Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (2)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Amerika Kapitány visszatér

Mozgókép | Beküldte: RV | 2014.05.01. 21:40

Lassan már ott tartunk, hogy akár előre bevéshetnénk a naptárunkba a soron következő képregény adaptációk bemutatóinak dátumát, hiszen nagyjából minden Képnegyedévre jut egy újabb film – jobbára a Marvel univerzum hőseit felvonultatva, de egyre erősebb szelek fújnak a DC felől is. Röviden szólva, még hosszú évekig el leszünk látva efféle filmekkel. Azt gondolhatnánk, hogy idővel a közönség megunja ezeket a filmeket, de a pénztáraknál csengő dollármilliók nem ezt mutatják. A képregényekből készült filmek szinte kivétel nélkül kasszasikerek, és a rajongók érdeklődése is töretlennek mutatkozik. S ameddig ez a felállás nem változik, folyamatosan érkeznek majd a soron következő epizódok, netán más hősök is bemutatkozhatnak a filmvásznon. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a Marvel hősök filmjei szép finoman irányt váltanak, és egyre több bennük a sötét, borongós tónus, több a komolyság, több a dráma és feszültség, és erősödnek a történetek is. Az új Pókember feldolgozást most ne vegyük számításba, mert az továbbra is borzalmas, és tényleg nem több jelmezes idióták bohóckodásánál. Ellenben a Bosszúállók vonal szépen fejlődik, ami egyfelől nyilván tervezett, de bizonyára a készítők is felismerték, hogy még a legnépszerűbb hősök is unalmassá válnak, ha nem mutatnak fejlődést valamilyen irányban. A Vasember harmadik részében már ez a komorság ülte meg a filmet, láthattuk, hogy az örökké flegma Tony Stark sem legyőzhetetlen, a Thor folytatásában is voltak ilyen jelek, és most az Amerika kapitány folytatása is ezt az utat követi. Nagyon hálásak lehetünk ezért az alkotóknak, ugyanis az Amerika Kapitány – A tél katonája címet viselő mozi az eddigi Marvel filmek közül az egyik legjobb lett.
Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a film boncolgatásába, nézzük meg, honnan is ered Amerika Kapitány. A hős megszületése 1940-re tehető, amikor Joe Simon és a grafikus Jack Kirby megkapták a megbízást, hogy a Timely Comics (a későbbi Marvel egyik elődje) számára alkossanak meg egy karakteres szuperhőst. Hosszas tépelődés után végül egy olyan karaktert dolgoztak ki, aki valós alapokon nyugszik, de mégsem lóg ki a sok jelmezbe öltözött vitéz közül. Amerika Kapitány, azaz polgári nevén Steve Rogers, 1940 végén mutatkozott be, és sok más hőssel ellentétben rögvest saját füzetet kapott, mert a kiadó bízott abban, hogy a hazafias szuperkatona karaktere hamar belopja majd magát az olvasók szívébe. Így is lett, a kapitány pillanatok alatt az egyik legnépszerűbb hős lett az amerikai olvasók körében, ám azt azért meg kell jegyezni, hogy ehhez az akkoriban zajló II. világháború hozzásegítette. A háború végével a hős kalandjainak témája más irányt vett, és ezzel a népszerűsége is csökkenni kezdett, végül 1950-ben véget ért a sorozat. Az ötvenes évek során megpróbálták feltámasztani, de az ötlet nem járt sikerrel, így egészen 1964-ig várni kellett a visszatérésére, amikor is Stan Lee új lendületet adott az egykor szebb napokat megélt hősnek.
Mivel Amerika Kapitány tipikus amerikai hős, a filmes adaptációnál ügyelni kellett arra, hogy jól tálalják az európai közönség számára is, ezért sok szempontból az első rész afféle felvezetés volt, hogy a Bosszúállókban már teljes erőbedobással küzdhessen. A második részben így már egy teljesen kiforrott karaktert láthatunk. Az Amerika Kapitány – A tél katonája nem sokat vacakol, egyből belevág az akcióba, és gyorsan pergeti a cselekményt. A Kapitány feladata, hogy megmentse a terroristák által elfoglalt hajóról a túszokat, és ebben segítségére van Romanoff ügynök is, azaz a Fekete Özvegy. A rosszfiúkat könnyedén likvidálják, azonban kiderül, hogy a S.H.I.E.L.D. csinos ügynökének nem egészen az volt a feladata, amit a kapitány gondolt. Gyanakodni kezd, és ez az érzése csak fokozódik, amikor a szervezet főhadiszállásán Nick Fury igazgató megmutatja neki a hamarosan indulásra kész tervet, a Vízió projektet. Az események azonban másképp alakulnak, ismeretlenek támadnak rá Fury igazgatóra, és Rogers kapitány hamarosan a S.H.I.E.L.D ügynökéből a szervezet célpontjává válik. Ki kell derítenie, mi történik, ám ez meglehetősen nehéznek tűnik úgy, hogy senkiben és semmiben nem bízhat maga körül. Ráadásul felbukkan egy különös harcos is, aki megdöbbentő felfedezésre készteti a kapitányt. A történet azért ennél jóval árnyaltabb, de ha fontosabb részleteket is megemlítenénk, azzal alaposan megnövekedne a spoiler veszély.

Kép

Sokan szokták mondani, hogy nem nehéz sikert aratni a szuperhősös filmekkel, mert olyan domináns bennük a látvány, hogy az egyszerű néző észre sem veszi, hogy valójában nem is szól semmiről. Néhány adaptációra ez akár igaz is lehet, de erre a filmre egyáltalán nem. Természetesen a látványtervezők most is megfeszültek, hogy a Marvel filmektől elvárt, egyre magasabbra törő szintet hozzák, azonban most már a forgatókönyvírók is hozzátették a magukét. Persze nem hibátlan a dramaturgia, de a lendületes cselekmény során nincs idő lamentálni ezeken a hiányosságokon. A történet íve jól szerkesztett, a feszültséget növelő időhúzások átgondoltak, sehol sem érezni, hogy felesleges volna egy-egy párbeszéd, viszont még így is találkozhatunk a megszokott utalásokkal, és természetesen a humor is megmaradt. Az akciójeleneteket jól megkomponálták, és szerencsére mellőzték az idegesítő kamerarángatást, ami sok rendező szerint elengedhetetlen kelléke az akciófilmeknek, minden jó érzésű néző szerint viszont örökké el kellene tiltani a filmezéstől azokat, akik ezt a módszert alkalmazzák. Ezúttal elmaradnak a városrészeket porig zúzó csetepaték, cserébe van sok látványos közelharc. Összességében remek munka, egyértelműen ebben az irányban kell tovább haladni ezekkel a filmekkel.
A színészek teljesítményére sem lehet panasz. Chris Evans jól feszít a Kapitány jelmezében, és éreztetni tudja, hogy bizony még a szuperhősök sem teljesen mindenhatók, sőt, olykor kifejezetten esendők. Scarlett Johansson hozza a formáját, bár az egyenes haj nem áll neki annyira jól, de alapvetően nem is ez a lényeg. Végre Nick Fury karaktere is jobban kidomborodik, és ezt a veterán Samuel L. Jackson ki is használja. Az igazán nagy pozitívum azonban Robert Redford alakítása, akinek könnyed játéka révén a S.H.I.E.L.D. magas rangú vezetőjeként konspiráló Alexander Pierce egy igazán karakteres gonosszá forrja ki magát.
Az Amerika Kapitány – A tél katonája elsősorban egy thriller elemekkel megtűzdelt akciófilm, és csak másodsorban tekinthető klasszikus képregény filmnek. Mindenképpen előnyére vált, hogy a készítők elvitték a komolyabb irányba, és igyekeztek megszabadítani a tipikus szuperhősös elemektől. Jó mozi; szórakoztató és élvezetes, egy újabb mérföldkő a Bosszúállók folytatása felé vezető úton, de még az sincs kizárva, hogy Rogers kapitány harmadszor is visszatér majd, hogy igazságot szolgáltasson.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

Mary Blade 2014.09.21. 10:10 | # 1
Avatar
Igazság szerint már régebben is elolvastam a cikket de csak most éreztem úgy, hogy írnom is kell pár sort. Mint az már kiderült rólam nem ugrálok azért ha bármilyen lapra írt történetet át dolgoznak a film vásznon. Legyen szó akár könyvről vagy képregényről. Valamiért azonban nagyon is bejönnek a Marvel filmek igazság szerint még nem találkoztam rossz filmjükkel ami a képregények adaptációját illeti. Az Amerika Kapitány első része nagyon tetszett és ezek alapján a második rész is nagyon jó lehet, már alig várom, hogy megkaparinthassam :D .