Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  herryporter (83)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (9)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

Alan Moore és Frank Miller szópárbaja

Nagyvilág | Beküldte: RV | 2011.12.07. 19:20

Úgy látszik, mostanában szokássá vált, hogy neves szerzők alaposan odamondanak egymásnak. Nemrég Anne Rice szólta le a Twilight sorozat vámpírjait, néhány napja pedig Alan Moore, az elmúlt néhány évtized egyik legjelentősebb képregényírója tett egy-két keresetlen megjegyzést kollégájára, Frank Millerre, miután az véleményt nyilvánított a Foglaljuk el mozgalomról a saját blogján. Az angol szerző kirohanása azért is furcsa, mert alapvetően egy hajóban eveznek, hiszen mindketten elismert művészek, akik sokat tettek a képregény műfajának megújításáért olyan művek révén, mint a V, mint vérbosszú és a Watchmen Moore műhelyéből, illetve a Sin City és a Dark Knight Returns című Batman történet Miller részéről. A felháborodást keltő blogbejegyzést még a múlt hónapban ejtette meg Miller, és azt állította benne, hogy „a Foglaljuk el mozgalom nem más, mint egy fajankókból, tolvajokból és naplopókból álló csőcselék, amelyet egy ostoba woodstocki nosztalgia és hibás alapokon nyugvó igazságérzet vezérel”. Szavai mögött érezhető a tüntetéssel szemben érzett düh, hiszen ahogy folytatja, ez a megmozdulás „egy ügyetlen és rosszul megszervezett módja az anarchia terjesztésének, és ezek a léhűtők jobban tennék, ha végre nem állnának a munkába igyekvő emberek útjába, hanem maguk is inkább azzal próbálnának hozzájárulni az ország fejlődéséhez hozzájárulni, hogy maguk is munkát keresnek”.
Ezzel szemben Moore azt mondta, hogy „ez egy tökéletesen igazolt morális kitörés az emberek részéről, amelyet nagyon is intelligens és erőszakmentes módon hajtanak végre, és bizonyára ez a fő ok arra, hogy Frank Miller nemtetszését fejezte ki az akcióval szemben”. Majd nem kevés gúnnyal így folytatta: „Biztosra veszem, ha ez a tüntetés csupa fiatal, Batman-álarcot viselő szociopatából állna, akkor Miller is többre értékelné.”

Kép

Azonban Moore nem elégedett meg ennyivel, és hozzátette: „Nagyjából ezt vártam tőle. Frank Miller az a személy, akinek a munkáira sosem fecséreltem túl sok időt az elmúlt húsz év során. A Sin City tele van nőgyűlölettel, a 300 pedig túlságosan is nagyvonalúan kezeli a történelmi tényeket, ráadásul rendkívül homofób és teljesen rossz irányt követ. A munkáiban elég régóta érezni ezeket a meglehetősen kellemetlen gondolatokat.” Moore, aki egyébként nyíltan anarchistának vallja magát úgy vélekedett, hogy az említett tüntetés sorozat valójában egy tiltakozás, amely során egyszerű emberek próbálják visszakövetelni azokat a jogaikat, amelyek egyébként is meg kellene, hogy illessék őket. „Anarchistaként én azt vallom, hogy a hatalmat azoknak az embereknek a kezébe kellene adni, akiket a változások leginkább érintenek. Az már nem elég hatékony, ha csupán egy csoport kiválasztott irányítja a sorsunkat. Csak azért van hatalom a kezükben, mert ők ellenőrzik és befolyásolják az árfolyamokat. Úgy gondolom, a Foglaljuk el mozgalom a köz akarata, amely szerint nekik kellene eldönteniük, mi a jó nekik.”


Forrás: The GuardianRV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

solymosgyu 2012.01.02. 19:42 | # 1
Avatar
két író vitája