Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

Január – Február
1.  breckjensen (4)
2.  aaronpawlak (3)
3.  nagypuco (1)
4.  Barbossza11 (1)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (3)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2012 augusztusi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2012.08.04. 19:11

Augusztus érezhetően a nyári pihenés ideje, hiszen a nemzetközi könyvpiacon is meglehetős nyugalom tapasztalható, és az erre a hónapra tervezett könyvmegjelenések száma is mérsékeltnek mondható. Az arányok ezúttal is a megszokott képet tükrözik, bár folytatódni látszik az elmúlt egy-két hónap tendenciája, miszerint valamelyest csökkent a fiataloknak szóló romantikus-misztikus regények dominanciája, és egyértelműen a városi fantasy kategóriája vette át a húzó szerepet. Míg júniusban és júliusban is beszámolhattunk neves írók új regényeiről, ez most elmarad, hiszen augusztus nem kényeztet minket efféle csemegével, sokkal inkább az aktuálisan futó végtelen sorozatok következő kötetei adják az új megjelenések javát. Ettől még a színvonal magas, és bizonyára mindenki talál magának megfelelő regényt. Jó olvasást mindenkinek!

Lássuk, mit kínálnak a kiadók a science fiction terén

Ian Douglas: Bloodstar (Vércsillag)Kép
Hiába írjuk már a XXIII. századot, a háború még most is maga a pokol. Elliot Carlyle azért jelentkezett a hadseregbe, hogy óvja a biztonságot, és persze hogy beutazza az univerzumot. Most azonban az ő hadteste és a csillagközi hadsereg Bravo alakulatának Fekete Varázslói is a Bloodworld, vagyis a Vérvilág felé tart. Ez egy pokoli környezeti körülmények közepette létező instabil égitest, amelyet egy fanatikus vallási csoport kolonizált, hogy létrehozzák a maguk barátságtalan világát, ahol nyugodtan szenvedhetnek az emberiség bűneiért. A vezeklésük azonban könnyen végzetessé válhat, mert a hat évtizeddel korábban felfedezett titokzatos idegen faj, a Qesh váratlanul támadást intézett ellenük.


KépKatherine Kerr: Love on the run (Szerelem menekülés közben)
Nola O’Grady már kezdi unni, hogy mindenhová polipszerű árnyak látomásai követik, és csápjaikat tekergetve pokollá teszik az élete minden percét. A társával, Ari Nathannel éppen egy veszélyekkel teli ügyben kell eljárniuk – két bűnözőt kell elfogniuk, akik a multiverzum egy másik síkjára, a Terra Six San Franciscójába menekültek. Abban a világban a város egy részét vallási terroristák halálos csapdává alakították át, ám azt senki sem tudja, miféle vallásnak is hódolnak valójában. Nola azt sejti, hogy a káosz angyalának szektája áll a bombatámadások és a tömegmészárlás mögött. Miközben a bizonyítékokat próbálja összegyűjteni, váratlanul a múltjának egy olyan momentumával találja magát szemben, amelyet már régen szeretett volna elfelejteni. És úgy mellékesen, azt is szeretné tudni, hogy ki próbálja őt minden áron megölni? (A Nola O’Grady sorozat negyedik kötete.)

Michael Z. Williamson: When Diplomacy Fails (Amikor a diplomácia csődöt mond)
Dan Krokos: False Memory (Hamis emlék)
James Dashner: The Kill Order (A gyilkos parancs)
Pittacus Lore: The Rise of Nine (A kilenc felemelkedése)
Ann Aguirre: Endgame (Végjáték)
C. J. Hill: Erasing Time (Eltörölni az időt)


Klasszikus és kevésbé klasszikus fantasy regényekből is várható néhány kötet

KépAnthony Huso: Black Bottle (Fekete üveg)
Stonehold hercegségben az a hír járja, hogy a néhai nagykirály, Howl kalifa feltámadt, és visszatért az élők közé. Ágyasa, Sena Iilool, akit egyesek vádolnak, mások viszont ünnepelnek a tette miatt, azt veszi észre, hogy egy borzalmas szekta kezd kiépülni körülötte. Ám, ha ez még nem volna elég, Stonehold – ez a sokáig jelentéktelennek gondolt ország – egyre inkább felkelti a déli birodalmak figyelmét. Ugyanis kiderül, hogy Sena rendkívüli hatalma egy okkult varázskönyvből ered, és sokan vannak, akik bármire képesek, hogy ezt a könyvet megszerezzék.KépJames Enge: A Guile of Dragons (A sárkányok fortélya)
Mielőtt a történelem kezdetét vette volna, Thrymhaiam törpe népe kegyetlen harcokat folytatott a sárkányokkal a Hosszú Háborúban Northhold hegyének mélyén, és győzedelmeskedtek. A sárkányok azonban most visszatértek, és Cor halott királyaival szövetkezve, illetve a Sors és a Káosz isteneinek hathatós támogatását élvezve bosszúra szomjaznak. A törpék csapdába estek a barlangjaikban. A harcosaikat vagy foglyul ejtették, vagy sárkányvarázs mérgezte meg a lelküket. Ám még így sem veszett el minden, bár Northhold sorsa most egy áruló leszármazottján, az alattomos Morlock syr Theornon múlik.

Mark Lawrence: King of Thorns (Töviskirály)
Violette Malan: Shadowlands (Árnyékföld)
Trudi Canavan: The Traitor Queen (Az áruló királynő)
Rowena Cory Daniells: Sanctuary (Menedék)
James A. Owens: The Dragons of Winter (A tél sárkányai)
Brandon Sanderson: Legion (Légió)


Városi fantasy tekintetében ezúttal is bőséges választék

KépCyn Balog: Touched (Megérintve)
Nick Cross mindig hallgat a fejében zúgó hangra, mert ha nem így tesz, akkor a dolgok kicsúsznak a kezei közül, és rettenetesen rosszra is fordulhatnak. Mint azon a napon, amikor úgy döntött, hogy megmenti egy lány életét, de emiatt cserbenhagyott valaki mást. A jövőt megváltoztatni azonban nem nagyon lehet. Ez a nyár viszont különleges, és miközben Nick a jersey-i tengerparton tölti az idejét, valami olyan veszi kezdetét, amire egyáltalán nem számított. Találkozik egy Taryn nevű lánnyal, és tudomást szerez az Érintés Könyvéről. Úgy tűnik, az ösvény, amelyen elindult, most megváltozik, és nincs semmi, ami ennek a változásnak az útját állhatná. Vagy mégis van?

KépTrish J. Macgregor: Ghost Key (Szellem kulcs)
Dominica és a szellemtársai ugyan kiűzettek Esperanzából, az Andokban megbújó mágikus városból, de nem mind vesztek oda. Dominica az Egyesült Államokba menekült, ahol megkaparintotta Tess Livingston unokahúgának testét, így a gonosz szellem egy floridai házban rendezkedett be, és nekilátott, hogy körülvegye magát a nyugtalan holtakkal. Azonban Cedar Key felett nem lesz könnyű átvenni az uralmat, legalábbis az amerikai kormány figyelmének felkeltése nélkül biztosan nem. Ráadásul más is felfigyel a tevékenységére – Wayra, a legrégebbi szerető, aki egyben a legádázabb ellensége is.

Jennifer Estep: Widow’s Web (Az özvegy hálója)
K.A. Stewart: A Wolf at the Door (Farkas az ajtó előtt)
Chloe Neill: Biting Cold (Harapós hideg)
Veronica Wolff: Blood Fever (Véres láz)
Tate Hallaway: Precinct 13 (’3-as körzet)
Kat Richardson: Seawitch (Tengeri boszorkány)
Taylor Keating: Fair Game (Tiszta játszma)
Brigid Kemmerer: Spark (Szikra)
Amanda Hocking: Wake (Ébredés)
James R. Tuck: Blood and Silver (Vér és ezüst)


A fiataloknak szóló modern fantasztikus (de leginkább romantikus) irodalom kedvelőinek ezúttal mérsékeltebb kínálatból kell választaniuk

KépJudi Fennell: Magic Gone Wild (Elszabadult mágia)
Vana Aphrodite egy dzsinn, aki meglehetősen nehéz napot él át. Úgy érzi, egyáltalán nem szolgált rá az „Aphrodite” névre, még mindig a mestere padlásán kénytelen meghúzni magát, és az ereje is teljesen kiszámíthatatlanul viselkedik. A helyzetet csak tovább rontja, hogy mestere dédunokája, Zane, közli, hogy a lány teljesen tönkretette a családja hírnevét. Zane kész arra, hogy eladja a családi birtokot, amelyhez a dzsinn oda van béklyózva, azonban Vana elhatározta, hogy megpróbálja rendbe hozni mindazt, amit korábban elrontott. Vajon képes lesz bizonyítani, hogy szükségre van rá, ahogy Zane életében is szükséges egy kis varázslat? A Bottled Magic sorozat harmadik kötete.

KépAngela Knight: Master of Darkness (A sötétség mestere)
A Mageverse sorozat befejező kötetében két vérfarkas sorsát követhetjük nyomon, akiknek nem kisebb feladatot kell teljesíteni, mint az emberiség megmentése, bár az egymás ellen érzett bizalmatlanság – és az ennek ellenére erősödő szenvedély – alaposan megnehezíti a dolgukat. Miranda Drake egy vérfarkas varázsló lánya, aki ősi ellensége Artúr királynak. William Justice-t viszont nemes szándék hajtja, és azt gondolja, hogy Miranda védelmezésével talán kaphat egy esélyt a saját maga megváltására, amiért egykor képtelen volt megállítani Miranda apjának aljas mesterkedéseit.

Lisa Kleypas: Dream Lake (Álomtó)
Laura Wright: Eternal Beast (Örök fenevad)
Kira Brady: Hearts of Darkness (A sötétség szívei)
Anna Leonard: Shifter’s Destiny (Az alakváltó sorsa)
Sable Grace: Chosen (Kiválasztott)
Alexandra Ivy: Fear the Darkness (Féld a sötétséget!)
Alexis Morgan: Savage Redemption (Erőszakos megváltás)


Végezetül jöjjenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

KépJim C. Hines: Libriomancer
Isaac Vainio egy libriomancer, egy olyan titkos szervezet tagja, amelyet nagyjából öt évszázaddal ezelőtt alapított egy bizonyos Johannes Gutenberg. Ezek a különleges varázserővel megáldott emberek képesek arra, hogy az erejüket használva „lenyúljanak” a könyvek mélyére, és tárgyakat húzzanak elő a sorok közül. Amikor Isaac-et olyan vámpírok támadják meg, akik egy könyvből érkeztek a világunkba, csak szerencsével tud elmenekülni előlük. Nyomozni kezd, és rémülten fedezi fel, hogy a vámpírok más varázshasználókat is megtámadtak, és ha ez önmagában nem volna elég, kiderül az is, hogy Gutenberget elrabolták…


KépCarrie Ryan szerkesztésében: Foretold: 14 Tales of Prophecy and Prediction (Jóslat: 14 történet próféciákról és jövendölésekről)
Téged is megérintett már a kísértés, hogy beleless a jövőbe? Hogy szembeszállj a jövendölésekkel és megcáfold őket? Gondoltál már arra, hogy megkérdőjelezd a sorsot? Az ember eredendően kíváncsi, és szeretne mindent tudni az élet, a sors mozzanatairól. Azonban a jövő mindenki számára előre meg van írva – vagy mégsem, és van hozzá erőd, hogy megváltoztasd? Ez a tizennégy novellát tartalmazó kötet ezt a gondolatkört boncolgatja minél több aspektust kipróbálva, és megpróbál lehetséges válaszokat adni az előbbi kérdésekre. Ha nem is tudományosan, de legalább a fikció eszközeivel élve.

Paula Guran szerkesztésében: Extreme Zombies (Zombi extrém)
Kenneth Oppel: Such Wicked Intent (Milyen gonosz szándék)
G. T. Almasi: Blades of Winter (A tél pengéi)
Heather Graham: The Uninvited (A hívatlanok)
Doyca Testerman: Hidden Things: A Novel (Rejtett dolgok)Ahogy mindig, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a Tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.