Bejelentkezés

Keresés

Heti Ranglista

November – December
1.  Mihgor17 (1)
2.  Barbossza11 (1)
tovább >>        

Kedvenc képünk

Online felhasználók (0)

Online vendégek (4)

Elismerések

eFestival2009
eFestival2009
eFestival2009

Hírdetések

Cory Doctorow: Kistestvér
Szerzőket, szerkesztőket keresünk!

2012 áprilisi könyvszemle

Könyvek | Beküldte: RV | 2012.04.01. 13:42

A múlt hónapi mélyrepülést követően valamennyire magára talált a science fiction irányzata, de az áprilisra tervezett mintegy tizenkét kötet még mindig meglehetősen kevés, ha összevetjük például azzal a közel harminc regénnyel, amelyet a kiadók városi fantasy tekintetében bekészítettek a következő négy hétre. Mindazonáltal hosszú hónapok óta most először fordul elő, hogy nem a misztikus-romantikus történetekből kínálják a legtöbbet, hanem az imént említett városi fantasy kötetekből. Persze azért ezekben is akad némi romantikus felhang, de szerencsére nem teljesen e körül bonyolódnak a cselekmények. Viszont bármennyire is kevés újdonságot kínálnak a klasszikus irányzatok, azaz a sci-fi és a fantasy, a nagy nevek ebben a hónapban is ezekben a kategóriákban tűnnek fel. Új regénnyel jelentkezik Robert J. Sawyer, akitől már megszokhattuk a szokatlan és csavaros történeteket, de újra itt van a remek fantasy szerzőpáros Margaret Weis és Tracy Hickman is. Stephen King ezúttal sötét fantasy-vel készült, az A Setét Torony sorozat új, különálló kötete a már megismert világ történetének egy korábbi szakszába repít vissza, amely az 1997-es Wizard and Glass (Varázsló és üveg) és a 2003-as Wolves of the Calla (Callai farkasok) közé tehető. Érdekesség, hogy az ajánlóhoz segítséget nyújtó Suzanne Johnson neve is felbukkan az áprilisi megjelenések között. Jó olvasást mindenkinek!


Lássuk, mit kínálnak a kiadók a science fiction terén

KépRobert J. Sawyer: Triggers (Ravasz)
Egy katonai akció alkalmával egy bérgyilkos golyója eltalálja Seth Jerrison elnököt. Kórházba szállítják, ahol a sebészek az életéért küzdenek. Ugyanebben a kórházban dolgozik Ranjip Singh is, aki éppen egy olyan eszközzel kísérletezik, amely képes kitörölni a traumás emlékeket. Ekkor felrobban egy terroristák által elhelyezett bomba. A műtőben az elnöknek megáll a szíve. Átél egy halál közeli élményt, azonban az emlékek, amelyek leperegnek előtte, nem az övéi. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a bomba által előidézett elektromágneses impulzus felerősítette Singh doktor szerkezetének hatását, így emberek egy kis csoportja képessé vált arra, hogy egymás elméjébe betekinthessenek. Az egyikük éppen az elnökébe – azaz hozzáférhet titkos információkhoz a közelgő katonai akcióhoz, amely, ha kiderül, milliók életébe kerülhet. Azonban meglehetősen nehéz kideríteni, hogy ki kivel cserélt emlékeket, különösen akkor, ha néhány embernek érdekében áll hazudni egy ilyen helyzetben.

KépBrian Evenson: Immobility (Mozdulatlanság)
Az Összeomlás előtt Josef Horkai nyomozó volt az, akit minden esetben kihívtak, ha valamit ki kellett deríteni. Még mindig úgy gondolja, ő a legjobb, akkor is, ha azóta már csak nagyon kevesen maradtak, akikkel versenybe szállhatna, és a játékszabályok is alaposan megváltoztak. Az egyetlen probléma csupán, hogy valami történt vele, ami lassan, de biztosan pusztítja őt. A haja kihullott, a fogai szintúgy, a lábai felmondták a szolgálatot, és érzi, hogy az élete lassan elszivárog a testéből. Ezért tartják lefagyasztva, hogy kitalálhassák, mi baja. Az idő lassan telik, és azt érzi, hogy a világ nélküle gördül tovább. Ám váratlanul felbukkan valaki, valaki, aki barátnak mondja magát, és kiolvasztja, arra hivatkozva, hogy szükség van rá. Valami fontosat elloptak, ám a fejében kavargó fájdalom miatt nem igazán emlékszik, hogy mit és miért. De vissza kell szereznie, különben valami szörnyűség fog történni. De ha visszaszerzi, akkor újra lefagyasztják.

Leah Bobet: Above (Odafent)
David Drake: The Road of Danger (A veszély útja)
Alex Adams: White Horse (Fehér ló)
Guy Haley: Champion of Mars (A Mars bajnoka)
Gini Koch: Alien Diplomacy (Idegen diplomácia)


Klasszikus és kevésbé klasszikus fantasy regényekből is akad miből válogatni

KépMargaret Weis és Tracy Hickman: Rage of the Dragon (A sárkány dühe)
Skylan Ivorson a Vindras klánok istenek által kiválasztott vezére. Azonban az isteneket – akiktől a vindrasi népek ereje és hatalma származik – új istenségek megjelenése fenyegeti. Ezeket a bajkeverőket csak a Vektia Sárkány rég elveszett öt csontjában rejlő varázserő segítségével lehet megállítani. A vindrasi népek hamarosan egy szörnyű háború kellős közepén találják magukat, és kénytelenek az ogrék segítségét kérni, hogy együtt szálljanak szembe a közös ellenséggel. Eközben Skylan és társai átkelnek a Könnyek Tengerén, hogy a küklopszok tiltott birodalmában, életüket kockáztatva keressék meg a csontokat.


KépSarah Cross: Kill Me Softly (Ölj meg gyengéden)
Mirabelle múltját titkok övezik – szülei tragikus halálának okait éppúgy, mint azt, hogy miért nem térhet vissza a szülővárosába, Beau Rivage-ba. Mivel nagyon szeretné újra látni a várost, Mira egy héttel a tizenhatodik születésnapja előtt megszökik, és egy olyan világot fedez fel, amelyről még álmodni sem mert volna. Beau Rivage-ban semmi és senki sem az, aminek látszik – sem a furcsa, sápadt lány, aki különös módon nagyon vonzódik az almákhoz, sem a szépfiú, aki szörnyetegnek látszik mindenki más számára, senki. Ebben a városban a tündérmesék életre kelnek, az átkok megfogannak, és ősi történetek játszódnak le újra és újra. Azonban a tündérmesék nem mindig kedvesek és mókásak, és egyáltalán nem biztos, hogy jól végződnek.

Alexey Pehov: Shadow Blizzard (Árnyékvihar)
Stephen King: The Wind Through the Keyhole (Szél a kulcslyukon keresztül)
Sherwood Smith: Banner of the Damned (Átkozottak lobogója)
Anne Elisabeth Stengl: Moonblood (Holdvér)
Dave Freer: Dog and Dragon (Kutya és sárkány)
Ian Irvine: Vengeance (Bosszú)


Városi fantasy tekintetében nagyon bőséges most a választék

KépSuzanne Johnson: Royal Street
Drusilla Jaco varázsló, azonban sokkal többet kell mindenféle főzetek kotyvasztásával foglalatoskodnia, mint hogy a rosszfiúkra vadászhatna. DJ mentora, Gerald St. Simon az a varázsló, akinek azt a feladatot adták, hogy védje a várost a Túlvilágtól. Azonban New Orleans törékeny városára lesújtott a Katrina hurrikán, és nemcsak a nyomában maradt pusztítás volt az egyetlen veszedelem – a város és a Túlvilág közötti határok felszakadtak. Most nyugtalan halottak járkálnak az utcákon, a város megsegítésére küldött katonákat egy vudu mágiához köthető sorozatgyilkos tizedeli, és Gerald St. Simon is eltűnt. A varázslók vénei új társat neveznek ki DJ mellé, és más szereplők is feltűnnek a színen. A gyilkos és az eltűnt Gerald után folyó kutatás során DJ rájön, hogy a lojalitás áldozatokkal jár, hogy a szövetségesek legkevésbé várt pillanatokban bukkannak fel, és hogy a kötelesség és a szerelem elegyítése olykor keserű véget ér. Egy új sorozat első kötete.

KépCarol Wolf: Summoning (Az idézés)
Közeledik a Nagy Kígyó, amely elnyelte Atlantis, és csupán egy Amber nevű tizenhat éves lány áll az útjában, aki nemrég érkezett meg Los Angeles külvárosába. Azonban Amber nem egy hétköznapi lány lopott személyi igazolvánnyal és meglehetősen rossz természettel – ő egy alakváltó, aki kedvére változtatja az aktuális külsejét. Egy éjszaka, amikor éppen farkas alakjában portyázik a hollywoodi hegyekben, véletlenül belebotlik egy okkultista ceremóniába, megzavarva azt. Következményként hamarosan a jóképű Richard karjaiban találja magát, természetesen akarata ellenére. Azonban Richard egy démon, akit véletlenül idézett meg, majd fogott el Dr. John Dee, I. Erzsébet angol királynő udvari varázslója. A legszörnyűbb pokol készül kitörni, és minden azon múlik, hogy Amber és Richard meg tudja-e állítani a Lélekevőt, hogy megmentse a katasztrófa szélére sodródó várost.

Ann Aguirre: Devil’s Punch (Az ördög csapása)
Holly Black: Black Heart (Fekete szív)
Debbie Viguie: The Thirteenth Sacrifice (A tizenharmadik áldozat)
Kelley Armstrong: The Calling (A hívás)
A. M. Dellamonica: Blue Magic (Kék mágia)
Alaya Johnson: Wicked City (A gonosz város)
Michele Jaffe: Ghost Flower (Szellemvirág)
Jenna Black: Deadly Descendant (Halálos leszármazott)
Mark Chadbourn: The Burning Man (Az égő ember)
Chuck Wendig: Blackbirds (Fekete madarak)


A fiataloknak szóló modern fantasztikus (de leginkább romantikus) irodalom kedvelőit minden hónapban elkényeztetik a kiadók

KépSharon Shinn: The Shape of Desire (A vágy alakja)
Dante Romano már tizenöt Marie Devane szenvedélyes szerelmének tárgya. Annak ellenére, hogy tiszta szívéből szereti, Maria tudja, hogy Dante mégsem tudja teljesen viszonozni ezt a szerelmet – legalábbis nem mindig. Ugyanis Dante minden hónapban alakot vált, és átváltozik egy vadállattá. Ilyenkor messzire kóborol, és magára hagyja a lányt. Nem képes ellenállni az átváltozásnak, amely váratlanul tör rá, és ahogy öregszik, egyre kevesebb időt tölt emberi alakban. Maria a kezdetek óta őrzi ezt a titkot. Amikor azonban olyan hírek röppennek fel, hogy a közeli parkokban brutális gyilkosságok történnek – abban az időben, amikor Dante épp állati alakot visel –, Maria kénytelen elgondolkodni azon, hogy a titkolózással nemcsak a környezetét, de saját magát is becsapta.

KépCaris Roane: Obsidian Flame (Obszidián tűz)
Marguerite száz éven keresztül raboskodott, miközben kihasználták kivételes mentális képességeit. Az egyetlen boldogsága ez idő alatt annyi volt, hogy néhányszor találkozhatott a vámpír szeretőjébe, Thorne-nal. Azonban minden alkalom után a lány egyre jobban kívánta a következő találkozást. Amikor végre véget ér a raboskodása, Marguerite visszatér a halandó világba, hogy új életet kezdjen. Szőkére festi a haját, vérvörös lakkot ken a körmeire, és idegeneket csábít el. Azonban Thorne is mindennél jobban vágyik a lány után, ezért követi őt a Földre, és csak ekkor döbben rá, hogy nem ő az egyetlen vámpír, aki meg akarja szerezni magának a lányt. A The World of Ascension sorozat ötödik kötete.

Lynsay Sands: Under a Vampire Moon (A vámpír hold alatt)
Lynn Kurland: All for You (Minden érted van)
Sandra Hill: Kiss of Pride (A büszkeség csókja)
Kristina Douglas: Warrior (A harcos)
J. D. Tyler: Savage Awakening (Durva ébredés)
Scott Speer: Immortal City (Halhatatlan város)
Sara Humphreys: Untouched (Érintetlen)
Kate Douglas: Crystalfire (Kristálytűz)
Karin Tabke: Bloodright (Vér szerinti jog)
Christine Warren: On the Prowl (Portyán)


Végezetül jöjjenek azok a kötetek, amelyek nehezen sorolhatók bele a fenti kategóriákba – misztikum, apokalipszis, steampunk és horror

KépKen MacLeod: The Night Session (Az éjjeli mise)
A püspök halott. Adam Ferguson nyomozó a kis templom maradványai között kutakodva arra a következtetésre jut, hogy az épületet felrobbantották. Ez egy terrortámadás volt, ehhez nem férhet kétség. Azonban már nagyon régóta nem történt ilyesmi. A terrorizmus már a múlté. A közel-keleti háborúk és a tengerszint megemelkedése – vagyis az Armageddon és az Árvíz – után jött a Nagy Változás. Ebben a felvilágosult korban nincs üldöztetés, azonban azok a milliók, akik még mindig ragaszkodnak a vallási meggyőződésükhöz már egy kisebbséghez tartoznak; egy jelentéktelen kisebbséghez, amelyben senki sem bízik igazán. Most azonban valaki irtani kezdte őket. Valami ősrégi dolog támadt fel a hamvaiból. Ősrégi, és nagyon, nagyon veszélyes.

KépThomas Morrissey: Faustus Resurrectus
Donovan Graham másodállásban egy bár csaposa, főállásban azonban okkultista tudós, aki nemrég szerezte meg oklevelét a hermetikus filozófia vonatkozásában, miután írt egy hosszú értekezést a Faust-legendáról. Egy barátja ajánlásával a New York-i rendőrséghez kerül, hogy egy nyomozásban segédkezzen, amelyben furcsa, de brutális gyilkosságok kerültek a középpontba. Az áldozatokat minden esetben olyan pózban hagyták a helyszínen, hogy valamely csillagjegyre emlékeztessenek. Vajon csupán egy újabb őrül sorozatgyilkost kell felkutatnia a Donovan segítségével nyomozó rendőröknek, vagy valami sokkal mélyebb és gonoszabb jelenséggel állnak szemben?

Bentley Little: The Haunted (Az átkozottak)
Christopher Moore: Sacré Bleu
Amy Carol Reeves: Ripper (Hasfelmetsző)
John Birmingham: Angels of Vengeance (A bosszú angyalai)
Mary Robinette Kowal: Glamour in Glass (Bűbáj üvegben)
Rio Youers: Westlake Soul
Brian Francis Slattery: Lost Everything (Minden elveszítve)
Rhiannon Frater: Siege (Ostrom)


Ahogy mindig, az ajánló összeállításának alapjául ezúttal is Suzanne Johnson Fiction Affliction című cikksorozata szolgált a tor.com-on.RV

Elválasztó

A legutóbbi öt írás ebben a témában

Hozzászólások

 


A hozzászólás csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett.
Kérjük jelentkezz be, vagy regisztrálj.