Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (6)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Amit a Könyvtárról tudni érdemes...

Vissza a Könyvtárba

Kedves Olvasónk!

Ezt a dokumentumot azért hoztuk létre, hogy bemutathassuk neked milyen célok vezéreltek minket a Könyvtár megalkotásakor, hogyan működik az adatbázis, illetve milyen terveink vannak a jövőre nézve. Kérjük, szánj rá egy percet és olvasd el az alábbiakat.

Köszönettel:

Fiction Kult szerkesztői

A Könyvtár célja

A Könyvtár megalkotásakor elsődlegesen arra helyeztük a hangsúlyt, hogy egy olyan adatbázist teremtsünk, amelyben a lehető legtöbb információ szerepel az ott található fantasztikus művekről, könnyen áttekinthető, valamint tagjaink értékelései alapján egyfajta értékítéletet is közvetít olvasóink felé.

A fő profilt jelenleg a magyar kiadványok teszik ki, melyek mellett természetesen angol nyelvűeket is szeretnénk feltölteni, de ezek szerepe egyelőre – míg utol nem érjük magunkat a magyar kiadású könyvekkel – másodlagos. Fontosnak tarjuk ugyanakkor megjegyezni, hogy a Könyvtár nem kizárólag könyveket, hanem például képregényeket, mangákat is tartalmaz.

Egy-egy műnél a megjelenési adatokon túl, a szerző életrajzát, ismertetőt, részletet, kapcsolódó egyéb írásokat is találhattok.

Az értékelésről

A Könyvtár egyik legfontosabb eleme a könyvek értékelési lehetősége, melyre tagjainknak két megoldást is kínálunk. Mi mindenkit arra bíztatnánk, hogy mindkettővel éljen és ne csak a könnyebb grafikus utat válassza, hanem hozzászólásként is írja le véleményét egy-egy könyvről. Reményeink szerint a műveket számosan értékelitek majd, így a fantasztikus irodalommal ismerkedő olvasóknak segítséget tud nyújtani az adatbázis a könyvválasztásban.

A Könyvtár listázó

A listázó felületét úgy alakítottuk ki, hogy könnyen átlátható legyen és a kezelése is egyszerű maradjon. Sajnos technikai okok miatt nem tudtuk megoldani, hogy minden böngésző alatt ugyanolyan legyen a felület. Az eredeti tervek alapján készült el a Firefoxos verzió – amit nem szerettünk volna elvetni –, de Internet Explorer és az Opera alatt módosítani kellett rajta.

Fenti listázó felületen túl az egyes könyvek adatlapján vagy előzetesén lehetőség van arra, hogy szerző, vagy kategóriák szerint is listázd a műveket (a szerző vagy a kategória nevére kattintva).

Keresés a Könyvtárban

A weboldal baloldali menüsávjában található kereső szolgál a Könyvtárban történő keresésre. A kereső egyelőre a művek címeiben, illetve a szerzők nevében keres.

Ha szerzőre keresel, akkor azt tanácsoljuk, elsőként csak a vezetéknevet írd be. Ha ez nem hozna eredményt, akkor figyelj arra, hogy a szerzők neve vezetéknév, keresztnév sorrendben van tárolva és így is kell rájuk keresni. Például egy Isaac Asimov-ra történő keresés nem ad ki találatot, de egy Asimov vagy egy Asimov, Isaac igen.

Terveink

Jövőbeli terveink között szerepel, a minél jobb kereshetőség és listázhatóság, valamint a művek sorozatok szerinti lekérdezési lehetőségének kialakítása. Ezzel párhuzamosan azon dolgozunk, hogy idővel valamennyi hazánkban megjelent fantasztikus mű szerepeljen az adatbázisban.

***
A Könyvtár jelenleg 2594 művet tartalmaz.