Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  Mihgor17 (1)
2.  Barbossza11 (1)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (4)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Interjú I-Wei Huanggal

Nagyvilág | Beküldte: RV | 2009.01.05. 20:16

KépI-Wei Huang olyan dolgok építésével foglalkozik, amelyekről mi jobbára csak álmodozunk. Miközben nappal számítógépes játékok animátoraként dolgozik, éjszaka steampunk feltalálóként tetszeleg. 2006-ban a munkáival elnyerte a RoboGames pályázat különdíját is. Távirányítású, gőzzel hajtott szerkezetei révén szerzett magának – jól megérdemelt – hírnevet, és már megannyi leírást készített arról, miként is kell egy-egy ilyen gépezetet összebarkácsolni. Nemrég a SteamPunk Magazine hasábjain jelent meg egy vele készült interjú, melyet az alábbiakban olvashattok magyarul.


– Azt olvastam rólad valahol, hogy mindössze egyetlen szerszámmal dolgozol, mégis megannyi csodálatos szerkezet lát napvilágot a műhelyedben. Ez valami kihívás a számodra? Biztos van azért egy-két olyan szerszám, ami jól jönne szerelés közben, nem?
– Mióta ezt megírták, azért már beszereztem néhány hasznos szerszámot, mert az a legjobb, ha minden fontos eszközöd megvan egy adott munkához. Vettem egy körfűrészt, egy fúrót, meg egy-két speciálisabb fogót. Mivel azonban nem sokat értek a komolyabb szerszámokhoz, sajnos nincsen sem esztergapadom, sem őrlőm, de tervezem, hogy beletanulok ebbe a műszaki dologba.

Kép– Mik a gőzhajtás előnyei és hátrányai? Korábban azt mondtad, hogy a gőzgépek túl kicsi nyomatékot adnak le. Ez mennyire befolyásolja a te szerkezeteidet?
– A gőz hátránya, hogy a magas hőmérséklet miatt nagyon hamar megolvasztja például a műanyag borítást vagy vázat. Túl nagy a súlya, ráadásul koszos és olajos. Kevés energia van benne, és az is elég kényes, valamint – és talán ezt a legfontosabb megemlíteni – nagyon veszélyes, ha nem a megfelelő módon bánunk vele. Az előnyeiről csak annyit, hogy ha gőzzel foglalkozol, legalább van indokod arra, miért játszol a tűzzel. Na és az sem elhanyagolható, hogy szerepelhetsz vele a TV-ben, magazinok címlapján, és nyerhetsz mindenféle csillogó díjat, amit kitehetsz otthon a falra.

– Többször nyilatkoztad már, hogy ha megtervezel egy szerkezetet papíron, gyakran csak az építése közben tapasztalod, hogy mennyire másként is kell azt csinálni, mint a terveken. Vannak olyan rendszeres hibák, amiket el szoktál követni tervezéskor?
– Persze. Már akkor is a díszítő elemeket tervezgetem (szelepek, csapok), amikor a fő gőzgép szerkezetén még nem is gondolkodtam. Mindig azt hiszem, hogy egy-egy gőzgépben több erő rejlik, mint valójában. Amikor tesztelem a gépet – mielőtt beszerelném a szerkezetbe – mindig úgy tűnik, hogy sokkal több erő van benne a szükségesnél. Aztán később kiderül, vissza kell venni a teljesítményből, hogy mozgatni tudja a szerkezetet. Persze lassan, nagyon lassan.

– A honlapodon olvashatunk igen színes munkatapasztalatodról, mely szerint voltál már kettős ügynök, tarisznyarák idomár, hernyószámláló és drogdíler is. Lehet, hogy ezeknek köszönheted, hogy ennél a munkánál kötöttél ki?
– Haha, nem. Sajnos az agyműtétem óta, egyáltalán nem emlékszem a múltamra… Viccet félretéve, egy azért mégis igaz a felsoroltakból. Egy nyáron valóban dolgoztam egy farmon, és selyemhernyókat számoltam.

Kép– Már többször is közzétettél afféle „kézikönyveket”, amelyekben tanácsokat adsz, miként is kell steampunk gépezeteket rajzolni, tervezni. Van valami általános jó tanács?
– Igen, mindig gyakorolni kell. Össze kell gyűjteni a lehető legtöbb példát azoktól a művészektől, akiknek az alkotásait szereted, és az sem árt, ha nyitott szemmel jársz a világban. A legjobb ötleteket mindig a természet szolgáltatja. Gyúrd össze ezeket a hatásokat, hogy megformáld a saját stílusodat, és reménykedj, hogy senki nem veszi észre, honnan loptad az ötleteket.

– Dolgozol most olyan játékon, amelynek bármi köze van a steampunkhoz?
– Nem, de szeretnék. A játékiparban sajnos nem csinálhatod azt, amit szeretnél. Amíg a kiadók adják a milliókat a fejlesztéshez, csak olyan projekteket fognak támogatni, amelyeket el tudnak majd adni. Ezért találkozunk mindig ugyanazokkal a játékokkal, legfeljebb más köntösben. Ha az olvasók között van, aki dúsgazdag, és szeretne egy steampunk projektet támogatni, az feltétlenül szóljon nekem!

Kép– Előfordul, hogy a műhelyeden kívül is megtartod a steampunk szokásokat?
– Nem. Bár ha egy üzlet polcai között sétálok, általában úgy tekintek az árukra, hogy vajon használható lenne-e valamelyik szerkezethez, vagy sem.

– És végezetül, szerinted, eljön az idő, amikor meglovagolhatjuk majd a gépezeteidet?
– Nem tudom, talán. Túlságosan is tartok a normál méretű gőzgépektől, és különben is, egy ilyen méretű dologhoz dúsgazdag támogató kell… Aki nem feledkezik meg a steampunk játékomról sem.


Forrás: SteamPunk Magazine 2. számRV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

sabic 2009.06.19. 10:02 | # 1
Avatar
A interjú kíváncsivá tett, és utánanéztem mit is alkotott. Végül erre a videóra bukkantam. Nem is olyan rosszak ezek a gőzgépek. smiley