Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
1.  Barbossza11 (1)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (12)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

A halál és az iránytű. Elbeszélések

 

Borító
  Feltöltötte: Gladon (2009.03.20.)
  Módosította: --
Keresem ezt a könyvet. (Be kell jelentkezned)
Kínálom ezt a könyvet (Be kell jelentkezned.)
Ajánlok hozzá könyvet (Be kell jelentkezned)
Ajánlok hozzá könyvet (Be kell jelentkezned)
Szerző: Borges, Jorge Luis
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Megjelenés éve: 2008
Terjedelem: 352 oldal
Sorozat: Jorge Luis Borges válogatott művei
Nyelv: magyar
Kategória: klasszikus
Értékelés:

Értékelés: 10 (1) | Értékeld Te is!
Kedvenc: 0 | Olvasott: 0 | Polcon: 0 tagnál
Kínálja: 0 | Keresi: 0 | tag

A „Körkörös romok” hőse „meg akar álmodni egy embert: a legapróbb részletességgel megálmodni és átvinni a valóságba�. „A babilóniai sorsjáték” világában minden csak „végtelen hazárdjáték”. A „Pierre Ménard, a Don Quijote szerzőjé”-nek író főhőse élete fő feladatának tartja, hogy egy másik nyelven megírja, újjáteremtse Cervantes művét, ám gondoskodik róla, hogy munkájából semmi se maradjon fenn az utókornak. A „Bábeli könyvtár” kozmikus víziójában a világegyetem szíve a Könyvtár, melyben minden lehetséges könyv megtalálható – de vajon az esztelenség az úr benne (s az ésszerűség csodálatos kivétel), vagy e végtelen szövegsokaság nem tartalmaz egyetlen abszolút ostobaságot sem? A „Tlön, Uqbar, Orbius Tertius”-ban megismerhetünk egy bolygót, melynek lakói született idealisták, s azt gondolják, hogy „a metafizika a fantasztikus irodalom egyik ágazata”.
És így tovább: Borges korai elbeszélései mindannyiszor leleményes ötletre épülnek (mert „az irodalommal járó sokféle gyönyör közül – írja egyik művében – a leleményesség a legmagasabb rendű”), s az olvasó így mindig új és meghökkentő nézőpontból szembesülhet a létezés olyan nagy kérdéseivel, mint a valóság mibenléte és álomszerűsége, a véletlen szerepe az életben és a világegyetemben, a megismerés és a gondolkodás célja és működése... s mindezen bölcseleti problémák mögött: az emberi lélek rejtelme s az emberi szív dobogásának ritmusa.
Jorge Luis Borges magyar nyelvű életműsorozata eredetileg a szerző születésének századik évfordulójára jelent meg 1998-1999-ben; most, a száztizedik évforduló közeledtével újra elindítjuk a XX. század meghatározó alkotójának minden jelentős írását tartalmazó sorozatot, melynek első kötetében a Fikciók (1941), a Fortélyok (1944) és az Alef (1949) című elbeszéléskötetek teljes anyaga szerepel.

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

Admin 2009.03.20. 22:29 | # 0
Avatar
Könyv felvéve: 2009.03.20.