Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  herryporter (48)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (10)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

A vörös oroszlán I-II.

 

Borító
  Feltöltötte: Gladon (2008.12.19.)
  Módosította: --
Keresem ezt a könyvet. (Be kell jelentkezned)
Kínálom ezt a könyvet (Be kell jelentkezned.)
Ajánlok hozzá könyvet (Be kell jelentkezned)
Ajánlok hozzá könyvet (Be kell jelentkezned)
Szerző: Szepes Mária
Kiadó: Móra Ferenc Könyvkiadó
Megjelenés éve: 1984
Terjedelem: 565 oldal
Sorozat: Kozmosz Fantasztikus Könyvek
Nyelv: magyar
Kategória: misztikus, sci-fi, történelmi
Értékelés:

Értékelés: 7.6 (6) | Értékeld Te is!
Kedvenc: 0 | Olvasott: 2 | Polcon: 1 tagnál
Kínálja: 0 | Keresi: 1 Kattints a lista megnézéséhez. | tag

Titokzatos figura bukkan fel Szepes Mária több évszázadot felölelő regényének első lapjain. Különös küldetés vezérli: át kell nyújtania egy kéziratot, amely elbeszéli a vörös oroszlánnak, azaz a bölcsek kövének történetét.
A bölcsek köve, a nagy elixír, a magisterium – az alkimisták hite szerint – nemcsak aranycsinálásra jó, hanem általános gyógyszer és az élet meghosszabbításának csodaszere is, amely a transzmutációt, tehát az átváltozást az emberre vonatkoztatta, s a lélek megnemesítését, arannyá változtatását tekintette céljának. Ebben az értelemben a bölcsek köve a királyi tudás volt, amely hét fokozaton keresztül a tökéletesedéshez, az emberfeletti állapothoz vezetett: a megtisztult személy beavatottá, adeptussá emelkedett.
Szepes Mária regényének főszereplője 1535-ben születik, és élete az átváltozások során át a XVIII. század végén ér véget. Ez az életrajzi láncolat úgy alkot egészet, hogy az újjászülető emlékezik előző életére.
A történelem és a fantasztikum lenyűgözően összeötvözött víziója tárul a korábbiakban is nagy sikert arató, ezúttal második magyar kiadásban megjelenő regény olvasója elé.

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

ananima 2008.12.21. 15:16 | # 1
Avatar
Szuper könyv, csak sajnos ebből az 1984-es kiadásból kihúztak pár részt, ezért érdemes újabbat venni. (Vagy inkább egy újat is, mivel a kihagyott részek és Kuczka Péter utószavának fejtegetései a regény egyes állításainak „tudományosan igazolt” valótlanságáról izgalmas kortörténeti adalékként szolgálnak a szocializmus kőkemény materialista világképéről.)

Az egyes kiadások története is érdekes, a mű, főhőséhez hasonlóan, többször támadt fel hamvaiból: az első, 1946-os kiadást bezúzatták (néhány megmaradt példánya és másolatai „aranyáron” keltek el), álnéven publikáló írónőjét kerestették, s Magyarországon majd' 40 év után jelenhetett csak meg újra a fenti, cenzúrázott formában fantasynak „álcázva”, hogy végül 1989-től teljes valójában kerülhessen a polcokra.

Bár nincsenek benne elfek, gnómok, trollok és támája a tudományos-fantasztikumtól is távol áll, (a szó értékjelző jelentésében) fantasztikus regény. Ja, és nem kis érdeme, hogy Hamvas Béla is remekműnek tartotta.