Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Március – Április
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (2)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2012 februári könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2012.02.01. 19:50

Az elmúlt hónapokban tapasztalt áradat egy kissé alábbhagyott, mintha a kiadók most próbálnák kipihenni a nagy hajtást. Azért is furcsa ez egy kicsit, mert a tengerentúlon igazi hagyománya van a Valentin-napnak, és hát mi más lehetne ürügy a romantikus-misztikus kötetek özönére, ha nem ez az „ünnep”. Azonban nem kell szomorkodnunk, februárban is igen széles a választék a manapság divatos irányzatokat képviselő regényekből. Ezek mellett ebben a hónapban is több neves író jelentkezett új kötettel. Anne Rice ezúttal nem vámpírokat mutat be, hanem egy vérfarkasokkal foglalkozó történettel igyekszik elkápráztatni a rajongóit. Az ukrán szerzőpáros – Marina és Szergej Gyacsenko – még nem olyan ismert, mint a vámpírtörténetek királynője, de az Alexandra és a teremtés növendékei című regényükkel már bizonyították, hogy rengeteg színt és bájos hangulatot tudnak teremteni. Ezúttal a városi fantasy-t a klasszikus irányzatra cserélték, de biztosra vehető, hogy remek történettel készültek ezúttal is. Illetve új kötettel jelentkezik Robin Hobb is, tehát a fantasy vonal ebben a hónapban igen erősnek ígérkezik. Lássuk a műveket, miből érdemes válogatni!


Lássuk, mit kínálnak a kiadók a science fiction terén

KépTobias Buckell: Arctic Rising (Sarkköri ébredés)
A globális felmelegedés teljesen megváltoztatta a Földet, és a hőmérséklet még tovább fog emelkedni. A sarki jégtakarók elolvadtak, és az emberiség különféle szervezetei őrült versenyt vívnak a frissen keletkezett óceánok alatt található olajkészletek birtoklásáért. Azonban színre lép a Gaia Corporation. A vállalat megalapítói kidolgoztak egy tervet, amely visszafordíthatja a globális felmelegedés folyamatát. A levegőben lebegő apró tükrök ezreiből egy hatalmas napellenzőt terveznek létrehozni, amelyek képesek visszaverni a hőt és fényt, elősegítve ezáltal a felszín lehűlését. Terraformálnák a Földet, hogy megmentsék önmagától, azonban a nemes cél érdekében tett erőfeszítéseik közben akaratlanul is létrehoznak egy olyan fegyvert, amelyre korábban még nem volt példa.

KépMercedes Lackey: World Divided (Megosztott világ)
Egy apokaliptikus csatát követően a metahumánok ha teljesen nem is verték vissza az ismeretlen technológiával készített náci harci robotok invázióját, legalább egy időre meghátrálásra kényszerítették az őket irányítókat. Itt az ideje, hogy az Echo névre hallgató metahumán szervezet, illetve az általában szövetségesnek tekinthető orosz CCCP ellentámadásba lendüljön. Az elsődleges cél, hogy megtalálják a náci robot invázió mögött rejtőző vezéragyat. Azonban mindeközben felbukkan egy újabb gonosz, akinek feltett szándéka, hogy eltörli nemcsak a hős metahumánokat, de a nácikat is – és úgy tűnik, hogy ehhez nemcsak a pénze, de a ravaszsága is megvan.


W. G. Marshall: Enormity (Óriási)
Tony Daniel: Guardian of Night (Az éjszaka őrzője)
Ian Douglas: Singularity (Szingularitás)
T. C. McCarthy: Exogene
Kira Peikoff: Living Proof (Élő bizonyíték)
Julianna Baggott: Pure (Tiszta)


Klasszikus és kevésbé klasszikus fantasy regényekből is elég bőséges most a választék

KépSergey és Marina Dyachenko: The Scar (A sebhely)
Egert az elit őrség pimasz és meglehetősen magabiztos tagja, aki ráadásul örömét leli a nők elcsábításában. Azonban amikor egy párbaj során megöl egy ártatlan növendéket, megjelenik egy titokzatos alak, aki csak úgy nevezi magát: A vándor. Párbajra hívja Egertet, és a küzdelemben megsebzi a férfi arcán, mély heget hagyva, amely a gyávaságának jelképévé válik. A megalázott Egert képtelen saját kezével véget vetni az életének, ezért útra kel, hogy megtörje az átkot, és megpróbálja helyrehozni azt a szörnyűséget, amit tett. Azonban az ehhez vezető út hosszú és fájdalmas.


KépSaladin Ahmed: Throne of the Crescent Moon (A félhold trónja)
A Félhold Királyságok – dzsinnek és kísértetek, szent harcosok és eretnekek, kalifák és orgyilkosok birodalma – forrong, ahogy a vaskézzel uralkodó kalifa és a titokzatos tolvajmester, a Sólyomkirály a hatalomért küzdenek egymással. S mindeközben a királyság szívében szörnyű és titokzatos gyilkosságok történnek. Egy csapatnyi hős feladata, hogy kiderítse, mi áll a gyilkosságok mögött. Amikor rájönnek, hogy a halálesetek és a Sólyomherceg által szított lázadás összefonódik, minden igyekezetükre és ravaszságukra szükségük van, hogy idejében felfedjék a titkos színjáték szereplőit, mielőtt Dhamsawaat és a világ is romokba dől.


Robin Hobb: City of Dragons (Sárkányok városa)
Amanda Downum: The Kingdom of Dust (A homok királysága)
Stephen Deas: The Order of the Scales (A pikkely rendje)
Elizabeth Moon: Echoes of Betrayal (Az árulás visszhangjai)
Paula Brandon: The Ruined City (A romváros)
Juliet. E. McKenna: Darkening Skies (Sötét égbolt)
Elspeth Cooper: Songs of the Earth (A Föld dalai)
Elizabeth Bear: Ad Eternum


Városi fantasy tekintetében is van miből válogatni

KépBenedict Jacka: Fated (Sorsszerűen)
Alex Verus egy varázsbolt tulajdonosaként egy rejtett világ része. Igaz, hogy a képességei nem olyan látványosak, mint a mágusoké, de rendelkezik azzal a páratlan tulajdonsággal, hogy képes belelátni a várható jövőbe, így olyan helyzetekből is győztesen tud kikerülni, amelyek egyébként aligha végződtek volna szerencsésen. Váratlanul azonban több szervezet is megkörnyékezi, hogy szerezzen meg egy ereklyét, amely egy rég elfeledett varázslóháborúban tűnt, és Alex biztosra veszi, hogy ez a tárgy óriási hatalommal bír. Ám a jövőbelátó képessége elárulja azt is, hogy ebben a kalandban meglehetősen alacsonyak a túlélés esélyei. Egy új sorozat első kötete.


KépAnne Rice: The Wolf Gift (A farkas adománya)
A neves írónő ezúttal az észak-kaliforniai partvidéken élő vérfarkasok világába kalauzolja el az olvasókat. Egy ifjú riporter – aki épp egy interjú helyszínére tart – váratlanul erőszak áldozata lesz, és megtapasztal egy borzalmas, de mégis különleges átváltozást. Ahogy a fiatalember megpróbál ellenállni a farkas vadságából eredő paradox élvezeteknek és megbabonázottságnak, egy hajsza kellős közepében találja magát, amelyben a hatóságok, a média és a tudósok is mind őt keresik, a „Farkasembert”.


Kylie Griffin: Vengeance Born (Született bosszú)
James R. Tuck: Blood and Bullets (Vér és töltények)
Walter Jon Williams: The Fourth Wall (A negyedik fal)
Kai Meyer: Arcadia Awakens (Ébredező Arcadia)
Kim Harrison: Perfect Blood (Tökéletes vér)
Melissa Marr: Faery Tales and Nightmares (Tündérmesék és rémálmok)
C. E. Murphy: Raven Calls (A varjú hívása)
Jennifer Estep: By a Thread (Egy hajszálon)
Christina Henry: Black Howl (Sötét üvöltés)
Allison Pang: A Sliver of Shadow (Az árny egy szilánkja)


A fiataloknak szóló modern fantasztikus (de leginkább romantikus) irodalom kedvelőit minden hónapban elkényeztetik a kiadók

KépSara Wilson Etienne: Harbinger (Jel)
Amikor a tizenhat éves Faye megérkezik a Holbrook Akadémiára, nem számít arra, hogy ez lesz az a hely, ahol jól fogja magát érezni. Hosszú évek óta látomások és rémálmok gyötrik, csak halott állatok csontjai kínálnak neki némi megnyugvást, és Faye attól tart, megbolondul. Nagyon hamar. Azonban az első holbrooki éjszakán úgy érzi valahogy kötődik az iskolához, és a szigethez, amelyen az fekszik – mintha hazatért volna. Még barátokat is talált, ám furcsa dolgok történnek velük. Minden reggel a földön fekve ébrednek, vérfoltos kezekkel. Faye tudja, hogy valószínűleg ő az oka, de arról fogalma sincs, hogy mit jelenthetnek ezek a jelek.


KépKatie Reus: Alpha Instinct (Alfa ösztön)
Ana Cordona egy csapat vérfarkas vezére, akik szerencsés módon túlélték azt a különös mérgezést, amely megtizedelte a falkájukat. Bár keményen helyt áll, egy alfahím nélkül a falka sebezhető, és a körmönfont Taggart arra készül, hogy a megtépázott falkát és Anát is megszerezze magának. Amikor Connor Armstrong váratlanul visszatér és védelmet ajánl, Ana – megfeledkezve arról, hogy annak idején milyen csúnyán elbánt vele – elfogadja az ajánlatot. De nemcsak Taggart és a csatlósai jelentenek veszélyt, hanem az emberek is célba veszik a hányatott sorsú falkát. Egy új sorozat nyitó kötete.


Gena Showalter: The Darkert Seduction (A legsötétebb csábítás)
Laurie London: Tempted by Blood (Vér által megkísértve)
Paula Guran szerkesztésében: Brave New Love (Bátor új szerelem)
Karin Tabke: Bloodright (Vér szerinti jog)
Tate Hallaway: Almost Everything (Szinte minden)


Végezetül jöjjenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

KépAdam Nevill: The Ritual (A rítus)
Négy régi egyetemi barát utazik a skandináv erdők északi részébe, hogy maguk mögött hagyva a mindennapos problémáikat, és újra közelebb kerüljenek egymáshoz, felfrissítve a barátságukat. Ám amikor Luke – az egyetlen, aki még mindig egyedül él – rájön, hogy már nem sok közös pontja van a többiekkel, kibontakozik a feszültség. Mivel nincsenek igazán hozzászokva a túrázáshoz, egy útlevágással próbálnak rövidíteni az előttük álló szakaszon, ám az ötlet a visszájára fordul. Elveszve, éhesen, és az időtlen idők óta érintetlen erdő által körülvéve Luke azt gondolja, ennél már nem lehet rosszabb. Azonban ekkor rátalálnak egy öreg viskóra, amelynek falait ősi tárgyak díszítik, és csontok hevernek szétszórva a padlón. Régi rítusok és pogány szertartások maradványai. Ám amihez a rituálé szólt, talán még mindig itt van az erdőben. Ahogy a négy barát megpróbál elmenekülni, rájönnek, hogy a halál nem jön túl könnyen az erdő ősi fái között.

KépEowyn Ivey: The Snow Child (A hó gyermeke)
Alaszka, 1920 – kegyetlen hely a tanyasi élethez, kiváltképp az újonnan érkezettek számára. Jack és Mabel házasok, ám gyermektelenek, és egyre távolodnak egymástól – a férfi beleroppan a tanya körüli munkákba, míg a nő az egyedüllét és az elkeseredettség súlya alatt nyög. A tél első hóesése azonban elfeledteti a gondjaikat, és magukról megfeledkezve összegyúrnak egy apró hóembert; egy gyereket. Másnap reggelre a hóember eltűnik, de helyette észrevesznek egy szőke kislányt szaladgálni a fák között. Úgy tűnik, hogy a gyermek, aki a Faina nevet viseli, az erdőben él. Azonban ezen a gyönyörű, ámde kíméletlen vidéken a dolgok csak nagy ritkán azok, aminek látszanak, és ahogy egyre többet tudnak meg a gyermekről, az mind inkább megváltoztatja őket.


Caitlin Kittredge: The Nightmare Garden (A rémálmok kertje)
Weston Ochse: Blood Ocean (Vértenger)
Lauren DeStefano: Fever (Láz)
Gail Carrigher: Timeless (Időtlen)
Matt Forbeck: Carpathia
Christopher Golden: The Sea Wolves (A tenger farkasai)


Ahogy korábban is, az ajánló összeállításának alapjául Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.