Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
1.  aaronpawlak (3)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (2)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2012 júliusi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2012.06.30. 22:21

A nemzetközi fantasztikus irodalmat is elérte a nyári, pihenősebb időszak, hiszen a júliusra tervezett új kötetek száma lényegesen alacsonyabb, mint az előző hónapokban. A fantasy és a sci-fi ínséges hónapjai egyáltalán nem meglepőek, azonban érdekes, hogy júliusra az oly népszerű misztikus-romantikus irányzatból is mindössze tizenegy új megjelenés várható. Ebben a hónapban egyértelműen a városi fantasy a húzó irányzat, illetve egész szép választék akad zombikkal és apokalipszissel fenyegető világvége regényekből is. A korábbi hónapokhoz képest most csupán két ismertebb név tűnik fel a szerzők között – az egyik Tracy Hickman, aki a saját sorozatának soron következő epizódjával jelentkezik, a másik pedig Orson Scott Card, aki ezúttal egyik író kollégája, Aaron Johnston közreműködésével kezdett bele egy új ciklusba. A kínálat még a kötetek mérsékelt száma ellenére is igen széles, így feltehetően mindenki megtalálja majd a számítását. Jó olvasást mindenkinek!


Lássuk, mit kínálnak a kiadók a science fiction terén

KépOrson Scott Card és Aaron Johnston: Earth Unaware (Az óvatlan Föld)
Az El Cavador nevű bányász űrhajó messze jár a földtől, túl a Plútón, mélyen a Kuiper-övben. Más bányász űrhajók, a rajtuk élő családokkal együtt, meglehetősen ritkán fordulnak elő ilyen távol. Amikor az El Cavador egy gyorsan közeledő objektum jeleit méri be, a legénység nem tudja eldönteni, mire készüljön. Az űrhajó azonban más gondokkal is küszköd. A rendszerei kiszolgáltak, és egyre gyakrabban jeleznek üzemzavart. A család kezdi kinőni az űrhajót. A térségbe érkezik néhány másik céges űrhajó is, azonban úgy tűnik, őket egy cseppet sem érdekli a közelgő objektum, akár idegen űrhajó, akár nem. Azonban mégis ez a közeledő valami lehet az egyik legfontosabb esemény, ami valaha is történt az emberiséggel. Egy új sorozat első kötete.

KépEdward M. Lerner: Energized (Energiával töltve)
Egy geopolitikai tévedés következtében a világ legnagyobb olajmezőit radioaktív szennyezés érte, és ez káoszba taszítottak a közel-keleti térséget. A kevés megmaradt olaj most még nagyobb kincsnek számít, mint valaha. Senki sem képes olyan nagy mértékben napenergia telepeket, szélerőműveket és elektromos autókat előállítani, hogy zökkenőmentesen teljenek az emberiség napjai. Azok az országok, amelyek továbbra is rendelkeznek olajjal és földgázzal, vezető pozíciókat töltenek be a világgazdaságban. Ekkor érkezik meg az űr sötétjéből a Phoebe nevet viselő aszteroida, amelyet az Egyesült Államok elfog a légtérben. Marcus Judson, a NASA mérnöke elszántan dolgozik azon, hogy bebizonyítsa, a napenergiát hasznosító műholdas ellátó rendszer működik, azonban arról senki sem értesítette, hogy az űrben is tennie kell egy sétát.

Ben H. Winters: The Last Policeman (Az utolsó rendőr)
Rob Reid: Year Zero (Nulladik év)
Lydia Netzer: Shine Shine Shine (Ragyogj, ragyogj, ragyogj)
Amy Kathleen Ryan: Spark (Szikra)
T. C. McCarthy: Chimera (Kiméra)


Klasszikus és kevésbé klasszikus fantasy regényekből is várható néhány kötet

KépRinsai Rossetti: The Girl with Borrowed Wings (A lány a kölcsönvett szárnyakkal)
Frenenqer Paje életének minden napja meglehetősen egyformán telik az apja szigora mellett, ám egy nap egy váratlan esemény teljesen felborítja a megszokott rendszert – találkozik egy fiúval, akiről hamar kiderül, hogy nem csupán egy hétköznapi fiú. Ő egy szabad ember, egy szárnyas ember… egy alakváltó. Semmi sem bénítja meg az életét. Nincs családja, nincsenek kötöttségei, nem kell szabályokhoz alkalmazkodnia. Éjszakánként elrepíti Frenenqert olyan helyekre, amelyek a gyerekkorukat idézi. Amikor azonban a barátságuk egyensúlya kezd elbillenni egy sokkal bonyolultabb érzés irányába, Frenenqer szembe kell, hogy nézzen addigi életével. Hátra kell hagynia az apját, a magányát, és talán egy kicsit saját magát is, hogy minden szabályt megszegve végre szabaddá váljon.

KépK. J. Parker: Sharps (Pengék)
Negyven év után most úgy tűnik, van esély arra, hogy a két szomszédos királyság között végre helyreálljon a béke. Hosszú és kegyetlen háború zajlott közöttük nyersanyagokért, földekért, vagyonért, hatalomért. Ám most ennek vége, és eljöhet a béke ideje. Megkezdődnek a tárgyalások, és velük együtt az ehhez kapcsolódó háttérjátszmák is. A két királyságot egy-egy kardforgatókból álló küldöttség képviseli, s rajtuk múlik minden. Azonban, amikor a világ sorsa egy tőrkard hegyén egyensúlyozik, egyetlen óvatlan mozdulat is elegendő ahhoz, hogy minden romba dőljön.

Jodi Lynn Anderson: Tiger Lily (Tigrisliliom)
Alex Bledsoe: Wake of the Bloody Angel (A véres angyal ébredése)
Rachel Neumeier: House of Shadows (Árnyak háza)
Eoin Colfer: The Last Guardian (Az utolsó őrző)
Gav Thorpe: The Crown of the Usurper (A zsarnok koronája)
Tracy Hickman: Blood of the Emperor (Az uralkodó vére)


Városi fantasy tekintetében ezúttal is bőséges választék

KépMegan Powell: No Peace for the Damned (A kárhozottak számára nincs megnyugvás)
Magnolia Kelch számára nem ismeretlen a fájdalom. Szép és erős, ám eddigi életét a szadista apja és a Kelch família többi tagja kénye-kedve szerint élte, akik rendszeresen kínozták, és próbára tették őt, a képességei határait feszegetve. Egy különösen kegyetlen éjszaka után, amely kis híján az életébe került, Magnolia végre esélyt lát a szökésre. Azonban szabadsága rövid életűvé válik, amikor belebotlik a Tizenhárom nevet viselő alakba, aki egy természetfeletti erőkkel bíró bűnözőkre vadászó titkos szervezet vezetője. A sors úgy hozza, hogy újoncként csatlakozik ehhez a szervezethez, és lassan megszokja az új életét, a szörnyű emlékek is egyre kevésbé kísértik. Azonban a több hónapos kemény kiképzés után egy feladatot kap, amellyel bizonyíthatja hűségét a szervezet iránt – a célpontja nem más, mint a Kelch család.

KépAnia Ahlborn: Seed (Mag)
Jack Winter az egész életét azzal töltötte, hogy menekült valami elől, amit rajta kívül senki más nem látott. A gyermekkora az ő legnagyobb titka, azonban egy elhagyatott úton történt baleset után, amelyben majdnem életét vesztette, az elfeledettnek hitt sötétség újra utat tör magának, és gonosz mosollyal furakodik vissza Jack életébe. Azonban most már nem csak ő az egyetlen, aki látja a múltjából előtörő lelketlen szemeket. A hatéves lánya azt súgja a fülébe: Én is látom, apa. Aztán változni kezd. A gyermekkorából visszatérő rémálmoktól gyötörve Jack kénytelen végignézni, ahogy a lánya egyre mélyebbre süllyed abba a sötétségbe, amely őt is majdnem elemésztette húsz évvel ezelőtt. De nem csak a lánya változik. Jack sosem tudott elmenekülni a sötétség elől. Az mindig ott volt vele, és most éhesebb, mint valaha.

Christine Feehan: Samurai Game (Szamuráj játékok)
E. S. Moore: Tainted Night, Tainted Blood (Romlott éjszaka, mocskos vér)
Charles Stross: The Apocalypse Codex (Az apokalipszis kódex)
Tricia Rayburn: Dark Water (Sötét víz)
Amelia Atwater-Rhodes: Poison Tree (Méregfa)
Deborah Harkness: Shadow of Night (Az éjszaka sötétje)
Kiersten White: Endlessly (Végtelenül)
Susan Dennard: Something Strange and Deadly (Valami különös és halálos)
Kelley Armstrong: Thirteen (Tizenhárom)
Rob Thurman: All Seeing Eye (A mindent látó szem)


A fiataloknak szóló modern fantasztikus (de leginkább romantikus) irodalom kedvelőinek ezúttal csupán néhány kötettel kell beérniük

KépAllison Kingsley: A Sinister Sense (Egy baljós érzés)
Clara Quinn számára magától értetődött, hogy belelát a jövőbe és más emberek gondolataiba, az úgynevezett Quinn Érzék révén. Azonban a szerelmi élet szálait még ez a különös képesség sem képes felfedni, különösen akkor, ha egy bizonyos Rick Sanders is érintett benne. Egy alkalommal Clara felajánlja, hogy elszállásolja Rick problémás kutyáját egy időre. Azonban a férfinak jelen pillanatban nem a kutyája a legnagyobb gondja, mert egy holttestet fedez fel a furgonja hátuljában. Az áldozatot ráadásul az ő boltjában látták utoljára, és egy olyan kalapáccsal verték fejbe, amit a boltból loptak el. Clara elhiszi, hogy Rick ártatlan, azonban egyáltalán nem biztos abban, hogy ezt a különös érzéke mondatja vele, vagy a férfi iránti érzései.

KépSylvia Day: A Hunger So Wild (Vad éhség)
Elijah Reynolds a legerősebb vérfarkas, egy kiemelkedő alfa, akinek a vadászképességeinél már csak a szexuális vágya nagyobb. Amikor a várfarkasok fellázadnak az angyalok vaskezű uralma ellen, Elijah lesz a vezetőjük, és egyszerre válik belőle ellenség és szövetséges is a vámpírok és angyalok közötti küzdelemben. Vashti a második legerősebb vámpír a világon, egy halálos szépség, akinek csak a pusztulás jár a nyomában. Azzal a feladattal bízzák meg, hogy kössön szövetséget a vérfarkasokkal. Azokkal a lényekkel, akik meggyilkolták a párját. Ugyanakkor Elijah, akit egy barátja elvesztése okán hajt a bosszú, holtan látná szívesen a nőt. Azonban a gyűlöletüket hamarosan elmossa az egymás iránt érzett vágy. Elijah még sosem találkozott olyan nővel, akinek a harcos szelleme és szexuális éhsége vetekedhetett volna az övével, míg Vashti végre egy olyan erős férfival áll szemben, aki talán méltó lehet hozzá. Ám ahogy a háború közeleg, mindketten el kell döntsék, melyik oldalra állnak – a fajtájuk mellé, vagy inkább választják az ellenség közé tartozó szeretőt, aki nélkül nem élhetnek tovább.

Amanda Bonilla: Blood Before Sunrise (Vér napfelkelte előtt)
Hannah Martine: Liquid Lies (Folyékony hazugságok)
Alexis Morgan: My Lady Mage (Én varázslóasszonyom)
Joss Ware: Night Forbidden (Tiltott éj)
J. K. Beck: When Temptation Burns (Amikor éget a vágy)


Végezetül jöjjenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

KépJohn Hornor Jacobs: This Dark Earth (Az a sötét Föld)
A föld fertőzött, az elektromos eszközök nem működnek, az élőholtak szabadon kószálnak, és az élet a túlélésért folytatott kegyetlen küzdelemmé vált. Isten hozott Bridge City falai között, amely egykoron Arkansas volt – egykori történelmi erőd és helyőrség, ma a civilizáció utolsó védőbástyája. Gus még csak tíz éves volt, amikor a világ elpusztult, de mostanra harcedzett fiatalember vált belőle. Ő volt az, aki megtervezte a várost, amely megvédelmezi az élőket a falakon túl kóborló holtaktól. Azonban egy csapat útonálló közelít a város felé, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megszerezzék a készleteiket, és ha a város elesik, az könnyen az emberiség végét is jelentheti.

KépJames Treadwell: Advent (Advent)
1537. A város utcáin egy férfi siet a nagy hóesésben, és egy apró dobozt szorongat a kezében. Ő Johann Faust, korának legnagyobb varázslója. A dobozban egy tükör lapul, amely a férfi lelkének egy darabját őrzi, illetve egy gyűrű, amelybe a világ összes mágiáját zárták. A két tárgy együtt roppant veszélyes. London, napjainkban. A tizenöt éves Gavin Stokes éppen egy vonatra száll fel, hogy a nagynénjéhez utazzon, vidékre. Az iskolája és a szülei sem tudnak megbirkózni azzal, hogy Gavin olyan dolgokat lát, amelyek szerintük nem léteznek. Pendurrában azonban olyan emberekkel találkozik, akik szintén látnak ezt-azt. Mind azt állítják, hogy a mágia létezik, lassan kezd visszacsordogálni a világba, és valami szörnyű gonoszt hoz magával.

Marta Acosta: Dark Companion (Sötét társ)
M. J. Putney: Dark Destiny (Sötét végzet)
D. B. Jackson: Thieftaker (Tolvajvilág)
Michael Poore: Up Jumps the Devil (Itt jön az ördög)
Christopher Golden szerkesztésében: 21st Century Dead: A Zombie Anthology (A XXI. század halottai – Egy zombi antológia)
Ian Tregillis: The Coldest War (A leghidegebb háború)
James Jaros: Carry the Flame (Hordozd a lángot!)
Ben Bova: Orion and King Arthur (Orion és Artúr király)


Ahogy mindig, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a Tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.