Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  herryporter (48)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (37)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Best of Fiction 2009 – Locus díj

Nagyvilág | Beküldte: shrap | 2009.07.05. 16:46

KépA Locus díjat az azonos nevű magazin kiadói alapították 1971-ben, hogy így segítsék a Hugo díj szavazóit a döntésben. Az évtizedek során azonban a Locus olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy gyakran több szavazatot kapott, mint a Hugo és a Nebula díj együttvéve.

Kik szavazhatnak?

Elvileg bárki, ám nem árt, ha az illető olvassa a Locus magazint, mivel ennek februári számában közlik le a nevezett írókat és műveiket.

Milyen kategóriái vannak?

Regény, amely általában három alkategóriára van osztva: Sci-fi, fantasy/horror, valamint első könyv, illetve kisregény, nagynovella, novella, antológia, gyűjtemény, valamint szerkesztő, kiadó, magazin és vizuális alkotó.

Hol adják át?

2006-óta Seattle-ben a Science Fiction Museum-ban.

Mikor?

Idén június 26-27-én.

Érdemes megemlíteni, hogy az itthon ismertebb szerzők között Dan Simmons 12, George R.R. Martin 11, Neil Gaiman 8, Asimov 4, Stephen King 3 Locus Díjat nyert.


A Locus díj idei nyertesei:


SCI-FI REGÉNY:

Neal Stephenson: Anathem (Atlantic UK, Morrow)

Kép
Stephenson The Baroque Cycle trilógiáját követő közel 1000 oldalas regényében a távoli jövőbe, egy Földhöz hasonló bolygóra, az Arbre-ra viszi az olvasót. A regény cselekménye előtt pár ezer évvel a társadalmi széthullás szélére sodródott bolygó tudósai kolostor szerű erődökbe vonultak, hogy megőrizzék a tudást. Ugyanakkor technikai vívmányokhoz csak korlátozottan férhetnek hozzá, ill. a külső világgal (Saecular Power) kapcsolatot tartó hivatalnokok teljes felügyelete alatt élnek. A történet bonyodalmát egy váratlanul megjelenő idegen űrhajó jelenti, amely oldalán a Pithagoras-tétel grafikus bizonyítása látható. Hogy kik az idegenek (Geometers), miért kezdik szétlőni Arbre-t és hogy sikerül megakadályozni a bolygó pusztulását, kiderül a könyvből.


FANTASY REGÉNY:

Ursula K. Le Guin: Lavinia (Harcourt)
Kép
Lavinia, a római mitológiában Latinusnak, a latinok királyának lánya volt, aki – a jóslat szerint – Turnus király helyett egy majdan érkező idegené, a trójai túlélőket vezető hős Aeneasé lesz. Az Aeneis kis mellékszereplője, Lavinia ebben a történetben főszerepet kap, hogy megkísérelje beteljesíteni saját sorsát a jóslattal szemben. Kapcsolatba lép Vergilius szellemével, akitől erőt kap, hogy befejezhesse a költő történetét saját életéről és szerelméről.


ELSŐ REGÉNY:

Paul Melko: Singularity's Ring (Tor)
Kép
A Földet egy mesterséges gyűrű veszi körül, amely csaknem az egész emberiséget magába foglaló félig emberi, félig kibernetikus közösség, a Community lakóhelye volt, amíg ez egyszer csak el nem tűnt a Szingularitásban.Az egyszemélyiségű emberek igen ritkák ebben a világban,sokkal gyakoribbak, az 5-6 személyiséget egyesítő pod-ok, mint például a főhős, Apollo Popadopulos, aki másokkal versengve igyekszik megszerezni a jogot, hogy ő lehessen a Consensus nevű űrhajó kapitánya, amelynek küldetése kideríteni, hogy hová tűnt el az emberiség nagy részét alkotó Community. Érdekesnek tűnik.


GYERMEKKÖNYV FELNŐTTEKNEK:

Neil Gaiman: The Graveyard Book (HarperCollins, Bloomsbury)

KépNeil Gaimant nem nagyon kell bemutatni. A hulla és rémmese kedvelő író ezúttal egy kisfiú történetét mondja el, akit szülei halála után a halottak fogadnak örökbe egy temetőben. Maugli zombikkal, nyamm. (Magyar változat várható.)


KISREGÉNY:

Kelly Link: Pretty Monsters (Pretty Monsters)
Kép
A Pretty Monsters kilenc, meglehetősen ígéretesnek tűnő történetet tartalmaz fiatal felnőtteknek (akik ugyebár azok, akik soha nem nőnek fel...). Az elsőben, amely a The Wrong Grave (Téves sír) címet viseli, Miles abban a reményben, hogy visszaszerezheti elvesztett verseit, amiket halott barátnőjével együtt temetett el, megpróbálja kiásni őt. Azonban, mint kiderül, rossz sírt tör fel - amely amúgy bármelyikünkkel megeshet, írja a narrátor. A halott természetesen feltámad és elindul meglátogatni a valaha buddhista anyukáját. 12 éves kor felett, Neil Gaiman kedvelők figyelem.


NAGYNOVELLA:

Paolo Bacigalupi: Pump Six (Pump Six and Other Stories)

KépTíz történet egy nem is olyan lehetetlen és nem is túl távoli jövőből. A The Calorie Man-ben hatalmas vállalatok irányítják a világot, amelyben a gabona egyszerre étel és üzemanyag. A People of Sand and Slag egy lehetséges Földön játszódik, ahol a sivár vidéken élő virtuálisan elpusztíthatatlan post-humán lények követ esznek és petróleum óceánokban lubickolnak. A Tamarisk Hunter pedig a globális felmelegedés okozta vízproblémákkal foglalkozik. Figyelmeztető mesék, modern társadalomkritika, költői megfogalmazásban.


NOVELLA:

Ted Chiang: Exhalation (Eclipse Two)
Kép
Ez a novella egy teljes egészében fém világon játszódik, amelynek lakói argont lélegeznek, egy tudós pedig elvégzi a tökéletes önvizsgálatot. Online elolvasható itt.


További információk a Locus Magazin honlapján találhatók:
www.locusmag.com

shrap

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.