Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Május – Június
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (4)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2015 februári könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2015.02.01. 13:20

Nálunk ugyan nem sok nyoma maradt a hóesésnek, de a környező hegyekben azért már akad hó bőven, ami azért a síszezon derekán egyáltalán nem hátrány. Bizonyára sokan fel is kerekednek, hogy néhány napig hódoljanak ennek a remek sportnak. S hogy teljes legyen a kikapcsolódás, a fárasztó lesiklás után jól esik a pihenés egy remek könyv társaságában. Szerencsére februárban sem kell nagyítóval keresni a jó történeteket, a nemzetközi kiadók bőséges munícióval láttak el minket. Igazán kiemelkedő alkotás most nincs az új megjelenések között, bár azért feltűnik Neil Gaiman, Terry Pratchett és Michael Moorcock neve is a listán, igaz ők mind csak egy-egy novella válogatással jelentkeznek. Akad bőven sci-fi és fantasy is, de nem szenvednek majd hiányt azok sem, akik a könnyedebb, romantikus szálakkal átszőtt történetek kedvelik. Lássuk hát a kínálatot:

Íme a választék a science fiction kötetekből

Neal Asher: Dark Intelligence (Sötét Intelligencia)
KépThorvald Spear egy kórházban tér magához, és arra döbben rá, hogy a halálból tért vissza. Mint kiderül, mintegy száz évvel ezelőtt halt meg, egy csatában, amely az emberek és egy idegen faj között zajlott. Spear csapdába esett egy idegen erőktől hemzsegő távoli világban, azonban a csapatukért küldött mentőhajót irányító mesterséges intelligencia, Penny Royal megbolondult, és mindenkit lemészárolt, köztük Speart is. Azóta eltelt száz év, de az MI még mindig szabadon létezik, és Spear most bosszúért kiált. Isobel Satomi egy sikeres bűnszövetkezet vezetője volt, de miután sokan törtek az életére, védelemre és hatalomra vágyott. Lepaktált Penny royallal, és sokkal többet kapott, mint amire vágyott – részben maga is MI lett, félelmetes hatalommal a kezében. Spear őt bérli fel, hogy keresse meg Penny-t. Spear azonban átveri Isobelt, és hirtelen fordul a kocka. Vajon lesz Spearnek elég ideje, hogy beteljesítse a bosszúját, mielőtt üldözőből üldözötté válik?

KépJessica Brody: The Human Engineer (Az embergyáros)
Mióta a Diotech Corporation piacra dobta az első mesterséges méhet, a gyermeknemzés új, kényelmes és biztonságos megoldását, a termék iránt fokozatosan nő az érdeklődés. Ezzel párhuzamosan viszont Rickar Hallix biomérnök élete egyre nagyobb pokollá válik, és már-már ott tart, hogy bárcsak sose találta volna fel a mesterséges méhet. Amikor Rickar véletlenül rájön, hogy a termék legutolsó szériája egy lehetséges hibát hordoz magában, szinte pillanatok alatt egy végtelen és kegyetlen harc kellős közepén találja magát, amelyben a vállalati kapzsiság áll szemben az emberi élet védelmével szemben.

Sharon Lynn Fisher: Echo 8
Dave Bara: Impulse (Impulzus)
James Axler: Terminal White (Végzetesen fehér)
Stephanie Diaz: Rebellion (Lázadás)
John Connolly és Jennifer Ridyard: Empire (Birodalom)
Cecil Castellucci: Stone int he Sky (Kő az égen)


A fantasy háza táján most visszafogottabb a kínálat

KépAmy McCulloch: The Oathbreaker’s Shadow (Az esküszegő árnyéka)
A tizenöt éves Raim egy olyan világban él, ahol minden ígéretet, amit az ember tesz, egy csomó örökít meg. Ha az ígéretet valaki megszegi, egy életen át viselheti annak nyomát, és száműzik a sivatagba. Mióta csak az eszét tudja, Raim csuklóján mindig is ott volt egy csomó, egy valamikor tett ígéret jele. Senki sem tudja, mikor került oda, és azt sem, hogy pontosan mit is takarhat. Raim nem is nagyon törődik vele, különösen azóta, hogy ifjú harcosként beválasztották a neves Yun Őrség tagjai közé. Azonban élete legfontosabb napján, amikor felesküdne legjobb barátjára, egyben jövőbeni királyára, a csuklóján lévő pánt lángra lobban, és jelet éget a bőrébe. Raim döbbenten veszi tudomásul, hogy ez azt jelenti, esküszegővé vált, így csupán két lehetősége maradt: menekül, vagy meghal.

Victoria Aveyard: Red Queen (A vörös királynő)
KépMara Barrow világában a vér különbözteti meg a társadalom tagjait - az egyszerű népek, a Vörösvérűek, szolgálják az Ezüstvérűeket, akik emberfeletti képességekkel rendelkeznek. Mare egy Vörös, aki tolvajként tengeti az életét egy szegény, vidéki faluban, míg a sors az Ezüstvérűek udvarába nem sodorja. A király, a hercegek, és az összes nemes előtt szembesül azzal, hogy ő is rendelkezik egy különleges képességgel. Vörösként ez persze lehetetlen volna, ezért a király arra kényszeríti, hogy játssza el egy elveszett Ezüst hercegnő szerepét, és a kezét rögvest oda is ígéri az egyik fiának. Ahogy Mare egyre jobban elmélyül az Ezüstök világában, mindent kockára tesz, és a helyzetét arra használja, hogy segítse a Skarlát Őrséget, a Vörösök egyre növekvő lázadását, még akkor is, ha a szíve lassan más irányba húzza. Egyetlen rossz mozdulat is az életébe kerülhet, azonban ebben a veszedelmes játékban csupán egyetlen dolog tűnik biztosnak, az árulás. A Red Queen trilógia nyitó kötete.

Terry Pratchett: Dragons at Crumbling Castle and Other Tales (Sárkányok az omladozó kastélynál és más történetek)
Neil Gaiman: Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances (Vészjelzés: Rövid fikciók és más borzongatások)
Brian McClellan: The Autumn Republic (Az őszi köztársaság)
Auston Habershaw: The Iron Ring (A vasgyűrű)
Jon és Pamela Voelkel: The Lost City (Az elveszett város)
Joe Abercombie: Half the World (A világ fele)
Michael Moorcock: Jewel and Amulet: The Jewel int he Skull and The Mad God’s Amulet (Ékszer és nyaklánc – Ékszer a koponyában és az őrült isten nyaklánca)
Will Elliott: Shadow (Árnyék)


Városi fantasy tekintetében ebben a hónapban bőven akad újdonság

Michelle Muto: Of Shadow and Stone (Árnyékról és kőről)
KépA vízköpőket azért teremtették századokkal ezelőtt, hogy vigyázzák az emberiséget, de valami borzalmasan félresiklott. Csupán az Őrszem, a kőszörnyek ellenőrzésére kiválasztott halandó az, aki a vízköpők és áldozataik között áll. Amikor az utolsó Őrszemet megölik, Kate Mercer hivatott átvenni a helyét. Kate-et Árnyékerdőbe, egy titokzatos kastélyba küldik, amely a természetfeletti lények menedéke. Noha Árnyékerdő meseszép hely, egy egyszerű halandó számára nem biztonságos hely. Kate nemcsak a vízköpők között kell, hogy boldoguljon, de egyre közelebb kerül egy jóképű íróhoz, Ian McGuire-hez, aki talán a legnagyobb veszélyforrás. Miközben Kate-nek döntenie kell, hogy elfogadja-e élete legveszedelmesebb munkáját, rájön, hogy a kastély falai között számtalan titok lappang. Nemcsak a saját élete, de Iané is azon múlik, hogy Kate mennyire képes kordában tartani a vízköpőket. Vajon a sors tényleg kőbe van vésve?

Cat Hellisen: Beastkeeper (Szörnyeteg)
KépSarah élete mindig is a változásról szólt. Az anyja gyűlöli a hideget, ezért a szülei néhány havonta átköltöznek olyan vidékre, ahol kellemes az időjárás. Sarah emiatt magányosan nőtt fel, és vágyakozott a varázslat után. Azt persze nem tudhatta, hogy a szülei valójában a varázslat elől menekültek állandóan. Amikor az anyja egyszer csak elhagyja a családot, az a furcsa ősi varázs, amelyet rejtegetni próbáltak, hirtelen a felszínre tör. Az apja lassan átváltozik valami vad és bestiális lénnyé, ám mielőtt az átalakulás kiteljesedne, elviszi Sarah-t a nagyszüleihez. Az erdő mélyén, egy romos kastélyban Sarah apró lépésekben elkezdi kibogozni a családja körüli rejtélyeket, és hamarosan ráébred, hogy a családot sújtó átok őt sem kímélte. Azon a napon, amikor majd először szerelembe esik, Sarah át fog változni egy szörnyeteggé, és ezt a sorsot nem kerülheti el… Hacsak meg nem találja a módot, hogy megtörje az átkot.

Jayde Brooks: Daughter of gods and Shadows (Istenek és árnyékok lánya)
Sylvain Reynard: The Raven (A holló)
Rhiannon Frater: Dead Spots (Holtpontok)
Jaye Wells: Deadly Spells (Halálos varázslatok)
Andrew Pyper: The Damned (Az elátkozottak)
Kristen Simmons: The Glass Arrow (Az üvegnyíl)
Robert Levy: The Glittering World (A csillogó világ)
Kylie Chan: Demon Child (Démonkölyök)
Kit Alloway: Dreamfire (Álomtűz)
Claire North: Touch (Érintés)


A misztikus-romantikus irányzat tekintetében is akad néhány kötet

Jacquelyn Frank: Cursed By Fire (A tűz átka)
KépDethan egy tüzes pokolban senyved, mert megtagadta az isteneket, és ellopta a halhatatlanság titkát. A testét lángnyelvek égetik el, hogy aztán regenerálódjon, és minden kezdődjék elölről. Dethan már elveszítette a reményt, ám egyszer csak megjelenik előtte a viszály istennője. Azt ígéri, szabadon engedi a férfit, ha az az erejét és a hatalmát az istennő szolgálatába állítva felállít egy sereget, és legyőzi az ellenséges isteneket. Dethan elfogadja az ajánlatot, ám amikor megszabadulva már a feladatát végzi, találkozik Selindával, Hexis trónjának örökösével. Az egy hataloméhes, számító gazember markában lévő Selinda egy hős után kiált, és Dethan újabb alkut köt: Ha Selinda megosztja az ágyát és a testét a férfival, akkor segít megmenteni a nő birodalmát a pusztító ellenségtől. Ahogy Dethan és Selinda szenvedélye lassan fellángol, a férfi ráébred, hogy ezzel mindent kockára tesz, de még a viszály istennőjének haragja sem tántoríthatja el attól, hogy megszerezze magának Selindát.

KépRobin D. Owens: Ghost Killer (Szellemölő)
Amikor a nagynénje meghalt, Clare Cernak egy kisebb vagyont örökölt, s vele együtt egy szellemkutyát, illetve a szellemek megsegítésének képességét. Ez az új képessége sodorta össze Zach Slade magánnyomozóval, aki maga is rendelkezik különleges adottságokkal. A kapcsolatuk idővel komolyabbra fordult, azonban a közös jövőjüket váratlan fenyegetés árnyékolja be. Egy gonosz szellem bukkant fel a colorado-i Creede közelében, és egy ártatlan fiú lelkét próbálja elrabolni. Clare, noha ilyen hatalmas szellemmel még sosem találkozott, és a tapasztalatlansága okán akár a saját lelke is odaveszhet, a fiú segítségére siet. Zach segítségével felfedi a szellem kilétét, és annak az ősi fegyvernek a helyét, amellyel a kísértet legyőzhető. De lesz-e elég bátorsága használni is a fegyvert még azelőtt, hogy a szellem elpusztítja a szerelme lelkét? A Ghost Seer sorozat második kötete.

Katie Reus: Hunter Reborn (Az ujjászületett vadász)
Amy A. Bartol: Under Different Stars (Más csillagok alatt)
Anita Clenney: The Lost Chalice (Az elveszett serleg)
Eleri Stone: The Shape of Temptation (A kísértés alakja)
Lynsay Sands: The Immortal Who Loved Me (A halhatatlan, aki szeretett engem)


Végezetül következzenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

KépJonathan Aycliffe: The Silence of Ghosts (A szellemek csendje)
Dominic Lancaster azt remélte, hogy a II. Világháborúban, a Hadsereg kötelékében majd bizonyíthat a családja előtt. A dicsőség azonban elmaradt, mert megsérült, és elvesztette az egyik lábát. A családja, részlegesen süket testvérével, Octaviával együtt, egy vidéki tanyára küldi. Az Ullswater partján álló, romos családi villa nem úgy tűnik, mintha a gyógyulás és a boldogság szentélyévé válhatna. Azonban Dominic és ápolója, Rose között lassan több alakul ki, mint barátság. De nem csak az ő kapcsolatuk javul, hanem Octavia hallása is. Baljós erők gyülekeznek Octavia körül, aki egyre többször hallja gyermekek hangját. Octavia segítségével Dominic nekilát, hogy kiderítse a testvérét kísértő hangok mögött rejtőző igazságot. Hamarosan rájön, hogy egy sokkal sötétebb és ősibb gonosz fenyegeti nemcsak a testvérét, de Rose-t és őt magát is.

V.E. Schwab: A Darker Shade of Magic (A mágia egy sötétebb árnyalata)
Kell egyike az utolsó Utazóknak, azoknak a ritka varázslóknak, akik a párhuzamos univerzumok Képközött utazhatnak. Szürke London koszos, unalmas, hiányzik belőle a varázslat, és az őrült George király uralkodik felette. Vörös Londonban virágzik a mágia és pezseg az élet, miközben a Maresh-dinasztia vigyázza a szépen prosperáló birodalom békéjét. Fehér Londonban az uralkodik, akik megszerzi magának a trónt. Az emberek küzdenek azért, hogy uralják a mágiát, ám a varázst nem könnyű megtörni. Kell a Vörös Utazó, Vörös London nagykövete és kinevezett hercege is egyben, aki a havi küldeményeket kézbesíti a különböző Londonok magas rangú személyei között. De Kell ugyanakkor csempész is, aki más világok egy-egy darabkáját hozza el azoknak, akik hajlandók megfizetni az árát. Azonban ez a veszélyes tevékenység váratlanul árulásba taszítja. Kell belesétál Delilah Bard, a hírhedt tolvaj csapdájába. A nő előbb kirabolja, aztán megmenti egy veszedelmes ellenség markából, végül magával rángatja a saját kalandjára. Ám az események váratlan fordulatot vesznek, és hamarosan a világok megmentése áll rajtuk, de ehhez először is életben kell maradniuk. Egy új sorozat első kötete.

Hank Davis szerkesztésében: As Time Goes By (Ahogy múlik az idő)
Lee Kelly: City of Savages (Vadak városa)
Peter Roman: The Dead Hamlets (A halott Hamletek)
Patricia Bracewell: The Price of blood (A vér ára)
Lavie Tidhar: The Violent Century (Az erőszak százada)
Viola Carr: The Diabolical Miss Hyde (Az ördögi Miss Hyde)Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a Tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.