Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
1.  Mahiru (1)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (8)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Anne Rice megszólta a Twilight sorozatot

Nagyvilág | Beküldte: RV | 2011.11.02. 20:10

Nagy felháborodást keltett Anne Rice, a vámpír regények legnagyobb szerzője, amikor egy internetes bejegyzésben megszólta a fiatalok által oly nagy becsben tartott Twilight sorozat vámpírjait. Hozzászólásában úgy vélekedett, hogy Lestat és Louis – az írónő nagy sikerű Interjú a vámpírral című regényének főszereplői – minden bizonnyal sajnálatot éreznének az olyan vámpírok iránt, amelyek furán csillognak a napfényben. A Stephenie Meyer által írt Twilight sorozatban a vámpírok, amelyek közül némelyik középiskolába jár, hogy elkerülje titkának felfedezését, napfény hatására árulkodó módon ragyogni kezdenek. A Facebook közösségi oldalon közzétett megjegyzésében azt mondta: „Lestat és Louis rangon alulinak tartaná, ha egy olyan vámpírral kellene megküzdeni, aki azzal tölti az örökkévalóságig nyúló életét, hogy újra és újra kijárja a középiskolát. Épp akkora kihívás volna ez nekik, mint megtámadni egy mozgássérültet, vagy egy szellemileg fogyatékos haladót. Az én vámpírjaimnak van tartása, ők megengedhetik maguknak, hogy könyörületesek legyenek.”
Rice egyébként egy észak-dakotai egyetemi újságban Ragyogniuk kell-e a vámpíroknak? címmel megjelent cikk hatására érezte úgy, hogy szavakba kell öntenie a véleményét. A bejegyzés megírását követően pillanatok alatt közel kétezer reakció érkezett, amelyek megoszlottak Rice és Meyer hívei között. „Azért mert nem ért egyet más koncepciókkal, még nem szükséges minősíteni egy másik írót”, vélekedett az egyik hozzászóló. Egy másik szerint viszont „Anne Rice vámpírjai könnyedén elpusztítanák az alkonyati puhap….ket”.

Kép

Mielőtt a vita túlságosan elharapózott volna, Rice közbelépett, és tett néhány kiegészítést a gondolataihoz. Szerinte bőven van annyi hely a modern irodalomban, hogy elférjen egymás mellett egy motívum többféle elgondolása is. „Én úgy látom, hogy ez a műfaj most újra magára talált, és számos új, tehetséges író történeteiből ismerhetjük meg a ma vámpírjait és vérfarkasait. Ezek a történetek mindig is a mi szórakoztatásunkért születnek, és születtek korábban is. Én szeretem a mostani írók műveit is, éppúgy, mint a régieket.” Mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy nem Anne Rice az első író, aki élesen kritizálta Meyer Twilight sorozatának regényeit és tartalmukat. Hovatovább Stephen King jegyezte meg egy alkalommal: „Amit Stephenie Meyer ír az fabatkát sem ér. Nem valami jó író.”


Forrás: The GuardianRV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

whiteraven7 2018.06.28. 6:46 | # 3
Avatar
Őszintén szólva, én Anne Rice hozzászólásán most nagyot csalódtam. Főleg a fogyatékos szóra térnék ki.
Mélyen sértőnek és megalázónak érzem, hogy így vélekedik a mozgássérült emberekről! Nem ezt vártam volna...
sokkal intelligensebbnek tűnt!

 

RV 2011.11.02. 23:43 | # 2
Avatar
A Twilight minősíthetetlen, és végre egyre több olyan személy is hangot ad ennek, aki azért meglehetősen járatos vámpír témában. Egyetértek Rice-szal. Piros pont neki a véleményéért. ssupercool2 2avecbiere

 

vinitor 2011.11.02. 21:18 | # 1
Avatar
ki hitte volna :)
azért azt tegyük hozzá, hogy ez a megszólás bizony jogos volt, és ezért Meyer és a rajongói dolgoztak meg, hiszen egy alapvetően ifjúsági, tinédzser korosztálynak szánt művet (témájában és történetében, nyelvezetében, fogalmazásmódjában, hangulatában) hájpoltak és hájpoltattak fel a felnőtt nagyközönség elé, hát, ilyenkor bizony a felnőtt mércét szokás használni
Rice szerintem is kevésbé gagyi :)