Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Január – Február
1.  Admin (1)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (2)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Art rovat – Trollok

Művészet | Beküldte: RV | 2012.11.01. 12:54

Ha szóba kerül a fantasy, sokaknak egyből a tündérvilág jut az eszébe, és azon belül is inkább a kedves, huncut, és olykor kifejezetten bosszantóan pajkos teremtmények. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a tündérek a gyerekek nagy kedvencei, gyakorta Képmegjelennek mesékben, legendákban, és rendszeresen felbukkannak a modern fantasztikus irodalom ifjabb generációihoz tartozó közönségnek szóló kötetekben is. A legtöbb alkotás, ami valamilyen módon kötődik a tündérekhez, mindig a szép és a jó oldalát mutatja e világnak, és megfeledkezik arról, hogy egyrészt a tündérek sem mind jóságosak és kedvesek, másrészt a tündérvilág tele van sötét és gonosz lényekkel is. Amelyek adott esetben ugyanúgy feltűnnek a mondákban, vagy történetekben, de általában mindig a tündérek árnyékában, így jóval kevesebb derül ki ezekről a teremtményekről, noha legalább olyan fontos részei a tündérvilágnak, és egyben a fantasy irodalomnak is, mint a közkedvelt, hártyás szárnyú rokonaik. Most viszont a hagyományokkal szakítva egy olyan album jelent meg, amely hangulatos történetekkel és lenyűgöző rajzokkal igyekszik bemutatni a tündérvilág sötétebb szereplőit, jelen esetben a trollokat.
A kötetet az a Brian Froud jegyzi, aki a fantasy világ, azon belül is a tündérlények nagy és avatott ismerőjének számít. A grafikusi szakmát az Egyesült Királyságban elsajátító Froud hamar megtalálta a fantasztikumnak azt a területét, ahol bátran szabadon engedhette a fantáziáját. Miközben szabadúszóként kereste kenyerét, a saját szórakoztatására kezdett el a tündéres témával foglalkozni, ám idővel ezek a munkái tették számára lehetővé, hogy egyrészt komolyabb megbízásokat is megkaphasson, másrészt részt vehessen néhány másodvonalas fantasy film látványvilágának megtervezésében. Első tündérekkel kapcsolatos albumát még 1978-ban készítette el, amelyet aztán harminc évvel később egy exkluzív kiadás keretein belül, sok-sok adalékkal kiegészítve Faeries: Deluxe Collector’s Edition címmel újból megjelentettek. Ezen kívül az ő tollából született még a tündérvilágot bemutató World of Faerie, illetve az általában gonosznak gondolt goblinokat megismertető The Goblin Companion album is. Legújabb albuma a tündérvilág újabb szegmenséről lebbenti fel a fátylat, hogy alapos ismereteket szerezzünk a trollokról – az egyszerűen csak a Trolls címet viselő album (amelynek elkészítésében a grafikus felesége, Wendy is szerepet játszott) érdekessége, hogy számos olyan képet is tartalmaz, amelyek karaktereit Wendy eredetileg egy bábuként formálta meg.
A 2012 szeptemberében az Abrams kiadó gondozásában megjelent közel 150 oldalas Trolls című album korábbi és teljesen új rajzokat is tartalmaz, és nemcsak a karakterek által, hanem kisebb-nagyobb kiegészítők (ruhák, fegyverek, tárgyak) segítségével próbálja bemutatni a trollok misztikus és lenyűgöző világát. Akár azt is mondhatnánk, hogy ebből az albumból mindent megtudhatunk, ami a trollokat illeti, hiszen a csodálatos rajzok mellett igen bő magyarázatokat, leírásokat, és rövid történeteket olvashatunk filozófiáról, meséről, mitológiáról és kultúráról. Az egész albumon érezni, hogy Froud nemcsak rajzolni szereti ezt a világot, de magáénak is érzi, s sokszor összemossa a valóságot a fantáziával. Ezt támasztja alá, az is, hogy a kötet szerkezetét gyakorlatilag egy kerettörténet határozza meg, amely szerint egy troll gyermek kalandos útra vállalkozik, hogy minél több különböző trollt ismerjen meg, és meghallgassa az ő történeteiket is. Minden történet, amelyeket egyébként Wendy írt, más és más karakterisztikájú, van szomorú, izgalmas, sőt, még egy félresikerült szerelmi történetet is megismerhetünk, miközben nem győzünk betelni az elbűvölő rajzokkal.

Kép

A rajzok, amelyek között ceruzavázlatokat éppúgy találunk, mint színes, egész oldalas képeket is, egységes és egyedi stílust tükröznek, amolyan igazi Froud-féle szeszélyes és bájos tündérvilágot. A troll karakterek minden esetben részletesen kidolgozottak, bár van bennük egy kevés karikatúra jellegű vonás is – egy-egy testrészük (fülük, orruk, karjaik) olykor elnagyolt, hol mókásan, hol inkább a félelmetesség hangsúlyozása érekében. Némelyik ábrázolás kifejezetten egy-egy troll alakra összpontosít, kiemelve a lényre jellemző vonásokat és tulajdonságokat, azon az illusztrációk zöme valamilyen varázslatos, erdős környezetben jeleníti meg a tündérvilág rémisztőnek és gonosznak minősített teremtményeit. A rajzok és festmények színvilága egységes tónust követ, a barna és a zöld árnyalatok dominálnak leginkább, hangsúlyozva, hogy a trollok erdei lények, és sok esetben igen hasonlatosak egy-egy göcsörtösebb fadarabhoz. Némelyik képen a karakterekről Tony DiTerlizzi stílusa rémlik fel, de ezek csak apró hasonlóságok, amelyek kimerülnek egy-egy bohókásabb arc, vagy groteszk alak formájában. Annak ellenére, hogy a képek kissé sötét és komor hangulatot tükröznek, a történeteket olvasva megbizonyosodhatunk arról, hogy a trollok talán mégsem annyira gonosz lények, mint ahogy a legendákból kitűnik. A rajzokat a Wendy által készített apró tárgyak (fegyverek, díszek) egészítik ki, teljes képet adva arról, hogyan is épül fel a trollok világa és társadalma. Egy kicsit mesés, egy kicsit idézi a klasszikus fantasy világát, de mégis jól szerkesztett, igényes albummá áll össze.
Sokan mégis fanyalogtak a megjelenését követően. Bár alapvetően dicsérték az albumot, nem mulasztották el megjegyezni, hogy valahogy mégis hiányzik belőle az az igazi varázs, amely Froud korábbi, tündérekkel foglalkozó albumait jellemezte. Akár így van, akár nem, a Trolls egy összességében remekbe szabott kiadvány, amely nemcsak azok számára nyúlt élményt, akik szeretik az egyedi hangulatú és stílusú képeket, de szívesen elmerülnek a hozzá igazított fantasy környezetben is.

Nézz bele!
Kép

Az ismertetőhöz az alábbi rezümé adta az ötletet: Parka Blogs - Book Review: Brian Froud's TrollsRV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.