Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Szeptember – Október
1.  Mihgor17 (1)
2.  Barbossza11 (1)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (10)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2013 novemberi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2013.11.13. 20:02

Szinte az össze kiadó a karácsonyi őrületre készül, és megpróbálják decemberre időzíteni az idei utolsó nagy dobásaikat, ezért az ezt megelőző időszak egy kicsit mindig langyosabb. Most sincs ez másképp. A kiadók nem nagyon törték magukat, leginkább sorozatok folytatásaival, illetve egy-két önálló regénnyel rukkoltak elő, ami meglehetősen visszafogott kínálat. Azonban ez érthető, hiszen a kiadók is pénzből élnek, és egy-egy karácsonyi periódus során hatalmas bevételre lehet szert tenni néhány jó nevű író várva várt új regényével, de ilyenkor amúgy is könnyebben megnyílik az olvasók pénztárcája. Az év utolsó hónapjáig még van néhány hét, addig be kell érnünk ezzel a szerény választékkal, de nagy bizonyossággal remélhetjük, hogy a december bővelkedik majd érdekességekben. Jó olvasást mindenkinek!


Lássuk milyen a választék a science fiction kötetekből

Robert Charles Wilson: Burning Paradise (Lángoló Paradicsom)
KépCassie Klyne tizenkilenc éves, és az Egyesült Államokban él 2015-ben. Azonban ez nem az az Egyesült Államok, amit mi ismerünk, és nem is az a 2015. Cassie világa az 1918-as fegyverszünet óta békességben és nyugalomban él, azonban a lány tudja, hogy ez csak egy látszat. A szülei egy olyan csoport tagjai voltak, akik felfedezték a szörnyű igazságot – még a rádiókommunikáció hajnalán, egy földönkívüli entitás évtizedeken keresztül beavatkozott az emberiség fejlődésébe, hogy békésebbé és alázatosabbá tegye. Cassie szüleit meggyilkolták a tiltott tudás miatt. A lány, és az öccse, Thomas most a nagynénjükkel él. Nyolc éve élik egy átlagos ember életét, hogy minél jobban elkerüljék a feltűnést, és ez úgy tűnik, bevált. Egészen mostanáig. A gyilkosok ugyanis visszatértek, és nem tartoznak az emberek közé.

Keith F. Goodnight: The Child (A gyermek)
KépDave Harris egy tudós, aki az Alley névre hallgató katonai űrállomáson él és dolgozik, ahol a hipertérrel foglalkozó kutatásokat végez. A hipertérből nyert energia technológiája harminc évvel ezelőtt megmentette az emberiséget a kihalástól, és Dave kutatásai ennek a technológiának a határait feszegetik. Egy alkalommal azonban baleset történik, ami káoszt és rejtélyes energiákat szabadít el az Alley fedélzetén, és Dave hamarosan váratlan, ugyanakkor veszélyes felfedezést tesz – a kísérletei révén rátalált a pszionikus képességek mögött rejlő energiára. Az állomás legénysége ijesztő gyorsasággal sodródik a teljes megbolondulás felé, míg Dave elméjét borzasztó látomások kínozzák. A tudós rájön, hogy ez valószínűleg nem egy véletlen műve, és ha nem tudja megállítani az egyre terjedő őrületet, egy dolog biztosra vehető – az állomás elpusztul, és vele együtt a fedélzetén tartózkodók is.

Ryk E. Spoor: Spheres of Influence (A befolyás körei)
Jack McDevitt: Starhawk (Csillaghéja)
Sean Williams: Twinmaker (Az ikergyáros)
Martin Leicht és Isla Neal: A Stranger Thing (Egy különösebb dolog)
Vaughn Heppner: Alien Honor (Idegen becsület)


A fantasy háza táján most igen széles a kínálat

E. C. Blake: Masks (Maszkok)
KépAygrima birodalmában a mágia egy adomány, amelyet a népesség elenyésző része már születése óta birtokol. Közülük is a leghatalmasabb az uralkodó; csak a Fájdalom és a Tűz Úrnője veszélyeztette eddig az uralmát. Amint betöltik tizenötödik életévüket, Aygrima lakóinak egy varázslattal átitatott maszkot kell viselniük, ha nyilvános helyen tartózkodnak. A mágikus úton készített maszkokat olyan varázslattal ruházzák fel, amely felfedi, ha a viselője csalárd gondolatokat táplál, vagy árulásra készül. Mara Holdfast, az uralkodó maszkkészítő mesterének lánya hamarosan tizenöt éves lesz, és elérkezik a Maszkválasztó szertartáshoz. A nagy napon azonban valami rettenetes dolog történik. Marát elszakítják a családjától, börtönbe vetik, majd felrakják egy kordéra, amely a nagy bányák felé tart. Mara álarca ugyanis árulónak bélyegezte a lányt. Mara nem tudja, mi tévő legyen, hiszen még a veleszületett adományai révén sem tudja megjósolni, milyen sors vár rá.

Kate Locke: Long Live the Queen (Sokáig éljen a királynő!)
KépAmikor elfogadta a goblinok koronáját, és a királynőjük lett, Xandra Vardan azt gondolta, hogy az élete eztán sokkal könnyebb lesz. Mindenki (vámpírok, vérfarkasok, emberek) a szövetségesének szeretné megnyerni a goblinokat, mert mindig az a fél kerül ki nyertesen, aki a goblinok barátságát élvezi. Victoria királynő holtan akarja látni, Vex, az alfa vérfarkas a szívét akarja, azt viszont egyelőre homály fedi, hogy ki szomjazik a vérére. Csak az bizonyos, hogy az arisztokraták egyik "titkos" laboratóriumából kiszabadult az egyik kísérlet, és ezt a tökéletes gyilkológépet csak Xandra állíthatja meg. Kénytelen belátni, hogy egy királynő élete közel sem olyan egyszerű, mint gondolta, és ha nem cselekszik gyorsan, akkor az övé lesz a történelem legrövidebb uralma. A The Immortal Empire sorozat harmadik kötete.

David Dalglish: A Dance of Blades (Kardok tánca)
Jonathan L. Howard: Katya's War (Katya háborúja)
J. Kathleen Cheney: The Golden City (Az aranya város)
Trish J. MacGregor: Apparition (Jelenés)
Jodi McIsaac: Into the Fire (A tűz közepébe)
James A. Owen: The First Dragon (Az első sárkány)
Gillian Philip: Bloodstone (Vérkő)
J. Barton Mitchell: The Severed Tower (A csonka torony)


Városi fantasy tekintetében ebben a hónapban meglehetősen kevés újdonság akadt

Cat Adams: To Dance With the Devil (Az ördöggel táncolni)
KépCelia Graves legújabb ügyfele egy régi, generációk óta tartó ellenségeskedések kereszttüzében álló varázshasználó család utolsó túlélő tagja, aki a következő telihold alkalmával meghal, hacsak Celia meg nem tudja törni a rajta lévő átkot. Eközben Celia magánélete úgy tűnik, végre sínen van. Vámpírképességeinek teljesen ura lett, a szirénképességei is mind megbízhatóbban működnek, és annak ellenére, hogy az irodáját felrobbantották, a szolgálataira egyre többen igényt tartanak. A barátai megtalálták a szerelmet, a nagymamája pedig végre rászánta magát, hogy eljárjon családterápiára. Az egyetlen fekete folt Celia szerelmi élete. Nemrég még két szeretője is volt, most talán van egy, de abban sem biztos. Az illető Bruno DeLuca, egy mágus, akitől segítséget kell kérnie; különösen azután, hogy megtámadják, és elrabolják az ügyfelét. A Blood Singer sorozat hatodik kötete.

Rachel Caine: Daylighters (Fényhozók)
KépA texasi Morganville mindig is zűrös város volt, de ez nem gátolja meg Claire Danverst és a barátait abban, hogy odautazzanak. Azonban az a Morganville, ahová megérkeznek, már nem az, amely egykoron volt. Történt valami a várossal, amíg ők távol voltak. A város most tisztábbnak és boldogabbnak tűnik, de amikor a kis társaságot letartóztatják, és szétválasztják – embereket és vámpírokat külön –, rájönnek, hogy a változások nem váltak a város javára. A Fényhozók Társasága névre hallgató szervezet olyat ajánlott a városban élők számára, amelyben korábban sosem lehetett részük: vámpíroktól mentes jövőt. Az e mögött rejlő igazság azonban sokkal halálosabb. Claire, Shane, és Eve az idővel versenyezve megpróbálja kiszabadítani a barátaikat a Fényhozók fogságából, mielőtt a város vámpírjait utolérné a végső halál. A The Morganville Vampires sorozat tizenötödik kötete.

Jackson Pearce: Cold Spell (Hideg varázslat)
Keri Arthur: Darkness Splintered (Darabokra tört sötétség)
Nancy A. Collins: Magic and Loss (Mágia és veszteség)
Emily McKay: The Lair (Az Odú)
Laura Resnick: The Misfortune Cookie (Balszerencsesüti)
Kelly Meding: Chimera (Kiméra)
Michelle Zink: This Wicked Game (Ez a kegyetlen játszma)
Richelle Mead: The Fiery Heart (A tüzes szív)


A misztikus-romantikus irányzat tekintetében is szerényebb a felhozatal

Debbie Herbert: Siren's Secret (A szirén titka)
KépShelly Connors élete – földön és vízben egyaránt – fenekestül felfordul, amikor egy kellemes esti úszkálás váratlanul rémálommá változik. Azon a tikkasztó estén a folyó mellékágában úszva a sellőlány egy borzalmas tett szemtanújává válik. Elmenekül ugyan, de a szörnyűséges gyilkos a nyomában lohol, és veszélyt jelent nemcsak őrá, de az egész fajtájára is. Rettegve attól, hogy ő lesz a következő áldozat, Shelly nem tehet mást, mint hogy Tillman Angier rendőrfőnökhöz fordul segítségért. A helyzetet bonyolítja, hogy a seriff már jó ideje szemet vetett a szőke szépségre, és Shelly sem közömbös a férfi iránt, azonban ezek az érzések megnehezíthetik a helyzetet. A rendőrfőnök mindenáron fel akarja göngyölíteni a gyilkossági ügyet, és bármennyire is vonzódik a lányhoz, azt gyanítja, hogy eltitkol néhány dolgot. Vajon Shelly megbízhat annyira a férfiban, hogy elárulja neki a legféltettebb titkát? Egy új sorozat nyitó kötete.

Lauren Dane: Wild Darkness (Vad sötétség)
KépA bombatámadás, amelyben a boszorkány Molly Ryan majdnem életét vesztette, alaposan felerősítette az emberek és a Másfélék között lévő feszültséget. Miközben a Másfélék azon munkálkodnak, hogy megakadályozzák egy olyan törvény elfogadását, amely gyakorlatilag minden jogtól megfosztaná őket, az emberek szeparatista csoportjai egy új tervet készítenek elő. Egy olyan tervet, amely sokkal kegyetlenebb, mint azt bárki is képzelné. Helena Jaansen, a Másfélék biztonsági főnöke is érzi a változást, mert egyre többször kénytelen a testőre, Faine Leviathan szolgálatait igénybe venni. Az események sodrásában Helena és Faine egymás iránt érzett szenvedélye is erősödik, ám váratlanul egy halálos összeesküvés nyomaira bukkannak, amely akár a Másfélék végső pusztulását is eredményezheti. Amikor ennek híre megy, a két fél között kirobban a háború. A rejtőzködésre kényszerített Másféléket vezetve Helenának először szembe kell néznie a múltban elkövetett hibáinak megismétlődése felett érzett félelmével, hogy megmenthesse a népét, és a szerelmét, mielőtt túl késő lenne. A Bound by Magick sorozat negyedik kötete.

Delphine Dryden: Gossamer Wing (Fátyolszárny)
Laura Wright: Eternal Sin (Örök bűn)
Ally Blue: Demon Dog (Démonkutya)
Hailey Edwards: A Feast of Souls (Lelkek lakomája)
Tina Donahue: Come Fill Me (Gyere, tölts meg!)
Alyson Noel: Horizon (Horizont)
Broone Brux: Chain of Illusions (Illúziók lánca)
Rosalie Lario: Touch of the Angel (Az angyal érintése)


Végezetül következzenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

Diane Setterfield: Bellman & Black
KépWilliam Bellman még gyerekkorában csúzlival megölt egy fényes tollú vetési varjút, és sokan úgy vélekedtek róla akkor, hogy ha felnő, akár jó, akár rossz ember is válhat belőle. William jelenlegi élete elsőre meseszerűnek tűnik. Boldog házasságban él egy gyönyörű nővel, szép gyermekei vannak, és az üzleti életben is sikeres, azonban a környezetében élők lassan elhalloznak. Az egyik temetésen tűnik fel neki egy feketébe öltözött férfi, aki kedvesen mosolyog rá, és később rendszeresen viszontlátja. Eleinte csak nagyon távoli rokonai halnak meg, de végül már a családja kerül sorra; a gyerekei, a felesége... Végül csak a kedvenc lánya, Dora marad neki. William elkeseredésében az alkoholba menekül, és amikor egy este részegen kitámolyog a felesége sírjához, a mosolygós, feketébe öltözött férfit találja ott. Az idegennek van egy ajánlata William számára – egy titokzatos üzleti vállalkozás, aminek az a neve, hogy Bellman & Black...

Andrew Klavan: Nightmare City (Rémálomváros)
KépTom Harding csak az igazat szeretné megtudni. Az iskolaújság munkatársaként éppen élete legjobb riportján dolgozott, amikor teljesen váratlanul, az élete nagyon-nagyon bizarrá vált. Amikor reggel felébredt, a házat üresen találta, azonban ez csak a kezdet volt. Az utcákon sem, sőt, az egész városban nem talált egy teremtett lelket sem, csak egy kísértetiesen gomolygó ködöt, amely mögött rejtélyes alakok körvonalai közelítettek felé. Tom világa egy csapásra olyanná vált, mint valamilyen középkategóriás horrorfilm. Tom jó riporter, és pontosan tudja, hogy hol keresse a válaszokat. Azonban a köd egyre közelít, és vele együtt a szörnyetegek is, így mindössze néhány órája maradt arra, hogy kiderítse, mi történt azzal a világgal, amelyet ismert. Ebben a különösen bizarr helyzetben azonban semmi sem az aminek látszik, és minden – beleértve Tom életét is – egy hajszálon függ.

Gail Carriger: Curtsies and Conspirations (Bókok és összeesküvések)
Tim Lebbon: Contagion (Fertőzés)
Heather Blake: A Potion to Die For: A Magic Potion Mystery (Meghalni egy főzetért – Egy varázsszer rejtélye)
Richard Ellis Preston Jr.: Romulus Buckle and the Engines of War (Romulus Buckle és a háború gépei)
Magnus Flyte: City of Lost Dreams (Elveszett álmok városa)
Joe R. Lansdale: Bleeding Shadows (Vérző árnyékok)


Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a Tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.