Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  herryporter (48)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (15)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Clive Barker

Szerzők | Beküldte: Porter | 2011.07.02. 15:20

KépClive Barker 1952-ben született az angliai Liverpoolban. A középiskola elvégzése után angol irodalmat és filozófiát tanult. Az utóbbi tanok hatásai mélyen megjelennek az írásaiban, fantasztikusan egyedi karakterábrázolásában és az emberek sötét oldalának bemutatásában.
A kezdeti időkben, amikor még a hazájában sem ismerték annyira a nevét, főleg színdarabok írásával foglalkozott, és csak a korai nyolcvanas években fordult a novellaírás felé. Rengeteg rövid történetet írt, melyeket ciklusba foglalva Vérkönyvek (Blood Books 1-6) néven jelentetett meg. A novelláiban megmutatkozik gazdag képzelete, amely olyan mélységekbe taszítja az olvasót, amit az emberi elme már alig tud elképzelni. Az író nem törődik a horror és fantasy dogmáival, vagy akármilyen bevett tabuval, így teljesen saját megszólalást ad a történeteknek. A beteges fantáziával átitatott, vérben úszó őrület magával ragadja az olvasót, és a vasmarok egészen az írás végéig szorítja, így szinte le sem tudja tenni a könyvet, amíg a novella utolsó mondatát el nem olvasta. A sztorit követve az az érzésünk, hogy Barker szándékosan feszegeti a határokat, és habár művei nem csapnak át a vérszivattyús-hentelős brutalitásba, mint annyi horrortörténet, emiatt a legkeményebb pillanatokban sem hagyja abba az olvasó a könyvet, mert vágyik arra, hogy megtudja, mi vár a főhősökre (és főleg rá) a végén. A novellákban misztikusnak, sőt, felsőbbrendűnek és végletekig kiismerhetetlennek ábrázolja a női nemet, teljesen eltávolítva őket a számára egyszerű gondolkodású és könnyen kiismerhető férfiaktól. Az Apák bőrei című írásban odáig megy, hogy a nőket egy külön fajnak mutatja be, amelyektől a démonfiak születnek.
Hazánkban a novelláskötet első darabja Pokoli versenyfutás címmel jelent meg. A történet egy jótékonysági futásról szól, amelyet Londonban rendeznek meg, és ahol a Pokol is indítja a saját versenyzőjét. Ha a gonosz nyeri a versenyt, akkor száz évig a Pokol Képuralkodik majd a föld felett. Habár a sztori első látásra furcsának hathat, Barker kihozza a maximumot a történetből. Egyéni megoldásai, és a hatás, ahogy természetesnek ábrázolja a teljesen elvont dolgokat, teljesen közel hozza hozzánk az elvont gondolatokat, és mi is elhisszük, hogy amiről ír, az akármikor megtörténhet. A Rettegés című történet magáról a horrorról szól. Egy egyetemista megismerkedik egy alakkal, aki furcsa nézeteket vall. A férfi szerint mindenki retteg valamitől, a szörnyűségek pedig útjukra indulnak. Az újdonsült ismerős ugyanis mindenre képes, hogy teóriáját be is bizonyítsa. A történetből 2009-ben film készült, amely lovecrafti mélységeket ötvöz a King horror elemeivel. A Morgue utcai újabb gyilkosságok című film sokat mondhat azoknak, aki ismerik Edgar Alan Poe írását. A történet hitelesen mutatja be a XX. század végi Párizst, ötvözve az általános detektívtörténettel.
A novellaírás után a szerző a regények felé fordult. A nyolcvanas évek közepén megjelent első könyve Kárhozat (The Damnation Game) címmel. A történet szereplői Marty Strauss, a visszavonult bokszoló, Joseph Whitehead, aki a gyógyszeripari konszern tulajdonosa, Carys, Whitehead drogfüggő lánya, és Mamolulian, aki maga a földre szállt gonosz. A szereplők mindegyikének múltja a kulcs, ami miatt a jelenlegi sorsukra jutottak. Whitehead sorsa összefonódik, Mamouliannal, akivel a második világháborús Lengyelországban találkozott, és aki a megtanította, hogyan legyen belőle gazdag ember. Whitehead jó tanítványnak bizonyult, és ennek segítségével tett szert hatalmas vagyonára. Mamoulian (aki megrögzött szerencsejátékos) azonban újra eljön, hogy beváltsa ígéretét, miszerint ő és Whitehead el kell távozzanak az árnyékvilágba. Whitehead azonban hallani sem akar róla, hogy itt hagyja a nehezen megszerzett földi gazdagságot, így szembeszáll egykori mesterével. Marty, a tolvaj, akit ideiglenesen engednek ki a börtönből, Whiteheadnak dolgozik, és így akaratlanul is belecsöppen a felsőbbrendűek harcába, ráadásul még Carysbe is sikerül beleszeretnie. Az események elszabadulnak, tele kegyetlenséggel, meneküléssel, borzalommal és a történet felett lebegő szerencsejátékkal, amely kulcsfontosságú eleme a szürreális valóságban játszódó könyvnek.
KépA Korbács (Waveworld) című írás habár később készült, Magyarországon mégis ez a könyv jelent meg elsőnek. A történet a régi alapokhoz nyúl vissza. A sztoriba véletlenül csöppennek bele a főszereplők, akik ugyanolyan meglepetéssel és meghökkenéssel veszik tudomásul a történet alakulását, mint mi magunk. Az írás egy misztikus tárgy, egy varázsszőnyeg körül forog. Maga a szőnyeg teljesen átlagosnak tűnik első látásra, de a mintái képesek életre kelni. A fonalak a Látókat rejtik, akik csodálatos képességekkel rendelkeznek, és akik nagyon régen a szőnyegbe menekültek egy őket üldöző erő elől. Az idilli világnak azonban vége szakad, amikor az utolsó Őrző is meghal, és nem marad senki, aki megvédené a szőnyeg csodás lakóit. Suzannának rá kell jönnie, hogy nagymamája volt az utolsó Őrző, és ezután neki kell védelmeznie a Látókat. Cal, aki úgy csöppen a képbe, hogy rálép a szőnyegre, Suzanna segítségére siet, és akaratlanul is belekeveredik az események körforgásába. Azt már tudják, hogy meg kell védeniük a Látókat, de fogalmuk sincsen, hogyan is kezdjenek neki a dolognak. Míg azonban hezitálnak, eljön a lény, aki meg akarja szerezni a szőnyeget, ő pedig pontosan tudja, mit kell tennie. Az üldözés elkezdődik, amelyben úgy tűnik, a védőknek szemernyi esélyük sincsen.
Az Abarat, amelynek már a második része is megjelent, különleges világba kalauzolja el az olvasót. Már a Korbácsban, és a kilencvenes években megjelent Az öröklét tolvaja című könyvben is könnyen tetten érhető volt Barker fantasztikus mesélőképessége, de az Abaratban még magasabbra teszi a mércét. Haplatán Cuki, a tinilány, akinek életébe pillanthatunk bele, Csirkeváron él, ami Minnesota legeldugottabb helye. Csirkeváron nem szól másról az élet, mint magukról a csirkékről. Azonban Cukinak nem ez a legnagyobb problémája. Apja munkanélküli, aki a munkakeresés helyett inkább a kocsmákat látogatja, és akinek könnyen eljár a keze. Az iskolában sem mennek túl jól a dolgok, és egy megaláztatás után Cuki elmegy az elhagyatott mezőn található kilátótoronyhoz, ahol összetalálkozik Pajkos Jánossal, aki fején hordja hét testvérét, agancsszerű kinövéseken. János éppen egy gonosz valaki elől Képmenekül, ők pedig nemsokára egy másik világban csöppennek. A világ neve Abarat, amely huszonöt szigetből áll. A szigetek mindegyike egy külön világ, ahol különleges lényeg élnek. Vannak szigetek, ahová senki sem teheti be a lábát, valahol pedig kedvesen fogadják őket. A gonosz erők meg akarják szerezni az uralmat teljes Abarat felett, Cukinak és Jánosnak pedig el kell válniuk. Innen felgyorsulnak az események. Kremátor Kristóf, a főgonosz mellett rengeteg szereplővel találkozunk, akik segítik vagy hátráltatják hőseinket útjuk során. Kaland kalandot követ, mint minden mesében, de Barker nagyon jól felépíti a mi világunk sötét oldalát is, tükröt tárva elénk.
Az író, aki szívesen illusztrálja festményekkel az általa kitalált világokat, igazi egyénisége a horror-fantasy irodalomnak. Eredeti, lebilincselő és izgalmas. Olyan helyekre visz el minket, amelyen végigmenve csak ámulunk, hogy lehet valakinek ilyen gazdag a képzelőereje. A történeteiből készült filmek színvonala meghaladja a King adaptációkat, így érdemes regényeit mozgóképen is megismerni. Habár műveinek csak mintegy a fele jelent meg magyarul, bíztatok mindenkit, hogy aki ismeri a nyelvet, bátran fogjon bele eredetiben olvasni műveit, a Magyarországon megjelent könyvek olvasása pedig több mint kötelező.

A szerző művei a KönyvtárbanPorter

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

Porter 2011.07.04. 10:30 | # 2
Avatar
Mindegyiket érdemes lenne megnézni, ha rendesen adaptálnák...

 

solymosgyu 2011.07.03. 16:17 | # 1
Avatar
Egyedul az abaratot látnám filmen.