Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Január – Február
1.  herryporter (128)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (10)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Minden idők legjobb fantasy könyvei 1.rész

Könyvek | Beküldte: herryporter | 2023.02.20. 18:01

Ez az ifjúsági fantasy-t érinti, hiszen az olvasás mindenkié és nem várhatjuk el egy gyerektől vagy kamasztól se, hogy komoly felnőtteknek szóló könyveket olvassanak és ez így megy fordítva is.

KépNnedi Okorafor - Akata Witch(Akata boszorkány)

Az ifjúsági és a fantasy nagyon jól megfér egymás mellett. Egy olyan világban találni magad, amelyet alig értesz, könnyű metaforája egy karakter fejlődésének. Kevesen csinálják olyan jól, mint Nnedi Okorafor Akata sorozata, amelyben egy Nigériában élő fiatal nő rájön, hogy ő és barátai is rendelkeznek varázslattal, és az alvilágban kell navigálniuk.
KépTomi Adeyemi - Children of Blood and Bones(A vér és csont gyermekei)

Ez a könyv az epikus fantasyk klasszikus hagyományának megfelelő regény. A mágia mindenhol ott volt, amíg egy szörnyű király meg nem ölt minden Majit, akit csak talált. Most Zelie-nek, aki a tisztogatás során elveszítette édesanyját, lehetősége van visszahozni a mágiát. A világ azonban majdnem olyan veszélyes, mint a király.

KépSabaa Tahir - An Ember in the Ashes(Parázs a hamuban)

Laia tudós. Ám amikor bátyját oktalanul letartóztatják, a nőnek be kell jutnia rabszolgának öltözve, hogy kiszabadítsa. Elias nem akar tovább katona lenni, bár kétségtelenül az egyik legjobb a birodalomban. Amikor Elias és Laia találkoznak, sorsukat, valamint a Birodalom jövőjét egymáshoz kötik.

KépPhilip Pullman - The Golden Compass(Az arany iránytű)

Philip Pullman Az Úr sötét anyagai trilógia része, amely ezzel a könyvvel kezdődik, Milton Elveszett paradicsom című művének istentagadó újramondása. Nemcsak lenyűgöző mese Lyra kalandjairól, istenekről és démonokról, hanem azt is bizonyítja, hogy az ifjúsági fantasy valójában lehet irodalmi is.

KépDiana Wynne Jones - Howl’s Moving Castle(A vándorló palota)

A gyerekeknek szánt fantasy klasszikusból Oscar-díjas animációs film lett. Sophie-nak már régóta mondogatják, hogy szerencsétlenség éri, ha elhagyja a faluját. Egy tragikus baleset következtében egy boszorkány idős hölggyé változtatja. Most Sophie-nak el kell mennie, és meg kell találnia Howl varázsló, vándorló palotáját.

KépRick Riordan - The Lightning Thief(A villámtolvaj)

Ez a regény és a folytatásai remek példái az ifjúsági fantasy szinonimáinak: egy tininek, aki nem veszi észre, hogy különleges. Ebben az esetben Percy aki egy olümopszi, vagy legalábbis az olümposziak gyermeke. De nem ő az egyetlen, nagyon sokat tanul magáról és a varázslatos világról egy nyári táborban, amely csak ezeknek a különleges gyerekeknek szól.
KépC.S. Lewis - The Lion, the Witch and the Wardrobe(Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény)

C.S. Lewis gyermeki fantázia-klasszikusa a kívánságteljesítés legkiválóbb formája. Egy csoport unatkozó gyerek rájön, hogy otthonukban a gardrób hátulján keresztül egy varázslatos világba juthatnak. Ezek a gyerekek kulcsfontosságúak a világ megmentésében a sötét sorstól.
KépTraci Chee - The Reader(A felolvasó)

Miután Sefia apját meggyilkolták, a nagynénje Nin rájön, hogy a lány roppant ügyes túlélő készségekkel rendelkezik. De amikor Nint elrabolják, Sefia rájön, hogy többre van szüksége ezen a képességen túl. Talál egy furcsa tárgyat, amit apja hagyott hátra: egy könyvet. Egy egyébként írástudatlan világban ez a tárgy elég érdekes, és lehet, hogy ez az egyetlen módja a nagynénje megmentésének és az apja meggyilkolásának megoldására.KépUrsula K. Le Guin -A Wizard of Earthsea(A Szigetvilág varázslója)

Íme egy másik klasszikus, ifjúsági könyv amely a műfaj hivatalos megszületése előtt definiálta azt. Ged a Föld legnagyobb varázslója volt, de hibázott. Most minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy helyrehozza ezeket a hibákat, és helyreállítsa az egyensúlyt a világban.Her ryporter

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.