Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  herryporter (48)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (33)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Hugo-díj 2009

Nagyvilág | Beküldte: acélpatkány | 2009.08.10. 14:54

A díjat idén is több kategóriában osztották ki. Minden kategóriában 5-5 induló közül lehetett választani.

KépA legjobb regény Neil Gaiman: The Graveyard Book című műve lett.

További díjazottak:
Legjobb hosszabb kisregény: Nancy Kress: The Erdmann Nexus
Legjobb rövidebb kisregény: Elizabeth Bear: Shoggoths in Bloom
Legjobb novella: Ted Chiang: Exhalation
Legjobb kapcsolódó (nem szépirodalmi) kiadvány: John Scalzi: Your Hate Mail Will Be Graded
Legjobb képregény: Girl Genius, Volume 8: Agatha Heterodyne and the Chapel of Bones

Legjobb hosszú dramatizált mű: WALL-E
Legjobb rövid dramatizált mű: Doctor Horrible's Sing-Along Blog
Legjobb antológia- és magazinszerkesztő: Ellen Datlow
Legjobb regényszerkesztő: David G. Hartwell
Legjobb profi grafikus: Donato Giancola
Legjobb magazin: Weird Tales
Legjobb amatőr szerző: Cheryl Morgan
Legjobb fanzin: Electric Velocipede
Legjobb amatőr grafikus: Frank Wu
Legjobb új szerzőnek járó John W. Campbell-díj: David Anthony Durham


Kezdjük egy kis történeti áttekintéssel a Hugo-díjról, amelyet bár első pillanatra azt hihetnénk, nem Victor Hugo-ról neveztek el, hanem Hugo Gernsback-ről, az 1926-ban alapított Amazing Stories magazin alapító-szerkesztőjéről. Az Amazing Stories-t tartják Amerika első jelentős sci-fi magazinjának, ami Hugo Gernsback munkájának köszönhetően nagymértékben hozzájárult a műfaj iránti érdeklődés robbanásszerű növekedéséhez. Gernsback-et a „Sci-fi Magazin atyja”-ként is emlegetik, illetve még egy krátert is elneveztek róla a Holdon.
A Hugo-díjat 1953-ban adták át először, és 1955 óta minden évben kiosztásra kerül a science-fiction és fantasy alkotók legkiválóbbjainak. A díjakat a World Science Fiction Convention (Worldcon) alkalmával adják át a World Science Fiction Society (WSFS) tagjainak szavazatai alapján, tehát a Hugo-díjakat nem szakmai zsűri, hanem a nagyközönség döntése szerint ítélik oda.
A WSFS társaságnak bárki lehet a tagja, aki befizeti az éves klubtagsági díjat. Cserébe szavazhat az azévi, illetve a következő évi Hugo-jelöltekre, valamint megkapja az éves WSFS emlékkönyvet (Worldcon's Souvenir Book), illetve minden olyan egyéb kiadványból is részesül, amelyet a WSFS a tagok számára készít. Ez a tagsági díj 50 USA dollárba, tehát megközelítőleg 10.000 Ft-ba kerül.
A szavazás két lépcsőben történik. Először a szavazásra jogosultak minden kategóriába öt jelöltet nevezhetnek az előző naptári évben megjelent művek közül, majd az az öt, akikre a legtöbb szavazat érkezett, bekerül a második körbe. Itt már a szavazók saját belátásuk szerinti sorrendbe állítják a nevezetteket, míg a folyamat legvégén az a jelölt lesz a győztes, aki a szavazók többségének támogatását élvezi.


Most pedig tekintsük át röviden, melyek azok az alkotások, amelyek a legnépszerűbbnek bizonyultak idén!

KépA legjobb regény kategóriában Neil Gaiman The Graveyard Book-ja a felnőtteknek való gyermekkönyv Locus-Díja után a Hugo-t is bezsebelte (a Newberry díj mellett). Úgy tűnik, az embereket – legalábbis a többségében angolszász olvasókat továbbra is a temetőkben bolyongó hullák csigázzák fel legjobban, akik vannak olyan rendesek, hogy örökbe fogadnak egy megárvult kisfiút. Néha az ember hajlamos azt gondolni, hogy Neil Gaiman-nek már a neve is elég egy-egy díjra. Ugyanakkor nem véletlenül!

A legjobb kisregény kategóriában Nancy Kress: The Erdmann Nexus című műve aratta a legnagyobb sikert.
A 2007-ben Nebula-díjat nyert írónő műve az emberi lélek ismeretlen vidékeire kalauzolja el az olvasót. A mű ráadásul online elolvasható itt.

KépA legjobb rövidebb kisregény Elizabeth Bear: Shoggoth in bloom (Virágzó Shoggoth) című alkotása H.P. Lovecraft Cthulhu mítoszából merít ebben a II. világháború idején játszódó történetben, melyben kissé más szemszögből közelíti meg a shoggy-kat (lásd a Megnevezhetetlen), tudományos nevén a Oracupoda horribilis-t. A művet itt elolvashatjátok.

A legjobb novella Ted Chiang: Exhalation-ja lett. Egy „clockpunk” meditáció az entrópiáról és az univerzum pusztulásáról. A történet egy mechanikus civilizációról szól, melynek tagjai ijesztő felfedezést tesznek univerzumuk természetét illetően. A novella itt olvasható.

Legjobb kapcsolódó (nem szépirodalmi) kiadvány: John Scalzi: Your Hate Mail Will Be Graded-je lényegében a szerző blogja legjobb bejegyzéseinek gyűjteménye. A blog 1998 szeptember 13-án indult és azóta is folyamatosan él, naponta mintegy 40.000 olvasót vonzva.

Legjobb képregény:
Girl Genius, Volume 8: Agatha Heterodyne and the Chapel of Bones
Phil és Kaja Foglio könyv alakból webre áttelepült alternatív történelembéli, viktoriánus stílusú, steampunk-szerű képregénye. „Kaland, románc, ŐRÜLT TUDOMÁNY!

KépLegjobb hosszú dramatizált mű: WALL-E A Pixar Studios kilencedik mozifilmje, ami a legjobb animációs film Oscar-díját is magáénak mondhatja. A történet főszereplője Wall-E a robot, akit a teljesen beszennyezett Föld tisztítására készítettek. Egy nap szerelembe esik egy másik robottal, ÉVA-val, és követi őt a világűrbe. Magyarországon tavaly július 24-től vetítették.

Legjobb rövid dramatizált mű: Doctor Horrible's Sing-Along Blog
A 2008-ban Emmy díjat nyert, kifejezetten internetes terjesztésre szánt musical film címszereplője, Dr. Horrible a szupergonosztevő, az ő ősi ellenfele, Captain Hammer (Pöröly Kapitány) és közös szerelmük, Penny történetét meséli el.

Legjobb magazin- és antológiaszerkesztő Ellen Datlow lett. 1981 és 1988 között az Omni magazin szerkesztője volt, a keze alól került ki több sci-fi, fantasy és horror antológia. Az idei a negyedik Hugo-díja szerkesztőként.

A legjobb regényszerkesztőnek David G. Hartwell-t választották, aki a hetvenes évektől aktív szerkesztő, több kiadónál megfordult már. Az ő nevéhez fűződik a Year's Best SF sorozat (magyarul az első két kötetből jelent meg válogatás Fényévek és Fényévek 2. címmel).

Legjobb profi grafikus: a nevével ellentétben amerikai születésű Donato Giancola szintén nem először kap Hugót, 2006-ban és 2007-ben már neki ítélték ugyanebben a kategóriában. Emellett a neves Chesley Award-ot is magának tudhatja, amit eddig nyolcszor nyert meg.

KépLegjobb magazin: Weird Tales. Talán az egyik legrégibb amerikai magazin, első száma 1923-ban jelent meg. Olyan szerzők jelentek meg a magazinban, mint H. P. Lovecraft, később pedig a misztikus és horror írások mellett SF novellák is bekerültek.

Legjobb amatőr szerző: Cheryl Morgan. A sokoldalú hölgy egyáltalán nem amatőr. Az ő keze alatt működő Hugo-díjas Emerade City közismert kritikáiról, ill. maga Morgan is több magazinban megjelent már, mint az Interzone vagy a Locus.

Legjobb fanzin: Electric Velocipede. A profin megszerkesztett fanzin (azaz fanok által szerkesztett magazin) több díjnyertes szerzőt adott már a fantasztikumnak, és maga is régóta jelen van a köztudatban.

Legjobb amatőr grafikusnak megválasztott Frank Wu-t nyugodtan nevezhetnénk profinak, hisz 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben is nyert már Hugót. Többféle technikával dolgozik, emellett rövid animációs filmeket is készít.

Legjobb új szerzőnek járó John W. Campbell-díjat megnyert David Anthony Durham korábban történelmi regényeiről volt ismert. Acacia: The War With the Mein című fantasy regényéért kapta idén az elismerést. A történet egy ifjú bosszújáról és az elbukott birodalom, Acacia feltámasztásáról szól.

Forrás és további információ: A díj hivatalos weboldalán
A 67. WorldCon honlapjánacélpatkány és shrap

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

WhySage 2009.08.13. 15:18 | # 3
Avatar
Örülök a linkeknek.

 

acélpatkány 2009.08.12. 16:08 | # 2
Avatar
Tettem pár kiegészítést, a magazinokról, grafikusokról, szerkesztőkről és egyéb
szerzőkről.
Így most már teljes a cikk thumbup
[ Módosítva: 2009.08.13. 23:17 ]

 

Gladon 2009.08.11. 22:36 | # 1
Avatar
A cikk ígéretünkhöz híven kiegészült a Hugo-díj áttekintésével, a nyertes művek rövid ajánlóival és néhány hasznos linkkel.