Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (6)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2013 áprilisi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2013.03.31. 17:07

A nagy nemzetközi kiadók mintegy száz új kötettel készülnek áprilisra, ám ezek közel felét ezúttal is a városi fantasy és a misztikus-romantikus irányzatba sorolható alkotások teszik ki – ahogy szinte mindig. Ez a trend egyelőre biztosan tartja magát, a sokadik epizódjainál járó sorozatok népszerűsége töretlennek látszik, azaz a könnyedebb stílus továbbra is maga mögé szorítja a minőségben alapvetően igényesebb klasszikus irányzatokat. A hagyományos fantasy kedvelőit ebből a szempontból alaposan elkényeztetik majd a kiadók április folyamán, hiszen Robin Hobb, Guy Gavriel Kay, és a több sikeres sorozat révén ismert Mercedes Lackey is új kötettel jelentkezik, sőt még egy különleges állatmeséket tartalmazó antológia is napvilágot lát Neil Gaiman szerkesztésében. Ezek mellett még sok érdekesnek ígérkező regény jelenik meg, így bizonyára ebben a hónapban is mindenki megtalálhatja majd a számítását. Jó olvasást!


Lássuk a kínálatot science fiction kötetekből

KépTed Kosmatka: Prophet of Bones (Csontok prófétája)
Paul Carlson professzort a laboratóriumából hívják el egy távoli indonéz szigetre, hogy az ott zajló ásatás során talált különös, ám eddig ismeretlen eszközhasználó faj előkerült csontjainak maradványaiból DNS mintákat vegyen. A leletek által felmerülő kérdések kétségbe vonják a modern tudomány alapjait. Mielőtt Paul levonhatná a megfelelő következtetéseket a leletből vett minták vizsgálati eredményeiből, az ásatást váratlanul bezárják. Paul és két társa alig tud elmenekülni a helyszínről. Amerikába visszatérve Paul megpróbál visszatérni a normális életéhez. Ám ahogy elkezdi összeilleszteni a lelet rejtélyének darabkáit, rádöbben, hogy a megoldás az egész társadalom szerkezetét megrengetheti. Azonban a világ vezető kormányai, és Martial Johnston, az ásatást finanszírozó milliárdos minden követ megmozgatnak, hogy elhallgattassák a tudóst.

KépDavid Drake és Tony Daniel: The Heretic (Az eretnek)
A galaktikus köztársaság összeomlása a Duisberg bolygót sötétségbe és káoszba taszította. A bolygón kialakul egy törékeny egyensúly a kezdetleges civilizáció és a barbárság között. Duisberg népének van egy istene – Zentrum, egy szuperszámítógép az ősidőkből. Ez a gép úgy próbálja megóvni a bolygót egy újabb összeomlástól, hogy nem engedi továbbfejlődni a civilizációt az aktuális szintjéről. Erre meg is van az eszköze – néhány évszázadonként a sivatag barbár népei lerohanják a civilizált vidékeket, és lemészárolják a felvilágosult népeket. Abel Dashian Raj Whitehall, a Bellevue bolygó történelmének legsikeresebb hadvezére lelkét hordja magában, és tudja, a Bellevue szuperszámítógépe annak idején engedte, hogy Raj legyőzze a maga barbárjait. A Duisberg megmentése érdekében Abelnek módot kell találnia, hogy megtörje Zentrum hatalmát.

Charles E. Gannon: Fire with Fire (Tűz tűz ellen)
Ransom Stephens: The God Patent (Az isteni minta)
Stacey Kade: The Rules (A szabályok)
Ian Tregillis: Necessary Evil (A szükséges gonosz)
B. V. Larson: The Bone Triangle (A csontháromszög)
Eric Brown: The Serene Invasion (A Serene-invázió)


A fantasy háza táján most valamivel szélesebb a választék

KépGuy Gavriel Kay: River of Stars (Csillagok folyója)
Ren Daiyan még gyermek volt, amikor Kitai egyik birodalmi elöljáróját védelmezve kioltotta hét ember életét. Az a pillanat nem várt módon változtatta meg az életét, és Kitai erdeibe kellett menekülnie, hogy maga is törvényen kívülivé váljon. Évekkel később bukkan fel újra, és az élete újabb fordulatot vesz, ahogy a Kitai birodalmát északról közelítő háború miatt az udvar és az uralkodó közelébe sodorja a sors. Lin Shan egy tudós egyetlen gyermeke, egy lány. Amikor apja élete veszélybe kerül a kegyetlen politikai játszmák miatt, Shan olyan tettekre kényszerül, amelyet nő még sohasem követett el. A birodalom megosztott, és az északi sztyeppéken bekövetkező drámai események a világban fennálló egyensúly felbomlásával fenyegetnek, olyan fordulatot eredményezve, amelyet senki sem láthatott előre.

KépKit Grindstaff: The Flame in the Mist (Tűz a ködben)
A vörös hajú Jemma Agromond egyáltalán nem az, akinek gondolja magát, és amikor a ködbe burkolózó Agromond kastélyban töltött életével kapcsolatosan elkezdenek kiderülni különféle titkok és hazugságok, váratlanul a saját életéért folyó küzdelem közepén találja magát. Szellemek és furcsa teremtmények, egy kő és néhány kristály, egy rejtélyes könyv, egy ősi prófécia – ezek mind felfednek egy-egy részt Jemma múltjából, és egy olyan sorsot tárnak elé, amely jóval dicsőségesebb és veszedelmesebb, mint ahogy azt valaha is elképzelte. Aranypatkányai és megbízható barátja, Digby, társaságában Jemma sötét erők sodrásában próbál fennmaradni, miközben segítők gyűlnek köré. Azonban a saját képességeit is életre kell keltenie, mert csakis ő jelenti a kulcsot, ő képes legyőzni a gonoszt, és beteljesíteni a jóslatot, hogy újra béke uralkodjon Anglavia földjén.

Mercedes Lackey és Rosemary Edghill: Sacrifices (Áldozatok)
John Marco: The Forever Knight (Az örök lovag)
Lili St. Crow: Nameless (Névtelen)
Robin Hobb: Blood of Dragons (Sárkányok vére)
Brian McClellan: Promise of Blood (A vér ígérete)
Catherine Fisher: Obsidian Mirror (Obszidián tükör)
Neil Gaiman szerkesztésében: Unnatural Creatures: Stories Selected by Neil Gaiman (Különleges teremtmények – történetek Neil Gaiman válogatásában)


Városi fantasy tekintetében bőségesen akad olvasnivaló

KépCaitlin Kittredge: Dark Days (Sötét napok)
Jack Winter és a barátnője, Pete Caldecott sok különös teremtménnyel találkoztak már a Sötétségben – ősi démonokkal, lelkekre éhes szellemekkel, boszorkányvadászokkal, és magával a Pokol Hercegével, Beliallal is. Amikor Belial egy utolsó szívességet kér Jacktől, hogy megőrizhesse a trónját, a férfi végre egy komoly feladat elé néz, hiszen Belial ellenfele valami olyan, amelyet senki – se halandó, se démon – nem látott még sosem. Háború készülődik a Pokolban, és Jack látszik az egyetlennek, aki képes lehet megállítani Belial ellenfelét, és megakadályozni, hogy rést üssön a Sötétség és a halandó világ között, előidézve egy olyan katasztrófát, amely még a világégésnél is szörnyűségesebb volna. Ám a győzelem érdekében Jack olyan lépésre kényszerül, amelyről megfogadta, sosem teszi meg – Morrigan szolgájává kell válnia, és kockára tenni mindent, ami fontos a számára, köztük a barátnőjét is. A Black London sorozat hatodik kötete.

KépErin Bowman: Taken (Elrabolva)
Claysoot városában nincsenek férfiak. Vannak ugyan fiúk, de ők a tizennyolcadik születésnapjukon éjfélkor egyszerűen eltűnnek. A föld megremeg, a szél süvölt, vakító fény villan fel, és a fiú eltűnik. Úgy nevezik ezt a jelenséget, hogy a Rablás. Gray Weathersby tizennyolcadik születésnapja már csak néhány hónapra van, és elfogadta a sorsát, azonban egy reggelen különös üzenetet talál az anyjától, amelynek hatására elkezdi kétségbe vonni mindazt, amit eddig a neveltetése révén elfogadott – a Tanács tagjait, és a nyilvánvaló titkaikat. Magát a Rablást. És azt, hogy a Claysoot körül húzódó falon túl csak a halál vár. Azt mondják, aki átmászik a falon, az meghal, de mi van akkor, ha a Rablás után valami sokkal rosszabb történik az emberrel. Gray döntésre kényszerül – üljön egy helyben és várja, hogy rejtélyes módon elrabolják, vagy tegyen kockára mindent a falon túli ismeretlenért? Egy új sorozat nyitó kötete.

Robin Riopelle: Dead Roads (Holt utak)
Cornelia Funke: Fearless (Félelem nélkül)
Michael Grant: Light (Fény)
Karen Mahoney: The Stone Demon (A kődémon)
Kimberly Derting: Dead Silence (Halott csönd)
Hilary Duff: True (Igaz)
Scott Speer: Natural Born Angel (Született angyal)
Darren Shan: Zom-B City (Zombiváros)


A misztikus-romantikus irányzat tekintetében is van miből válogatni

KépThea Harrison: Rising Darkness (Gyülekező sötétség)
A kórház sürgősségi osztályán, ahol dolgozik, Mary hozzászokott már a káoszhoz, azonban az utóbbi időben az élete minden tekintetében kezd kicsúszni a lába alól a talaj. Hangokat hall a fejében, a zavaró álmok, amelyek egész életében gyötörték, felerősödnek, és végül találkozik egy Michael nevű alakkal. Titokzatos figura, és sokkal többet tud annál, amennyit elárul, ám az ő közelében Mary lassan ráeszmél az igazságra. Évezredekkel ezelőtt nyolcan voltan. Az egyikük, a Csaló, el akarta pusztítani a világot, de a másik hét megakadályozta. Mindig újjászülettek, hogy folytassák az örök harcot, és most Mary úgy érzi, ebbe a háborúba hívják megint. Minél több emléket idéz fel, annál hamarabb rájön, hogy Michael mindent meg fog tenni a Csaló elpusztítása érdekében. Aztán hirtelen eszébe jut az is, ki volt az, aki megölte őt a legutóbbi életében, kilencszáz évvel ezelőtt – igen, Michael. A Game of Shadows sorozat első epizódja.

KépAmanda Ashley: As Twilight Falls (Amikor alkonyodik)
Kadie Andrews szellemvárosokat fényképez az Egyesült Államok nyugati területein, ám egy kereszteződésben rossz felé fordul, és végül egy Morgan Creek nevű helyen köt ki, amelyet még a térképek sem jelölnek. Kedves kis településnek tűnik, ám mégis van valami különös a roppant előzékeny helybéliek viselkedésében. Amikor beköszönt az este, minden megváltozik. Kadie fogságban találja magát, akinek a vérére szomjaznak. A szépsége azonban felkelti a város vezetője, a titokzatos Rylan Saintcrow figyelmét. Amikor a férfi a karjaiba veszi, Kadie megérzi a hatalmát. Amikor megcsókolja, tisztán érzi a férfi vágyait. Talán Saintcrow a leghatalmasabb lény, akivel valaha is találkozott, de Kadie a szíve mélyén tudja, hogy ott rejtőzik benne valahol az ember is. A férfi, aki egy nőre vágyik. Egy nőre, aki akarja, aki vágyja, aki sóvárog utána. Aki a rabszolgája lesz… örökké.

Shannon K. Butcher: Falling Blind (Vakon zuhanni)
Zoe Archer: Sinner’s Heart (A vétkes szíve)
Moira Rogers: Diana’s Hound (Diana kutyája)
Kate Douglas: Dark Wolf (Sötét farkas)
Lynn Kurland: Roses in Moonlight (Rózsák a holdfényben)
Yolanda Sfetsos: A Patch of Darkness (A sötétség egy foltja)


Végezetül jöjjenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

KépPaul Cornell: London Falling (Londoni zuhanás)
A sötétség egyre sűrűsödik. James Quill nyomozó már csak egy lépésre van attól, hogy élete legnagyobb fogását beteljesítse. Azonban a kábítószerügyletben érdekelt gyanúsítottja, az előzetes letartóztatásban lévő Rob Toshack váratlanul gyilkosság áldozata lesz. A dühös Quill tovább folytatja a nyomozást, bevonva az ügybe az információanalízis szakértőjét, Lisa Rosst, valamint Costain és Sefton titkos ügynököket is. Úgy tűnik, Toshack meggyilkolása körül semmi sem normális. Toshack alkut kötött egy bosszúszomjas entitással, amelynek okkult képességei mindig egy lépéssel a törvény emberei előtt tartották a megölt férfit. Most, a nyomozóknak találniuk kell egy gyanúsítottat, aki képes meghajlítani időt és teret, és átírni az emlékeket. És félő, hogy újabb gyilkosság közeleg. Természetfeletti hatalmakat üldöznek, de csak az általuk ismert eszközök állnak a rendelkezésükre: rendőri módszerek, felszerelés, és taktika. Azonban meg kell tanulniuk az új játszma szabályait, és gyorsan, mert nemcsak az életük múlik rajta.

KépBethany Wiggins: Stung (Csípés)
A csípésre nincs különösebb orvosság, majd elmúlik. Fiona nem emlékszik, mikor merült álomba, de amikor újra kinyitja a szemét, rádöbben, hogy a világ körülötte teljesen megváltozott – a ház, ahol élt romos és elhagyatott, a szomszéd épületek eltűntek, mindenki halott. Még különösebb azonban az a tetoválás, amely a jobb kezén látható – egy ovális, jelekkel az oldalán. Nem emlékszik arra, mikor varratta magára, de valahogy tudja, ez egy olyan jel, amelyet el kell rejtenie. Ebben nem téved. A jelet viselők átváltozott emberek, akikből féktelen, erőszakos szörnyetegek váltak, akik az elhagyatott utcákat és csatornákat járják óvatlanokra vadászva, miközben a kiválasztott kevesek fallal védett területeken élnek, és az a küldetésük, hogy újjáépítsék a társadalmat, és megöljék a megbélyegzetteket. Fiona ebben a világban ébred fel, megjelölve, egyedül, és a fal rossz oldalán.

Kate Atkinson: Life After Life (Élet az élet után)
Anna Carey: Rise (Felemelkedés)
Bee Ridgway: The River of No Return (A folyó, ahonnan nincs visszaút)
Jodi McIsaac: Through the Door (Az ajtón keresztül)
A. A. Aguirre: Bronze Gods (Bronz istenek)


Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a Tor.com-on.



RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.