Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Január – Február
1.  herryporter (18)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (12)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Philip José Farmer

Szerzők | Beküldte: Porter | 2012.09.25. 20:52

KépNorth Terre Haute városában, Indiana Államban született 1919-ben, azonban Peoriában, Illinois államban nőtt fel. A középiskolát a helyi intézményben végezte, már ebben az időszakban is próbálkozott írással, és szinte falta a könyveket. 1941-ben, huszonhárom éves korára megházasodott, korán fia és lánya született. A második világháború után a helyi acélgyárban helyezkedett el, és ezzel párhuzamosan folytatta tanulmányait. 1950-ben végzett a Bradley Egyetem angol szakán.
Első irodalmi sikere röviddel ezután, 1952-ben érte. A The Lovers (Szeretők) című műve nemcsak hogy új utat nyitott az érzelmek és sci-fi kapcsolatában, de az írónak Hugo-díjat és elismerést szerzett. A mű nagy port kavart akkoriban, lerántva a leplet olyan tabukról, mint ember és idegen lény szexuális kapcsolata. Ekkor döntötte el, hogy felhagy a fizikai munkájával, és a sikeren felbuzdulva főállású író lesz. Azonban nem sikerült megvalósítani a család anyagi biztonságát, így 1956-tól kezdve tizennégy éven át műszaki írói munkákat vállalt, tudományos fantasztikus művein kizárólag a szabadidejében dolgozott.
KépA legközelebbi komoly elismerésre egészen 1967-ig kellett várni, amely egy újabb Hugo-díjat eredményezett számára. A Riders of The Purple Wage (A lila bér lovasai) című novella, amely a jövőben játszódik egy olyan társadalomban, ahol az embereknek alanyi jogon jár a purple wage-nek hívott fizetés. A polgárok kis csoportokban erős kontroll alatt élnek, és a kapcsolatot egy Fido-nak nevezett videfon-televízió kombóval tartják egymással. A technikailag fejlett társadalomból azonban létezik kiút időlegesen vagy hosszabb távon a vadonba költözve, és akár lehetőség nyílik hosszabb ideig is ott élni. A díj ismételt elnyerése arra ösztönözte, hogy feladja civil állását és újra megpróbálkozzon a főállású írással. Visszatért Peoriába, és a következő évtizedet az alkotói bőség jellemezte: ez idő alatt huszonöt műve jelent meg. Ezek közül a legjelentősebb az 1971-ben szintén Hugo-díjjal jutalmazott To Your Scattered Bodies Go (Ahová a széttört testeitek mennek), amely nyitókönyve lett a Riverworld (Folyóvilág) sorozatának. A mű azért érdekes, mert Folyóvilág partján reinkarnálódik a Földön élt összes ember, beleértve pl. Göringet, Mark Twaint vagy Jack Londont. A történet főszereplője egy brit kalandozó, Richard Francis Burton, aki amikor csendesen jobblétre szenderül a földön, a nagy és végtelen sötét helyett egy ismeretlen világban ébred fel, amely egy hatalmas folyó mentén terül el. Burton rájön arra, hogy akik jóval Krisztus előtt születtek, csak a túlélésre és alapvető igényeikre fókuszálnak, a később születettek ennél összetettebben viselkednek. Végül a kalandor elhatározza, végére jár a világ rejtélyeinek, és megkeresi a folyó eredetét, hogy megtudja, mi az oka a lelkek újraszületésének.
A Riverworld regényciklus később újabb darabokkal bővült. A The Fabulous Riverboat-ban (A mesebeli folyami hajó - 1971) az író némiképp elkanyarodik az első regény konkrét témájától, és Samuel Clemens sorsát követi végig, akik folyami hajót tervez a fémekben szegény Folyamvilágban. A folyamat során találkozik egy tizedik századi vikinggel, és megismerkedik egy másik humanoid fajjal, és szövetségre lép John Jackland királlyal. A The Dark Design (A sötét forma), nemcsak azért érdekes, az író elmondása szerint is a sorozat befejező kötetének készült, de végül a kézirat hosszúsága meghaladta az ezer oldalt, így Farmer végül két kötetbe helyezte a cselekményt, a másodikat The Magic Labyrinth (A varázslatos labirintus) névre kersztelve. Eltérően az eddigi művek egy főszereplőre való fókuszállásától, az új regények összefűzött történet ciklusok. Az epizódokba felbukkan Burton, Imhotep fáraó, Jack London és Cyrano de Bergerac is. A regényciklus zárása végül 1983-ban jött el, melynek címe: Gods of Riverworld (Folyóvilág istenei). A műben Farmer lezárja Burton, Alice Pleasance Lidell és mások történetét, tényleges keretet adva a regényeknek. A hősök eljutnak a folyó forrásáig, amelyet egy idegenek által emelt torony ural, és amelyben az inkarnációs gép helyezkedik el. Ők pedig eldönthetik, hogyan használják tovább a gépet, amely immár a befolyásuk alá került.
KépA másik regénysorozat, a hazánkban talán kevésbé ismert – és talán kevésbé elismert – World of Tiers (Rétegvilágok). A helyszín egy olyan mesterségesen teremtett párhuzamos univerzumokra tagolt világ, melyet több tízezer évvel ezelőtt olyan emberek teremtettek, akik olyan technikai fejlettségi szintet értek el, hogy szinte istenként voltak képesek tevékenykedni. Maga a történetek a központi univerzumban játszódnak, egy lépcsőzetes elrendezésű óriási bolygón. A történetek szereplői az istenszerű „szuperemberek” és normál földi emberek is, akik véletlenül kerülnek bele ebbe a furcsa világba. Az egyik ilyen főhős a földi Paul Janus Finnegan, aki központi szerepet tölt be a regényciklusban. A sorozat elemei: The Maker of Universes (Az univerzumok teremtői - 1965); The Gates of Creation (A Teremtés kapui - 1966); A Private Cosmos (A privát világegyetem - 1968); Behind the Walls of Terra ( Túl Terra falain - 1970); The Lavalite World (A lavalita világ - 1977); More Than Fire (Több a tűznél - 1993).
A hatalmas életműnek - mely több mint hatvan regényt, több tucat novellát, gyűjteményt és értekezést ölel fel – csak elenyésző része jelent meg magyar nyelven. 1993-ban jelent meg a Fenevadak – Egy másik dimenzióból (Blown) című könyv, amelyben Herald Childe társának gyilkosai után nyomoz, és közben egy hátborzongató helyzetnek válik részesévé. Először rémálomnak tűnik számára az egész, de gyorsan kiderül, hogy akikkel meg kell küzdenie, azok egy másik dimenzióból származó idegen fenevadak. Az idegenek dimenuiókapun keresztül jutnak el a világunkba, és olyan rémalakot öltenek, mely az áldozat fejében jelenik meg. Lehetnek vámpírok vagy farkasemberek, és idővel úgy tűnik, egyre többen lesznek. Az álom, mely Childe számára valóságos, de sokak számára láthatatlan, magával ragadja őt, amely álomban lehet, hogy nincsen többé menekvés.
Az 1994-ben megjelent A kőisten ébredése (The Stone God Awakens) Ulysses Éneklő Medve nevű tudósról szól, aki atomkísérleteinek mellékhatásaként kővé válik. Évmilliók telnek el, amikor egy villám becsapódásának folyamodványaként újra életre kel. Az idők folyamán elkorcsosult faj istenként kezdi tisztelni őt, és kiderül, valahol létezik egy olyan nő, aki olyan, mint ő. Elindul, hogy felkeresse, azonban útközben kell szembesülnie, hogy létezik egy Fa, akit Wurutanának neveznek, és aki a Kőisten népének ősi ellensége. Wurutana gyökerei a pokolba, lombjai az egekbe nyúlnak. Ulyssessnek pedig meg kell küzdenie vele és furcsa népével, hogy elérje célját.
KépA végzet álarca (The Unreasoning Mask) 1998-ban látott napvilágot. A regény főhőse Hüd Ramstan az al-Burag űrhajó kapitánya, aki a toltok szent templomából eltulajdonítja a glyfát, a tojás alakú, istenként tisztelt ereklyét. Habár a lopásra maga a glyfa kérte fel, ez mégsem menti fel hősünket. Ramstan próbálja titkolni a dolgot még saját emberei előtt is, de végül egy tolt hajó támadása miatt fel kell fednie a tettét. Amikor azonban elkezdődne a harc, feltűnik az űrben egy égitest, amely bolygókat is képes elpusztítani rettentő erejével. Ramstan menekülni kényszerül, és üldöztetése során lépésről-lépésre közelebb jut a háttérben megbúvó titokzatos válaszhoz.
Farmert nem csak a fantáziája tette naggyá a nyugati világban. Furcsa világokon játszódó történetei mellett beillesztette az erotikát és a szexualitást a sci-fi világába, és ebben mindenképpen őt tekinthetjük úttörőnek. Sokszor vallásos témákat ölelt fel, Jézus is szerepelt különböző írásaiban (központi szerepet kapott a Folyóköz szériában), és az író saját regényt is szentelt neki Jesus on Mars (Jézus a Marson) és Night of Light (A fény éjjele) címmel. Számos alkalommal szerepeltetett műveiben ismer hősöket, például Phileas Foggot az Other Log of Phileas Fogg-ban, Tarzant vagy Sherlock Holmest – mind olyan történeteket kreálva, amelyek vagy továbbgondolták az eredeti sztorit, vagy olyan aspektusaiból mutatták be, melyek felülöleltek eddig még nem említett eseményeket. Aki kedveli a kissé talán elvont, de annál érdekesebb és izgalmasabb sci-fi – fantasy köntösbe bújtatott történeteket, azoknak bátran ajánlom az író műveit. Témái nem csak érdekesek, de kortól függetlenül aktuálisak, nem nélkülözve a filozofikus vonalat sem.Porter

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

Porter 2012.09.27. 21:33 | # 2
Avatar
Igen. Sajnos valemiér nem jutottak el hozzánk a művei. MIndenkinek ajánlom, ha van lehetősége eredetiben olvasni, hogy tegye meg. A magyar kiadók által megjelentetett töredékek nem adnak róla teljes képet.
Örülök, hogy tetszett az írás!

 

aosseter 2012.09.27. 11:43 | # 1
Avatar
Nagyon jó írás sajnos rádöbbentet hogy alig olvastam tőle pedig ahogy írod rengeteg művet alkotott!