Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Május – Június
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (9)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Majmok forradalma

Mozgókép | Beküldte: RV | 2014.08.04. 20:27

Ha egy franchise beindul, akkor általában felpörög a hollywoodi pénzcsináló gépezet, és szinte futószalagon szállítja az újabb részeket. A szuperhősök esetében ezt a Képléptéket viszonylag könnyű tartani, hiszen hatalmas mennyiségű az alapanyag, amiből meríteni lehet egy-egy újabb epizódhoz, mind történet, mind az esetlegesen felbukkanó karakterek tekintetében. Egy más koncepcióra épülő sorozat esetében azonban jóval több időbe telik kidolgozni a folytatást, ha minőségi végeredményt szeretne a gyártó, különösen akkor, ha az érintett filmek egy régi nagy klasszikus nevét viselik magukon. Nagyjából három év telt el azóta, hogy a mozikba került a klasszikusnak számító Majmok bolygója című 1968-as film XXI. századi változata, amely teljesen új értelmezésben mutatta be az ember és a majmok egymáshoz való viszonyának átrendeződését, s most megérkezett a következő felvonás. A történet szokatlanul újszerű tolmácsolásával hatalmas sikert arató film alaposan feltette a lécet a folytatások számára, így az alkotók mindent bevetettek, hogy tartsák a színvonalat. Ami azt illeti, ezt a feladatot maximálisan sikerült abszolválniuk.
A Dawn of the Planet of the Apes (Majmok bolgyója: Forradalom) ott veszi fel a történet szálát, ahol az előző rész abbamaradt, vagyis a lassan terjedésnek induló vírus kibontakozásával; az eredmény várható, az emberiség képtelen megállítani a fertőzést, és elérkezik a vég. Eközben az erdőbe menekült majmok élik gondtalan napjaikat – felépítették a maguk kis települését, vadászgatnak, nevelik az ifjakat, azaz teljes a béke. Cézár kemény, de igazságos vezérként irányítja a társait. Arról viszont nem tudnak, hogy a városban maradtak még emberek, akik immúnisak voltak a vírusra, és túlélték a civilizáció pusztulását. Fegyverekben nem szenvednek hiányt, ám erőforrásaik végesek, leginkább áramra volna szükségük. Az erdőben van egy gát, aminek a reaktora elláthatná a kolóniát árammal, de az emberek tartanak a fák között tanyát vert majmoktól. Egy kis csoportot küldenek ki felderíteni, akik az erdőben összetalálkoznak a majmokkal. A váratlan helyzetben eldördül egy lövés, és az egyik majom megsebesül. A vérontást a helyszínre érkező Cézár előzi meg, és elengedi az embereket, de a majmok közül sokan egyáltalán nem bíznak az emberekben. A majmok elbizonytalanodnak, mert félnek attól, hogy az emberek meg fogják őket támadni. Cézár elkerülné a háborút, de néhány társa, sőt, még a saját fia is, más véleményen van. Megmaradhat-e a majmok kolóniája a béke szigetének, vagy óhatatlanul olyanokká válnak, mint az emberek?
Az első rész alapján úgy gondoltam, hogy a folytatásban majd biztosan az egymás ellen harcoló emberek és majmok csatái fognak kidomborodni, azonban a film első húsz perce után biztossá vált, hogy nemcsak az akciónak van szerepe ebben a történetben. Sok a drámai hatás, az ív, amely elvezet arra a pontra, ahol Koba meghozza a döntését, szépen van felépítve. Hiába vált Cézár a majmok vezetőjévé, sok döntésében erősen visszaköszön az, hogy annak idején viszonylag kedvelte az embereket, és ez mind többször vált ki nemtetszést azon majmok körében, akiket fűt a bosszú a sok elszenvedett kínzásért. Cézár próbálja érvekkel és a tekintélyével óvni a társait attól, hogy az erős érzelmeknek engedve oda jussanak, ahová annak idején az emberek, de végül szükségszerűen elbukik, és győzedelmeskedik az erőszak. Különösen élvezetes Cézár és Koba kapcsolatának alakulása. Koba tiszteli Cézárt, mert annak idején ő szabadította a ki a fogságból, viszont mindenképpen bosszút akar állni, és erre kiváló pillanatot biztosít az erdőbe érkező kis csoport. Míg Cézár megpróbál bízni az emberekben, Koba összeesküvést sejt, és igyekszik rávenni a vezért a háborúra, majd amikor már úgy érzi, hogy Cézár tekintetét elhomályosítja az emberekbe vetett bizalom, meghozza a döntését. Nem igazi hatalmi harc az övéké, hanem inkább Koba elkeseredett küzdelme, hogy felnyissa vezére szemét és megmutassa neki az emberek igazi oldalát. A meghozott döntése érthető, de ettől ő válik az igazi ellenséggé. Kettejük között pedig ott őrlődik Cézár fia, aki egy meglehetősen közhelyes karaktertípus megjelenítője – a lázadó gyermek, aki elfordul az apjától a nagy hangú, erősnek látszó Koba hatására, majd miután szembesül azzal, hogy Koba útja rossz irányba vezet, menteni próbálja a menthetőt. Remekül kidolgozott karakter mind, élvezet nézni a fejlődésüket, még ha csak CGI majmok is.
Ezzel rá is térhetünk a film látványvilágára. A környezet hibátlan – mind a lepusztult város, mint az erdő nagyon hangulatos, a CGI varázslók alaposan kitettek magukért. Az már az előző rész alapján is láttuk, hogy az egyes majmokat mennyire alaposan kidolgozták, nos, e téren cseppet sem adtak alább. Minden majom esetében találunk egyedi vonásokat, és az alkotók igyekeztek a tömegjelenetek egyszerű háttérmajmait is lehetőleg minél sokszínűbben megjeleníteni. A főbb karakterek minden porcikája tökéletesen élő, a legapróbb izomrándulás is hűen tükrözi az érzelmeket. Lehet, hogy manapság a technika jóvoltából ezek a trükkök már nem számítanak oly nagy kuriózumnak, mindazonáltal itt minden tökéletes.

Kép

A sokat fejlődött majmok ebben a részben már sokat beszélnek is, persze jobbára egyszerű tőmondatokat, így már nem csak a mimikára épülhet az ő „színészi játékuk”. Andy Serkis Cézár szerepében ezúttal sem okoz csalódást, de Koba megformálója, Toby Kebbell is igen emlékezeteset nyújt majomként. Mivel a történet alapvetően a majmok szemszögéből mutatja az eseményeket, és az emberek inkább epizódszerepet töltenek be, a fontosabb humán karaktereket megformáló színészek számára nincs túl nagy játéktér. A jófiút alakító Jason Clarke sallangmentesen, bár kissé szürkén hozza az idealista hőst, aki próbálja menteni az emberiség jövőjét, míg a már számtalan szerepben bizonyított Gary Oldman rutinból is jól oldja meg a kolóniát vezető Dreyfus karakterét. A filmet Matt Reeves rendezte, és nyugodtan mondhatjuk, hogy nem okozott csalódást.
Összességében a Majmok bolygója: Forradalom egy jól összerakott, szórakoztató és látványos film, ami még az egyébként elcsépelt üzenetet is át tudja adni. Persze semmi új nincs ebben, hiszen számtalanszor láttunk már civilizációkat mozivásznon szembekerülni, és a döntések, a megoldások, és a tanulság is mindig ugyanaz, ám ez nem feltétlenül baj. Ennél a filmnél nem kell ennél több, ezzel lesz teljes, ettől lesz jó. Mert ez a film jó. Három évet kellett rá várni, de beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s máris tűkön ülve várjuk a következő részt.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

RV 2014.08.10. 11:11 | # 3
Avatar
Akinek tetszett az első rész, az nem fog csalódni, szerintem.

 

Porter 2014.08.10. 2:14 | # 2
Avatar
solymosgyu írta:
nézem.


Én is tervezem ;-)

 

solymosgyu 2014.08.09. 16:21 | # 1
Avatar
nézem.