Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Május – Június
1.  herryporter (23)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (20)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Art rovat – Mike Lim fantasy világa

Művészet | Beküldte: RV | 2013.01.26. 20:10

Rendszeresen meglepődöm azon, milyen döbbenetes mennyiségű fantasztikus témájú kép (rajz, vázlat, festmény) található a világhálón, amelyek jó része olyan rajzolóktól származik, akik egyáltalán nem profik, nem ez a megélhetésük forrása, egyszerűen csak Képszeretnek rajzolni, kedvelik és értik a fantasztikumot, és nem mellékesen elképesztően tehetségesek. Sok esetben egy-egy kép hangulata jelentősen feljavítja az összképet, és elfedi a technikai hiányosságokat, azonban még így is rengeteg amatőr művészt találni, aki könnyedén versenyre kelhetne a szakma korszakos alakjaival, vagy a nagy kiadók vezető grafikusaival, és rajzolóival. Az internet nyilvánosságát felhasználva bizonyára sokan próbálnak bejutni egy olyan helyre, ahol nemcsak a szakmai kiteljesedés valósítható meg, hanem talán némi hírnév is megszerezhető (az anyagi vonzatoktól most tekintsünk el). Számos híres művész esetében láthattuk már, hogy néha egy szerencsés véletlen is elég a nagy lehetőség megszerzéséhez, viszont az ellenpélda sem ismeretlen, hiszen nagyon sokan hiába próbálkoznak bekerülni a szakma szűkebb köreibe, erőfeszítéseiket a gyakran nyilvánvaló tehetségük ellenére sem koronázza siker. Azonban a többség kudarca láthatóan nem szegi kedvét a próbálkozásoknak, hiszen továbbra is sok a lelkes amatőr, akik bíznak abban, hogy rájuk mosolyog a szerencse.
Mike Lim, művésznevén Daarken, egyértelműen a szerencsések közé tartozik, ezt nyugodtan kijelenthetjük. A roppant tehetséges fiú a középiskola után a San Franciscói művészeti egyetemen folytatta a tanulmányai, ahol a napjait vagy a vázlatfüzete fölé görnyedve töltötte a műteremben, vagy egy kávézóban üldögélt, ahol idővel ráragasztották a „deltoid rajzoló srác” nevet. Háromévnyi rajzolás (és videojátékozás) után Lim a tehetségéhez méltón, cum laude minősítéssel fejezte be az egyetemet. A karrierje 2004-ben indult be. Állítása szerint épp valamilyen videojátékkal múlatta az időt, amikor megszólalt a telefonja, és a vonal túlsó végén a hang úgy mutatkozott be, mint a Wizards of the Coast egyik vezető munkatársa. Az ismert cég nevének hallatán anélkül igent mondott, hogy végighallgatta volna az ajánlatot. Különféle projekteken dolgozott, elsősorban látványtervezői és grafikai feladatokat ellátva. A Wizards-nál megalapozott szakmai háttere, illetve a videojátékok iránti szeretete juttatta őt hozzá egy igazán nagy lehetőséghez, amikor a Mythic Entertainment 2007-ben magához csábította, hogy a Warhammer Online: Age of Reckoning című játék egyik vezető látványtervezője legyen. Noha maga a játék nem lett igazán sikeres, a látványról sokat áradoztak a kritikák annak idején. Azóta Lim szabadúszóként tevékenykedik, kiadóknak, játékfejlesztő cégeknek dolgozik, és természetesen továbbra is lelkes gamer. Bár tehetsége vitathatatlan, nem a legkönnyebben kezelhető személyiség, ezért is meglepő, hogy vállalta a munkáit bemutató művészeti album összeállítását.
Tavaly, vagyis 2012 novemberében jelent meg az Elysium – The Art of Daarken címet viselő kötet, amely 200 oldalon mutatja be a művész elmúlt négy évének legszebb alkotásait; hivatalos és privát megbízásokból egyaránt válogatva. Ahogy a kiadó, a 3D Total Publishing jellemezte, ez a kötet egy epikus utazás a kortárs fantasy szépséges világában. A kötet tartalmi összeállítása is ezt tükrözi. Az album gerincét lenyűgöző festmények, és digitális technikával készített képek adják, amelyek zömében azokból a munkákból állnak, amelyeket Lim a Magic: The Gathering, a World of Warcraft, vagy a Kingdoms of Amalur játékokhoz készített, azonban az utolsó húsz oldalon városképeket, és karakterábrázolásokhoz felhasználható vázlatokat is találhatunk. Külön érdemes kiemelni, hogy sok képhez részletes leírás is tartozik, amelyek nemcsak azt taglalják, milyen koncepciók és ötletek mentén valósította meg őket a művész, hanem viszonylag részletes rajztechnikai útmutatást ad, így nemcsak műkedvelők számára, hanem szakmabelieknek is érdekes lehet a kötet. Azonban nemcsak a tartalom, hanem a külsőségek is figyelemre méltók – a kiadó szeretett volna egy igen maga színvonalú kiadványt létrehozni, és ennek érdekében a legjobb minőségű anyagokkal dolgozott, és az album kötése is tökéletes munka.

Kép

Ami a képeket illeti, elsősorban karakterábrázolásokat láthatunk, de helyenként szörnyekkel is találkozhatunk. Lim stílusa nehezen meghatározható, hiszen nincsen benne semmi egyediség, nincsenek csak rá jellemző apróságok, viszont a műfajhoz tartozó elvárásoknak maximálisan megfelelve alkalmazza az innen-onnan ellesett stílusjegyeket. A képek alapvetően sötét tónusúak, kicsit füstösek, viszont árad belőlük a hangulat, szinte megelevenednek; főleg a szörnyetegek esetében tapasztalható ez, hogy szinte leugranak a papírról. Remekül kezeli a fényt és az árnyékokat, a színhatások, a tónusok tökéletesek. A képek háttere nem mindig kidolgozott, de a karakterekhez kapcsolódó kiegészítőket szépen és részletesen jeleníti meg. Technikájába itt-ott azonban belecsúszik némi hiba, mert kevesebb figyelmet fordít az arányosságra, és olykor nem törődik az anatómiai tökéletességgel sem. Ezek persze nem látványos hiányosságok, és azok számára, akik nem hivatásszerűen foglalkoznak a grafikával, fel sem tűnnek. A városi látványképek esetében – elsősorban a hihetetlenül realisztikus fények miatt – azt hihetnénk, fényképekről van szó, azonban alaposabb szemrevételezéssel előtűnnek a festményt sejtető apró részletek. A legvégén még egy kis borítótervezési áttekintőt is kapunk, amely a legfontosabb szempontokra hívja fel a figyelmet.
Évente több tucat fantasy tartalmú művészeti album jelenik meg, azonban az Elysium az utóbbi néhány hónap egyik legszínvonalasabb darabja. Mike Lim neve leginkább a videojátékok és a fantasy témájú gyűjtögetős kártyajátékok rajongói számára lehet ismerős, vagyis széles körben nem túl ismert művész. Ennek ellenére sokan ismerik a festményeit, és szeretik azt a látványvilágot, amelyet a képein megteremt. Az Elysium alapvetően egy művészeti album, de több is annál. A lenyűgöző képek miatt minden fantasy kedvelő számára ajánlott, azonban a bemutatott képekhez tartozó magyarázatok részletessége miatt azok is haszonnal forgathatják, akik valamennyire járatosak a grafika világában, netán foglalkoznak is vele. Nagyszerű kiadvány, amelyet mindenképpen érdemes beszerezni.


Az ajánlóhoz az alábbi rezümé adta az ötletet: Parka Blogs – Book Review: Elysium: The Art of DaarkenRV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.