Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Május – Június
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (2)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Gris Grimly kicsavart világa

Művészet | Beküldte: shrap | 2009.08.12. 19:21

F, mint a félelem masinériái - G, mint a Gonosznak csábító csodái
(Neil Gaiman: Dangerous Alphabet, illusztrálta Gris Grimly)

KépGris Grimly az Egyesült Államok középnyugati vidékén született és mint megannyi más alkotóvággyal teli gyermek, csakhamar a szörnyek és manók izgalmas és egyszersmind félelmetes világában találta magát. Az ifjú Gris nyomon követte és magáévá tette olyan zseniális alkotók sötét művészetét, mint Dr. Seuss vagy Jim Henson – a reménye, hogy egy napon az utóbbival dolgozhat, megmagyarázza miért vagdosta fel anyja terítőit, hogy elkészíthesse belőlük saját bábuit. Grimly ösztönösen ráérez arra az őszinte gyermeki vonzalomra, ami mindnyájunkban él a rémek és a szellemek baljóslatú világa iránt.
A középiskola befejezése után, ahol művészetet tanult, Grimly különleges tehetségét a Universal Studios-nál kezdte kamatoztatni. Az egyes karakterek megtervezésében való részvétel nem elégítette ki a fiatal művészt; mint a legtöbb alkotói szándékkal telt zseninek, neki is meg kellett találnia a formát, amelyben kibontakoztathatja szenvedélyét. Így hát szabadidejében elkészített néhány eredeti kis sötét és bizarr könyvecskét, melyek ma rendkívül nehezen beszerezhetők és legalább ennyire értékesek.
Munkáinak kiadása után hírneve kezdett alakot ölteni. A Walt Disney Company társvállalatai, a Harper Collins és a Hyperion Press megbízták, hogy fesse meg bestsellereik borítóit, illetve készítsen illusztrációkat olyan eredeti gyermekkönyvekhez, mint a Pinokkió, a Monster Museum vagy a Creature Carnival. Tehetségét olyan klasszikusok újraillusztrálására is felhasználta, mint Edgar Allan Poe művei, az Álmosvölgy Legendája, illetve egyedi karaktereket is létrehozott a Wicked Nursery Rhymes (Gonosz kis altatók) könyvekben, ill. a Little Jordan Ray's Muddy Spud-ban.

KépTekervényes vonalai, riasztó hátterei, nagy gonddal alkalmazott vízfesték és tinta kombinációi azonnal üdvözlésre találtak munkaadói körében, akik maguk is a fantasy és horror illusztrációk vezető alakjai voltak. Hamar bizonyítást nyert a tény, hogy helye van a művészvilág eme különleges részében, amikor munkáit beválogatták a világ legjobb fantasy és sci-fi művészeit bemutató tekintélyes magazinba, a Spectrum: The Best In Contemporary Fantastic Art-ba (Spectrum: A Kortárs Fantasztikus Művészet Legjobbjai).
Hazánkban az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg Grimly Edgar Allan Poe's Tales of Mystery and Madness című könyve Edgar Allen Poe: Rémtörténetek – Gris Grimly illusztrációival címmel 2006-ban, illetve ő készítette a magyar The Moog zenekar legújabb You raised a vampire (ep) című lemezének borítóját.
Tavaly jelent meg Neil Gaiman-nel közös könyve, a Dangerous Alphabet, illetve a tervek szerint Guillermo Del Toro Grimly vérfagyasztó Pinokkió-változata alapján készít majd a jövőben stop-motion technikával animációs filmet. Ami pedig a jelent illeti, Gris épp második filmjének, a Wounded Embark of the Lovesick Mind-nak utómunkáin dolgozik, illetve Mary Shelley Frankenstein-jéhez készít illusztrációkat a könyv 2011-es megjelenésére.

KépGris Grimly többek közt a Twitter-en és a Facebook-on is megtalálható, és az elmúlt pár hét tapasztalata alapján Gris amikor épp nem dolgozik, akkor állandóan a gép előtt ül és be nem áll a szája.

A következőkben honlapján, a madcreator.com-on található önmagának feltett és megválaszolt kérdéseit olvashatjátok.

Miből merítesz ihletet?
Szinte bármiből, ami nap mint nap körülvesz. A legnyilvánvalóbbak a zenék, a filmek, a fantasy témájú képek, élő előadások (mint a színdarabok vagy koncertek) és természetesen a szörnyek. És persze az érzelmek is remekül kihasználhatók önző művészi célokra.

Kik azok, akik a legnagyobb hatással vannak rád?
Ez mindig változik. Akik hatással vannak rám ma, mások, mint azok, akik öt évvel ezelőtt gyakoroltak rám befolyást és megint mások, mint akik hat hónappal ezelőtt. Úgyhogy nehéz volna felsorolni őket, tekintve, hogy akkor néhány havonta kellene frissítenem a listát.

Mióta alkotsz?
Egészen azóta, amióta elég idős lettem ahhoz, hogy meg tudjak fogni egy ceruzát. Persze a kiadók világában hivatásszerűen 2000-től vagyok jelen, ugyanakkor a Mad Creator Productions-t 1998-ban alapítottam.

KépMivel tudnál lelkesíteni más szerzőket, művészeket?
Szerezzetek ügynököt, meg ügyvédeket! Ez az egész úgy hullott az ölembe, akárha a sors akarata lett volna, úgyhogy nem tudom elmondani, hogy csináljátok meg a szerencséteket. De legyetek bátrak és agresszívek!

Hova jártál iskolába?
Ezt inkább nem mondanám meg.

Mi az igazi neved?
A süket füleimnek beszélsz.

Hol születtél?
Ezt inkább nem mondanám meg.

Milyen médiumokkal dolgozol?
Sokfélével, de jobbára tintával és vízfestékkel. Úgy vélem, az anyag minősége nagy mértékben meghatározza a munkát, úgyhogy megéri egy kicsit többet költeni a papírra. Én többnyire műszaki csőtollat használok, mint pl. a Rapidograph.

Mondanál véleményt a munkámról?
Szeretném, de sajnos nincs sok időm és nem tudnék annyit összekaparni, amennyi egy rendes kritika megírásához szükség lenne.

Megengeded, hogy tetoválásként viseljem valamelyik rajzod?
Hogyne, ez nagyon kedves dolog lenne.

És rajzolnál nekem egy tetkót?
Nem. De bármelyik képemet használhatod e célra, ha elmúltál már legalább öt éves.

Hogy tudok dedikált cuccokat szerezni?
Egy rakás helyen dedikálok, úgyhogy ott a legegyszerűbb elcsípni. Ráadásul nem kérek érte pénzt. Illetve minden tőlünk online vásárolt könyvet szignózok.

KépKüldesz nekem ingyen cuccokat?
Nem.

Rajzolnál nekem egy képet?
Nem. De ha szeretnél megbízni egy képpel, keresd meg Elisabeth-et a kapcsolati oldalamon.

Illusztrálnád a könyvemet?
Amennyire én tudom, a könyveket illusztrátor bevonás nélkül adják el a kiadóknak, akik megkeresik az általuk kiválasztott művészt. Neked is ezt javaslom, persze nyugodtan ajánlhatsz engem, mint illusztrátort. Vagy lépj kapcsolatba az ügynökömmel!

Készítenél díszlettervet a filmemhez?
Épp elég elfoglalt vagyok a saját történeteim megfilmesítésével. Ez pedig határt szab annak, mennyire tudok részt venni más filmek készítésében. De ha érdekel a dolog, keresd fel az ügynökömet!

Írtam neked levelet. Miért nem válaszoltál?
Sajnálom, de nem tudok mindig válaszolni a levelekre vagy e-mailekre. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem olvasom és élvezem őket.

Eljönnél beszédet mondani a sulimba?
Halálosan félek a gyerekektől és kiver a frász, ha a közelükbe kerülök. Úgyhogy sajnálom, de mentális egyensúlyom érdekében nem tehetem.

Írhatok rólad fogalmazást?
Igen.

És válaszolnál néhány kérdésre a fogalmazásomhoz?
Nem. Megtisztelő, de az időbeosztásom nem teszi lehetővé, hogy elfogadható időn belül válaszoljak. Elég sok információ megtalálható rólam ebben a kérdéssorban, illetve a korábban velem készített online interjúkban.

Kép

Gris Grimly alkotásaival az alábbi webcímeken ismerkedhetünk meg közelebbről:

http://www.animazing.com/gallery/gris

http://www.madcreator.comshrap

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

lorelei 2010.08.24. 22:17 | # 1
Avatar
Hehe, hatalmas pofa ez a Gris! :D
Általa illusztrált Allan Poe kötet beszerezve, mindig jó lapozni. Annak ellenére hogy elborult, mégis kedves a szemnek, annyira szépen használja a technikákat.