Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Május – Június
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (9)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2014 márciusi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2014.03.10. 21:47

Talán a március szokott minden évben az első olyan hónap lenni, amikor már elfogadható mennyiségű új kötet kerül a könyvesboltok polcaira. Persze még messze vagyunk az év közben általában jellemző gazdag választéktól, hiszen a klasszikus irányzatok esetében most még meglehetősen szűk a kínálat, de a töretlen népszerűségnek örvendő városi fantasy, illetve az elnyűhetetlen misztikus-romantikus stílus kedvelői dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen ilyen történetekből azért akad bőven. Egy ismertebb szerzőt mindenképpen ki kell emelnünk, hiszen nagyjából a hónap közepére várható az új Korongvilág regény Terry Pratchett tollából. Addig is, jó szemezgetést és olvasást mindenkinek!


Lássuk milyen a választék a science fiction kötetekből

Jenna Black: Resistance (Ellenállás)
KépNate Hayes egy hasonmás. Az igazi Nate ugyanis egy kegyetlen gyilkosság áldozata lett, de a Paxco vállalat úttörőnek számító emberi másolatokat készítő technológiájának köszönhetően készült belőle egy hasonmás, aki az eredeti Nate minden emlékével és személyiségjegyével rendelkezik. Legalábbis majdnem mindegyikkel. A hasonmás ugyanis nem rendelkezik információkkal az eredeti Nate meggyilkolása előtti időről, így nyomozni kezd, hogy ki ölte meg őt, és miért. Barátja, Nadia Lake, segítségével aztán hetek múltán rálel a keresett válaszokra. Az igazi Nate-nek azért kellett meghalnia, mert rábukkant egy olyan titokra, amely mindent megváltoztathat. Nadia gyors észjárásának köszönhetően, most az ő kezükben vannak az ütőkártyák, azonban egyikük sem érti még igazán, hogy miféle összeesküvésbe is csöppentek bele. A Replica trilógia második kötete.

Adam Christopher: The Burning Dark (Az égő sötétség)
KépAbraham Idaho Cleveland kapitány a Flotta parancsnokaként egy olyan mesterséges intelligencia ellen harcolt, amely egész világok elpusztítására volt képes. Miután megmentett egy bolygót, áthelyezik a világűr egyik legtávolabbi pontjára, és azt a feladatot kapja, hogy felügyelje egy félig elhagyatott űrállomás szétszerelési munkálatait. Azonban az állomás fedélzetén egyáltalán nem mennek jól a dolgok. Az állomás parancsnoka sehol sincs, így Cleveland kénytelen egyedül megküzdeni az ellenséges legénységgel, ráadásul úgy tűnik, hogy a folyosókat és zsilipkamrákat idegen árnyak járják. Cleveland egy ócska rádión keresztül próbál kapcsolatot teremteni, de csak egy különös, megfejthetetlen jelet tud befogni. Vajon a rádiójel csak egy töredék a múltból, vagy egy idegen létforma fenyegetése, amely az ember számára felfoghatatlan?


Wayne Gladstone: Notes From the Internet Apocalypse (Feljegyzések az internet apokalipszisről)
H. Paul Honsinger: For Honor We Stand (A becsületért küzdve)
Brian Herbert és Kevin J. Anderson: Mentats of Dune (A Dűne mentatjai)
James Lovegrove: Age of Shiva (Shiva kora)
Bethany Wiggins: Cured (Meggyógyítva)


A fantasy háza táján most szerényebb a kínálat

Graham Edwards: Talus and the Frozen King (Talus és a Jégkirály)
KépNagyon régen, jóval a mi időnk előtt, Talus, a kóbor bárd és társa céltalanul bolyong a nagyvilágban, mígnem egy napon el nem vetődnek a Creyak szigetvilágba, a királyságba, amelynek királyát meggyilkolták. A birodalom számos szigetén található sírhalmok és kőkörök között kutakodva Talus és társa apró nyomokra bukkannak, s megpróbálják kideríteni, ki lehetett a gyilkos. Ám vajon itt nyugszik a válasz a birodalomban? Ahogy egyre többet tudnak meg, mindenki gyanússá válik – a király örököse, a törzsi sámán, a gyógynövények ismeretében jártas szolgáló, de még a váratlanul felbukkanó hadvezér is. Hamarosan azonban újabb haláleset történik, és Talus ráeszmél, hogy semmi sem az, aminek látszik. Creyak titkokkal és kísértetekkel, rejtélyekkel és mítoszokkal teli hely. Egy igazán csavaros eszű emberre van szükség ahhoz, hogy az igazság a felszínre kerüljön, ám ilyen embert még nem hordott hátán e különös, ősi világ.

Jon Sprunk: Blood and Iron (Vér és vas)
KépMinden azzal kezdődik, hogy egy hajó hatalmas viharba keveredik a tengeren, és darabokra törik. Horace, egy katona nyugatról, is a hajón utazott a Nagy Keresztes Hadjárat kötelékében. Miután a felesége és fia meghalt a járványban, Horace úgy döntött, a háborúval próbálja elterelni a gondolatait, és beállt a keresztes hadjáratba, hogy harcoljon az akeshiai eretnekek ellen. A hajó pusztulása után azonban épp azok kegyelmének köszönhetően marad életben, akik ellen harcba indult. Horace rabszolgává válik, de hamarosan kiderül, hogy rejtett mágikus képességekkel rendelkezik, így a szolgasorsból hamar kiemelkedve a királynő udvarában találja magát. Társakra is lel Jirom, az egykori gladiátor és Alyra, a kém személyében, s együtt próbálnak megszabadulni a szolgaság béklyójától, hogy felszabadítsák a birodalmat az elnyomás alól. Vér és vas vár az engedetlenekre, és Horace is megtapasztalja mindkettőt, mielőtt sikerrel járhatna.

Mark Smylie: The Barrow (A sírdomb)
Miles Cameron: The Fell Sword (Az átkozott kard)
Elspeth Cooper: The Raven’s Shadow (A holló árnyéka)
Piers Torday: The Last Wild (Az utolsó vadállat)
Will Elliott: The Pilgrims (A zarándokok)
Freya Robertson: Sunstone (Napkő)
Peter Higgins: Truth and Fear (Igazság és félelem)
Caitlin Sweet: The Door in the Mountain (Ajtó a hegyekben)


Városi fantasy tekintetében ebben a hónapban bőven akad újdonság

Daniel Dersch: Flesh and Blood (Hús és vér)
KépClaire Hagen már megtanulta, hogy nem higgyen el mindent, amit hall. Amikor a húga bekerül a pszichiátriára, miután azt állítja, hogy egy vámpír táplálkozott a véréből, Claire értelemszerűen kissé szkeptikusan fogadja a hírt. A képzelgések a kábítószerek mellékhatásai, és a húgáról nemrég derült ki, hogy élt ezekkel a szerekkel. De miért lőttek agyon egy férfit, aki azt állította, hogy ismerte Claire húgát egy vámpíros témájú internetes fórumról, nem sokkal azután, hogy a lány beszélt vele? Miért romlik a húga állapota, mikor kórházban fekszik? És miért érdeklődik hirtelen megannyi vatikáni ügynök Claire iránt? A lány még azt sem tudta kitalálni, mi legyen a következő lépése, amikor egy brutális találkozás a lakásában mindent megváltoztat. Azon kapja magát, hogy egy titokzatos idegen társaságában menekül. Az idegen azt állítja, hogy meg akarja védelmezni, de talán mégsem ez a teljes igazság.

Mindee Arnett: The Nightmare Dilemma (A rémálom dilemma)
KépDusty Everhart képes megjósolni a jövőt a szerelme, Eli Booker álmain keresztül, azonban ez alaposan megnehezíti az életét. Az egyik sellő ismerősét megtámadják, és magára hagyják meghalni, a brutális tettel pedig az iskola egyik diákját, Lance Rathbone-t vádolják. Lance-nek szüksége van Dusty segítségére, hogy bizonyíthassa ártatlanságát, és megtalálja az igazi támadót. Eli álmai sem sokat segítenek, hiszen jobbára csak rémálmok. Dusty régi barátja is visszatér az iskolába, és a lánynak rögvest eszébe jut, miért is szeretett bele a fiúba annak idején. A Mágusok Szenátusa is megkörnyékezi a lányt, és azt kéri, kerüljön közel a fiúhoz, hogy kiderítse a valós motivációit. Ez feldühíti Eli-t, aki azon munkálkodik, hogy utat találjon Dusty szívéhez. A lány nyomozni kezd mindkét ügyben, és lassan azt veszi észre, hogy valami nagyobb összeesküvés felé mutatnak a nyomok. Ráadásul Eli álmaival sincs minden rendben, és úgy tűnik, valami olyan készül, amiről még álmodni sem mert volna. A The Arkwell Academy sorozat második kötete.

Shannon Hale: Dangerous (Veszélyes)
Sally Green: Half Bad (Félig rossz)
Stephen Leigh: Immortal Muse (Halhatatlan múzsa)
Anne Bishop: Murder of Crows (Varjak gyilkossága)
Alex Archer: River of Nightmares (Rémálmok folyója)
Daniel Levine: Hyde
Dianne Sylvan: Shadowbound (Árnyékhoz kötve)
D. J. MacHale: Storm (Vihar)
John Enright: The Dead Don’t Dance (A holtak nem táncolnak)
Heather Graham: Waking the Dead (Felébreszteni a holtakat)


A misztikus-romantikus irányzat tekintetében is van miből válogatni

Cynthia Cooke: Running With Wolves (Farkasok között)
KépA nő egy erős vérvonal leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy egy másik vérvonallal egyesüljön. A férfi a falka hűséges tagja, s a szolgálat az osztályrésze. Shay Mallory semmit sem tud az örökségéről; a különös aurák és suttogó hangok csupán kísértethistóriák voltak az ő szemében, amelyeket még az apja mesélt neki, mielőtt nyoma veszett volna. Csak azt tudja, hogy valami mindig is hiányzott az életéből. Amikor Jason Stratton felbukkan a városban, és felajánlja, hogy vigyáz a nőre, Shay kapva kap a lehetőségen, hogy jobban megismerje a férfit. Jason azonban azt a feladatot kapta, hogy érintetlenül juttassa el a lányt a kolóniába, egyenesen egy másik férfi ágyába. Mindkettőjük jövője függ attól, hogy ellenálljanak az egymás iránt érzett szenvedélyüknek.

Susan Krinard: Shadowmaster (Árnyékmester)
KépAz emberek és vámpírok közötti háború a kirobbanás szélén áll. San Francisco omladozó helyőrségének mélyén, a törékeny igazságot egy sötét összeesküvés veszélyezteti. Phoenix Stryker, a félvér vámpír nemcsak szép és eszes, de a vérében rejlő erő révén képes lehet arra, hogy besurranjon a vámpírok birodalmába, és megmentse a várost. Azonban, miután bejutott, kénytelen belátni, hogy a célpontja, a Drakon névre hallgató bérgyilkos egyáltalán nem az a szörnyeteg, aminek gondolta. Jóképű, becsületes, és ellenállhatatlanul vonzó, és mindent meg fog tenni azért, hogy megmentse a társait és megvédelmezze azt a nőt, akire még a létezését fenntartó vérnél is nagyobb szüksége van. Veszélyes szövetséget kötnek, hiszen a világ megmentésének kulcsa az ő kezükben van. A Nightsiders sorozat harmadik kötete.

J. D. Tyler: Cole’s Redemption (Cole megváltása)
Kira Brady: Hearts of Chaos (A káosz szívei)
Shannon Messenger: Let the Storm Break (Engedd kitörni a vihart)
Denise Townsend: Ocean’s Kiss (Az óceán csókja)
Vicki Lewis: Werewolf in Las Vegas (Vérfarkas Las Vegasban)
Shelly Laurenston: Bite Me (Harapj meg!)
Cecilia Dominic: Long Shadows (Hosszú árnyékok)
Paula Brackston: The Midnight Witch (Az éjféli boszorkány)
Victoria Lamb: Witchfall (Boszorkányok bukása)
Kathleen Collins: Death’s Daughter (A halál lánya)


Végezetül következzenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

Liv Spector: The Rich and the Dead (Gazdagok és holtak)
Kép2015-ben, újév napján tizenkét nagyhatalmú embert találnak holtan egy pazarul berendezett Star Island-i villában. 2018-ban a gyilkost még mindig nem sikerült előkeríteni. Lila Day, az üggyel megbízott nyomozó minden követ megmozgatott, de nem lelt nyomra a Star Island-i gyilkos kilétével kapcsolatosan. Azóta elbocsátották. Aztán váratlanul felkeresi egy milliárdos, és arra kéri, hogy mégis próbálja megoldani az ügyet. De hogyan lehet felgöngyölíteni egy olyan esetet, amelynek már minden nyoma kihűlt? A milliárdosnak erre is van terve – visszaküldi a nőt 2014-be, hogy megállíthassa a gyilkost. Lila visszautazik az időben, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, de nem avatkozhat közbe, és nem menthet meg senkit. Lila választás elé kényszerül; beletörődik a tizenkét ember halálába, vagy megkockáztatja, hogy a beavatkozásával olyan eseményeket indít el, amelyek megváltoztatják a jövőt.

Terry Pratchett: Raising Steam (Felszálló gőz)
KépGőz emelkedik a Korong világ fölé. Simnel úr ugyanis feltalált egy hatalmas gépszörnyet, amely a négy elem – a levegő, a föld, a tűz és a víz – felhasználásával működik, és hamarosan mindenki a csodájára jár. Ankh-Morpork nagyszerű patríciusának őszinte megrökönyödésére az új találmányt nem irányítja senki. Ki más is kaphatná meg ezt a remek állást, mint Moist von Lipwig, aki a Postán, a Bankban, és sok egyéb helyen is bizonyított már. Moist azonban olyan ember, aki nem kedveli a kemény munkát. Ha azt akarja, hogy a félelmetes szerkezet ne szabaduljon el, akkor kénytelen dűlőre jutni a temérdek gépzsírral, goblinokkal, egy kövér ellenőrrel, és néhány dühös törpével is.


Kate Moss: Citadel (Fellegvár)
Ann és Jeff VanderMeer: The Time Traveler’s Almanac (Az időutazó almanachja)
Michael Boatman: Last God Standing (Az utolsó isten)Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a Tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.