Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (5)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Mike Resnick

Szerzők | Beküldte: RV | 2010.07.16. 21:55

KépAz eredetileg Michael Diamond Resnick névre hallgató amerikai sci-fi író 1942. márciusának elején született, Chicagóban. Egész gyerekkorát itt töltötte, akárcsak az iskoláit, így szinte törvényszerű volt, hogy a helyi egyetemen fejezi be a tanulmányait. Ezt ugyan nem tette meg, mert idő előtt – 1961-ben – otthagyta az intézményt, viszont az itt töltött évek alatt ismerkedett meg a későbbi feleségével, Carollal is. Mindketten kedvelték a fantasztikus irodalmat, így szinte borítékolható volt, hogy valahol ezen a területen kezdenek el tevékenykedni. 1964-től egészen 1976-ig Resnick névtelenül, de meglehetősen termékenyen és jövedelmezően dolgozott – több tucat álnév alatt közel kétszáz rövid történetet, majdnem háromszáz novellát, és körülbelül 2000 újságcikket jelentetett meg, igaz, ezek közül sok nem kötődött szorosan a tudományos-fantasztikus témához. Ez időszak alatt hét különböző újság szerkesztői munkálatait is ellátta, illetve kisebb-nagyobb szerkesztői feladatokat elvállalt néhány férfimagazin számára is.
Ezzel párhuzamosan, még a 60-as évek végén kezdtek el feleségével közösen kutyatenyésztéssel foglalkozni. Eleinte több fajtával is próbálkoztak, míg végül a collie mellett döntöttek. 1968 és 1981 között összesen 27 díjnyertes kutyát neveltek ki, és az ország legnevesebb, legelismertebb tenyésztőivé váltak (Resnick megszerezte az American Kennel Club szakértői vizsgáját is, amely révén több alkalommal vett részt bíróként különböző kutyakiállításokon). 1976-ban megvásároltak egy kisállat panziót Cincinnati környékén, amelyből néhány év alatt az egyik legsikeresebb tenyésztő központot hozták létre. Mivel az állattenyésztés teljes egészében lekötötte az idejét, kénytelen volt hosszabb időre felhagyni az írással, és csak akkor tért vissza kedvelt időtöltéséhez, amikor a központ már nem igényelte részéről a mindennapos törődést.
Kép1981-ben jelent meg a The Soul Eater című könyve, az első a hosszú kihagyást követően. Bár a szakma nem méltatta igazán a regényt – rövidsége okán –, több kritikus elismerte, hogy remek darab, elsősorban történetének időtlensége miatt, hiszen akár mai viszonylatban, értelmezésben is megállná a helyét. A történet egy csillagközi vadászról szól, aki különféle űrlényeket ejt el szerte az univerzumban. Egyik alkalommal azonban valami olyat lát, amit még sosem, és mivel űrhajójának műszerei sem jegyeztek fel semmit, nem is igazán hiszi, hogy valóban látta. Ám, amikor a titokzatos valami újra feltűnik, a vadász nyomozni kezd utána, és feltett szándéka, hogy elejtse, tovább bővítve értékes trófeáinak számát. A feladat azonban közel sem olyan egyszerű, mint gondolta. Teljesen a lény elejtésének megszállottjává válik, és fanatikusan keresi azt, aki tudja, miként lehet a lény megölésére alkalmas fegyvert készíteni. Ám még annak birtokában sem lehet biztos a sikerében, nem lehet tudni, ki lesz a végén a vad, és ki a vadász, és felmerül a legfontosabb kérdés, megéri-e az egész.
A The Soul Eatert követően Resnick újból futószalagon szállította a különféle írásokat, amelyek között bőven akadtak említésre sem méltó darabok, de olyanok is, mint a Sideshow (1982), a The Dark Lady (1987), az Ivory (Agyarak, 1988), vagy az 1989-ben megjelent Paradise. Ekkor érte őt az első igazi elismerés, miután a Kirinyaga című 1988-ban kiadott novellája 1989-ben elnyerte a kategória Hugo-díját. A történet egy utópia, amelyben egy távoli, terraformált bolygón a földi szavannához hasonló éghajlaton és tájon próbálják konzerválni a hagyományos afrikai bennszülött kultúrákat. Koriba, a program vezetője azonban túl messzire megy, amikor meggyilkol egy csecsemőt, mert azt gondolja róla, hogy a gonosz született benne újjá. A mesterséges kolónia fenntartói vizsgálatot indítanának, de Koriba nem látja szükségesnek, hogy beleavatkozzanak az ősi hagyományokba. Ám amikor az ellenőrök úgy döntenek, nem tolerálhatják csecsemők meggyilkolását, Koriba harcosokká kezdi kitanítani törzse ifjait. A díjnyertes novellát később még megtoldotta hét másikkal (amelyek külön-külön is megjelentek), és végül összefűzte egy Képkötetté – egy előszóval, valamint egy epilógussal kiegészítve –, kerek egésszé varázsolta Koriba utópiájának történetét. A Kirinyaga: A Fable of Utopia címet viselő könyv 1998-ban jelent meg.
Az első elismerés valódi lavinát indított el Resnick háza táján, hiszen 1989-től kezdve szinte minden évben (csak 1999 és 2003 maradt ki a sorból) jelölték valamelyik írását (olykor többet is) a Hugo-díjra. Összesen 34 alkalommal kapott jelölést, amely egyedülálló teljesítménynek számít, és ötször sikerült is elhódítania az elismerést. A következő díjat már 1991-ben megkapta a The Manamouki című novellájáért, amely később része lett a már említett Kirinyaga gyűjtőkötetnek is. A 90-es éveket nyugodtan nevezhetjük Resnick sikerkorszakának is, hiszen az öt Hugo-díjából hármat ebben a periódusban nyert meg. 1995-ben a Seven Views of Olduvai Gorge című kisregényét jutalmazták elismeréssel. A történet egy idegen archeológus expedícióról szól, amelynek tagjai azután érkeznek a Földre, hogy az emberiség bizonyíthatóan kihalt. Kelet-Afrikában kutatják az emberiség felemelkedését és bukásának okait, miközben egyre többet ismernek meg fajunk történelmének kegyetlenségeiből és dicsőséges pillanataiból. Aztán váratlanul rábukkannak valamire… A könyv rendkívül sikeres volt, elnyerte a Nebula-díjat is. 1998-ban a The 43 Antarean Dynasties című rövid története kapta a Hugo-díjat. Bár alapvetően sci-fi mű, sok kritikus inkább a poszt-kolonializmus ideájának rövid tanulmányaként, értekezéseként tartja számon. 2005-ben nyerte el – eddig – utoljára a Hugo-díjat, ezúttal egy misztikus, fantasy-ba hajló novella, a Travels with My Cats révén.
Műveiben alapvetően két meghatározó gondolatkör jelenik meg rendszeresen. Az egyik a legendák és mondák iránti rajongása. Sok történetében már a szereplők nevei is utalnak bizonyos mértékben azokra a legendás, epikus kalandokra, amelyekbe végül belekeverednek. Ezzel szoros összefüggésben mindig is érdekelte, hogyan születnek a legendák, hogyan maradnak fenn történelmi jelentőségű események, ezért sokszor egy-egy bárd jellegű karakter is feltűnik a műveiben. Az Outpost című könyvében ezek a jellemvonások mind megjelennek, és a bárd szemszögéből nézve az események olykor meglehetősen túlzóak, hogy még érdekesebbnek tűnjenek. Ilyen tekintetben Resnick munkái hasonlítanak egy kicsit a westernekre. A másik témakör, amely rendszeresen visszatér a könyveiben, az Afrika – afrikai történelem, kultúra, gyarmatok és hagyományok. Számos alkalommal járt a fekete kontinensen, Képés ezen utazások tapasztalatai, élményei tisztán visszaköszönnek egy-egy művében. Egyes sci-fi történetei egy-egy afrikai történelmi esemény vagy kor allegóriája, míg más műveiben a helyszín maga Afrika, vagy a szereplők valamilyen afrikai törzs leszármazottai, tagjai.
Stílusának egyértelmű jellemvonása a humor, amelyet még a legkomorabb, legsötétebb hangulatú írásaiból sem hagyna ki soha; azt mondják, több humoros hangvételű novellát írt, mint a sci-fi irodalom összes többi neves szereplője együtt. Nagyon szeret más írókkal együtt dolgozni, 2009 során például összesen 41 különféle íróval jegyzett közös művet – novellát, forgatókönyvet, és regényt egyaránt. A tudományos-fantasztikus irodalom rajongótáborának lelkes támogatója – rendszeresen részt vesz találkozókon, konferenciákon. Szerkesztői múltját felhasználva 1988 óta folyamatosan állít össze antológiákat ismertebb és feltörekvő írók műveiből vegyesen.
Elismert, bár hazáján kívül kevésbé ismert szerző, akinek páratlan aktivitása, közösségi munkája mindenképpen hatással volt a modern fantasztikus irodalom minden szereplőjére – írókra és olvasókra egyaránt.

A szerző művei a KönyvtárbanRV

Elválasztó

Kapcsolódó írások

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.