Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Május – Június
1.  herryporter (23)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (26)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Elhunyt Greg Bear

Szerzők | Beküldte: herryporter | 2022.11.16. 13:10

KépGregory Dale Greg Bear nagy író, a San diegoi Comic Con egyik alapítója és rengeteg díjja volt.

Kezdetek:

1951-ben született San Diegóban, az ottani Állami Egyetem hallgatójaként (1968-1973) szerzett Bachelor of Arts (a bölcsészettudományok/filológia baccalaureusa) szintű diplomát. Egyetemi tanulmányai mellett Elizabeth Chater tanársegédjeként dolgozott a tudományos-fantasztikus szerzői tanszakon. Chaterrel később is megőrizték barátságukat.

Karrierjének kezdetei:

10 évesen volt, amikor Alaszkában befejezte első novelláját. Ezt a történetét még egy teljes évig folytatta, de 13-14 éves korától rendszeresen küldött novellákat a különböző magazinoknak. 15 évesen, 1967-ben sikerült befejezni első történetét, a Destroyers (Pusztítók)-at. A 60-as és 70-es években több novellát küldött a negyedévenként megjelenő Famous Science Fiction-nek.

Első regényét a Hegirát tizenkilenc esztendősen fejezte be, s jelentős átdolgozás után, 1979-ben került piacra. 1983-ban az Arkham House kiadásában jelent meg első majd második novellagyűjteménye, a The Wind From a Burning Woman és a Tangents. Huszonhárom éves korára már rendszeresen jelentek meg rövidebb művei.

Pályafutása:

Greg Beart, tudományos részletekben bővelkedő művei miatt, hard science fiction szerzőként tartják számon. Karriere kezdetén grafikusként is tevékenykedett, illusztrációkat publikált a korai Star Trek Concordance (Star Trek tárgymutató) című könyvben, mely a későbbi tv-sorozat alapműve volt. Ezen kívül borítókat készített az 1980-ig megjelenő Galaxy Science Fiction magazinhoz és a Magazine of Fantasy & Science Fiction (F&SF)-hez. Rengeteg akorri író könyvében találhatók meg rajzai. Képzőművészeti pályájának leállását a szerző egyéb irányú, hivatásos írói, tudományos előadói elfoglaltságainak időigényével magyarázta.

Pályafutását szabadúszó újságíróként kezdte, számos újságcikket írt filmekről a Los Angeles Times-nak. 1979–1982 között a San Diego Union egy mellékletének szerkesztett könyvkritikákat, szakvéleményei világszerte számos magazinban megjelentek. Könyvkereskedőként is dolgozott – ez volt az utolsó hivatalos állása – és időnként előadott San Diegó-i iskolákban, vagy vándor-oktatóként tanfolyamokat tartott őstörténetről, tudománytörténetről, vagy éppen sci-fi és fantasy irodalmi témákban.

Később két évig szerkesztette feleségével, Astriddel a tudományos-fantasztikus írók fórumát, majd két évig volt az SFWA (Amerikai Tudományos-Fantasztikus és Fantasy Írók Egyesületének) Sérelmi Bizottsága munkatársa, ezután egy évig alelnöke, végül 1988–1990 között elnöke.

Más tudósokkal, mérnökökkel, asztronautákkal, írókkal együtt dolgozott a National Citizens Advisory Council (Polgári Tanácsadó Testület) űrpolitikai csoportjában is. Ez az alakulat az elsők közt vetette fel a világűr üzleti hasznosításának ötletét, és Bear a hidegháború befejezéséért tett lényeges lépéseket is tulajdonított ennek a társaságnak.

Nyújtott szakvéleményeket a Microsoft részére is (a Microsoft Xbox osztályának) és más szoftver társaságoknak, mint például a Callison Architectsnek Seattle-ben. Dolgozott tudományos és elméleti szakértőként az Amblin/Universal Earth 2 (Föld 2) tévés produkció bevezető epizódjában.

Az utóbbi időben az Egyesült Államok hadseregének és a CIA-nek biztonsági témákban nyújt szaktanácsokat a 2001. szeptember 11-ei események feltárásában. 2000-ben oktatott az FBI Akadémián, Quanticóban, Virgíniában, a „bűn és bűnüldözés természetéről és jövőjéről a büntetőjog tükrében”.

Tisztséget töltött még be a Museum of Science Fiction tanácsadó testületében is.

Művei:

Darwin s Radio
Darwin s Children
The Forge of God
Anvil of Stars
The Infinity Concerto
The Serpent Mage
Songs of Earth and Power
(egyben az előző kettő)
Quantico
Mariposa
Queen of Angels
/ (ismertebb címén Slant)
Heads*
Moving Mars
War Dogs
Killing Titan
Take back the Sky
Eon
Eternity
Legacy
The Way of All Ghosts
Foundation and Chaos*
The Man Who Would Be Kzin
Halo: Cryptum
Halo: Primordium
Halo: Silentium
Corona
Rogue Planet*
The Mongoliad
Hegira
Psychlone
Beyond Heaven s River
Strength of Stones
Blood Music*
Dinosaur Summer
Vitals
Dead Lines
City at the End of Time
End of Time
Hull
Hardfought


Gyűjteményei

The Wind from a Burning Woman
Early Harvest
Tangents
Bear s Fantasies
The Collected Stories of Greg Bear
W3: Women in Deep Time
Sleepside: The Collected Fantasies


* magyarul megjelent
Magyar címek(eredetivel eggyütt)


Heads - Fejek
Foundation and Chaos - Alapítvány és káosz
Rogue Planet - Az álmok bolygója
Blood Music - A vér zenéje


Díjjai:

Nebula-díjas kisregények
Nebula-díjas novellák
Inkpot Award
Hugo-díj a legjobb rövid kisregénynek
Nebula-díj a legjobb novellának
Apollo-díj
Hugo-díj a legjobb novellának
Tähtivaeltaja-díj
Nebula-díjas regények
Ignotus Award for Best Foreign Novel
Nebula-díjas regények
Locus SF


Ezeken kívül rengeteg emlék díjat is kapott

A róla készült bővebb leírást elolvashatod a wikipédián.

Nyugodjon békében.Her ryporter

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.