Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (1)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Anne Rice: A múmia

Könyvek | Beküldte: Nilla | 2012.01.16. 10:40

KépKairó. London. Ramszesz. Kleopátra. Történelem. Halhatatlanság. Gyilkosság. Szerelem. Élet. Halál. Ezek Anne Rice A múmia, avagy Ramszesz, a kárhozott című regényének kulcsszavai.
A múmia Anne Rice tematikus regénysorozataitól független, ennek megfelelően sem vámpírok, sem boszorkányok, sem szellemek, vagy egyéb természetfeletti entitások nem szerepelnek benne. Ami azonban közös, az a halhatatlanság és a hatalom kérdése, valamint az ezzel járó erkölcsi és érzelmi dilemma, mely úgy tűnik az írónő egyik legkedvesebb témája.
Lawrence Stratford, az elismert brit régész különleges leletet talál, II. Ramszesz bebalzsamozott holttestét, melynek háborgatásával járó következményekre egy ősi átok figyelmeztet. Lawrence ezt figyelmen kívül hagyva folytatja a munkát Egyiptomban, egészen addig, míg életét nem veszti a kutatás közben. A múmia a régész halála után Londonba kerül, ahol a tudós lányának, Julie Stratfordnak a felügyelete alatt a hétköznapi ember számára megdöbbentő dolgok veszik kezdetüket. II. Ramszesz életre kel, majd gyors felzárkózás után egyre könnyebben igazodik el a modern világban, mely előtt Julie minden erejével igyekszik eltitkolni a különös idegen kilétét. Az egyiptomi régésznek álcázott Ramszesz, vagy ahogy az új életében nevezi magát, Reginald Ramsey, Julieval és családjával Egyiptomba utazik, ahol egy múzeumban rátalál egykori szerelme, Kleopátra múmiájára. A viszontlátás annyira megbabonázza Ramseyt, hogy meggondolatlanul olyasmit tesz, aminek nagyon sok ártatlan ember fizeti majd meg az árát.
A szövevényes történet először „csak” egy történelmi rejtély felfedezéséről szóló mesének ígérkezik, majd ahogy fokozatosan kibontakozik, egyszerre válik családi krónikává, krimivé, végül horrorrá. Anne Rice ügyesen használja ki a történelem kínálta lehetőségeket, és játszik el a megkérdőjelezhetetlen tényekként számon tartott információkkal. Elsőként II. Ramszesz történetét írja felül és teszi őt halhatatlanná, aki a napfény segítségével képes felébredni álmából, hogy aztán az őt követő uralkodóknak adjon tanácsot. Ezért kelti életre őt Kleopátra is, akibe aztán bele is szeret. Kleopátra ábrázolása sem a megszokott módon történik, noha A múmiában is gyönyörű nőként jelenik meg. A történészek régóta vitáznak azon, hogy Kleopátra valóban olyan szépséges volt-e, mint ahogy azt az utókor elfogadja (főként Elizabeth Taylornak köszönhetően). Újabban az a feltételezés erősödik, hogy mindez csak egy idealizált kép, és Kleopátra közel sem volt szép, sőt, egyes ezüst- és bronzérmék azt bizonyítják, hogy a királynő egy erős állkapcsú, horgas orrú nő volt, egyáltalán nem az finom vonásokkal megáldott igéző szépség. Anne Rice Kleopátrája gyönyörű ugyan, de mégsem az ismert elképzelés szerint festette meg nekünk a képét. Kleopátrából csábító és ellenállhatatlan gyilkost csinál, aki bármit megtenne, hogy bosszút álljon szerelme Marcus Antonius elvesztéséért. Ramszesznek tehát legfontosabb feladatává válik, hogy megállítsa a vérengző fenevadat, aki ő maga szabadított a világra.
Miközben egyes szereplők a rejtélyt igyekeznek megfejteni, addig mások azon munkálkodnak, hogy véget vessenek az őrült vérontásnak. Eközben pedig felszínre kerülnek olyan kérdések, mint a halhatatlanság, a hatalom, a múlt és jelen (a regény jelene 1914) kapcsolata. Kielőződik az elmúlt és a jelen kor értékeinek különbözőségei, ami azonban nem változik, az a hatalom iránti vágy megléte, minden emberben, mindenkor. Ez megmaradt az új kornak is, sőt, ha lehet még erősebben vágynak rá a jelen még halandó szereplői, mint Ramszesz és Kleopátra, akkor, mikor még maguk is azok voltak.
Ha műfajilag szeretnénk besorolni A múmiát, gondban lehetünk. A regény összességében egy történelmi horror-krimi, legalábbis ez a legegyszerűbb és leglényegretörőbb meghatározása mindannak, amit a történet kínál nekünk. Bár a regény önálló, nem tartozik semmilyen Anne Rice-sorozathoz, az írónő műveinek sorába mégis tökéletesen illeszkedik. Izgalmas, pörgő cselekmény, alapos karakterábrázolással és érzéki leírásokkal. Szereplői egyrészt tipikusak: van lezüllött alkoholista szerencsejátékos, pénzsóvár rokon és barát, ártatlan, romantikus fiatal nő, hűséges szolga, erős király és tébolyult királynő, akik mind az embert magát szimbolizálják, annak sokféle arcán keresztül. Ezeket a tipikus karaktereket viszont sikeresen formálja egyéniségekké, és vezeti őket, na meg minket, olvasókat is, végig egy eseményekben gazdag, halhatatlan mesén.


Végül egy kis ízelítő a regényből:

Kép„Julie hallotta, hogy ismét lélegzik. Él! Szentséges isten, él! A múmia megpróbált előrejutni, árnyalatnyit megemelve erőteljes felsőtestét, nehézkes mozdulatokkal araszolt a térdén. Az árnyékos társalgóból centiről centire kúszva végül sikerült elérnie a könyvtárat bevilágító nap legközelebbi sugarát. Itt megállt és láthatóan olyan mélyet lélegzett, mintha nem is a levegőt, de a fényt szívná magába. Egy kicsit magasabbra küzdötte fel magát, majd a könyökére támaszkodva egyre növekvő sebességgel haladt a télikert irányába. A lenvászon szalagok a lábáról leszakadozva követték, poros nyomot hagyva maguk után a szőnyegen. A kar pólyái máris elmorzsolódva hullottak darabjaikra. Ahogy a szövetdarabkák leszakadtak róla, a fényben mintha gyors oszlásnak indultak volna. A lány biztos távolból ösztönösen ment utána, képtelenül arra, hogy elszakadjon tőle, mintha teljesen bűvkörébe vonta volna ez az üvegházba vezető gyászos út. A lény a legforróbb napfényfoltig haladt, ahol hirtelen megállt, közvetlenül a szökőkút mellett, és a hátára fordult. Egyik kezét kinyújtotta az üvegmennyezet felé, a másik erőtlenül zuhant a mellkasára. Julie némán követte. Még mindig minden ízében reszketve közelebb és közelebb húzódott, míg végül egyenesen az alatta fekvő teremtményre meredt. A test kezdett megtelni éltető napfénnyel! Egyre erőteljesebb lett, miközben figyelte. Máris hallhatta a felhasadó vászoncsíkok ropogását. Látta, amint a mellkas felemelkedik, majd visszaesik a rendszeres lélegzetvétel nyomán.”Nilla

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

normia 2012.02.01. 9:25 | # 3
Avatar
Elolvasása után mondom,hogy nagyon jó a könyv,ajánlom mindankinek!Ötvözi az ókori misztériumot és egy újkori gyilkosság rejtélyét.Ettől lesz izgalmas.
Tényleg nagyon jó!!!Egyébként amit eddig olvastam Anne Rice könyveiből.azok is nagyon jók voltak.
Nilla nagyon jól megfogta a lényeget a cikkben!

 

vinitor 2012.01.17. 19:22 | # 2
Avatar
Már szemezgettem vele, de őszintén megmondom, nem tudtam, hogy világfüggetlen alkotás :) Így sort kell kerítenem rá, bár múmiából kicsit sok volt a legutóbbi film révén, az Adele és a múmiák rejtélye címűt lestem meg, háát, az ajánló meg a rendező alapján kosztümös tombraider-re számítottam, és helyette lett egy... valami :)

 

ildike 2012.01.17. 15:03 | # 1
Avatar
Ismét nagyon tetszett a cikk. Örülök hétről-hétre érdekes és izgalmas dolgokre hívod fel a figyelmemet! Ezért érdemes olvasni az oldalt!