Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Szeptember – Október
1.  herryporter (120)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (15)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Meghalt Stan Lee

Képregény | Beküldte: RV | 2018.11.12. 22:50

New Yorkban született 1922-ben, Stanley Lieber néven. Családja nem volt túl jómódú, sokszor kényszerültek költözésre, főleg az 1938-as nagy gazdasági válság idején. Azonban alig egy évvel később, nagybátyja segítségével sikerült egy asszisztensi állást megszereznie a Timely Comics-nál.
Kezdetekben egyszerű munkákat kapott különböző írók és rajzolók mellett, miközben készült arra, hogy saját történetei is megjelenhessenek. 1941-ben kapta meg a lehetőséget, hogy az Amerika Kapitány képregényekben lévő üres oldalakat megtöltse történetekkel. Ezeket Stan Lee néven publikálta, a valódi nevét megőrizte egy regényhez, amelynek tervezte a megírását. A kiadó vezetőinek tetszettek a munkái, így egyre több lehetőséget kapott, majd amikor Jack Kirby és Joe Simon is elhagyta a kiadót, előléptették szerkesztővé.
Ekkoriban a képregény, mint műfaj már maga mögött hagyta az aranykorát, és az 50-es évek alatt Lee számos képregény stílusban közreműködött – írt westernt, románcot, és számos más történetet is, azonban ezek a történetek, amelyeket az akkori piac megkövetelt, egyáltalán nem inspirálták Lee-t, és az évtized vége felé közeledve már-már azt fontolgatta, hogy otthagyja az egész képregényes világot.
Hogy végül mi lendítette át ezen a holtponton arról több történet is kering, de ezek közül a legkedvesebb, mely szerint a felesége, Joan, azt mondta neki, hogy nem mások kedvéért, hanem a maga kedvéért írjon képregényeket. Stan megvonta a vállát, és adott ennek egy esélyt.

Kép

Új irányból közelítette meg a szuperhősöket. Felhagyott az érinthetetlen hősök imázsával, és olyan karaktereket alkotott, amelyek mindennapos problémákkal, kapcsolatokkal, félelmekkel és hibákkal rendelkeztek. Olyan képregényeket írt, amelyeket ő maga is szívesen olvasott volna, nem pedig konvenciókon alapuló, régimódi történeteket, és ezáltal kulcs szerepet játszott abban, hogy az 1960-as években a képregények bátrak, és újra sikeresek legyenek. 1961 novemberében jelent meg a Fantasztikus Négyes első része, amely rögvest népszerű lett, és ezzel elindult a Marvel tündöklése, hősök gyakorlatilag véget nem érő sorával, köztük a Vasemberrel, Pókemberrel, Hulkkal, vagy éppen az X-Men tagjaival.
Stan Lee hősei nem tökéletesek, hanem esendő lények, akikkel az olvasók is könnyen szimpatizálni tudnak, elsősorban a 60-as évek tinédzser közönsége. Ezzel a bátor megközelítéssel Stan Lee kétség kívül a legfontosabb alakja lett a szuperhős műfaj új korszakának.
Munkássága során olyanokkal dolgozott együtt, mint Jack Kirby vagy Steve Ditko, akik rajzstílusa tökéletesen illett Lee történeteihez. Egészen 1995-ig aktívan dolgozott, és akkor is csak félig-meddig vonult vissza, és továbbra is aktív maradt a képregényes műfajban, valamint közreműködött a Marvel univerzum mozivászonra való átültetésében is,

Távozásával nagy űr maradt a képregényes világban, de az általa megalkotott hősök révén örökké emlékezni fogunk rá. Nyugodjék békében.


Forrás: Tor.comRV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.