Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Január – Február
1.  herryporter (18)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (16)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

A tükör és a maszk. Elbeszélések

 

Borító
  Feltöltötte: Gladon (2009.03.20.)
  Módosította: --
Keresem ezt a könyvet. (Be kell jelentkezned)
Kínálom ezt a könyvet (Be kell jelentkezned.)
Ajánlok hozzá könyvet (Be kell jelentkezned)
Ajánlok hozzá könyvet (Be kell jelentkezned)
Szerző: Borges, Jorge Luis
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Megjelenés éve: 2009
Terjedelem: 336 oldal
Sorozat: Jorge Luis Borges válogatott művei
Nyelv: magyar
Kategória: klasszikus
Értékelés:

Értékelés: 9 (1) | Értékeld Te is!
Kedvenc: 0 | Olvasott: 1 | Polcon: 0 tagnál
Kínálja: 0 | Keresi: 0 | tag

„Repülnek az évek, s annyiszor meséltem el ezt a történetet, hogy már magam sem tudom, igazából emlékszem-e rá, vagy csak a szavak jutnak eszembe, amelyekkel elmesélem” – mondja Borges egyik elbeszélője, aki néhány röpke óra leforgása alatt megismerte a szerelmet, és szembenézett a halállal.
A szerelem, a halál, a gyilkosság, a bűn, az idő, az emlékezés, a felejtés, a világ megismerhetősége... szóval az élet nagy titkai izgatják Borges legtöbb elbeszélésének hőseit, magát az írót pedig leginkább az a kérdés, hogy ezek a titkok szavakkal megragadhatók, kifejezhetők-e. „A kép és a nyomtatott betű valóságosabb volt, mint maguk a dolgok” – mondja egy olyan elbeszélésének hőse, amely egy jövőbeli, utópikus világot ír le, s egyúttal keserű gúnnyal ábrázolja a mi huszadik századunkat. A mértani pontossággal szerkesztett, páratlanul tömör írások egy-egy emberi sorsot, egy-egy kort, egy-egy kultúrát felvillantva az írót egész életében foglalkoztató filozófiai kérdéseket jobbára „csak” felvetik, ám ez a „csak” egyúttal minden, amit az irodalom tehet. Borges, akinél műveltebb, olvasottabb író talán sohasem létezett, az összes választ is ismeri, amit az ember valaha kieszelt – tudja, hogy amit csak mondani tudunk, az „minden idézet” –, s talán éppen ezért neki már nincsenek véglegesnek hitt válaszai. De történetei vannak, s ezek a történetek immár éppúgy valóságunk részei, ahogy valóságosnak vesszük a világmindenséget is, „ami pedig talán csak kozmikus tréfa”.
Borges-sorozatunk második elbeszélésgyűjteményében az író négy kötetének – „Az aljasság világtörténete (1935), Brodie jelentése (1970), Homokkönyv (1975), Shakespeare emlékezete (1983) – teljes anyaga szerepel.

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

RV 2009.03.21. 10:13 | # 1
Avatar
Csak a teljesség kedvéért, ez már egy második kiadás.
Az első magyar kiadás, szintén az Európa Kiadó gondozásában, 1999-ben látott napvilágot. Ezt csak azért tudom ennyire pontosan, mert nekem is a 1999-es kiadás van meg.