Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Május – Június
1.  herryporter (23)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (23)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Art rovat – Juan Ortiz és a Star Trek

Művészet | Beküldte: RV | 2013.11.09. 19:20

A Star Trek sorozatot (és ebbe most beleértendő az összes televíziós évad, valamint a mozifilmek is) lehet szeretni, lehet utálni, de az vitathatatlan, hogy maradandó Képnyomot hagyott a modern science fiction világában. Nem volt azonban ennyire egyértelmű, hogy ekkora népszerűséget ér majd el ez a felépített univerzum, hiszen a 60-as évek derekán meglehetősen merész vállalkozásnak tűnt televíziós science fiction sorozatot indítani. Noha eleinte kedvező fogadtatásra talált a nézők és a kritikusok között is (bár akadtak jó néhányan, akik rendszeresen ostobaságnak kiáltották ki), valójában folyamatos küzdelmet folytatott a túlélésért, és tulajdonképpen egy kisebb csodával ér fel, hogy az azóta Star Trek: The Original Series névre keresztelt sorozat megélt három évadot 1966 és 1969 között. Azonban ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a Star Trek nevet a sci-fi rajongók megjegyezzék, és az ő lelkesedésüknek is szerepe volt a franchise megszületésében, amely azóta kultikussá vált science fiction körökben – filmek, újabb sorozatok, és regények születtek, egyre nagyobbá varázsolva ezt az univerzumot. Mára már talán vesztett valamennyit egykori fényéből, és háttérbe szorult, de a klingonok, vagy Mr. Spock karaktere örökké beírta magát a sci-fi történelembe.
A grafikusként dolgozó Juan Ortiz is nagy Star Trek rajongó volt már gyerekkora óta, és ez adta neki azt az ötletet, hogy egy kicsit újragondolja az eredeti sorozatot, és a maga eszközeivel próbálja meg átadni azt az élményt és hangulatot, amely annak idején magával ragadta őt is. A Disney és a Warner Bros. háza táján is dolgozó grafikus-tervező 1985 óta mozog a szakmájában, részt vett számos komolyabb munkában is, de mindig megpróbálta magát a lehetőségekhez mérten függetlennek megtartani, hogy belevághasson a saját terveibe is. Magazinok borítóinak rajzolásával került közelebb a képregényes világhoz, és idővel elkészítette a saját történeteit is, elsősorban azzal a céllal, hogy bizonyítson magának. Az elmúlt évben jutott eszébe egy merész gondolat, és nekilátott, hogy a kor szellemét idéző látványvilággal, mozifilmek plakátjaiként megjelenítve készítsen grafikákat a Star Trek: The Original Series egyes epizódjaihoz. Először úgy tervezte, hogy csak hármat készít, de nagyon belelendült, és élvezte a munkát. Egy interjúban ezt így idézte fel: „Nem terveztem, hogy többet is elkészítek, azonban annyira élveztem a munkát, hogy végül úgy döntöttem, megcsinálom a plakátot mind a nyolcvan epizódhoz. Nem is a rajzokat, vagy a rajzok stílusát szerettem, hanem inkább azok az érzelmek fogtak meg, amelyek egy-egy rész kapcsán felidéződtek bennem, hiszen gyerekként imádtam a sorozatot. Az egész olyan volt, mint egy időutazás, és roppant élvezetes volt, így utólag belegondolva.” Így készült el a Star Trek: The Art of Juan Ortiz című album, amely a múlt hónapban jelent meg a Titan Books kiadó gondozásában.
Különös album ez, mert a legmodernebb grafikai technikákkal készített, gazdagon díszített és mozgalmas képek helyett itt olykor néhány vonalból álló rajzokat, már-már vázlatszerűen egyszerű dolgokat kapunk, azonban ez a maga módján mégis szép. Tökéletes a retro hangulat, szinte megjelenik előttünk a 60-as évek világa, Ortiz nagyon ügyesen elkapta ezt az érzést. Ő maga egyébként így jellemezte a rajzok stílusát: „Mindegyik plakátot a 60-as évekre jellemző motívumokkal szerettem volna elkészíteni, de nem voltak előre elgondolt terveim, hogy a sorozat egyes részeinél mit szeretnék kiemelni. Teljesen spontán jöttek az ötleteim. Csak ránéztem egy-egy epizód címére, megpróbáltam felidézni az emlékeimet velük kapcsolatban, aztán nekiálltam rajzolni, és akkor már minden ment a maga útján. Egyes címeknél egyértelmű volt, hogy mit kell megjelenítenem, de sok esetben egy kicsit mögé kellett nézni.” Ortiz törekedett arra, hogy mindegyik poszter egyedi legyen, és egyes esetekben még azzal is fokozta a retro érzést, hogy olyan árnyékolást, ábrázolást használt, ami azt az érzetet kelti, mintha a plakát csak most került volna elő egy harminc éves doboz aljáról. Megfigyelhető egy érdekes kettősség a rajzokon, mert míg egyfelől érzéseket, pillanatnyi gondolatokat jelenít meg, nem tudott teljesen megszabadulni szerkesztői múltjától, és itt-ott észrevehető, hogy a vonalak kissé szabályszerűek, a kompozíció merev, sablonos. Az alakok erősek, kiemelkednek, a vonalak masszívak, de mégsem unalmasak. A plakátok javánál úgy érezni, mintha sok volna az üres tér, ám mégis így válik teljessé egy-egy kompozíció. Roppant egyszerű (vagy pontosabban fogalmazva, egyszerűnek látszó) grafikák ezek, és mégis tele vannak tartalommal, persze elsősorban azok számára, akik ismerik a klasszikus Star Trek sorozatot.

Kép

Az album alapvetően a plakátokra összpontosít, amelyeket minőségi papírra nyomtatva, egész oldalas formában mutat be, azonban az utolsó néhány oldalra jut néhány extra is – kapunk egy listát az eredeti tévésorozat epizódjainak címével, és egy-egy emlékezetes idézettel, illetve Juan Ortiz saját megjegyzéseivel a rajzokról, a Star Trekről, és erről a szokatlan vállalkozásról. Egy interjúban elmondta, hogy milyen nehéz munka volt megalkotni ezt a rengeteg plakátot: „Az első harmincegy plakát egy hónap alatt elkészült, a maradék negyvenkilenc viszont újabb két hónapot vett igénybe. Abban az időben rendes irodai munkám is volt, így az éjszakai munka és a korai kelés nagyon megerőltető kihívásnak tűnt, de megbirkóztam vele.” A rajzokhoz olyan művészektől merített ihletet, mint Andy Warhol, Jack Kirby, vagy a spanyol Joaquin Pertierra, és egyéb inspirációkat is bevetett, hogy minél jobban megragadja a hangulatot. „Lenyűgöz az a perspektíva, amit Stanley Kubrick alkalmaz a filmjeiben, és szerettem volna ebből valamennyit átemelni a rajzaimba. Sokat hallgattam a legelső Star Trek mozifilm zenéjét is, hogy még jobban átérezzem a hangulatot.”
A közel százhúsz oldalas, nagy méretű, keménykötésű album egy különleges válogatás, amely alapvetően a Star Trek rajongók számára lehet izgalmas, de a tartalomtól elvonatkoztatva azoknak is élvezetes lehet, akik egy kicsit szeretnének elmerülni ebben a furcsa, minimalista jellegű látványvilágban. Érdekesség, hogy a plakátok külön-külön is hozzáférhetők, azonban csak ez az album kínál teljes képet arról, hogy milyennek is látja a Star Trek univerzumot elindító sorozatot Juan Ortiz, egy művész szemével.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Galéria

 

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.