Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (2)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2013 májusi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2013.05.08. 17:46

A nemzetközi könyvpiac májusi kínálata meglehetősen kiegyenlítettnek tekinthető a különféle irányzatok vonatkozásában. Ahogy megszokhattuk, most is a városi fantasy történetekből és a misztikus-romantikus sorozatok soron következő epizódjaiból van bőséges kínálat, de szerecsére ebben a hónapban felnőtt melléjük a többi irányzat is. Ez egyfelől örömteli, másrészt viszont akár aggodalomra is okot adhat. Mind a városi fantasy, mind a misztikus-romantikus történetek esetében elmondható, hogy ezek inkább az aktuális közízlést szolgálják ki, semhogy tartalmas gondolatokat közvetítsenek, ennek megfelelően a mennyiség a minőség rovására ment. A klasszikusabb irányzatok viszont próbálták őrizni a minőséget, akár a szerény kínálat mellett is. Remélhetőleg a hirtelen bőség ezekből a könyvekből nem vetít majd előre minőségi romlást. Mindenesetre májusban mindössze három ismertebb név bukkant fel. Az egyik a fantasy szorgos alkotójaként tevékenykedő Raymond E. Feist, aki egy újabb kötettel bővíti Midkemia világának szövevényes történeteit. Robert Silverberg ismét Majipoor történetében vájkál, és az új kötetében több novella révén enged betekintést a furcsa világ életébe. Harmadikként John Scalzi nevét kell megemlíteni, aki egy régi-új történettel jelentkezik, amelyet eredetileg tizenhárom folytatásban lehetett online olvasni, ám most végre teljes egészében elérhető. A könyvben helyet kapott egy lezáró epizód is, amelyet korábban nem lehetett olvasni, illetve egy külön történet is, amely a főszereplő Harry Wilson hadnagy első kalandjairól szól. Ezek mellett még sok érdekesnek ígérkező regény jelenik meg, így bizonyára ebben a hónapban is mindenki megtalálhatja majd a számítását. Jó olvasást!


Lássuk a kínálatot science fiction kötetekből

Benjamin Percy: Red Moon (Vörös hold)
Köztünk élnek. Ők a szomszédjaink, az anyáink, a szeretőink. Mindig változnak. KépAmikor a kormány ügynökei berontanak Claire Forrester otthonába, és meggyilkolják a szüleit, akkor döbben csak rá, hogy ő mennyire más. Patrick Gamble szürke átlagember volt, amíg fel nem szállt egy menetrendszerinti repülőjáratra, hogy órákkal később ő legyen az egyetlen túlélője egy szörnyű balesetnek; egy hős. Chase Williams arra esküdött fel, hogy megvédi az Egyesült Államok lakóit attól a fenyegetéstől, amely köztük él, de rájön, hogy lassan maga is azzá válik, ami ellen küzdeni próbál. E veszélyt eddig kordában tartotta néhány törvény, némi erőszak, és kellő mennyiségű kábítószer. Azonban közeleg a vörös hold éjjele, amikor egy eddig ismeretlen világ nyílik meg, és megkezdődik a harc az emberiség túléléséért.

John Scalzi: The Human Division (Az emberi részleg)Kép
A Föld lakói most már tudják, hogy a Kolónia Unió eltitkolta előlük, mennyi veszedelmet rejt az univerzum. A KU megvédte az emberiséget az ellenséges idegenektől, miközben a Földet csak katonai erőforrásként használta, elzárva a külvilágtól. Most azonban a KU titkai mindenki számára ismertek. Idegen lények léptek a színre, és szövetséget ajánlottak. Meghívták a földieket, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Ilyen új körülmények között a KU fennmaradása meglehetősen nehéz lesz. Diplomáciai finomkodás, politikai ravaszkodás, és egy „B csapat” szükséges hozzá, és persze Harry Wilson hadnagy, aki a társaival képes arra, hogy elbánjon minden olyan váratlan és megjósolhatatlan nehézséggel, amelyet az univerzum tartogat.

Gini Koch: Alien in the House (Idegen a házban)
Robert Silverberg: Tales of Majipoor (Majipoori mesék)
Al Ewing: The Fictional Man (A kitalált ember)
Cat Patrick: The Originals (Az eredetiek)
Neal Asher: Zero Point (Nulla pont)
Dan Krokos: The Planet Thieves (A bolygótolvajok)
Peter David: After Earth (A föld után)
S. G. Redling: Damocles (Damoklész)
Robert R. McCammon: I Travel By Night (Éjszaka utazom)
Eric Flint és Ryk E. Spoor: Portal (A kapu)


A fantasy háza táján most valamivel szélesebb a választék

Aaron Pogue: Oberon’s Dreams (Oberon álmai)
Corin kapitány a világ egyik legnagyobb kalóza. Három év keresést követően Képvégre rábukkan Jezeeli elveszett városára. A lelkes és ravasz kalózkapitány megígéri a legénysége tagjainak, hogy olyan mesés zsákmányban lesz részük, amelyről korábban még álmodni sem mertek. Azonban az ősi romok között nem találnak kincseket, csak egy halom különös könyvet. A legénység fellázad, és egy égő épületben magára hagyja a kapitányt, ám Corint csodával határos módon megmenekül, és visszarepül az időben egy városba, ahol Oberon király uralkodik. Egyedül Oberonnak áll módjában visszaküldeni a kapitányt a maga idejébe. Azonban a zsarnok Ephitel, a brutális isten, akinek a híre még Corin idejében is félelmet ébreszt az emberek szívében, a trónt akarja, és ezzel megakadályozhatja a kapitány hazatérését. Képes lehet Corin arra, hogy legyőzze a hatalmas Ephitelt, és megváltoztassa a történelem menetét?

Raymond E. Feist: Magician’s End (A varázsló bukása)
Kellemetlen csend telepedett Midkemia földjére, miután végigsöpört rajta egy Képváratlan invázió. Vezér nélkül a Királyság anarchia és polgárháború szélére sodródott, és a pusztulás elkerülhetetlen, hacsak Hal conDoin, Crydee grófja nem tudja felrázni a szövetségeseit, hogy koronázzanak meg egy új királyt. A haború sebezhetővé tette a birodalmat, és olyan pusztító hatalmak fenyegetik, amelyek nem e világról származnak. Néhány elszánt harcos bátorsága már nem elég, hogy biztosítsa a Királyság jövőjét, szükség van a nagy varázsló, Pug hatalmára is. Azonban egy erős bűbáj fogságban tartja őt, a fiát, Magnust, és két különös szövetségesét egy másik világból. Mind más úton kell, hogy megtalálják a kiutat, amely során megtudják, milyen sors vár rájuk. Végül, hogy megmentse Midkemia földjét, Pugnak fel kell áldoznia a legfontosabbat. A Chaoswar saga harmadik kötete.

Stephen Leigh: Assassins’ Dawn (Orgyilkosok hajnala)
Erin Hunter: Survivors: A Hidden Enemy (Túlélők – A rejtőző ellenség)
Barb Hendee: The Mist-Torn Witches (A köd tépázta boszorkányok)
Jean Johnson: The Tower (A torony)
K. D. McEntire: Never (Soha)
Mark Barnes: The Garden of Stones (A kövek kertje)
Emma Newman: Any Other Name (Bármilyen más név)
Daniel Abraham: The Tyrant’s Law (A zsarnok törvénye)


Városi fantasy tekintetében ebben a hónapban is bőségesen akad olvasnivaló

Jill Archer: Fiery Edge of Steel (Az acél tüzes éle)
Lucifer és a seregei győzedelmeskedtek, így az emberek és a démonok bizonytalan Képbékességben élnek egymás mellett, amelyet áldozatok és szigorú szabályok biztosítanak. A Vigyázókon, a félig ember, félig démon lényekre hárul az a teher, hogy megakadályozzák a társadalom anarchiába fulladását. Noon Onyx az első női Vigyázó, aki a lassan elgyengülő varázserőt arra használja, hogy rendet tartson a démonok között. Csak a szeretője, Ari Carmine, és egy titokzatos angyal, Rafe Sinclair támogatják őt a szokatlan módszereiben. Noon a soron következő küldetésével egy távoli helyre kerül, ahol szokatlan eltűnések ügyében kell nyomoznia. Amikor a helybéliek elpanaszolják neki, hogy egy ősi és gonosz ellenség ütötte fel a fejét, és követ el szörnyű tetteket, Noon ráébred, hogy egy olyan dologgal áll szembe, amelyet korábban el sem mert képzelni.

Rosemary Clement-Moore: Spirit and Dust (Lélek és por)
Daisy Goodnight beszélni tud a holtakkal. Ez nem valami fejsérülés, vagy egy Képhalál közeli élmény eredménye; nem, Daisy így született. Hamar megtanulta használni e képességét, és jól is bánik vele. Gyakran segít a rendőrségnek megoldani egy-egy gyilkossági ügyet. Azonban a helyi hatóságokat megsegíteni egy-egy esetben az egy dolog, ha viszont az FBI ügynökei rángatnak ki a kémia óráról, hogy egy minnesotai gyilkosság helyszínére szállítsanak azonnal, az már más tészta. Nagy betűs valóság. Azonban mielőtt belekezdhetne a váratlanul jött munkába, ő maga keveredik nagy bajba. A szellemek szólnak hozzá, és elmondják, hogy rettegnek. Egy lány élete forog veszélyben. Amikor váratlanul Daisy-t elrabolja egy olyan bűnöző, aki a varázslat használatától sem riad vissza, a lány rádöbben, hogy talán éppen ő lesz a következő a sorban.

Jocelynn Drake: Dead Man’s Deal (A halott ember alkuja)
M. L. Brennan: Generation V (V generáció)
Andrea Cremer és David Levithan: Invisibility (Láthatatlanság)
Alyson Noel: Mystic (A mágus)
Michael Logan: Apocalypse Cow (Tehénapokalipszis)
Jenn Bennett: Binding the Shadows (Megkötni az árnyékokat)
Jacquelyn Frank: Forever (Mindörökké)
Nicole Peeler: Tempest Reborn (A feléledő vihar)
Mike Shevdon: The Eight Court (A nyolcadik tanács)
Molly Harper: A Witch’s Handbook of Kisses and Curses (Egy boszokány kézikönyve csókokhoz és átkokhoz)


A misztikus-romantikus irányzat tekintetében is van miből válogatni

Cynthia Eden: Avenging Angel (Bosszúálló angyal)
Zavaros családi háttérrel, és azzal a rossz szokással, hogy néha agyarakat és Képkarmokat növeszt, Tanner Chance nem épp a legkellemesebb alak. De rendőrként teszi a dolgát, és igyekszik a jó fiúk között maradni. Ez így kényelmes neki, és különösen akkor válik előnyére, amikor egy alakváltó támadásától megvéd valakit, aki ellenállhatatlan, és belopja magát a férfi szívébe. Bár Marna egészen angyali – talán a szó szoros értelmében is –, de nem ostoba, vagy gyönge. Tud magára vigyázni. Különben is, Tanner inkább kísértés a számára, mint a védelem oszlopa. Ám az események váratlan fordulatot vesznek, amikor valaki Marna alakját magára öltve elkezdi kivégezni New Orleans kevésbé kedvelt természetfeletti lényeit. Nemcsak a rendőrség, de mások is üldözőbe veszik, és neki nem marad más választása, mint megbízni Tannerben, még akkor is, ha ez olyan érzelmeket kavar fel közöttük, amely mindent elemészthetnek. A The Fallen sorozat negyedik kötete.

Amy Plum: If I Should Die (Ha meg kell halnom)
Nem fogok még egy olyan embert elveszíteni, akit szeretek. Nem engedem, Képhogy a történelem megismételje önmagát. Vincent emberöltőket várt arra, hogy megtaláljon, de a közös jövőnk egy szemvillanás alatt darabokra tört. Elárulta őt valaki, akit mindketten a barátunknak tartottunk, és emiatt elvesztette őt. Az ellenségünk most arra tör, hogy ő uralkodjon Franciaország halhatatlanjai felett, és hajlandó egy háborút is kirobbantani, hogy elérje a célját. Ennek nem így kellene lenni, egyáltalán nem, de mégis ez az én valóságom. Tudom, hogy Vincent ott van valahol, tudom, hogy nem ment el végérvényesen, és bármit megteszek, hogy megmentsem őt. Azok után, amennyit együtt küzdöttünk, Vincent nélkül nem tudom elképzelni az életet. Egyszer megfogadta, hogy elkerüli a halált, és nem fogja magát másokért feláldozni. Együtt akartunk lenni. Nem az a legtermészetesebb, hogy mindent kockára teszek a szerelmem megmentéséért? A Revenants sorozat harmadik része.

Terry Spear: A Highland Werewolf Wedding (Egy hegyvidéki vérfarkas esküvő)
Laura Wright: Eternal Demon (Örök démon)
Bec McMaster: Heart of Iron (Vasszív)
Kira Brady: Hearts of Shadow (Árnyékszívek)
Katie MacAlister: Time Thief (Időtolvaj)
Cassi Carver: Dark Flight (Sötét repülés)
Nancy Gideon: Prince of Shadows (Árnyak hercege)
Alexandra Ivy: Darkness Avenged (A megbosszult sötétség)
Christine Feehan: Leopard’s Prey (A leopárd zsákmánya)
Joey W. Hill: Taken by a Vampire (Elrabolt egy vámpír)


Végezetül jöjjenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

Michael J. Martinez: The Daedalus Incident (A Daidalosz-eset)
A Mars halott bolygó. A régóta szunnyadó tektonikus lemezek mentén azonban Képbizarr rengések veszik kezdetüket, amelyek veszélyeztetik sok milliárd dolláros bányászati munkálatokat. A sziklák lerázzák magukról az ősi port és megmozdulnak, hogy összetorlódva egy magas építménnyé álljanak össze a vörös talaj közepén. Mindössze két furcsa nyom van – egy titokzatos kék sugárzás, és egy 300 éves napló, amely önmagát írja. Thomas Weatherby, őfelsége tengerészetének hadnagya egy őszinte XVIII. századi ember, a HMS Daedalus parancsnoka. Ez a fregatt lassan szeli az eget, kontinensek és az ismert világok közötti végtelen térben utazik. Weatherby most azt a feladatot kapja, hogy találjon meg egy nagy hatalmú varázslót, aki olyasmire készül, amely felboríthatja a bolygók egyensúlyát.

Steven Harper: The Havoc Machine (A pusztító gép)
Thaddeus Sharpe annak szenteli az életét, hogy levadássza, és megölje a Képműszerészeket. Amikor egy Sofiya Ekk nevű titokzatos nő azzal keresi meg, hogy üzenetet hozott egy befolyásos megbízótól, aki szeretné, ha a férfi neki dolgozna, Thad nem tud ellenállni a kísértésnek. A megbízó egy bizonyos Mr. Griffin, aki az őrült műszerész mester, Lord Havoc ellenében kéri Thad segítségét, mert Havoc egy veszélyes gépezetet épített. Mr. Griffint nem érdekli, hogy a gonosz tudóst élve vagy halva keríti elő a vadász, ő csak Havoc találmányát akarja. Amikor Thad megérkezik a tudós laboratóriumába, megdöbbentő felfedezést tesz. Havoc nemcsak a találmányát rejtegette, hanem azt is, hogy egy Nikolai névre hallgató kisgyereket is felhasznált a kegyetlen kísérleteihez. Összeesküvések és árulások egész hálójában Thad feladata, hogy kiderítse az igazságot Nikolai és a borzalmas szerkezet körül, mielőtt visszafordíthatatlanul elszabadul a pokol.

Margaret Stohl: Icons (Ikonok)
K. L. Armstrong és M. A. Marr: Loki’s Wolves (Loki farkasai)
Amy Tintera: Reboot (Újratöltés)
Jerel Law: Shadow Chaser (Árnyékok üldözője)
Evan Angler: Storm (Vihar)
Rick Yancey: The Fifth Wave (Az ötödik hullám)
S. D. Perry: The Summer Man (A nyári ember)
Jamil Nasir: Tunnel Out of Death (Alagút a halálból)


Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a Tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.