Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  herryporter (83)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (10)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

56-os forradalom képregényekben

Nagyvilág | Beküldte: herryporter | 2022.10.23. 11:10

Az 56-os forradalom rengeteg neves képregényírót megihletet például Amerikakapitány megalkotóját.
Itt az első:

Acélgyűrűk- Jack Kirdy avagy Amerikakapitány hulk és az X-men megalkotója

A Ring of Steel a Batle képregénysorozat 65. számában jelent meg. Az Atlas kiadó által megjelentetett füzetet 1959-ben adták ki, címlapján pedig a négy képregény közül a magyar forradalomról szóló sztori szerepel. A mindössze ötoldalas történetet Jack Kirby rajzolta, míg írója nem ismert, bár valószínűleg az is Kirby volt.

A történet 1956. november 4-én játszódhat (az eredeti szöveg szerint a Sztálin-szobor ledöntése után öt nappal), amikor a már konszolidálódó, békés helyzetet hirtelen megszakítja a szovjetek támadása. A szabadságharcosok természetesen felkészültek a válaszra, amely nem volt más, mint a küzdelem. A tankok kíméletlen pusztításával szemben azonban a felkelőknek csak a hősies halál maradt. A képregény így a maga módján állít emléket a szovjet elnyomók ellen reménytelen harcot folytató szabadságharcosoknak. A történet azóta megjelent magyar nyelven is, a Képes Ifjúság lapjain 2014-ben.
Kép


Butapesti vakáció - Yves Chaland

A franciákat is megihlette a magyar forradalom. A Vacances á Budapest című történet alkotója Yves Chaland, nagyon fiatalon vált ismertté. Képregényei az ’50-es évek hangulatát és stílusát idézték fel, az illusztrált történetek zöme is ekkor játszódott. Ezek középpontjában két szereplő: Freddy és Sweep áll, akik különféle kalandokon mennek keresztül. A róluk szóló negyedik kötet Budapesten, 1956-ban játszódik. Az 1988-ban kiadott képregény forgatókönyvét Yann Lepenetier írta. Egyébként maga Chaland is megjegyezte egy interjúban, hogy az ’50-es évek képregényeiből hiányolta a magyar forradalom megjelenítését.

A történet Olaszországban indul, ahol Freddy és Sweep Dina nevű barátnőjüknél nyaralnak. Míg a lány egy László nevű fiút korrepetál, a két barát a környéken vadkempingezik. László nagybátyja, Thomas Karcsy nem került vissza a kommunista pártvezetésbe Magyarországon a Sztálin halála utáni enyhülésnek köszönhetően. Bár ő óvva inti Lászlót, hogy Magyarországra jöjjön, a fiú elhatározza, hogy eljött az idő a szovjet elnyomást megszüntetni, ezért Jugoszlávián keresztül elindul Budapestre. Természetesen vele tart Freddy, Sweep és Dina is. A nagybácsi nem örül Lászlónak, vissza akarja küldeni Olaszországba, de a fiú nem enged. Közben kitört a forradalom, amelynek leverésével együtt Freddy és barátai elmenekülnek az országból.
Kép


Ez természetesen nem az összes és biztos, hogy azóta is jelentek meg újjak. A szabadságharcban rengetegen futottak a halálba azért, hogy mi egy jobb jövőben élhessünk.Her ryporter

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.