Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (6)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2012 márciusi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2012.03.03. 16:46

Ha megnézzük, hogy hány kötet jelenik meg március során az egyes kategóriákban, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a klasszikus irányzatok háza táján igen nagy a baj. Ugyanis míg a manapság nagyon népszerű modern fantasztikus (városi fantasy, misztikus-romantika, stb.) kötetekből nagyjából hetvenöt új megjelenés várható ebben a hónapban, addig a fantasy tekintetében ez a szám tizenhárom, a sci-fi vonatkozásában pedig mindössze nyolc. Persze érthető ez a változás, hiszen mások a mai generációk igényei, és a kiadók is inkább a fiatalabb korosztályt próbálják megcélozni, olyan történetekkel, amelyek hőseivel könnyebben képesek azonosulni. Ám a klasszikus sci-fi és fantasy hűséges rajongójaként nehezen emésztem meg az ilyen eltolódásokat. Mindazonáltal egy ismertebb név ebben a hónapban is akad, hiszen március második felében jelenik meg a fantasy szorgos, de minőségi iparosaként számon tartott Raymond E. Feist legújabb regénye, a Káoszháborúk sorozat második kötete. Ám biztos vagyok benne, hogy a modern fantasztikus kötetek ilyen túlnyomó többsége mellett is mindenki megtalálhatja a maga kedvenceit.


Lássuk, mit kínálnak a kiadók a science fiction terén

KépTed Kosmatka: The Games (A verseny)
A Nebula-díjra is jelölt regény a tudomány és az etika viszonya felborulásának története, amely egy olyan világban játszódik, ahol az olimpiai játékok keretében genetikailag létrehozott szörnyszülöttek küzdenek életre-halálra. Silas Williams genetikus professzor, akinek a feladata, hogy felkészítse (vagy egész pontosan: elkészítse) az Egyesült Államok csapatát az Olimpiai Gladiátorviadalra, egy nemzetközileg is elítélt véres versenyre, ahol csak egyetlen szabály létezik – a versenyzőkben nyoma sem lehet az emberi DNS-nek. Silas egy igazi zseni, az általa létrehozott teremtmények az eddigi összes viadalon megnyerték az aranyérmet az USA csapatának. Azonban más országok is fejlődnek e téren. A kiéleződő tudományos küzdelemben Silas felettesei működésbe állítanak egy kísérleti szuperszámítógépet, hogy megtervezzenek vele egy olyan genetikai kódot, amely révén megteremthetik a legyőzhetetlen harcost. Az eredmény egy tökéletes gyilkológép, és még maga sem Silas sem képes felfogni, milyen borzalom megalkotásának lett részese.


KépJohn Joseph Adams szerkesztésében: Armored (Páncélban)
Az önjáró páncélok, a külső vázakra szerelt páncélzatok, illetve a kisebb-nagyobb harci robotok már jó ideje foglalkoztatják nemcsak az olvasókat és a számítógépes játékok kedvelőit, hanem számos science fiction írót is – elég, ha végigtekintünk a Mechwarrior, a Battletech sorozatokon, de felhozhatjuk példának a Halo hősét, vagy akár a Vasembert is. A Baen kiadó gondozásában megjelenő antológia ezt a kérdéskört járja végig egy igen széles perspektívában, mert nemcsak a távoli jövőben kalandoznak a történetek, hanem olykor meglepően közeli víziókat festenek fel a különféle exoskeleton technológiák fejtegetése során. Az ilyen jellegű technológiai sci-fi kedvelőinek igazi ínyencség ez a kötet, amelynek elkészítésében olyan írók működtek közre, mint Ian Douglas, Dan Abnett, Jack McDevit, Michael A. Stackpole, Tanya Huff, Brandon Sanderson, Carrie Vaughn, és még sokan mások.


C. J. Cherryh: Intruder (Behatoló)
Nathan Long: Jane Carver of Waar
David Weber: A Rising Thunder (Tomboló vihar)
Lissa Price: Starters (Kezdők)
Alan Dean Foster: Body, Inc. (Test Rt.)
Guy Haley: Omega Point (Omega pont)


Klasszikus és kevésbé klasszikus fantasy regényekből is akad miből válogatni

KépElizabeth Bear: Range of Ghosts (Szellemek közelsége)
Temur, a Nagy Kán unokája egy csatatéren tér magához, ahol otthagyták megrohadni a többi hulla között. Mivel most már ő a jogos örököse a nagyapja trónjának, útnak indul, hogy magának követelje azt, azonban a trónra áhítozók között közel sem ő a legerősebb. Valahol máshol, az egykori hercegnő, Samarkar, a Tsarepheth varázslóinak fellegvárába vezető ezernyi lépcsőfokot mássza meg éppen. Korábban ő volt Rasan Királyság trónörököse, ám az apjának fia született egy új feleségtől, így minden megváltozott. Samarkar feladta világi hatalmát és befolyását, hogy a varázslók misztikus erejét keresse. A két ifjú útja egy ponton találkozik, és csak együtt képesek felvenni a harcot azzal a titkos szektával szemben, amelynek hosszas ügyködése révén Celadon birodalmai viszályokba és háborúkba fulladnak. Egy új sorozat első kötete.


KépJon Sprunk: Shadow’s Master (Az árnyékok mestere)
Az északi, kopár pusztaság… Halál és árnyékok birodalma, ahol csak a legerősebbek maradhatnak életben. Azonban Caim útja épp erre vezet, hogy kövesse azt a rejtélyt, amelyre feltette az életét. Fegyvereiül csupán a kései szolgálnak, és mind mélyebbre kell merészkednie az örök sötétség birodalmába, ahol a napot még sosem látták, ráadásul mindenki az ellensége. Caim eltemette az apja kardját, és ezzel ugyan békére lelt, de messze északon egy titokzatos erő mozgolódik. Hogy sikerrel járjon a küldetésében, nemcsak túl kell élnie, de meg kell küzdenie az Árnyékok Mesterével is.


Daniel A. Cohen: Masters of the Veil (Az álcázás mesterei)
Anne Bishop: Bridge of Dreams (Álmok hídja)
Yves Meynard: Chrysanthe
Hilari Bell: Traitor’s Son (Az áruló fia)
Helen Lowe: The Gathering of the Lost (Az elveszettek gyűlése)
Raymond E. Feist: A Crown Imperiled (A korona veszélyben)


Városi fantasy tekintetében igen bőséges a választék

KépJames Lovegrove: Age of Aztec (Az aztékok kora)
2012. november 25-ét írunk, és a világot az Azték Birodalom uralja. Az aztékok uralma kegyetlen és könyörtelen elnyomás, amelyben mindennaposak az emberáldozatot követelő szertartások. A dzsungellel benőtt Londonban azonban felbukkan valaki, aki megtagadja ezt az uralmat – a maszkos kalandor, akit csak úgy neveznek, a Konkvisztádor. Az ő küldetése, hogy felkelést szítva felfedje a szörnyű igazságot az aztékokkal és az isteneikkel kapcsolatban. Az idő azonban telik. Közeleg az apokalipszis, hacsak a Konkvisztádor sikerrel ne jár a halhatatlan azték uralkodó, a Nagy Szónok elpusztítására törő küldetésével. Céljai elérését viszont megnehezíti Mal Vaughn, egy rendőrnyomozó, aki igazságot kíván szolgáltatni a Konkvisztádor felett.


KépCat Adams: The Isis Collar (Az Ízisz-nyakörv)
Celia Graves egykor ember volt, de azok az idők már rég elmúltak. Most ezért kell küzdenie minden nap, hogy vámpírképességei és a benne rejtőző szirén hatalmának örvényében megpróbálja megőrizni ép elméjét. Amikor hírét veszi, hogy a helyi általános iskolában egy mágikus bomba rejtőzik, kiürítteti az épületet, azonban úgy tűnik, az állítólagos bomba felrobbanása semmilyen hatást nem fejtett ki. Két héttel később viszont furcsa foltok jelennek meg Celia lábán, és kiderül, hogy ezek egy mágikusan terjedő zombi fertőzés első jelei. Azonban nemcsak a járvány forrását és ellenszerét kell felkutatnia, mert más problémák is felbukkannak Celia életében. Az alkoholista anyja kitört a szirének szigetén található börtönből, húgának szelleme megszállta egy fiatal lány testét, és az egyik barátja, egy nagyhatalmú mágus is nyomtalanul eltűnt. A Vérének sorozat negyedik kötete.


Patricia Briggs: Fair Game (Tiszta játék)
Seanan McGuire: Discount Armageddon (Kedvezményes világvége)
Jessica Shirvington: Embrace (Ölelés)
Deborah Coates: Wide Open (Szélesre tárva)
Rachel Hawkins: Spellbound (Elvarázsolva)
L. J. Smith: Moonsong (Holdének)
Dakota Banks: Deliverance (Megtisztulás)
Stacia Kane: Sacrificial Magic (Áldozati mágia)
Stephen Leather: Nightfall (Éjszaka)
Amanda Stevens: The Kingdom (A királyság)


A fiataloknak szóló modern fantasztikus (de leginkább romantikus) irodalom kedvelőit minden hónapban elkényeztetik a kiadók

KépKaren Duvall: Darkest Knight (A legsötétebb lovag)
Miután a lovag, aki iránt szerelemre gyúlt, megmentette őt a gyilkos gargoyle karmai közül, Chalice kénytelen tehetetlenül végignézni, ahogy Aydin maga is átváltozik, és átveszi a bestia helyét. Most, hogy Chalice végre megszabadult az őt sújtó átoktól, elhatározza, hogy csatlakozik a Szekercések Rendje elnevezésű lovagrendhez, és megtesz mindent Aydin szerelmének és emberi mivoltának visszaszerzése érdekében. Azonban a lovagrend kolostorában kénytelen szembesülni a legsötétebb intrikákkal. Valaki – vagy valami – éjszakánként meggyilkolja a rend tagjait, félelmet, bizalmatlanságot és gyűlöletet szítva az életben maradottak között. A lovag átka sorozat második kötete.


KépMichelle Zink: A Temptation of Angels (Angyalok megkísértése)
Miután a szülei a szeme előtt brutálisan meggyilkolják, a tizenhat éves Helen Cartwright a londoni alvilágba menekül, ahol a titokzatos Dictata nevű szervezet őrködik a jó és a rossz közötti egyensúly felett. A szervezetbe bekerülve Helen megtudja, hogy ő az egyike az utolsó három angyali leszármazottnak, akiknek az a feladata, hogy vigyázzák a múltat, jelent és a jövőt. Hamarosan azonban kereszttűzben találja magát, hiszen egyik oldalon ott állnak az angyali testvérei, akik védelmezik őt és a világot, a másik oldalon viszont ott a veszélyesen jóképű gyerekkori barátja, aki azonban az életére tör. Helennek fel kell készülnie, hogy bátor, erős, de mindenek felett kitartó legyen, hogy túlélhessen.


Kathryn Lasky: Lucy
Joan Swan: Fever (Láz)
Shannon K. Butcher: Dying Wish (Az utolsó kívánság)
Claudia Gray: Balthazar
Thea Harrison: Oracle’s Moon (A jós holdja)
Veronica Wolff: Vampire’s Kiss (A vámpír csókja)
Katee Robert: Queen of Swords (Kardok királynője)
A. C. Arthur: Temptation Rising (Erősödő megkísértés)
Stephanie Tyler: Dire Needs (Kemény szükségletek)
Elizabeth Chandler: Everlasting (Mindörökké)


Végezetül jöjjenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

KépTim Powers: Hide Me Among the Graves (Rejts el a sírok között)
1862 tele. Egy gonosz szellem kísért a viktoriánus London utcáin, John Polidori, az őrült és veszélyes tudós vérszívó kísértete, Lord Byron romantikus művéből. E rémalak ugyanakkor a költő Christina Rossetti és annak testvére, a művész Dante Gabriel természetfeletti múzsája is egyben. Azonban Polidori egyre veszedelmesebbé válik, és eltökélt szándéka, hogy megszállja egy ártatlan lány lelkét, ráadásul terve megvalósításához vámpírként felélesztette Dante halott feleségét is. Christina és Dante tudja, hogy elérkezett az idő, és Polidorit meg kell állítani. Az áldozatul választott lány szüleivel szövetkezve a vámpír után kutatva alászállnak London természetfeletti alvilágába, amelynek létezéséről korábban még csak nem is tudtak.


KépJill Hathaway: Slide (Csúszás)
Vee Bell egy dologban teljes biztos – húga barátnője, Sophie, nem öngyilkos lett. Meggyilkolták. Vee tudja, mert ott volt. Mindenki azt hiszi, hogy Vee alvászavarokkal küszködik, azonban az igazság nem teljesen ez, hiszen, ezekben az esetekben nem egyszerűen elalszik, hanem átcsúszik valaki másnak az elméjébe, és mindent átél annak a személynek a szemén keresztül. Azonban Vee nem volt arra felkészülve, hogy egy októberi éjszakán épp annak a valakinek az elméjébe csúszik át, aki egy véres kést markolva, éppen Sophie összeszabdalt teste felett görnyed. Titkok, hazugságok és veszélyek hálójában vergődve, Vee arra kényszerül, hogy megpróbálja felfedni a gyilkos kilétét. Egy új sorozat nyitó kötete.


Paul Finch: Dark North (Sötét észak)
David Constantine: The Pillars of Hercules (Herkules oszlopai)
Jackie Morse Kessler: Loss (Veszteség)
Mark Chadbourn: Jack of Ravens (Holló Jack)
Delilah Dawson: Wicked as They Come (A gonoszok jönnek)
Heather Graham: The Unseen (A láthatatlanok)
Stephen Hunt: Secrets of the Fire Sea (A tűztenger titkai)
Steven John: Three A. M. (Hajnali három)
Anne Lyle: The Alchemist of Souls (A lelkek alkimistája)


Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.