Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (3)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2013 júliusi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2013.07.09. 19:17

A július egyértelműen a nyári üresjáratra készíti fel az olvasókat, hiszen elképesztő mennyiségű új kötet mutatkozik be a nemzetközi könyvpiacon, természetesen jobbára a jól ismert, népszerű irányzatokban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a hónap a sorozatoké, hiszen leginkább olyan regények jelennek meg hétről hétre, amelyek vagy egy már futó ciklus soron következő epizódjai, vagy egy-egy új, sikeresnek ígérkező történetfolyam nyitó darabjai. Annak ellenére, hogy közel negyven új kötet várja az olvasókat a városi fantasy irányzatából, a kiadók igyekeztek mindenkinek a kedvében járni, mert igen választékos témákat boncolgatnak az egyes darabok, és a kategóriába nehezen besorolható alkotások között is igen sok érdekesnek ígérkező címet találhatunk. Sajnos nagy név ezúttal nem szerepel a listán, az egyetlen említésre méltó író Laurell K. Hamilton, akitől az Anita Blake sorozat legújabb darabját kapják a rajongók. Nagy tehát a választék, érdemes szétnézni, és begyűjteni néhány kötet a nyári meleg estékre, vagy a nyaralásra. Jó olvasást mindenkinek!

Lássuk a kínálatot science fiction kötetekből

KépMatt Haig: The Humans (Az emberek)
A történet főszereplője nem hétköznapi ember, sőt, egyáltalán nem is ember. Mielőtt elküldték volna a szülőbolygójáról, pontosság és tökéletesség jellemezte az életének minden napját. Egy utópikus társadalomban élt, ahol a matematika uralt mindent, végtelen tudást és halhatatlanságot kínálva az egyéneknek. Azonban ez mind veszélybe került, amikor egy földlakó megnyitotta az ajtót e technológiához. Andrew Martin, a Cambridge Egyetem professzora ugyanis megfejtette a Reimann-feltételezést. Az idegent a Földre küldik, hogy tűntessen el minden bizonyítékot a megoldásról, és öljön meg mindenki esetleg már tudomást szerzett róla. Az idegen megpróbál észrevétlenül beolvadni a professzor közegébe, hogy hozzáférhessen a kutatáshoz. Ám időközben reményt és megváltást fedez fel az emberek tökéletlenségében, és lassan megkérdőjeleződik benne küldetésének jogossága is.

KépBen Bova: New Earth (Új Föld)
Az egész világot felkavarja a hír, miszerint felfedeztek egy új, földszerű bolygót. A nagyfelbontású műholdképek azt mutatják, hogy a bolygón óceánok terülnek el, és a légköre is alkalmas az emberi légzésre. Egy kis kutatócsapatot indítanak útra azzal a feladattal, hogy térképezzék fel az Új Földnek becézett bolygót. Az expedíció tagjai mind elfogadják, hogy erről a küldetésről nincs visszatérés. Az utazás nyolcvan évig tart, és még ha vissza is tudnának térni a Földre, ott közel kétszáz év telne el, míg ők alig egy tucatnyi évet öregednének a hibernáció során. Az ismeretlen bolygóra érve rögtön felfedezik, hogy az Új Földet egy kis csoport intelligens lény lakja, akik nagyon hasonlítanak az emberekre. Vajon ők őslakosok, vagy más világból érkeztek? A kutatók lassan kezdik megérteni, hogy ez a különös bolygó nem egészen természetes.

Charles Stross: Neptune’s Brood (Neptunusz ivadéka)
Michael Flynn: On the Razor’s Edge (Pengeélen)
S. J. Kincaid: Vortex (Örvény)
Jeff Carlson: Interrupt (Megszakítás)
Phoebe North: Starglass (Csillagüveg)
Jean Johnson: Hellfire (Pokoltűz)
Jason M. Hough: The Darwin Elevator (A Darwin-felvonó)
Ben Jeapes: Phoenicia’s Worlds (Fönícia világai)


A fantasy háza táján most valamivel szélesebb a választék

KépMargaret Weis és Robert Krammes: Storm Riders (Viharlovasok)
Egy olyan világban, ahol a mágia kulcsfontosságú szerepet játszik a mindennapokban, két birodalom feszül egymásnak. Hosszú évszázadok óta ellenségei egymásnak, és mindketten arra törekednek, hogy megtalálják azt a hatalmas erővel bíró mágikus fegyvert, amely szavatolhatja egyikük hosszú ideig tartó uralmát. Azonban arra egyik birodalom sem volt felkészülve, hogy a Mélységlakók támadásának áldozata lesz. A felszín megtámadásához véráldozatokkal megerősített ellenmágiát használó mélységi lények mindkét birodalmat romokba dönthetik. Miközben a Mélységlakók ellenmágiája lassan elnyeli a felszíni világot védelmező sárkányok varázserejét, egy volt sárkánylovas hős csapatot gyűjt, hogy egy új sárkánylovas brigádot alapítson. Azonban bátorságuk és hősiességük mit sem ér, ha nem találják meg időben a tiltott tudást, amelyet az Egyház őriz, és amely nélkül a világra biztos pusztulás vár. A Dragon Brigade sorozat második kötete.

KépAnthony Ryan: Blood Song (Vérdal)
Vaelin Al Sorna még gyermek volt, amikor az apja otthagyta őt a Hatodik Rend kolostorának hatalmas vaskapuja előtt. A Hatodik Rend szerzetesei a küzdelemnek szentelik az életüket, és Vaelinre is ez az út vár – arra nevelik, hogy erős legyen, és megbirkózzon a Hit Harcosainak veszélyes életével. A Renden kívül most már nincs más családja. Azt sem tudja, hogy az apja egy hatalmas és egységes birodalom királyának volt a hadvezére. Amikor ezt megtudja, a dühe féktelenné válik, és az anyja emlékeihez menekül. Azonban a Rendtől megtudja az anyjával kapcsolatos igazságokat is. Vaelin egy olyan jövő előtt áll, amelyet meg nem ért, ám nincs sok ideje, mert ez a jövő veszélyes, és nemcsak a birodalomra, hanem az egész világra fenyegetést jelent.

Django Wexler: The Thousand Names (Az ezer név)
Terry Brooks: Witch Wraith: The Dark Legacy of Shannara (Szellemboszorkány – A Shannara sötét öröksége)
Lindsey Piper: Blood Warrior (Vérharcos)
Sherrilyn Kenyon és Dianna Love: Rise of the Gryphon (A griff felemelkedése)
Garth Nix: Sir Hereward and Mister Fitz: Three Adventures (Sir Hereward és Mister Fitz három kalandja)


Városi fantasy tekintetében ebben a hónapban is bőségesen akad olvasnivaló

KépSusan Krinard: Mist
Századokkal ezelőtt minden elveszett az utolsó ütközetben, amikor az északi istenek és istennők háborúba vonultak. Az elfek, az óriások, és maguk az istenek és istennők is mind odavesztek, így Mist, a valkűr a kevés túlélő egyike lett. Amikor egy júniusi napon a telet idéző köd ereszkedik le San Francisco utcáira, Mist hirtelen mindent túlságosan is ismerősnek lát. Egy nyilvános parkban megtámadja őt egy fagyóriás, aztán összetalálkozik egy elffel, aki hajléktalannak álcázva magát rója az utcákat. S arról a férfiról, akit Mist a kedvesének gondolt, kiderül, hogy nem más, mint Loki, a csalfa isten. Lokinak nagy tervei vannak a modern világgal, és már jó ideje Mist körül ólálkodott, hogy megpróbáljon hozzáférni egy bothoz, amely valaha Odin tulajdona volt. Lokit meg kell állítani, különben a Föld minden reménye elvész. Azonban a küzdelem sokkal veszélyesebb, mert nem Loki volt az egyetlen isten, aki túlélte az a régi csatát. Egy új sorozat nyitánya.

KépKeri Arthur: Dancing With the Devil (Az ördöggel táncolva)
Nikki James magánnyomozó Lyndhurst kemény utcáin nőtt fel, így azt gondolja, nincs semmi, ami meglepetést okozhatna neki. Ez azonban megváltozik, amikor egy éjszaka követi a fiatal Monica Trevgardot a sötétbe, és két ember játszmájának kellős közepén találja magát. Ha túl akarja élni, akkor meg kell bíznia egy olyan emberben, aki könnyedén elpusztíthatná őt. Michael Kelly elszántan küzd azért, hogy véget vessen a közte és az éjszaka egy másik gyermeke között dúló háborúnak. Háromszáz éve él a sötétségben, és megtanult mindent, amire egy vámpírnak szüksége lehet. Vajon a szerelme elég menedéket nyújthat egy bosszúra szomjazó őrült ellen? Csak együtt kerekedhetnek felül az őket fenyegető gonoszon, azonban a titkok, amelyeket elhallgatnak egymás elől talán még nagyobb veszélyt jelentenek. A Nikki and Michael sorozat első kötete.

Cecy Robson: A Cursed Embrace (Átkozott ölelés)
Laurell K. Hamilton: Affliction (Megpróbáltatás)
Yasmine Galenorn: Night Vision (Éjszakai látomás)
Melissa Marr: The Arrivals (Az érkezések)
Lee Roland: Vicious Moon (Veszélyes hold)
John Lambshead: Wolf in Shadow (Farkas az árnyékban)
George Mann: The Executioner’s Heart (A hóhér szíve)
Kate Griffin: The Glass God (Az üveg isten)
Jenna Black: Replica (Másolat)
Jennifer Estep: Kiss of Venom (Méregcsók)


A misztikus-romantikus irányzat tekintetében is van miből szemezgetni

KépJanet Miller: Beloved Stranger (Szeretett idegen)
Roan Duman büntetéséből már csak hat hónap van hátra, és akkor végre maga mögött hagyhatja az Ares Five bányász kolóniát. Azonban úgy tervezi, nem megy haza üres kézzel… visz magával egy feleséget is. Hogy szerezhet magának egyet a börtönben? Megvásárolja az illegális házasságközvetítőtől. Végül ott végzi, ahonnan annak idején a börtönbe került. Egy nőért való küzdelem kellős közepén. A nő, akit végül megnyer, Sonja, egyszer már megszökött az Ares Five kolóniából, és kénytelen volt magára hagyni a testvéreit, azoknak a keze között, akik végül eladták őket az illegális házasságközvetítőknek. Most azonban visszatért, hogy megmentse őket. Azt tervezi, hogy besurran, aztán meglép a testvéreivel együtt, még azelőtt, hogy Roan észrevenné. Azonban a férje cselszövéshez való érzéke még az övén is túltesz, s végül a férfi becsülete lesz az a kulcs, amely megnyitja az utat az egyszer már elnyert nő szívéhez.

KépChristine Warren: Hungry Like a Wolf (Farkaséhesen)
Amikor az apja meghalt, Honor Tate megörökölte a New England-i vérfarkas falka alfa pozícióját. De Honor inkább vágyott volna egy normális életre. Azonban úgy nevelték, hogy a falka érdekeit és boldogulását helyezze előtérbe saját vágyaival szemben, és most elérkezett az idő, hogy hivatalos üzenetet küldjön az Ezüsthát klán alfájának, és kérje annak elismerését, hogy ő lett a Fehér Mancs klán új alfája. A támogatás helyett az Ezüsthátúak azonban elküldik Logan Huntert. Logan évekig küzdött az alfa ösztönei ellen, és elnyomta a saját falka utáni vágyódását. Most viszont azt kapja küldetésül, hogy győződjön meg arról, érdemes-e a Fehér Mancs új alfája az apja örökségére. Megtalálta végre a méltó ellenfelét? Vajon letérítheti az útról néhány régi ellenfél, a lojalitás, és a pusztításra vágyó éhség? A Novels of the Others sorozat nyolcadik epizódja.

Kris DeLake: A Spy to Die For (A kém, akiért meghalnának)
Heather Graham: Deep Midnight (Mély éjfél)
Erin McCarthy és Kathy Love: Fangs for Nothing (Agyarak a semmiért)
Kresley Cole: MacRieve
Donna Grant: Midnight’s Captive (Éjfél foglya)
Maria Zannini: Mistress of the Stone (A kő úrnője)
Mina Carter: Perfect Mate (A tökéletes társ)
Shona Husk: The Outcast Prince (A kitaszított herceg)
Lucy Monroe: Warrior’s Moon (Harcosok holdja)
Vicki Lewis: Werewolf in Alaska (Vérfarkas Alaszkában)


Végezetül következzenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

Jeremy Bishop: The Sentinel (Az őrszem)
KépAz északi fagyos vizeken egy bálnavadász hajókat kereső bárka, a The Sentinel épp farkasszemet néz egy szigonyokkal felvértezett hatalmas, hosszúszárnyú bálnákat üldöző hajóval. Amikor a két jármű egymásnak ütközik, és egy rejtélyes robbanás mindkét hajót a tenger mélyére taszítja, a legénységek tagjai egy földdarabon keresnek menedéket, azt gondolván, hogy az egy félsziget, amely a kontinenshez kapcsolódik. Azonban az a föld valójában egy sziget, amely csak nemrég szabadult ki a jég fogságából. A két ellenséges legénység felfedezi a szigetet. Rábukkannak egy kőtotemre, amely figyelmeztet arra, milyen rettenetes szörnyek rejtőznek a sziget barlangjainak mélyén. Az erős, fagyos viharoktól, illetve egy éhes jegesmedvétől űzve, a hajótörött legénységek tagjait Jane Harper próbálja együttműködésre bírni, hiszen csak együtt védhetik meg magukat a szigeten ólálkodó ősi gonosztól. Egy olyan gonosz erőtől, amely a modernkori vámpír-, és zombitörténetek alapjául is szolgálhatna.

KépD. B. Jackson: Thieves’ Quarry (Tolvajok zsákmánya)
Beköszöntött az ősz New Englandben, és vele együtt új fenyegetés vetült Boston városára. Brit hadihajók futottak be a bostoni kikötőbe, katonák ezreivel a fedélzetükön. Az egyik reggel a fejvadászként és varázstudóként is ismert Ethan Kaille arra ébred, hogy egy elképesztően nagy erejű varázslat lépett működésbe. Hamarosan megtudja, hogy a HMS Graystone nevű hajó fedélzetén mindenki meghalt, de nem tudni hogyan, és miért. Ethan rájön, hogy az egyik katona, aki korábban a riválisa, Sephira Pryce szolgálatában állt, elkerülte társai szörnyű sorsát. Ethan, a katona, és Sephira útja végül találkozik, és együtt erednek egy ellopott kincs után, amely úgy tűnik, az események középpontjában áll. Körülöttük egyre csak szaporodnak a holttestek, és ha Ethan nem tudja időben kideríteni, hogy miféle rejtély áldozatává vált a Graystone, akkor Boston összes varázslóját fel fogják akasztani boszorkányság vádjával. Köztük őt is. A Thieftaker Chronicles sorozat második kötete.


Devon Monk: Cold Copper (Hideg réz)
E. C. Ambrose: Elisha Barber
Rachel Carter: This Strange and Familiar Place (Ez a különös és ismerős hely)
Sara Grant: Half Lives (Fél életek)
Mark Hodder: The Secret of Abdu El-Yezdi (Abdu El-Yezdi titka)
Harry Turtledove: Two Fronts (Két front)
Chelsea Quinn Yarbro: Night Pilgrims (Éjszakai zarándokok)
Bob Mayer: The Book of Truths (Az igazságok könyve)


Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a Tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.