Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (3)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2013 júniusi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2013.06.02. 12:23

A nemzetközi könyvpiac júniusi kínálata meglehetősen átlagosnak tekinthető, és meglepően kiegyensúlyozott a klasszikus és a modern irányzatok tekintetében. A megszokottnál valamivel több fantasy és sci-fi kerül most a könyvesboltokba, míg a misztikus történetekből egy árnyalatnyival szerényebb a felhozatal. Összesen közel száz kötet közül válogathatnak az olvasók, és a kiadók gondoskodtak arról, hogy ebben a hónapban is legyenek nagy nevek a listán. A több nagy sikerű regény szerzőjeként ismert Neil Gaiman ezúttal is egy különös hangulatú történettel állt elő. Terry Brooks a Shannara történeteknek újabb folytatásával jelentkezik, míg Orson Scott Card és Terry Pratchett egy-egy társszerző oldalán folytatják megkezdett sorozataikat. Sőt, a szerzők között találjuk azt a néhai David Gemmell feleségét, Stella Gemmellt is, aki férje köteteinek szerkesztése után most önálló szerzőként is bemutatkozik. A kínálat tehát igen választékos, mindenki megtalálhatja köztük a kedvére valót. Jó olvasást mindenkinek!


Lássuk a kínálatot science fiction kötetekből

KépJason Sheehan: A Private Little War (Kis magánháború)
A Flyboy Inc. pilótái egy küldetéssel érkeztek az idegen Iaxo bolygóra. Egy év alatt el kell törölniük egy felkelést, ki kell használniuk a bennszülött, törzsi társadalomban feszülő ősi ellentéteket, és ki kell irtaniuk az egyik csoportot, hogy a túlélő féllel tárgyalásokat folytassanak mintegy 110 millió hektárnyi föld birtoklásáért. A helyiekkel szemben mintegy ezer évnyi technológiai előnyt, egy hatalmas hadiipari magáncég logisztikai támogatását, és egyéb támogatást is élvező csapat számára ez egy könnyűnek ígérkező akciónak tűnt, amelynek végén még vaskos pénz is ütné a markukat. Azonban az Iaxo lakosai másképp gondolták ezt, és Flyboy Inc. pilótái hamarosan egy rémes ingoványban találják magukat, egyedül egy háborúval tűzdelt bolygón, várva a segítségre, amely talán soha nem érkezik meg.

KépJames S. A. Corey: Abaddon’s Gate (Abaddon kapuja)
Generációkon keresztül a naprendszer, a Mars, a Hold, vagy az aszteroidaöv jelentette az emberiség határait. Egészen mostanáig. Az idegen tárgy, amely a Vénusz felhőrétege alatt a saját programját hajtja végre, váratlanul megjelenik az Uránusz légkörében, ahol egy hatalmas kaput hoz létre, amely átvezet egy csillagtalan sötétségbe. Jim Holden és a Rosinante legénysége is tagja annak a hatalmas tudományos és katonai hajókból álló flottának, amely a kapu vizsgálatára készül. Azonban a háttérben más erők munkálkodnak, és egy olyan szövevényes összeesküvés bontakozik ki, amelynek célja Holden elpusztítása. Miközben az emberiség követei megpróbálják kitalálni, hogy a kapu vajon lehetőség vagy fenyegetés, nem is sejtik, hogy a legnagyobb veszélyt épp ők hozták magukkal. Az Expanse sorozat harmadik kötete.

Timothy Zahn: Cobra Slave (Kobra rabszolga)
Orson Scott Card és Aaron Johnston: Earth Afire (Lángoló Föld)
Paul Antony Jones: Exodus (Kivonulás)
Eve Silver: Rush (Rohanás)
Terry Pratchett és Stephen Baxter: The Long War (A hosszú háború)
Guy Haley: Crash (Összeomlás)


A fantasy háza táján most valamivel szélesebb a választék

KépStella Gemmell: The City (A város)
A város ősi és hatalmas. Valaha egy gyarapodó metropolisz volt, amely túlnőtt a határain. A város közepén él az uralkodó. Kevesen látták őt, ám azok, akiknek ez megadatott, azt mondják, az uralkodó egy ereje teljében lévő férfi – holott már nagyon öregnek kellene lennie. A birodalomban háború dúl, és egy kis csoport úgy dönt, elérkezett az idő az uralkodó természetellenesen hosszú életének alkonyához, mert szerintük ez az egyetlen módja a háború befejezésének. A város alatti útvesztőhöz hasonlító csatornáktól kezdve a véráztatta csatamezőkig a lázadók egyetlen reménye Shuskara; az uralkodó egykori hadvezére. Túlélte a háború borzalmait, elmenekült a városból, hogy elrejtőzzön halhatatlan ellensége elől. Most azonban eljött az idő, hogy egy utolsó harcban szembeszálljon az uralkodóval, és megmentse a várost a szívében lakozó szörnyetegtől, aki vérfürdővé változtatta a birodalmat.

KépDeborah J. Ross: The Seven-Petaled Shield (A hétszirmú pajzs)
Korokkal ezelőtt, egy hatalmas király egy mágikus eszközzel, a Hétszirmú Pajzzsal győzte le az elementáris káosz erőit. Amikor egy nagyravágyó hadvezér meghódítja azt a várost, ahol a Pajzsot őrzik, a fiatal, özvegy királyné – a Pajzs őre – a gyermekével együtt elmenekül. Ahogy a birodalmak egymás után esnek el a hódító hadvezér előtt, az anya és a fiú elszakad egymástól, s a fiút idővel hatalmába keríti a félelem, hogy az anyja már nem él. Eluralkodik rajta a bánatból fakadó bosszúvágy, és szörnyű pusztításba kezd. Az őrjöngésének azonban többen is útját próbálják állni – a halottnak hitt anyja, egy ellenséges nép kitagadott hercege, egy bolond próféta, és egy nomád lány, akinek a szerelme az egyetlen, amely megmentheti a mágikus pajzs örökösének szívét és lelkét.

Terry Brooks: Paladins of Shannara: The Black Irix (A Shannara lovagjai – A fekete írisz)
Maile Meloy: The Apprentices (A növendékek)
Avery Williams: The Impossibility of Tomorrow (A holnap valószínűtlensége)
Elizabeth Moon: Limits of Power (Az erő határai)
Ken Scholes: Requiem (Rekviem)
Kelly McCullough: Blade Reforged (Az újrakovácsolt kard)
Kate Elliott: Cold Steel (Hideg acél)
Mary Lindsay: Ashes on the Waves (Hamu a hullámokon)


Városi fantasy tekintetében ebben a hónapban is bőségesen akad olvasnivaló

KépCassie Alexander: Shapeshifted (Alakot váltva)
Amikor Edie-t kirúgták a megyei kórházban lévő természetfeletti osztályról, a körülötte lévő dolgok egymás után kezdtek összeomlani. A legsúlyosabb gond épp legutóbb került felszínre. Kiderült, hogy az anyja halálos beteg, és csupán egyetlen dolog mentheti meg az életét – vámpírvér. Mivel a természetfeletti lények közössége kerüli Edie-t, hol találhatna vámpírvért anélkül, hogy az életét kellene áldoznia érte? Azt reméli, hogy az új munkahelyén, a város szélén álló klinikán bőven talál majd, hiszen a gonosz erői errefelé gyakran megfordulnak. A vámpírbandák összecsapása is igen gyakori, és régi ellenfelek bukkannak fel a színtéren, és a még nagyobb zűrzavar kedvéért Edie egykori zombi barátja is színre lép. Minden elszabadulni látszik, és miközben Edie megpróbálja elrendezni a dolgokat, az idő vészesen fogy. Az Edie Spence sorozat harmadik kötete.

KépChristine Woodward: Rogue Touch (Vad érintés)
A húszéves Anna Marie már megint elvesztette az állását, ezúttal egy pékségből rúgták ki. A lány bőre és érintése halálos fegyver, amelyet rejtegetni kell. Véletlenül kómába taszította a barátját, amikor csókolóztak. Tettétől elrettenve Anna elmenekül a Mississippi államban található kisvárosba, ahol egyedül maradhat. Azonban találkozik a szintén különleges Jamesszel, és ez mindent megváltoztat. James éppen olyan, mint ő – magányos, és menekül. Hogy elkerüljék James különleges és veszélyes családját, útra kelnek. James elárulja, hogy a valódi neve Érintés. A nyomukban lopakodó veszély tudatában kénytelenek belátni, hogy nem menekülhetnek örökké. Anna döntésre kényszerül – szabadon engedi-e a pusztító hatalmát, hogy megmentse az egyetlen embert, aki képes őt megérteni és elfogadni.

Keri Arthur: Darkness Unmasked (Leplezetlen sötétség)
Tara Hudson: Elegy (Elégia)
Bethany Griffin: Dance of the Red Death (A vörös halál tánca)
James Swain: Shadow People (Árnyékemberek)
Pamela Palmer: A Kiss of Blood (Egy véres csók)
Sarah Zettel: Golden Girl (Aranylány)
Amanda Sun: Ink (Tinta)
Ofir Touche Gafla: The World of the End (A világvége)


A misztikus-romantikus irányzat tekintetében is van miből válogatni

KépJennifer Ashley: Tiger Magic (Tigrisvarázs)
Nincs neve. Nincs klánja. Az emberek, akik az elmúlt negyven évben fogva tartották, mindet megölték. A fogságon kívül nem ismert semmit egészen mostanáig, amikor végre szabadon engedték. Tigris most az alakváltók városában év, és elkeseredetten küzd azért, hogy beilleszkedjen, és megpróbáljon valamilyen személyiséget szerezni. Carly Randal úgy hiszi, az élete tökéletes, azonban egy nap a kocsija lerobban egy félreeső mellékúton, és az egyetlen, aki a segítségére lehet egy vad tekintetű alakváltó. Tiger egyetlen pillantásból megérzi, hogy a lány lesz az ő párja. Ahogy Carly egyre mélyebbre merül az alakváltók világában, rádöbben, hogy mindent kockára kell tennie azért az egyetlen tiltott dologért, amit mindig is akart – szenvedélyes szerelmet. A Shifters Unbound sorozat ötödik kötete.

KépAnne Hope: Soul Bound (Összekötött lelkek)
Előbb-utóbb mindannyian meghalunk. Jace Cutler azonban ezt nem mondhatja el magáról. Miután egy balesetben halálos sebet kap, eszméletét veszti, és egy oregoni kórházban tér magához. Azonban nem emlékszik semmire, és a lelke helyén egy hatalmas üres lyuk tátong. Körülötte mindenkit egy különös, fehér aura vesz körül, amelyet ő ellenállhatatlanul birtokolni vágyik, különösen az elbűvölő Dr. Lia Benson körül kavargót. Lia mindig is észérvek által irányított világban élt, és sosem hitt olyan dolgokban, mint a végzet. Egészen addig, míg Jace meg nem hal a karjaiban, majd váratlanul vissza is tér az életbe. Furcsa álmok gyötrik, amelyekről azt gondolja, hogy azok Jace elveszett emlékei. Amikor Liát elrabolják, Jace a nyomába ered, és közben megdöbbentő felfedezést tesz azzal kapcsolatban, hogy ki és mi is ő valójában. A Dark Souls sorozat eső kötete.

Liliana Hart: Breath of Fire (Tüzes lehelet)
Nalini Singh: Heart of Obsidian (Obszidián szív)
Donna Grant: Midnight’s Kiss (Éjféli csók)
Jennifer Ashley: Tiger Magic (Tigrisvarázs)
Crystal Jordan: Unbelievable (Hihetetlen)


Végezetül jöjjenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

KépShannon Stoker: The Registry (A hivatal)
A Hivatal megmentette az országot az összeomlástól, azonban ennek az új stabilitásnak ára volt. Ebben az új, hazafias Amerikában a lányokat menyasszonyoknak nevelik, akiket aukciók keretein belül eladnak a legmagasabb árat ajánlóknak. A fiúkat katonának képezi ki az állam, hogy a halálukig harcoljanak annak védelmében. Mia Morrissey nemsokára betölti a tizennyolcadik évét, és már izgatottan várja az aukciója pillanatát. A már férjhez ment idősebb nővérének figyelmeztetése azonban veszélyes gondolatokat ébreszt benne. Ahelyett, hogy azt tenné, amit elvárnak tőle, Mia inkább Mexikóba menekül, ahol a szabadság ígérete várja. Mia csak azt akarja, hogy saját maga rendelkezhessen a sorsa felett, ám ez a bátor döntés az állam ellenségévé változtathatja. Azonban kormányügynökök és fejvadászok erednek a nyomába, illetve egy ravasz férfi, aki mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze a lányt.

KépNeil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane (Óceán az utca végében)
Hősünk története negyven évvel ezelőtt kezdődött, amikor a család albérlője ellopta az autót, és öngyilkosságot követett el benne, felzavarva olyan ősi erőket, amelyeket jobb nem megbolygatni. A túlvilág sötét szörnyei elszabadultak, és hősünknek mindent meg kell tennie, ha életben akar maradni – borzalom és rémület fenyeget minden irányból, de leginkább hősünk családjából, és az erők már összegyűltek, hogy elpusztítsák. Az egyetlen védelem, amiben bízhat, három nő, az út végében lévő farmon. Közülük a legfiatalabb azt állítja, hogy a kacsaúsztatója egy óceán. A legidősebb pedig még tisztán emlékszik a Nagy Robbanásra.

Wen Spencer: Eight Million Gods (Nyolcmillió isten)
Richelle Mead: Gameboard of the Gods (Istenek játéktáblája)
Beth Ciotta: His Clockwork Canary (Az óraműtestű kanári)
Elizabeth Richards: Phoenix (Főnix)
Philippa Gregory: Stormbringers (Viharhozók)
Alan Averill: The Beautiful Land (A gyönyörű világ)
Deborah Noyes: Plague in the Mirror (Járvány a tükörben)
Max Barry: Lexicon (Lexikon)


Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a Tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.