Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Szeptember – Október
1.  herryporter (70)
2.  Gimli (8)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (6)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Éjfélkor robban a Haruki-bomba

Könyvek | Beküldte: RV | 2011.10.17. 22:00

Angliában már a tetőfokára hágott az új Haruki kötet, az 1Q84 megjelenését megelőző őrület. A méretek persze nem vetekedhetnek a Harry Potter sorozatot övező hisztériával, de a könyvesboltok java viszonylag nagy készlettel rendelkezett be az éjfélre időzített megjelenés kapcsán. 2005 óta ez az első angol nyelvre lefordított mű a japán szerzőtől, így valamennyire érthető a rajongók izgalma. Az Egyesült Királyság legnagyobb könyváruház lánca, a Waterstone, például nagyszabású Haruki kvízt rendez a Piccadilly Circus közelében található központi üzletében. A boltvezető szerint a kérdések igen nehezek lesznek, azonban a mindent tudó győztes öröme feltehetően határtalan lesz, hiszen egy 750 fontot érő, limitált sorozatú speciális kötet üti majd a markát. A Foyles könyvesboltokban felolvasóestek és jazz koncertek színesítik a várakozás idejét, az észak-londoni Big Green Bookshopban pedig a szerző legismertebb regényéből, a Norvég Erdőből készített filmet vetítik a várakozó közönség szórakoztatása céljából.
A Waterstone szóvivője, Jon Howells elmondta: „Nagyon ritkán nyitunk ki éjszaka. Korábban erre csak Terry Pratchett legutóbbi regénye, illetve a Harry Potter sorozat kötetei esetében volt példa. Nem is gondoltuk volna, hogy a japán szerző rajongói ennyire izgatottak. Mivel úgy éreztük, erre van igény, nyitva leszünk az éjszaka folyamán, hogy az olvasók minél előbb megszerezhessék a könyvet”. Simon Green a Big Green Bookshop vezetője úgy vélekedett, hogy „elismerésre méltó dolog, hogy ennyi ember várja izgatottan egy irodalmi mű megjelenését”.

Kép

Japánban az első hónap után egymillió eladott kötetnél tartott a piac, ám feltehetően az angliai premier nem lesz ennyire erős. A trilógia első két részét egy kötetben dobják piacra, amelyet egy héttel később követ a záró rész. Becslések szerint azonban még így is várakozáson felüli eredmény várható, amely egy nem angol szerző műve esetében különösen szokatlan jelenség. Amerikában, ahol csak október 25-én jelenik meg a trilógia, szintén készülnek a felfokozott érdeklődésre, és várhatóan több lánc is nyitva tartja a boltjait az éjszaka folyamán. Haruki angliai kiadója, Liz Foley szerint még sosem volt tapasztalható ekkora lelkesedés egy külföldi szerző műve iránt. „Az emberek már hónapok óta kérdezősködnek a könyv felől, és még sosem kaptam ennyi hálálkodó levelet, amiért lehetővé tettük a megjelenés előtti betekintést egy-egy regényünkbe. Az éjszakai nyitva tartás csak a hab a tortán, és bevallom, irigylem az olvasókat, amiért átélhetik majd a megjelenés pillanatának, illetve az első oldalak fellapozásának örömét”.

Kép

Az 1Q84 első két kötete október 18-án éjfélkor, a záró kötet október 25-én jelenik meg az Egyesült Királyság területén.


Forrás: guardian.co.ukRV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.