Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  Mihgor17 (1)
2.  Barbossza11 (1)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (10)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

SteamPunk Magazine ajánló

Nagyvilág | Beküldte: Gladon | 2008.11.28. 19:25

Mindig örömmel tölti el az embert, ha valami olyan dologra bukkan, amely mindamellett, hogy szép és igényes kivitelezésű, még tartalmas is. Jelen esetben, egy interneten terjesztett ingyenes pdf magazinról van szó. Az utóbbi néhány évben szép számmal gyarapodott az ilyen jellegű kezdeményezések száma – legalábbis nemzetközi tekintetben –, ugyanakkor elmondható az is, Képhogy ezek között elég kevés az igazán minőségi vagy hosszú távon is életképes alkotás. Ez leginkább az elhivatottság hiányának tudható be, hiszen egy online magazin olvasottsága, és ezzel egyenesen arányosan a népszerűsége, lassan növekszik. Ahol az alkotók nem elég kitartóak, ott hamar zátonyra futhatnak a dolgok. De a jól megválasztott téma is sokat számít, amely köré egy ilyen magazin számait fel lehet építeni. Mindezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hosszabb távon is olvasott, s ezáltal sikeres kiadvány szülessen. Az alábbi sorokban egy ilyen – nehézségeket leküzdő – magazint szeretnénk bemutatni.
Amikor az ember nagyon keres valamit, általában nem találja meg (ahogy az lenni szokott), ellenben rálel több más olyan dologra is, amelyek létezéséről addig nem is tudott. Ez történt akkor is, amikor váratlanul a SteamPunk Magazine honlapján kötöttem ki. A puritán megjelenésű oldalon nem volt túl sok információ arról, hogy miféle újság is ez valójában – persze az árulkodó név és a hangulatos bevezető írás azért sejtette, hogy mire számíthatok –, de szerencsére ott díszelgett hívogatóan a letöltés ikonja. Itt éreztem először, hogy a magazin létrehozói komoly szándékokkal vágtak bele a munkába, ugyanis vették a fáradtságot, hogy a különböző földrészeken használatos oldalméretekre is elkészítsék a pdf formátumú újságot. Ez mindenképpen dicséretes egy amerikai eredetű társaságtól.
A terjedelmes méretű első számot megnyitva aztán végérvényesen kiderült, hogy a SteamPunk Magazine (SPM) egy jól átgondolt, precízen szerkesztett és nem utolsó sorban igényes tartalommal megtöltött, gazdagon és szépen illusztrált újság. A címéből következik, hogy a steampunk műfaját hivatott minél tágabb értelmezésben az olvasók elé tárni. Ennek megfelelően a SPM nem csupán egy magazin, inkább egy csatorna, amelyen keresztül a steampunk egyes aspektusai utat nyernek a közönség felé. Az újság ugyanis nemcsak hosszabb-rövidebb írásokat tartalmaz, hanem a steampunk körül tevékenykedő különféle írókat, művészeket, gondolkodókat bemutató interjúkat, a műfajhoz kapcsolódó divatirányzatokat, ruhadarabokat és szabásmintákat, sőt olykor egy-egy steampunk-szerkezet tervrajzát és megépítési útmutatóját is. Egyszóval széles körben igyekeznek bemutatni és megszerettetni az olvasóval a steampunkot, mint műfajt és életmódot egyaránt.
Bár a szerzők többsége nem hivatásos író, a novellák és folytatásos történetek minőségén ez egyáltalán nem ütközik ki. Az állandó szerzők mellett lehetőséghez jutnak olyanok is, akik alapvetően más területen tevékenykednek (például ruhatervezéssel vagy műszerészettel), de mindenképpen közzé szeretnék tenni a steampunkhoz kapcsolódó gondolataikat. Ettől ennyire sokrétű és izgalmas olvasmány az SPM, és ezért is emelkedik ki az internetes pdf-újságok köréből.
Nemcsak újság akar lenni, hanem egy virtuális tér, egy fórum, ahol a műfajt már ismerők és megismerni vágyók „találkozhatnak”. Nem véletlen, hogy ehhez kapcsolódóan elindult egy fórum (The Gaslamp Bazaar) is, amely ugyan szorosan nem kapcsolódik a magazinhoz és az abban megjelent írásokhoz, de színteret kínál mindennek, ami steampunk, illetve külön témában nyújt lehetőséget a műfajba illő alkotások közzétételére. Ebből is látszik, hogy a magazin alkotói mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy fedél alá gyűjtsék azokat, akiket a steampunk valamilyen formában megmozgat.
Az újság nagyjából negyedévente jelenik meg, s mivel jelenleg a negyedik számnál tart, nem nehéz kitalálni, hogy nemrég ünnepelte egyéves fennállását, ami – valljuk be – nagy szó. Már csak azért is, mert az ingyenes letölthetőség okán, igen kevés bevételforrás áll egy ilyen újság szerkesztőinek rendelkezésére. Ám a SPM úgy tűnik, állja a sarat, és egyre csak gyűjti a rajongóit, ékes példaként szolgálva a többi online újság számára, amelyek elkeseredett küzdelmet folytatnak a fennmaradásért (a szintén ígéretesnek tűnő Noctem Aeternus horror magazin például nem sokkal az első szám megjelenését követően kényszerült feladni).
Bátran merem állítani, hogy a SteamPunk Magazine egy fantasztikus újság, amely révén ez a műfaj remélhetőleg mind szélesebb olvasótáborhoz jut el, és még többen fogják megkedvelni. Csak ajánlani tudom. Azoknak, akik már korábban találkoztak ezzel a különleges hangulatú műfajjal, illetve azoknak is, akiknek eleddig még nem volt alkalmuk, hogy betekintést nyerjenek a steampunk világába. Külön öröm számunkra, hogy lehetőségünk nyílt egy-egy novellát magyarul is közzétenni, és reményeink szerint hamarosan az SPM főszerkesztőjével készült interjút is olvashatjátok majd oldalunkon.

A SteamPunk Magazine weboldala

RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.