Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  herryporter (48)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (46)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Peter Straub

Szerzők | Beküldte: Porter | 2010.11.23. 17:51

KépPeter Straub 1943. március 2-án született Milwaukee-ban, Wisconsin államban. Apja üzletkötőként, anyja nővérként dolgozott, a család pedig (Straubnak később két öccse született) szerény körülmények között élt a nagyvárosban. Az író saját elmondása szerint apja azt akarta, hogy sportoló legyen, édesanyja szívesen látta volna őt orvosként vagy evangélikus lelkészként.
Peter azonban teljesen más dolgok iránt érdeklődött. Unatkozott az óvodai foglalkozásokon, így inkább saját maga kezdett el olvasni tanulni a képregényeiből, hogy aztán lelkesen megossza a tudást a környék gyermekeivel. Így amikor első osztályos lett, már nem elégítették ki a kicsiknek szóló egyszerű dajkamesék, inkább végigtúrta a könyvtárat kalózos, katonás, nyomozással és kémekkel kapcsolatos történeteket keresve. Nem telt el sok idő, hogy híre menjen a mesélőképességének, társai pedig szívesen invitálták meg őt az esti tábortűz mellé.
Aztán a gyermekkora végét egy szomorú esemény árnyékolta be: hétévesen elütötte egy autó, ő pedig olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy több hónapot kórházban kellett töltenie. A rehabilitáció nagyon sokáig tartott, amelyet addig kerekesszékben kellett töltenie, amíg újra megtanult járni.
Az izgalmas elemekkel tarkított gyermekkor után a középiskolás évek következtek. Milwaukee Country Day School-ban eltöltött években írta meg első történeteit, és persze élte a középiskolások gondtalan életét. A középiskolát követően beiratkozott a Wisconsin-Madison egyetemre, ahol megkapta az Artium Baccalaureus díjat. A következő Képkitüntetést, a Master of Arts-t (Művészetek Mestere) már a Columbia egyetemen adták át számára. Amikor végzett, egy ideig tanított Milwaukee-i egyetemen, majd 1969-ben elhagyta hazáját, hogy Dublinban doktori fokozatot, Ph.D-t szerezzen. Végül itt, Európában indult el gazdag írói karrierje a My Life in Pictrures (Életem képekben) című verseskötet kiadásával. Ezután 1972-ben Londonba költözött, és két mainstream regény megírása után először kóstolt bele a fantasztikum világába Julia című könyvével.
A vérbeli kísértettörténetben Julia, egy tragédiával a háta mögött Londonba költözik, hogy új életet kezdjen. Azonban nemsokára összefut egy csinos szőke gyermekkel, aki a gonosz megmagyarázhatatlan kísértését hozza el számára, meghiúsítva a nyugodt jövő lehetőségét. Julia boldog házasságban élt szerető férjével és gyönyörű kislányával, de hirtelen minden megváltozik. A kislány meghal, Julia pedig elköltözik otthonról, mert nem tudja feldolgozni a fájdalmat. Júlia számára azonban nincs menekvés sorsa elől. Egy másik gyermek várakozik, és egy másik anya szenved – az átkozottak köré gyűlnek, a kísértés pedig kezdetét veszi…
Az 1979-es Ghost Story-t még Angliában írta, (amiből 1981-ben Fred Astaire főszereplésével film készült), aztán visszaköltözött az Államokba. Először Westportban, Connecticut Államban élt, majd New Yorkban telepedett le. Az első időkben a horror irányába fordult, majd 1984-ben Stephen Kinggel közösen megírta A Talizmán című fantasy regényt.
A Talizmán főhőse Jack Sawyer, akinek az a feladata, hogy megmentse édesanyját, akit halálos betegségéből egyedül csak a titokzatos Talizmán gyógyíthat ki. Jacknek Speedy Parker beszél egy párhuzamos világról, ahol máshogy történnek a dolgok, és ahol történetesen Jack hasonmása (akit Jasonnek hívnak) a királynő, Laura DeLoessian fia. Jack pedig behatol a Territóriumok világába, hogy teljesítse a tervet: megmentse anyját és a másik világot…
Ezután a szerző egy jó néhány évig nem hallatott magáról, de aztán egy klasszikus sztorival, a Koko-val tért vissza. A regény olyan sikeres lett, hogy a rá következő évben, 1989-ben World Fantasy-díjat nyert.
KépKoko – csak négy vietnámi veterán (egy orvos, egy író, egy hétköznapi melós és egy ügyvéd) tudja, mit jelent ez a titokzatos név. A katonatársak, habár teljesen különböznek egymástól, mégis összeláncolja őket a közös titok. A kutatás elkezdődik az emberfeletti szellem után, aki újra visszatért a múltból, hogy gyilkoljon, a hajsza pedig a Távol-Kelet temetőitől egészen a New York-i valóig húzódik…
A regény sikerén felbuzdulva Straub még két történetet írt a következő években, melyek szorosan kapcsolódnak a Koko-hoz. 1990-ben jelent meg a Mystery (A rejtély), majd 1993-ban a The Throat (A torok), mely még abban az évben elnyerte a Bram Stoker-díjat. A három mű együttesen a Blue Rose Trilogy (Kék rózsa trilógia) néven került összefoglalásra.
A Torok című regény egy Millhaven nevű kisvárosban játszódik, melyeket egy sorozatgyilkos tart rettegésben. Az idősek még emlékeznek arra, hogy hasonló események történtek a városban negyven évvel ezelőtt. Akkor nem találták meg a tettest, és a gyilkosságoknak öt helybéli, valamint a nyomozást vezető nyomozó is áldozatul esett. Tim Underhill ebben a felforrósodott hangulatban tér vissza szülővárosába, hogy választ keressen a gyermekkorában történt eseményekre, melyek meghatározták életét. A kérdés pedig felmerül Timben: vajon a gyilkos egy rég halottnak hitt valaki, vagy esetleg egy túlvilági lény…
Ezt követően újabb mainstream regénye látott napvilágot The Hellfire Club (Pokoltűz klub) címmel, majd 2001-ben ismét összefogtak barátjával, Stephen Kinggel, és megírták a Talizmán folytatását, amely a Fekete ház (Black House) címet kapta.
A történet a már jól ismert Jack Sawyer (aki mostanra visszavonult nyomozóként éli életét) történetét meséli el. Jack egy French Landing nevű településre érkezik, hogy tanácsadóként segítse a rendőröket egy gyermekgyilkosság-sorozat felderítésében. Azonban Tyler Marshall szülei Jackkel együtt rájönnek, hogy a gyermek valószínűleg még életben van, KépJack pedig azt is megtudja, hogy a kis Tyler az őáltala jól ismert másik világban tartózkodik. A mű érdekessége, hogy a történet Stephen King hétkötetes Setét Torony regényciklusának alapjául szolgál.
A kétezres évek további sikereket hoztak számára. A 2003-ban megjelent Lost Boys, Lost Girls (Elveszett fiúk, elveszett lányok), a 2004-es In The Night Room (Az Éjszaka Szobában), valamint a 2007-es Five Stories (Öt történet) című írások mindegyikével Bram Stoker-díjat nyert.
Az író jelenleg is New Yorkban él, és ha hihetünk a pletykáknak, akkor Stephen Kinggel együtt dolgozik a Talizmán trilógia befejező részén. A hír azért sem lenne meglepő, mert maga King is többször nyilatkozott a sorozat lezárásáról.
Peter Straub életművének egy része elérhető magyar nyelven (Torok; Tudom ki vagy; Julia; Koko 1-2; Ghost Story; Ajtó nélküli ház), így aki érdeklődik a horror és misztikum jeles képviselőjének munkái iránt, az könnyen elérheti regényeit könyvesboltokban, antikváriumokban. Én arra bíztatnék mindenkit, hogy ha teheti, vegyen kezébe egy jó kis Straub-történetet, és egy időre merüljön bele a misztikum világába. Megéri.Porter

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

Porter 2010.11.29. 13:39 | # 2
Avatar
Nilla írta:
Pont most vettem meg a Torok című regényt, mert a cikk nagyon kíváncsivá tett. Eddig nem ismertem Straub-ot, de most pótlom a lemaradást, vagy legalábbis elkezdem:)


Nagyon jól tetted... A Torok a személyes kedvencem, és biztosan nem fogsz csalódni benne.
Azt hiszem, én is elolvasom még egyszer!

aikido

 

Nilla 2010.11.26. 17:50 | # 1
Avatar
Pont most vettem meg a Torok című regényt, mert a cikk nagyon kíváncsivá tett. Eddig nem ismertem Straub-ot, de most pótlom a lemaradást, vagy legalábbis elkezdem:)