettél, amikor idejött a városba.
– Nos, igen – mondtam.
– Elmész Ms. Galvez meghallgatására hétfőn?
– Persze.
Akkor mutattam be Ange-t Ms. Galveznek, amikor néhány héttel ezelőtt meghívott vacsorára. A pedagógusok szakszervezete elintézte, hogy egy meghallgatás keretein belül megpróbálja visszaszerezni a régi állását. Azt mondták, hogy Fred Benson is tanúskodni fog ellene. Vártam, hogy újra találkozzam az egykori tanárommal.
– Van kedved egy burritóhoz?
– Aha.
– Megkeresem a flaskámat.
Gyorsan vetettem még egy pillantást a leveleimre – a PirateParty szerverén levő postafiókomban pihenő levelekre –, mert még mindig tucatszámra érkeztek üzenetek azoktól az egykori Xnetezőktől, akik még nem ismerték a hivatalos elérhetőségeimet. A legutolsó üzenet egy névtelen brazil címről érkezett.
> MEGTALÁLTAM ŐT, KÖSZI. AZT NEM MONDTAD, HOGY JÓL IS NÉZ KI, HÉ!
– Hát ez meg kitől jött? – kérdezte Ange.
Felnevettem.
– Zebtől – feleltem. – Emlékszel rá? Megadtam neki Masha e-mail címét. Arra gondoltam, ha már mindketten bujkálnak, talán nem árt, ha ismerik egymást.
– És ő azt hiszi, Masha aranyos?
– Nyugi, szegény srácnak biztos az agyára mentek az elmúlt időszak eseményei.
– És neked?
– Nekem?
– Aha. A te agyad nem lett az események áldozata?
Eltartottam őt magamtól, és végigmértem tetőtől talpig. Felém fordítottam az arcát, és a vastag keretes szemüvegén keresztül belenéztem a nagy, hamiskásan csillogó szemébe. Ujjaimmal végigsimítottam a haján.
– Ange, még sosem gondolkodtam ennyire tisztán, mint most.
Megcsókolt, én viszonoztam, és eltöltöttünk együtt egy kis időt, mielőtt elindultunk volna burritót enni.

Az első oldalra5 lapot visszaAz előző oldalra22/22 részA következő oldalra5 lapot előreAz utolsó oldalra