Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Január – Február
1.  herryporter (128)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (11)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Fiction Kult 2.0 – a részletek

Nagyvilág | Beküldte: Gladon | 2011.10.16. 22:27

Ahogy azt korábban beígértük, elkészült az összefoglaló, melyben igyekszünk valamennyi új funkciót bemutatni a Fiction Kult-on. Bízunk benne, hogy elnyeri tetszéseteket a sok újdonság és beindulhat végre az igazi közösségi élet az oldalon. A fejlesztések nem titkolt célja pontosan ez volt, hogy berobbanjon a közösségi motor, és ezentúl nemcsak egy magazin, hanem könyves közösség is legyünk. Kiemelt célkitűzésünk továbbá, hogy a segítségetekkel egy olyan könyv adatbázist hozzunk létre, melyben a fantasztikum iránt érdeklődő Olvasó a lehető legtöbb információt megtalálhatja egy-egy kötetről, illetve a témával csak most ismerkedők az oldalon található értékelések alapján egyfajta támpontot kaphassanak.

Még itt az elején szeretném beszúrni, hogy a Fiction Kult, ezúttal is nevezett az eFestival nevű minőségi digitális tartalmakat pályáztató versenyre, ahol idén már közönségszavazás is van. Ha tetszik, amit csinálunk, megköszönnénk, ha szavaznátok ránk ITT, a kultúra kategóriában. (Előbb like-olni kell az oldalt, majd a bal felső menüsorban a közönségszavazásra kattintani.)

No de nem húzom tovább az időt, nézzük pontokba szedve az újdonságokat:

Profil

A profilban minden korábban beígért funkció már működik, illetve két apró újdonság került be, az egyik a levelesláda, mellyel nekünk küldhettek levelet, a másik az online tagok listája, mely a felső menüből érhető el.

KépKönyv feltöltése ÚJ
A könyvek feltöltését nemcsak a profilból, hanem közvetlenül az avatár melletti kis könyvikonnal is elérhetitek. A feltöltés maga elég egyértelmű és az oldal alján megtaláljátok a segédletet is, melyben igyekeztünk mindenre felhívni a figyelmeteket. Itt talán annyit jegyeznénk meg, hogy a kötet címe, a sorozat, a szerző neve és a kiadó szövegbeviteli mezőkben a hatodik karakter leütése után jobboldalt egy lenyíló listában kiadja az oldal, ha van a beírt szövegrészt tartalmazó név a Könyvtárban.

Könyvespolcaim ÚJ
Alaphelyzetben minden tagunknak két könyvespolca van (Legjobb SF művek, Legjobb fantasy művek), melyek mellé természetesen saját polcokat vehettek fel (nevüket később módosíthatjátok, törölhetitek őket). Az egyes polcok neve után zárójelben láthatjátok, a polc hány kötetet tartalmaz. Minden polcról csak a legutóbb felvett 10 kötet látszik az áttekinthetőség miatt, ha ennél több könyvet tartalmaz, akkor a polc alján található lapozónyilakkal lépegethettek könyveitek között.

Kedvenc olvasmányaim ÚJ
A kedvenc olvasmányaitok közé a könyvek adatlapján, illetve a Kötet a könyvtárból boxban (a csillagra kattintva) vehettek fel könyveket. A kedvencek különlegessége, hogy csak 10 db lehet belőle mindenkinek.

Olvasott könyvek ÚJ
Az olvasott könyveknél minden olyan kötet megjelenik, ahol a nyitott könyv ikonra kattintottál, illetve felül azt is láthatod, pontosan hány könyvet jelöltél olvasottnak.

KépKeresett és kínált könyvek ÚJ
Ebben a két menüben külön keresőt találsz, mellyel a könyvek címeiben tudsz keresni (akárcsak a gyorskeresővel), és itt megjelennek a keresett/kínált könyveid is természetesen.

Írásaim és feltöltött könyvek ÚJ
Itt valamennyi általad feltöltött könyv és írás szerepel, nyomon követheted, hányan olvasták el pl. azt a rövidhírt, amit beküldtél, láthatod hányan jelölték kedvencnek, hányszor szóltak hozzá. Alul pedig az általad módosított könyveket láthatod. Fontos megjegyezni, hogy bármit is töltesz fel az oldalra, először ide kerül, hogy megnézhesd és alakíthass rajta, ha szükséges. Innen a kis zöld pipára kattintva küldheted el a szerkesztőégbe, ahonnan jóváhagyás után kerül ki az éles oldalra.

Kedvenc írások ÚJ
Ha tetszett egy cikk, vagy novella, vagy érdekel, de épp nincs időd elolvasni, érdemes kedvencnek jelölnöd, mert onnantól kezdve ebben a menüpontban bármikor eléred.

Ranglista ÚJ
A profilban látható ranglista az összesített lista, melyben az oldalon elért valamennyi pont összeadódik tagonként (nem nullázódik havonta, mint a havi ranglista), illetve ebben a listában az adminok is szerepelnek, míg a haviban nem látszanak.

Adatlapom
Az adatlapon az eddigiek mellett ismerősnek jelölhetsz bárkit az oldalon (egyelőre nincs visszaigazolás). Megjelentek a kedvenc, keresett, kínált, olvasott könyvek, illetve a könyvespolcok is.

Taglista
Itt is lehetőséged van ismerősnek jelölni bárkit, illetve a titkos e-maillel rendelkezők mailcímei már nem látszanak a listában, mint korábban.

Facebook

A Facebook like és send gombjai megjelentek valamennyi cikknél, illetve a könyveknél a recommend és send gombok. Ha tetszik, amit csinálunk, akkor arra kérünk Benneteket, néha bökjetek rá egy-egy like-ra, vagy recommendre, hogy így terjedhessen a Fiction Kult híre.

Nyereményjáték

Az oldalon a pontozás és a ranglista bevezetése után szeretnénk több hónapon keresztül nyereményjátékot tartani, hogy ezzel is aktivitásra serkentsünk mindenkit. A játék egyszerű, juss fel a havi ranglista első három helyére, és válassz magadnak egy ajándék könyvet a hónap könyveiből (elsőként az első, majd a második, végül a harmadik választhat). A hónap könyveit folyamatosan megtekintheted a Hirdetések box legfelső bannerére kattintva.

Könyvtár

KépLegkedveltebb könyvek box ÚJ
Itt egy ranglistát találtok, melyben a Könyvtárban található könyvek az alapján kerülnek pontozásra, hányan jelölték őket kedvencnek, tették fel könyvespolcukra, vagy olvasták el őket (e három szám összeadódik és ez adja a kötet ranglistán elfoglalt helyezését). A boxban ugyan csak az első öt helyezettet láthatjátok, de ha a lenti linkre kattintotok, az első 100 kötetet is megtekinthetitek.

Legfrissebb keresett/kínált boxok ÚJ
Itt a funkció teljesen egyértelmű, a boxokban a legutolsó keresett és kínált könyveket találjátok (5 db) a lapozónyilakkal ezek között lapozhattok (új oldalletöltés nélkül), az alsó linkekre kattintva pedig elérhetitek valamennyi keresett/kínált könyvet.

Könyvtár listázó
A listázóban találtok négy új kategóriát (romantikus, ifjúsági, thriller, kaland), de ezekbe még nem igazán vannak besorolva könyvek, mivel csak most kerültek fel. Ugyanitt a könyv típusánál új szűrőként kerültek be a keresett és kínált könyvek.

Könyvek
A könyvek előzeteseibe (a listázó felületen) bekerült az írásokéhoz hasonló négy kis ikon (olvasott, kedvenc, hozzászólások, könyvespolcon), illetve feltüntetésre került, ha a kötet egy sorozat része, vagy ha valamilyen díjat nyert. A sorozatok nevére kattintva listázhatjátok a sorozatba tartozó valamennyi könyvet, a díjak nevére klikkelve pedig valamennyi olyan könyvet, amely ilyen díjat nyert. (A díjaknál, ha csak a név fölé viszitek az egeret, röviden magáról a díjról is olvashattok.)

Könyv adatlap
Kép

A könyvek adatlapján a borító bal oldalán megjelentek új ikonok, melyek közül a keres/kínál-ról nem volt szó még eddig, illetve alatta az ajánlásról és a könyv módosításáról. Ha keresel egy könyvet, csak rá kell kattintanod az ikonra és innentől kezdve a könyv látszik az adatlapodon, a könyv adatlapján, a profilodban a keresett könyveid között, valamint a legfrissebb keresett kötetetek között. Ha kínálsz egy kötetet, akkor az ikonra kattintva egy felugró ablak fogad, melyben meg kell adnod, hogy cserélni szeretnél, vagy pénzért eladni az adott könyvet (itt a mentés gombra kattintás után jelenik meg a kötet a fent említett helyeken).
Az ajánlás ikonjára kattintva szintén egy felugró keresőablak fogad, melyben kikeresheted az ajánlott könyvet és a mellette látható kéz ikonra kattintva ajánlhatod ahhoz a könyvhöz, melynek az adatlapján állsz. Ilyenkor az ajánlott könyv azonnal megjelenik a hozzászólások rész felett (a kötet borítója, illetve az ajánló neve).
A kötet módosításakor a könyv valamennyi adatán változtathatsz, de ebben az esetben csak akkor kerülnek ki az éles oldalra módosításaid, ha azokat a szerkesztők jóváhagyták.
A könyvek adatainál már láthatod hányan olvasták, jelölték kedvencnek, vagy tették könyvespolcra.
Közvetlenül alatta láthatod, kik keresik vagy kínálják az adott kötetet. Csak kattints az i betűs ikonra, és az előugró ablakban ott lesznek a tagok nevei.

Főoldal

Élet a könyvtárban ÚJ
A főoldalunk középső sávjába bekerült az Élet a könyvtárban rész, melynek célja – ahogy a Kötet a Könyvtárból boxnak is –, hogy a könyveket Olvasóink elé helyezzük, a Könyvtárat megnyissuk azok számára is, akik korábban észre sem vették, hogy létezik. Ebben a részben véletlenszerűen jelennek meg a legfrissebb keresett/kínált könyvek, az utoljára értékelt kötetek, a legújabb kötetek, vagy a legolvasottabb (az olvasottnak jelölés alapján) kötetek a héten, és ezen csoportok között – új oldalletöltés nélkül – lapozhattok a jobb és baloldali linkek segítségével. Itt, ha egy-egy borító felé viszitek az egeret, előugrik a könyv mini adatlapja, melyben a legfontosabb információk szerepelnek a kötetről. A borítóra kattintva, a Könyvtárban a könyv teljes adatlapján találjátok magatokat.

KépCikkek
A cikkek előzeteseinek felső sávjában megjelent három kis ikon, melyek azt jelzik, hányan olvasták az adott cikket, hányan jelölték kedvencnek (egy-egy írást ha megnyitsz, a jobb felső sarokban lévő csillagra kattintva jelölhetsz kedvencnek, így ha épp nincs időd elolvasni, később a profilodon belül kedvenc írásaidnál bármikor eléred) és hányan szóltak hozzá.

Belépés box
Az avatár két oldalán megjelentek a legfontosabb profilban használatos menük ikonjai, így egy kattintással tudtok könyveket, rövidhíreket, videókat feltölteni, illetve megtekinthetitek kedvencnek jelölt könyveiteket, könyvespolcaitokat és olvasott könyveiteket.

Írások box
Az írásoknál három korábbi kategóriát kivettünk (számítógép, szerepjáték, társasjáték), mivel úgy éreztük, szűkítenünk kell az oldal profilját. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a fenti három témakörhöz tartozó cikkek nem születnek a jövőben az FK-n, csupán annyit, beláttuk, e témákat egyelőre nem tudjuk kellő intenzitással vinni, így az ide tartozó cikkek bőven elférnek a nagyvilág kategóriában.

Kereső box
A keresésnél új funkció a gyorskereső, mellyel kizárólag a könyvek és írások címeiben lehet keresni. A gyorskereső ablak az ötödik karakter leütése után automatikusan felugrik, de ettől függetlenül – a nagyítóra kattintva, vagy enter-t ütve – a hagyományos keresés is működik. A hagyományos keresés annyival bővült, hogy az egyes találatoknál már a találat helye is meg van jelölve pl.: címben, fülszövegben stb.

Havi ranglista ÚJ
Az oldalon a „közösségi motor” beindítása érdekében ezentúl minden tagi aktivitásért pont jár. A feltöltésekért (akár könyv, akár program/pályázat, videó, vagy rövidhír) 3 pont jár, a hozzászólásokért, a könyvek értékeléséért és módosításáért pedig 1 pont. A havi ranglistán pedig azért érdemes a dobogóra kerülni, mert a következő hónap elején az első helyezett két, a második és harmadik helyezett egy ajándék könyvet választhat magának a minden hónapban közzétett könyves listából (ez feltehetően 8-10 kötet tartalmaz majd, amiből szabadon választhat először az első, majd a második, végül a harmadik helyezett). Ez a lista mindig megtekinthető, a Hirdetés box legfelső bannerére kattintva.
A havi ranglistában az adminok nem szerepelnek, mivel a nyereményjátékban nem vehetnek részt.

Látogatók box ÚJ
Az új funkció egyértelmű, talán csak annyit érdemes megemlíteni, hogy az ismerősnek jelölt tagok – amennyiben az oldalon járnak – félkövérrel kiemelve látsszanak az Online felhasználóknál.

KépKötet a könyvtárból box ÚJ
A box a Könyvtárból véletlenszerűen kiemel egy könyvet, amelyet így egy kattintással értékelhettek (vigyétek a kurzort a kis könyvek fölé és egy kattintással érvényesítsétek az értékelést), illetve az ikonok segítségével kedvencnek (csillag), olvasottnak (könyv) jelölhettek, vagy a kis polc ikonnal a könyvespolcotokra tehetitek. Ha a könyvespolc ikonra kattintotok, az előugró ablakban két „alapkönyvespolcot” találtok, de a bal felső sarokban található ikonnal újat is létrehozhattok.
Időnként egy nagyító is feltűnik negyedik ikonként a sorban, mely azt jelöli, hogy a kötetből részlet is szerepel a Könyvtárban. Ha rákattintotok, azonnal beleolvashattok a könyvbe.

Online képregények box
A box az átállás után flash alapúvá vált, minden nap jelzi, mely képregények frissültek (ahol a bannerek színesek), illetve a frissítés automatikussá vált (minden nap 4 órakor kerülnek ki az aktuális új részek).

Kedvenc képünk box ÚJ
A kedvenc képünk boxot azért hoztuk létre, hogy megmutathassunk egy-egy grafikust/jó képet Olvasóinknak. A frissítés feltehetően rapszodikus lesz, de elképzeléseink szerint nagyjából hetente fogunk új képpel jelentkezni.

Fórum

Az írások és könyvek fórumainál közvetlenül a cím alá bekerült egy link, mellyel egy kattintással a cikkre vagy a könyv adatlapjára ugorhattok.Gladon

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

vinitor 2011.10.18. 22:04 | # 1
Avatar
ez derék dolog :) hajrá, hajrá :) első ránézésre nem gondoltam volna, hogy ennyi új funkció van, bár tény, még nem is kattintottam végig mindet :)