Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Május – Június
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (5)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

A kínvallató árnya

 

Borító
  Feltöltötte: Gladon (2008.01.04.)
  Módosította: --
Keresem ezt a könyvet. (Be kell jelentkezned)
Kínálom ezt a könyvet (Be kell jelentkezned.)
Ajánlok hozzá könyvet (Be kell jelentkezned)
Ajánlok hozzá könyvet (Be kell jelentkezned)
Szerző: Wolfe, Gene
Kiadó: Delta Vision Kft.
Megjelenés éve: 2006
Terjedelem: 315 oldal
Sorozat: A képzelet mesterei
Nyelv: magyar
Kategória: fantasy, modern fantasztikus
Értékelés:

Értékelés: 10 (2) | Értékeld Te is!
Kedvenc: 1 | Olvasott: 1 | Polcon: 0 tagnál
Kínálja: 0 | Keresi: 0 | tag

A történelem utáni világban Severianus, a kínvallató-tanonc elárulja mestereit, ezért büntetése a kitagadás.
A kortárs irodalom mérföldkövének számító, négyrészes sorozat indító kötetében kezdetét veszi utazása az Új Nap ígérete felé.

Előszó a sorozathoz

Noha a spekulatív irodalom lektűr műfajnak számít, időnként születik benne egy-egy olyan mű, amely nem csupán a zsánert kedvelő olvasói réteg, de az irodalmárok csodálatát és tiszteletét is kivívja. A „spekulatív” és a „fantasztikum” önmagukban elméletileg nem számítanak minőségi jelzőnek: csupán tömegigényeket kiszolgáló képviselői keltik manapság azt az illúziót, hogy a műfaj kizárólag – a klasszikus, tündéreket, királyokat és sárkányokat felvonultató, ám ezen mitikus, szimbolikus elemeket újszerűen kombinálni képtelen – kiüresedett formájában létezik. A spekulatív irodalom (s kategóriájának elemei: a science fiction, a fantasztikum, a horror, a mágikus realizmus...) a valóságban sokkal változatosabb. Az emberi képzelet szabad játéka ez, s kiemelkedő darabjai nem merevedtek bele a műfaj önnön kliséibe. A racionalitás hétköznapi világából kilépő, ám abban gyökerező fantasztikus szimbólumok, események mélyen emberi problémákat, sorsokat, viszonyokat, múlt- és jövőképeket tárgyalnak, s mivel nem csak az ész, hanem a szív nyelvét is beszélik, katartikus olvasmányélménnyel szolgálnak olvasóiknak.
Új sorozatunkban a műfaj hazánkban kevésbé ismert, avagy mostanság elhanyagolt, újító-teremtő íróit, a spekulatív és magasirodalomra hatást gyakoroló darabjait szeretnénk bemutatni. Fölelevenítjük régi mesterek munkáit, s szándékunk megismertetni a magyar olvasókkal azt a feltörekvő új nemzedéket is, amely idővel kétséget kizáróan tovább fogja formálni a spekulatív irodalmat.
Gene Wolfe Az Új Nap könyve sorozata teljesen új távlatokat nyitott a fantasztikus irodalomban, és hidat vert a történelmi regény, a tudományos-fantasztikum és a fantasy közé. Az antik műveltségre támaszkodó zarándoklatregény-folyam egyes köteteit több ízben jelölték Hugo- és Nebula-díjra, mely utóbbit a World Fantasy-díjjal egyetemben el is nyerte. Hatása egy egész új írónemzedék munkáján érződik, és mára az öt kötetes sorozat igazi klasszikusnak számít.
A spekulatív irodalmat nem érthetjük meg legjelesebb képviselőinek ismerete nélkül, s bízunk benne, hogy A képzelet mesterei sorozattal az eddigi paletta, ha nem is válik teljessé, de színesebb lesz.

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

Admin 2008.01.04. 8:25 | # 0
Avatar
Könyv felvéve: 2008.01.22