Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  herryporter (48)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (27)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Elhunyt Iain M. Banks

Szerzők | Beküldte: RV | 2013.06.10. 19:17

Ötvenkilenc esztendős korában rákbetegség következtében elhunyt Iain M. Banks skót író, számos népszerű regény, Képköztük roppant sikeres, ám mégis rendkívül ellentmondásos megítélésű A darázsgyár szerzője. Banks áprilisban jelentette be, hogy végső stádiumú epehólyagrákot diagnosztizáltak nála, és tisztában volt azzal is, hogy már csak hónapjai vannak hátra. A szomorú hírt az író családja jelentette be. Banks az 1984-ben megjelent első regényét követően hamar a tudományos-fantasztikus irodalom egyik közkedvelt szerzőjévé vált, és az Emlékezz Phlebasra című regényével egy igen sok kötetet tartalmazó sorozatot indított útjára, amely később a Kultúra-ciklusként emlegettek a kritikusok és a rajongók. A brit Times című lap 2008-ban beválogatta őt az 1945 utáni 50 legjelentősebb brit író listájára. Noha számos regényt írt, népszerű volt és a kritikusok is gyakran méltatták, nem tudott egyetlen rangos fantasztikus irodalmi díjat sem elhódítani.
Mikor az író tudomást szerzett állapotáról, megkérte kiadóját, hogy hozza előre új regénye, a The Quarry megjelenését, hogy még életében láthassa a polcán a könyvet. Erre már sajnos nem kerülhet sor. A június 20-án a boltokba kerülő kötet egy rákban szenvedő, negyvenes éveiben járó férfi utolsó heteiről szól. A kötet kiadója, a Little, Brown Book Group közleményében az ország egyik legkedveltebb regényírójaként méltatta elhunyt szerzőjét.


Forrás: Tor.comRV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

Ender 2013.06.11. 15:00 | # 1
Avatar
A darázsgyár nekem se tetszett. A sci-fi regényei viszont szuperek! Mindíg kíváncsian várom az új köteteket. Épp most kezdtem bele a Félemmetes géjpezetbe.
Nagy kár, hogy Kultúra világába már nem születik több történet. Sokat veszített a világ!
Rest in peace Ian!