Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (2)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2013 októberi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2013.10.06. 11:55

Rövid szünet után folytatjuk a szokásos hó eleji összefoglalónkat a nemzetközi könyvpiac aktuális megjelenéseiről a modern fantasztikus irodalom vonatkozásában. A mennyiségre egyáltalán nem lehet panaszunk, hiszen nemcsak a népszerű irányzatok bővelkednek új kötetekben, de ebben a hónapban a fantasy rajongói is széles választékból szemezgethetnek. Nem feltétlenül jellemző ilyen mértékű felhozatal így ősz derekán, de talán tudjuk be annak, hogy az elmúlt hónapokban kissé visszafogott volt a kiadók kínálata. Mindenesetre örömteli, hogy újra van miből válogatni, bár azt azért meg kell említeni, hogy ebben a hónapban egyetlen nevesebb írótól sem jelenik meg új regény, és a most polcra kerülő alkotások többsége is inkább a jelenleg futó sorozatok sokadik kötetei. Ettől függetlenül azért bőven találni érdekesnek ígérkező történeteket. Jó olvasást mindenkinek!


Lássuk miből válogathatnak a science fiction kedvelői

KépNate Kenyon: Day One (Az első nap)
A botrányokra szakosodott hacker-újságíró, John Hawke egy olyan sztori után nyomoz, amely talán megmentheti a karrierjét. James Weller, az Eclipse nevű hatalmas kutatóvállalat egykori vezérigazgatója egy új vállalkozásba fogott, és megengedte Hawke-nak, hogy készítsen vele egy interjút. Nem sokkal az után, hogy az újságíró megérkezik Weller New York Cityben lévő irodájába, minden eszköz, amely kapcsolatban áll az internettel, hibajelzést ad, és tönkremegy. Hawke az utolsó pillanatban még kap egy telefont az izgatott feleségétől, aztán a vonalak is elhallgatnak. Ő, és néhány túlélő hirtelen egy csatatér kellős közepén találja magát, az életükért küzdve. A várost megtámadta egy ellenség, amely bárhol lehet, és mindenhez hozzáfér egy komputer chipen keresztül. Az újságírónak vissza kell jutnia a várandós feleségéhez, mert talán az élete múlhat rajta. És persze az egész emberiségé.

KépWolfgang Jeschke: The Cusanus Game (A Cusanus-játszma)
Domenica Ligrina biológus attól tart, hogy a bolygója haldoklik. Talán igaza is van. Egy Németországban bekövetkezett atomkatasztrófa radioaktivitással szennyezte és fertőzte meg Észak-Európát. Az emberi DNS mutálódik, a növények kihalnak, a tudósok pedig lázasan dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak a problémára. 2052-ben egy vatikáni titkos kutatólaboratórium tudósokat toboroz egy veszélyes küldetésre, amely során megpróbálnák visszaállítani az élővilágot a fertőzött területeken. Domenica úgy dönt, csatlakozik a küldetéshez, annak ellenére, hogy egykori szeretője a veszélyekre figyelmeztetve megpróbálja lebeszélni róla. A biológus hamarosan rejtélyek, fejtörők, és egy idegen civilizáció különlegességei között találja magát. S ami igazán bizarr, úgy tűnik, hogy nem csak egy katasztrófa volt, és Domenica sem csak egy van…

Terry A. Adams: Battleground (Harcmező)
Hank Davis: In Space No One Can Hear You Scream (Az űrben senki sem hallja a sikolyod)
Kage Baker: In the Company of Thieves (Tolvajok társaságában)
George R. R. Martin és Gardner Dozois szerkesztésében: Old Mars (Öreg Mars)
Brenda Cooper: The Diamond Deep (A gyémánt mélység)
Neal Shusterman: UnSouled (Lélektelenül)
Steven L. Kent: The Clone Assassin (A klón bérgyilkos)
Libby McGugan: The Eidolon (Az Eidolon)


A fantasy háza táján most igen széles a választék

David Dalglish: A Dance of Cloaks (Köpenyek tánca)
KépThren Felhorn a korának legjobb bérgyilkosa, aki a tolvajok céhének vezetőjeként titkos háborút indít a Trifect elnevezésű gazdag és befolyásos nemesekből álló szervezet ellen. Aaron Felhornt mindig is úgy nevelték, hogy ha eljön az idő, akkor Thren örökébe lépjen; addig azonban a céh embereként egymás után kapja a megbízásokat. A következő feladata, hogy ölje meg egy pap lányát, azonban Aaron másképp dönt, és a saját életét is kockáztatva megpróbálja a lányt megvédeni a céh dühétől. Ezzel belekeveredik egy olyan világba, amely túlmutat a mérgeken, a tőrökön, és az apja vasszigorán. Céhek szövetkeznek és szállnak szembe egymással, hogy túléljenek. A Trifect egyre gyengül, a megbecsülése elhamvad, a vagyona megcsappan. A küzdelem legnagyobb játékosai keresik a helyüket, ahogy a háború a végkifejlet felé közeledik, és Thren végső lépésként százak kivégzésére készül. Csak Aaron állíthatja meg a vérontást, azonban bárhogy is dönt – bérgyilkos vagy védelmező lesz – a következményeket vállalnia kell. A Shadowdance sorozat első kötete.

KépPatrick Weekes: The Palace Job (A palotai munka)
Loch bosszúra szomjazik. Azonban aligha tudja beteljesíteni, mert éppen a tömlöcben senyved. Mégis tervet sző, hogy ellopja azt az elf eredetű tekercset, amely valaha a családja tulajdonát képezte, ám most a Köztársaság leghatalmasabb emberének birtokában van. Egyedül azonban erre nem sok esélye van, ezért megszökik, és különféle varázslatos képességekkel rendelkező alakokat gyűjt maga köré – csatlakozik hozzá egy cinikus illuzionista, egy alakváltó egyszarvú, egy bűnbánó halálpap, egy beszélő varázskalapács, és egy kölyök, akinek látszólag semmilyen képessége nincs. Ők próbálnak betörni Heaven's Spire lebegő erődjébe, hogy megkeressék azt a ládát, amely a családi kincset rejti. Nyomukban azonban ott lohol a fáradhatatlan és könyörtelen Pyvic bíró, akinek egyetlen küldetése van – a törvény betartatása.

Mercedes Lackey: Bastion (Bástya)
Alethea Kontis: Hero (Hős)
Amy Raby: Spy's Honor (Kémbecsület)
Rick Riordan: The House of Hades (Hádész háza)
Scott Lynch: The Republic of Thieves (Tolvajok köztársasága)
Mark T. Barnes: The Obsidian Heart (Az obszidiánszív)
Mike Shepherd: Defender (A védelmező)
Anne Lyle: The Prince of Lies (A hazugságok hercege)


Városi fantasy tekintetében ebben a hónapban is bőségesen akad olvasnivaló

KépNicholas Kaufmann: Dying Is My Business (A halál a munkám)
Trent egy őrült brooklyni bűnözőfejedelemnek dolgozik, és a megbízások során gyakran találja magát a pisztolygolyók rossz oldalán. Sokszor megölték már, de néhány perccel később teljesen épen mindig magához tér, csupán arra nem emlékszik, hogy ki volt. Hamarosan megkapja új feladatát, hogy lopjon el egy antik ládikát egy elhagyatott raktárépület alagsorából. A küldetés során azonban Trent olyan dologba keveredik, amire nem számított. A jó és a rossz erők örökös harcának közepén találja magát, és feltárul előtte egy olyan világ, ahol a veszélyes mágia az embereket borzalmas szörnyetegekké változtatja, ahol elképesztő lények rejtőznek minden sarokban, ahol az élők és holtak között húzódó határ nem mindig egyértelmű. Amikor azonban a ládát valaki kinyitja, Trent ráébred, hogy alig huszonnégy órája maradt megmenteni New York Cityt a biztos pusztulástól.

KépMira Grant: Parasite (Paraziták)
Egy évtizeddel a jövőben az emberiséget többé nem kínozza sem járvány, sem fertőzés, sem betegségek. Ezt a tökéletes állapot, a színtiszta egészség egyetlen apró parazitának köszönhető, amelyet a tudományos kutatásokban mindig is úttörő szerepet magára vállaló SymboGen vállalat tervezte meg és fejlesztette ki. Miután beültetik az emberi szervezetbe, az apró féreg megvédi az embert a betegségektől, megerősíti az immunrendszert, és semlegesíti a drogok hatását is. Most, évekkel a fantasztikus tudományos áttörés után, szinte minden emberi lény testében ott él ez az apró SymboGen parazita. Azonban valami nincs rendben. Úgy tűnik, a paraziták nyugtalankodnak, és kezdenek öntudatra ébredni. A saját életüket akarják, és minden elkövetnek, hogy ezt a céljukat elérjék. Egy új sorozat nyitó kötete.

Jacqueline Carey: Autumn Bones (Őszi csontok)
S. J. Harper: Cursed (Megátkozva)
Jessica Verday: The Beautiful and the Damned (A szépség és a kárhozott)
Steve Bein: Year of the Demon (A démon éve)
Darren Shan: Zom-B Baby (Zombaby)
Amanda Carlson: Cold Blooded (Hidegvérrel)
Melissa Marr: Desert Tales (Sivatagi mesék)
Weston Ochse: Age of Blood (A vér kora)
Gina Linko: Indigo (Indigó)
Christina Henry: Black Heart (Fekete szív)


A misztikus-romantikus irányzat tekintetében is van miből szemezgetni

KépDianne Duvall: Darkness Rises (Közeledő sötétség)
Krysta egyre jobb a vámpírokkal szemben. Nincsenek különleges képességei, csak egy jó módszere – eljátssza a védtelen, csinos áldozat szerepét, hogy magához csalogassa őket. Aztán a megfelelő pillanatban előkerülnek az éles pengék, és vége, viszlát, vérszopó. Az egyik éjszaka azonban egy váratlan szövetséges szegődik mellé. Vámpír, ez nem kérdéses, de valahogy más, mint a többi. Jobban érdekli a lány épsége, mint a lüktető vére. Étienne már kétszáz éve tartozik a Halhatatlan Őrzők közé, elég régóta ahhoz, hogy tudja, Krysta különleges. Két dolgo jár a fejében a lánnyal kapcsolatban – a hosszú lábai, és a két kardja. Időközben azonban rájön, hogy a lány által elintézett vámpíroknak befolyásos ismerőseik voltak, és az Őrzők is veszélyben vannak. Nincs más választása, mint elfogadni Krysta segítségét, hogy megmentse őket. Azonban egy halandóval kezdeni nagy kockázat, és a végén nagy árat fizethet érte. Az Immortal Guardians sorozat negyedik kötete.

KépDonna Grant: Midnight’s Promise (Éjféli ígéret)
Malcolm századokon keresztül küzdött a sötétség erői ellen, és ennek bizonyítékaként számtalan sebhelyet visel magán. A végtelen háborútól megedződve úgy érzi kiveszett belőle az ember, és csak a harcos maradt, aki képtelen szerelmet, vagy szenvedélyt érezni. Azonban egy viharos éjszakán kiment egy gyönyörű nőt egy autóroncsból, és váratlanul olyan tüzes érzelmek öntik el, amelyek még a legkeményebb sziklát is megolvasztják. Evangeline Walker gyerekkora óta érezte a benne lakozó és növekvő mágikus erőt. Druidák leszármazottjaként ő a tökéletes tégely az ősi erők számára. Evie tudja, hogy nem bízhat senkiben, még Malcolmban sem, akinek magabiztos érintésére és lágy csókjára vágyik. Ám miután lepaktál az ördöggel, hogy így mentse meg féltestvérét, talán csak ez a félelmet nem ismerő harcos lehet az egyetlen, aki megvédheti őt. A Dark Warriors sorozat nyolcadik kötete.

C. J. Barry: Redemption (Megváltás)
Donna Grant: Midnight’s Temptation (Éjféli kísértés)
Cecilia Dominic: The Mountain’s Shadow (A hegy árnyéka)
Tamara Ireland Stone: Time After Time (Időről időre)
Sierra Dean: Secret Unleashed (Felfedett titok)
Gena Showalter: Black and Blue (Fekete és kék)
Rinda Elliott: Blood of an Ancient (Egy ős vére)
Tiffany Allee: Vampire Games (Vámpírjátékok)


Végezetül következzenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

Christopher Buehlman: The Necromancer’s House (A nekromanta háza)
KépAndrew Ranulf Blankenship egy jóképű, stílusos nonkonformista, akinek gyorsan vág az esze, egy klasszikus Mustanggal közlekedik, és elképesztően gazdag a könyvtára. Leszokóban lévő alkoholista, és gyakorló boszorkánymester, aki képes a halottakkal is beszélgetni. Háza egy életveszélyes csapdákkal és titkos menekülési útvonalakkal teli labirintus, de hát kié nem volna az, ha a Szovjetunióból harminc évvel ezelőtt ellopott orosz mágikus kincseket őrizgetné benne. Andrew már elég régóta műveli a varázslást ahhoz, hogy tudja, a mágia egy brutális játék, amely véráldozatot és halált megvető bátorságot követel, azonban az elmúlt néhány nyugalmasabbnak mondható év során a férfi elkényelmesedett, és több energiát fektetett hamis fiatalsága látszatának fenntartására, mint a védelemre. Most azonban egy szörnyeteg szegődött a nyomába, egyenesen az orosz babonák legsötétebb zugaiból. Egyre közeledik, és amerre jár, fagy és halál marad utána.

Tony Ballantyne: Dream London (Álomlondon)
KépÁlomlondonban a város minden éjszaka megváltozik egy kicsit, s nappal vele együtt változnak az emberek is. Jim Wedderburn kapitány egy vagány alak, akinek bőven kijutott stílusból és bátorságból is. A nők imádják, a férfiak tisztelik, az ellenségei pedig félnek tőle. Ő az, akinek ki kell derítenie, hogy miféle erők taszították Londont ebbe a különös állapotba, és ezzel ő is tisztában van. Azonban a tornyok egyre magasabbra törnek, a parkok elrejtőznek, és az utcák is rendre új alakzatokba rendeződnek. Idegenek érkeznek a folyón keresztül, az East End háztömbjeinek mélyén új bűnözők vernek tanyát, és úgy tűnik, hogy a várost semmi sem állíthatja meg az egyre sötétebb végzet felé vezető úton. Minden és mindenki változik, senki sem az, akinek látszik, és lassan Jim Wedderburn kapitány is megérti, hogy ő sem az az ember, akinek hitte magát.

Eric Flint és David Carrico: 1636: The Devil’s Opera (1636 – Az Ördög operája)
Trevor Shane: Children of the Uprising (A felkelés gyermekei)
Ramsey Campbell: Ghosts Know (A szellemek tudják)
Jamie McGuire: Red Hill (Vörös domb)
Carol Goodman: Blythewood
Paulette Jiles: Lighthouse Island (Világítótorony sziget)
Tina Connolly: Copperhead (Rézfej)
K. W. Jeter: Fiendish Schemes (Rémes jelenetek)
Paul Crilley: The Osiris Curse (Az Ozirisz-átok)
Joshua Lewis és Cassandra Clare: The Shadowhunter’s Codex (Az árnyvadász kódexe)


Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a Tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.

vinitor 2013.10.08. 21:42 | # 3
Avatar
Alapvetően nem az újrakiadásra csodálkozom rá, hanem arra, hogy a fülszövegben olyasmit írnak, ami a könyvből kimaradt :D

 

RV 2013.10.08. 19:58 | # 2
Avatar
vinitor írta:
A Cusanus játszma már több éve megjelent magyarul a metropolisnál, ha minden igaz. Vagy ez annak a folytatása? Mert az itteni szöveg mintha nem teljesen fedné azt, amiről a könyv szól (ami amúgy nem tetszett annyira, mint a hájp alapján vártam).


Ha minden igaz, ez a mostani egy javított kiadása az eredetileg 2005-ben megjelent műnek. Lehet, hogy a fülszövegen is változtattak egy kicsit az eredetihez képest, azért a különbség. Úgy látszik, külföldön sem ismeretlen dolog az újrakiadás. smiley

 

vinitor 2013.10.07. 22:26 | # 1
Avatar
A Cusanus játszma már több éve megjelent magyarul a metropolisnál, ha minden igaz. Vagy ez annak a folytatása? Mert az itteni szöveg mintha nem teljesen fedné azt, amiről a könyv szól (ami amúgy nem tetszett annyira, mint a hájp alapján vártam).