Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (4)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2012 januári könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2012.01.02. 18:57

Aki arra számított, hogy a decemberi ünnepi könyváradat után az új év első hónapja viszonylagos nyugalomban fog telni a nemzetközi fantasztikus irodalom háza táján, az bizony nagyot tévedett. A kiadók feltehetően úgy gondolták, hogy az új évet illik új lendülettel kezdeni, ennek megfelelően közel száz új regény és novellagyűjtemény kerül majd a boltok polcaira január folyamán. Talán már meg sem kellene említeni, hogy ezúttal is a misztikus-romantikus irányzat nyújtja a legbőségesebb kínálatot, azonban szerencsére nevesebb szerzők új művei is feltűnnek. Ezek közül érdemes kiemelni Orson Scott Card legújabb regényét, amelyet már egy ideje nagyon várnak a rajongók. A Dűne univerzum kedvelői is bizonyára örvendeznek, hiszen egy újabb darabbal bővül sorozat. Brian Herbert és Kevin J. Anderson eleinte csak bábáskodott a sorozat felett, hogy a helyükre tegyék a hiányzó elemeket, ám lassan ők is kezdték a magukénak érezni ezt a különös világot, amit mi sem bizonyít jobban, hogy azóta már több regény is megjelent tőlük. Persze lehet vitatkozni azon, hogy ezek mennyire képesek megőrizni a Frank Herbert által megálmodott világot és annak hangulatát, azonban biztos vehető, hogy sokan ezt az új kötetet is nagyon fogják szeretni. Akárcsak korábban, most is elég széles a választék ahhoz, hogy mindenki megtalálja a számára legérdekesebb és legizgalmasabb könyveket.


Lássuk, mit kínálnak a kiadók a science fiction terén

KépBrian Herbert és Kevin J. Anderson: Sisterhood of Dune (A Dűne testvérisége)
Már nyolcvanhárom éve, hogy az utolsó gondolkodó gépet is elpusztították a corrini csatában, miután Faykan Butler felvette a Corrino nevet, és kikiáltotta magát az új Birodalom első uralkodójává. Hatalmas változások vannak folyamatban, amelyek az egész emberiségre hatással lesznek. Ennyi évtizeddel a gondolkodó gépek bukása után az univerzum mozgolódik, tömegek mozdulnak meg, s mindent elpusztítanak, ami az útjukba esik, így a sors egy kis csoport kezébe kerül, amelynek tagjai Értelem és Hit között őrlődnek. Mindannyian arra kényszerülnek, hogy megválasszák azt az oldalt, amelyet a közelgő és elkerülhetetlen háborúban támogatni akarnak, mert ez a háború akár végleg elpusztíthatja az emberiséget.

A kiadó szabadon hozzáférhetővé tett egy rövid részt a kötetből, akit érdekel, az alábbi linken beleolvashat az angol nyelvű kiadásba: Sisterhood of Dune

KépJohn Love: Faith (Hit)
Hit. Ezt a nevet adta az emberiség annak az ismeretlen és látszólag legyőzhetetlen idegen űrhajónak, amely már nem először kezdi inzultálni a nemrég felemelkedett Nemzetközösséget. Eléri a Sakhrát, a Közösség egy fontos tulajdonát, és úgy tűnik, hogy a történelem megismétli önmagát. Azonban ezúttal valaki már vár rá: egy Kívülálló, a Közösség egy csatahajója. A Földtől egy rendszernyire a Charles Manson csatahajó készen áll, hogy Foord parancsnok és csupa bűnözőből és elmebetegből álló legénysége megkísérelje azt, amelyre eleddig egyetlen ember sem volt képes – legyőzni az idegen űrhajót.


Beth Revis: A Million Suns (Millió Nap)
Orson Scott Card: Shadows in Flight (Repülő árnyékok)
Michael Flynn: In the Lion’s Mouth (Az oroszlán szájában)
Julia Karr: Truth (Igazság)
Kristine Kathryn Rusch: Boneyards (Csontvidék)
Marissa Meyer: Cinder (Hamu)


Klasszikus és kevésbé klasszikus fantasy regényekből is elég bőséges most a választék

KépJohn R. Fultz: Seven Princes (Hét herceg)
Egy gonosz nekromanta lemészárolja a királyt és a teljes udvarát, s ennek a borzalmas eseménynek D’zan koronaherceg is a szemtanúja lesz. Ettől fogva csak egyetlen gondolat vezérli minden tettét – visszaszerezni a trónt, amely őt illeti. Egyesek mellé állnak, de mások ellene fordulnak. Ebben a világban, ahol emberek és óriások egymás oldalán harcolnak az ősi szörnyetegek és az új, gonosz erők ellen, csupán egyetlen dolog vehető biztosra – háború közeleg. Vér fog folyni, és hercegek pengéi feszülnek majd egymásnak. Hét herceg, hét sors. S idővel mindből legenda válik. Egy új sorozat nyitó kötete.


KépDave Duncan: Against the Light (A fény ellenében)
A Hierarchia – a Féyn rendje nevű vallási szervezet főpapjai – Ethan királyt tették meg Albi királyság világi és vallási vezetőjévé. A birodalomban elszórva azonban még akadnak néhányan, akik a Földanya ősi tanításait követik, ám őket most eretnekségért üldözik. Amikor az ifjú misszionárius tanonc, Rollo Woodbridge visszatér a királyságba, azon nyomban letartóztatják eretnekség és árulás vádjával, ám ez események olyan sorát indítja el, amelyek szörnyű káoszba taszítják a birodalmat. A Hierarchia gonosz terveket szövöget, és amikor Rollo megszökik a tömlöcből, a papok elpusztítják a szülőfaluját; bár ő és testvérei életét megkímélik. Míg Rollo diplomácia útján próbálja megoldani a vallási és politikai konfliktusokat, addig testvérei bosszút esküsznek. Az életük csak egy hajszálon függ, és hamarosan dönteniük kell, hogy maradnak és harcolnak, vagy örökre elhagyják Albi földjét.


Carol Berg: The Daemon Prism (A démonprizma)
Benjamin Tate: Leaves of Flame (Tűzlevelek)
Janet Lee Carey: Dragonswood (Sárkányok erdeje)
Kate Klimo: Daughter of the Centaurs (A kentaurok lánya)
Michael J. Sullivan: Heir of Novron (Novron örököse)
David Tallerman: Giant Thief (Óriás tolvaj)
Lynn Kurland: Gift of Magic (Varázslatos ajándék)
Cate Tiernan: Darkness Falls (Leszáll a sötétség)


Városi fantasy tekintetében nem fukarkodtak a kiadók, van miből válogatni

KépMyke Cole: Control Point (Ellenőrzési pont)
Az Egyesült Államokban – és persze világszerte – az emberek különös mágikus képességekkel ébrednek fel egy nap. Az ismeretlen erőtől megrettenve egyesek viharokat támasztanak, mások életre keltik a halottakat, vagy lángra lobbantanak bármit, amit megérintenek. A hadsereg tisztje, Oscar Britton is megtapasztalja e változás legjavát. A hadsereg természetfeletti esetekkel foglalkozó egységének egyik tisztjeként az ő feladata, hogy rendet tartson egy megbolondult világban. Azonban véletlenül életre kelt egy ritka és tiltott mágikus képességet, amelynek következtében egyik napról a másikra a kormány emberéből az első számú közellenséggé válik. Egy földalatti árnyékvilágba menekülve Britton megtudja, hogy a mágia megváltoztatott minden szabályt, amelyet eddig ismert, és nemcsak az élete a tét ebben az új küzdelemben.

KépKyle Chais: Nameless (Névtelen)
A név az urak kiváltsága, a Névtelenek senkik. A Névtelen síkon élnek, élet és pusztulás között egyensúlyozva. Ők a Bukottak. Az egyik ilyen Névtelen azzal tölti az idejét, hogy New York City lakóit figyeli, azonban az unalmas órák végtelenségében felfigyel egy részeges alakra. Aurick Pantera, ez a javíthatatlan szerencsejátékos egy nap életveszélybe kerül, és egy banda megpróbálja megölni a tartozásai miatt. A Névtelen megsajnálja, és hogy megmentse, megszállja a testét. Aztán rájön, hogy tetszik neki az emberi testben való élet – az ízlelés, az érintés, a szaglás. Arra használja Aurick testét, hogy valóra váltsa a legmerészebb álmait – rocksztárrá váljon, sikeres pszichiáteri praxist folytasson, és udvaroljon a híres újságírónak, Helena Way-nek. Már három éve bitorolja Aurick testét, amikor a többi Bukott ráeszmél erre, és dühükben készek arra, hogy háborút indítsanak.


Darynda Jones: Third Grave Dead Ahead (A harmadik sír, egyenesen előre)
Maureen Lipinski: Shadow’s Edge (Az árnyék széle)
Stephen Blackmoore: City of the Lost (Elveszettek városa)
Gwen Hayes: Dreaming Awake (Ébren álmodni)
Richelle Mead: Shadow Heir (Árnyékörökös)
Lucienne Diver: Fangtastic (Nagy(ar)szerű)
R. A. MacAvoy: Death and Resurrection (Halál és feltámadás)
Andrea Cremer: Bloodrose (Vérrózsa)
Lucy March: A Little Night Magic (Kis éji varázslat)
Kelly Meding: Wrong Side of Dead (A halál rossz oldalán)


A fiataloknak szóló modern fantasztikus (de leginkább romantikus) irodalom kedvelőit minden hónapban elkényeztetik a kiadók, most sincs ez másképp

KépClaire Ashgrove: Immortal Hope (Halhatatlan remény)
A templomos lovagok szembeszálltak az arkangyalok akaratával, kiásták a réztekercset, és felfedték a pokol kapuit. E tiltott tettükért megátkozták őket, és örökké járniuk kell a világot, oltalmazva az emberiséget a gonosz erőitől. Csak egyetlen esély van a megváltásra – a szeráfok visszatérése. A sorsától megkeseredett Merrick du Loire előtt nehéz feladat áll, eleget kell tenni egy ősi egyezségnek, és végeznie kell az unokatestvérével. Amikor véletlenül összetalálkozik Anne MacPherson történelem professzorral, felfedezi, hogy a nő birtokában van egy szent ereklye, amelynek értelmében ő egy szeráf. A kötelesség azt követeli, hogy tegye félre a személyes küldetését, és kutassa fel azt a lovagot, akit a nőnek meg kell tisztítania. Ahogy Merrick az egymásnak ellentmondó esküivel hadakozik, a nő személye eltemetett reményeket és olyan tiltott vágyakat ébreszt, amelyek végzetes veszélybe sodorhatnak mindent, amire Merrick felesküdött.

KépAvery Williams: The Alchemy of Forever (Az örökkévalóság alkímiája)
Hat évszázadnyi élet után Seraphina Ames már minden látott. Az örökké tartó élet megadta számára a világ legértékesebb pillanatait, de nagyon magas áron – ártatlan életekkel fizetett meg mindenért. Évszázadokkal korábban, a szeretője, Cyrus, felfedezett egy receptet, amely lehetővé tette számukra, hogy emberek testébe bújjanak, és testről testre vándoroljanak, azonban a folyamat természetesen az illető halálával járt. Megelégelve azt a rengeteg bűnt, amelyet elkövetett, Sera elmenekül Cyrus elől, és megfogadja, hogy soha többé nem gyilkol. Azonban a sors úgy hozza, hogy a tizenhat éves Kailey Morgan éppen az orra előtt szenved borzalmas autóbalesetet, és Sera akaratlanul is elfoglalja a lány testét. És most először Sera élvezi az általa elfoglalt test életét, és beleszeret a szomszédban élő fiúba…


Jennifer Ashley: Wild Cat (Vadmacska)
Deborah Cooke: Flashfire (Villanófény)
Imogen Howson: Blood of the Volcano (A vulkán vére)
Allie Mackay: Haunted Warrior (Kísértett harcos)
Megan Miranda: Fracture (Törés)
Shiloh Walker: The Departed (Az eltávozottak)
Jody Wallace: One Thousand Kisses (Ezer csók)
Lara Adrian: Darker After Midnight (Éjfél után sötétebb)
Yvonne Woon: Life Eternal (Örök élet)
Ivy Devlin: Moonrise (Holdkelte)


Végezetül jöjjenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

KépMichele Lang: Dark Victory (Sötét győzelem)
Magda Lazarus egy meglehetősen nemtörődöm boszorkány volt, ám a náci Németország fenyegetése meggyőzte arról, hogy használja fel családja ősi hatalmát. A fiatal zsidó nő megküzdött Hitler SS egyenruhába bújt vérfarkasaival, és elkergette azt a démont, amely a Führert irányítva próbálta uralma alá hajtani a világot, azonban a II. világháború kitörését nem tudta megakadályozni. Most, a család őrangyala, Raziel ott áll mellette a csatamezőn, hogy vállvetve küzdjenek meg a népét és egész Európát elpusztítani igyekvő gonosz hordák emberi és nem emberi katonáival.


KépSimon Bestwick: The Faceless (Az arctalanok)
Lancashire megye Kempforth nevű városában az emberek eltűnnek. Sűrű köd borítja az utcákat, és a ködben különös, maszkot viselő alakok osonnak, akiket a helyiek csak úgy neveznek, Nyurga Emberek. Amikor a kétéves Roseanne Trevor is eltűnik, Renwick fődetektív elhatározza, hogy nem nyugszik, amíg meg nem találja őt. Manchesterben borzasztó látomások késztetik arra Allen Cowell televíziós pszichológust és a testvérét, Verát, hogy visszatérjenek abba a városba, amelybe soha nem szándékoztak újra betenni a lábukat. Mindeközben egy régóta elhagyatottan álló kórház rothadó folyosóin és fénytelen kórtermeiben egy szörnyűséges dolog vár mindahányukra.


Peter Brandvold: Dust of the Damned (Átkozottak pora)
Michael Kinch: The Fires of New Sun (Egy új nap tüzei)
Robin Bridges: The Gathering Storm (A közelgő vihar)
Sophie Littlefield: Horizon (Látóhatár)
Lavie Tidhar: The Great Game (A nagy játszma)Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.