Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Július – Augusztus
1.  herryporter (165)
2.  Zoli b (4)
3.  elmouse (2)
4.  Taltos (1)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (1)
Mary Blade
Online vendégek (18)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Karen Heuler - The Splendid City

Könyvek | Beküldte: herryporter | 2022.09.20. 14:14

KépKaren Heuler ötödik regénye, a The Splendid City egy embernagyságú beszélő macskával kezdődik, aki csokornyakkendőt visel, és karon lő egy nőt azért mert összetűzésük volt a gomba gyökerek és az internet miatt. A macska neve Stan. Valamikor ember volt, egy New York-i ajándékboltban dolgozott egy Eleanor nevű, fiatal boszorkány mellett. Stan iszonyatos bánásmódja munkatársával azt érte el, hogy Eleanor mérgében macskává változtatta. Eleanort büntetésül, amiért ennyire megondolatlan volt, Stannel együtt Texasba küldik, amely Amerikától elszakadása óta Liberty néven ismert. Ahol egy eltűnt boszorkány keresésére indulnak. Mindketten rájönnek azonban, hogy van valami határozottan furcsa az újonnan kikiáltott államban. Az alapvető árucikkekből alig van, a Google-t a „Wiggle” váltotta fel, és az embereket elrabolyák az utcákról. A lakosság azonban, minden problémáját a „keletiekre”, például Stanre és Eleanorra hárítják, és imádják „helyi” elnöküket. Naponta rendeznek felvonulásokat, ahol az embereket leöntik nugáttal, az utcákat pedig az elnök animatronikus emberei szegélyezik, ellenőrizve minden polgár jólétét. Miközben Eleanor nyomozni kezd a boszorkány eltűnése ügyében, fegyvert cipelő társát egy texasi milliomos által több mint egy évszázaddal ezelőtt elrejtett vagyon utáni kincsvadászatba vonják.

Van valami üdítő egy olyan regény olvasásában, amely az „aktuális pillanat” kommentárja, és nem posztapokaliptikus vagy disztópikus rémálomban játszódik. Karen Heuler pontosan ezt biztosítja a The Splendid City-vel. Ez egy „hangulatos” fantázia, ahol a nyitóoldalon egy beszélő macska kijelenti: „Nagyon nehéz ésszerű beszélgetést folytatni manapság. Mindenki üres szavakat kiabál, és senki sem tényeket.” Heuler élvezetes keverékei kiterjednek a Liberty megbízhatatlan térképeire is, ahol a topográfia folyamatosan változik, a fent említett egyedi Wiggle keresőmotorja (amelyet az elnök fejlesztett ki) egy évet töltött avval, hogy a tudósok kijavítsák a Google-ban található téves információkat. Meg persze az emberek eltűnése az utcáról, amiben egy barna kisteherautó játszik közre, az oldalán egy vidám logóval, egy mosolygó csirke, serpenyővel.
A The Splendid Cityben megtett út egyharmadában Heuler visszarepít minket az időben New Yorkba, ahol Eleanor történetét részletezi. Elmeséli, hogyan ébredt rá tinédzserként varázs erejére. Tanúi lehetünk első furcsa találkozásának is az ajándékboltban Covennel, és megértjük, miért érezett Eleanor késztetést arra, hogy munkatársát macskává változtassa. Nagyon jól meg van írva, különösen Eleanor bevezetője a wicca kultúrába és a varázslatba, amit az a hiedelem hangsúlyoz, hogy „ítélkezésből nem romboljuk le az életet, és nem változtatjuk meg értékeit” (ez a szabály, amelyet Eleanor megszeg). Ellentétben Liberty színes árnyalataival, ez a hosszadalmas, fejezeteken átívelő visszaemlékezés sokkal sötétebb tónusú. Ott van Eleanor zaklatott neveltetése, apja kilép a családból abban a pillanatban, amikor az anyján a demencia első jelei mutatkoztak, és ott van Stan riasztó viselkedése Eleanorral szemben. Kezdve a gyalázattal, és egészen a közvetlen üldözésig. A visszaemlékezés megváltoztatja azt, ahogyan Eleanora, de különösen ahogy Stanre tekintünk. Macskaként egy harsány és kiszámíthatatlan karakterként mutatták be nekünk. Minden jelenetet kisajátít, amelyben szerepel, de valójában egy zaklató, aki sikertelenül próbált betörni Eleanor házába. A probléma az, hogy Heuler soha nem tekinti Stant többnek, mint ártalmatlan kellemetlenségnek. Ezt bizonyítja a gyülekezet azon döntése, hogy Eleanort bántalmazójával együtt Libertybe küldik azzal az indokkal, hogy nem sétálhat egy emberméretű macska Manhattan utcáin.

Eredeti szöveg (angolul)



Her ryporter

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.