Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Július – Augusztus
1.  herryporter (63)
2.  Gimli (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (3)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2016 nyári könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2016.07.05. 19:29

A legutóbbi könyvszemléhez képest ezúttal három nagy kategóriára szedtük a nemzetközi kiadók júliusi megjelenésű köteteit – fantasy, ami nemcsak a klasszikus irányzatot tartalmazza, de a modern városi fantasy-t is; sci-fi, a hard irányzattól egészen az ifjúságiig; és minden más, ami egy nagy kategóriába nem sorolható be, azaz misztikum, horror, világcége, steampunk, és még sok minden más.
Júliusban fantasy vonalon inkább az ifjúsági vonal dominál, és meglehetősen sok történet veszi elő a sárkányok témáját is, de a sok kötet közül leginkább egyet övez nagy várakozás, ez pedig J. K Rowling új szerzeménye, a népszerű szemüveges varázsló történetének új fejezete, a hamarosan színpadon is bemutatásra kerülő Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) című kötet, amely a darab könyv változata. Science fiction könyveknél ebben a hónapban az antológiáké és válogatásoké a főszerep, de szerencsére önálló történetekből is van jó néhány. Lássuk, miből válogathatunk júliusban:

Fantasy
Adriana Mather: How to Hang a Witch (Hogyan akasszunk fel egy boszorkányt)
KépSamantha és a mostohaanyja nemrég költöztek New Yorkból a massachusettsi Salem városába, ahol azonban nem látják őket túl szívesen. Sam ugyanis annak a Cotton Mather nevű személynek a leszármazottja, aki miatt a híres boszorkányos esetek megtörténtek, és ennek köszönhetően rögvest szerez is néhány ellenséget magának; egy lányokból álló csoport tagjait, akik magukat úgy nevezik – a Leszármazottak. Nem nehéz kitalálni, kik voltak az őseik. Ha azonban ez nem volna elég, Sam váratlanul belebotlik egy szellembe is. Egy jóképű, de dühös szellembe, aki azt szeretné, ha Sam nem ártaná bele magát a dolgaiba. Ám hamarosan kiderül, hogy Sam a középpontja egy évszázados átoknak, amely mindenkit megérint, akinek bármilyen köze van az egykori boszorkány-esetekhez. Sam kénytelen megállapodni a szellemmel, és közös nevezőre kell jutnia a Leszármazottakkal is, hogy közösen véget vessenek annak az ördögi körnek, amely azóta tart, hogy az első boszorkányt felakasztották. Ha van város, amelynek tanulnia kellett volna a hibáiból, az Salem. Azonban úgy tűnik, a történelem megismétli önmagát.

Jen Williams: The Copper Promise (A réz ígérete)
KépSzámos történet kering a Citadella alatt húzódó barlangokról; mágusokkal, varázslattal, szörnyekkel, és istenekkel teli történetek. Wydrin of Crosshaven szinte az összes történetet hallotta már, és társával, Sir Sebastiannal együtt már épp elég időt töltöttek el csapszékek és barlangok mélyén ahhoz, hogy pontosan tudják – szóbeszédeket kergetve nem lehet pénzre szert tenni. Azonban váratlanul találkoznak egy nyomorék nemessel, aki felajánl nekik egy munkát, hogy kutassák át a Citadella legsötétebb, legmélyebb zugait. Pont úgy hangzik ez, mint az összes többi korábbi küldetésük – kaland és fizetség. Ha szerencsések lesznek, a végén akár a saját történetüket is megénekelhetik. Azonban hamar rá kell jönniük, hogy ez a kaland más, mint a többi, és a szóbeszédek olykor nagyon is igazak. ilyenkor egy történet, akár az ember életét is megmentheti.

Gwenda Bond: Girl in the Shadows (Lány az árnyékokban)
A. Lee Martinez: The Last Adventure of Constance Verity (Constance Verity utolsó kalandja)
Anthony Ryan: The Waking Fire (Az ébredő tűz)
Melissa Grey: The Shadow Hour (Az árnyék órája)
Christina Henry: Red Queen (Vörös királynő)
Levi Black: Red Right Hand (Vörös jobb kéz)
Willow Palecek: City of Wolves (Farkasok városa)
J. K. Rowling: Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek)


Science fiction
F. Paul Wilson: Panacea (A csodaszer)
KépLaura Hanning kutató előtt két elszenesedett holttest hever, de az okokra nem találja a válaszokat. Mind a kettőn ugyanaz a tetoválás látszik, de a halál egyetlen ismert okát sem tudja kimutatni rajtuk. Nyomozni kezd, és a jelek egy különös szekta irányába mutatnak, akiknek egy csodaszer van a birtokukban, egy anyag, amely képes meggyógyítani bármilyen betegséget – ez azonban képtelenség. Vagy mégsem? Laura akaratán kívül is belekeveredik egy hosszú időre visszanyúló konfliktusba, amelynek egyik oldalán a csodaszert őrző titkos szekta, a másikon pedig az 536 elnevezésű, szintén titokban tevékenykedő, ám sokkal veszedelmesebb szervezet áll. Egy, a világtól elzártan élő, de halálos betegségben szenvedő milliárdos felbéreli Laurát, hogy kutassa fel a csodaszert. A milliárdos testőre, Rick Hayden szegül társául, azonban a férfi sem az a zsoldos, akinek tetteti magát. A csodaszerért folytatott hajszában együtt kell megtalálniuk a legendás anyagot, mielőtt az 536 ügynökei elpusztíthatnák.

J. A. Souders: Rebellion (Felkelés)
KépAz Elíziumba visszatérve Evie végre megtalálta saját énjét, amelyet oly sokáig eltakart az a megannyi hamis emlék, amelyet az Anya néven ismert nő táplált belé. Azonban az apja közbelépésének köszönhetően Evie most már tudja a szörnyű igazságot az Anyáról, és a várossal kapcsolatos gonosz terveiről. Élete szerelme, illetve legjobb barátja segítségével Evie elhatározza, hogy felszabadítja a város lakóit az Anya diktatórikus törvényeinek nyomása alól. De hogyan szabadíthatod fel azokat, akik nem is tudják, hogy megmentőre van szükségük? Az ellenállással együttműködve Evie megpróbálja erővel elmozdítani az Anyát a város éléről, azonban kudarcot vallanak. Az áldozatok száma egyre csak nő, és Evie megoldást kell találjon Elízium megmentésére még mielőtt az Anya elpusztít mindent és mindenkit. (Az Elysium Chronicles sorozat harmadik kötete.)

Becky Chambers: The Long Way to a Small Angry Planet (A hosszú út egy kis, dühös bolygóig)
David L. Golemon: The Traveler (Az utazó)
Wesley Chu: Time Siege (Az időostrom)
Carrie Jones: Flying (Repülés)
C. A. Higgins: Supernova (Szupernóva)


Vegyes (misztikum, horror, steampunk, és még ami belefér)
KépAlexandra Oliva: The Last One (Az utolsó)
Minden egy TV reality műsorral kezdődött... Tizenkét versenyzőt küldtek az erdőbe, hogy különféle kihívásokkal tegyék próbára a tűrőképességüket. Azonban míg ők odakint tartózkodtak, valami rettenetes dolog történt, szörnyű pusztítást hagyva maga után. A külvilágtól elzárt versenyzők azonban erről semmit sem tudtak. Amikor egyikük, a műsor producerei által Zoo névre keresztelt fiatal nő, belebotlik a pusztításba, arra gondol, ez is bizonyára csak a műsor része. Magányosan és fáradtan, Zoo-t kétségek kínozzák, de nem adja fel. Számolatlanul teszi meg a mérföldeket az ismeretlen vidékeken, latba véve minden túlélő képességét. Ahogy azonban az ereje egyre fogy, ráébred, hogy ez az egész már nem a TV show, hanem a való világ, amely szörnyen megváltozott, és az élete azon múlik, vagy bukik, hogy képes-e megfejteni, hogy mi történt...

Beth Lewis: The Wolf Road (A farkas útja)
KépElka alig emlékszik arra, hogy mi történt mielőtt megismerte Trappert. Csak hét éves volt, a vadonban kószált éhesen, eltévedve, amikor a magányos vadász magához vette. Azóta megtanította arra, hogyan kell életben maradni ezen a kietlen vidéken, ahol a civilizáció elpusztult, és az ember csak a természet kegyelmében bízhat. Azonban a férfi, akiről Elka azt gondolta, hogy ismeri, egy szörnyű titkot rejteget. Trapper egy gyilkos. Egy szörnyeteg. És, hogy most már Elka is ismeri a titkot, talán épp ő lesz a következő áldozat. Egy késsel az oldalán, és felvértezve mindazzal, amit Trapper tanított neki, Elka nekivág a fagyos északnak, hogy megkeresse a valódi szüleit. Azonban a körülötte egyre gyarapodó véres nyomok arra utalnak, hogy Trapper a nyomában van, és küzdelem nélkül nem fogja elengedni...

Bill Broun: Night of the Animals (Az állatok éjszakája)
Jeffrey Ford: A Natural History of Hell (A pokol természetes történelme)
Jo Walton: Necessity (Szükség)
Michelle Pretorious: The Monsters Daughter (A szörny lánya)
Ronald Malfi: The Night Parade (Az éjjeli parádé)


Az összeállításhoz a Tor.com Fiction Affliction sorozatából merítettünk.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.